shop.musicserver.cz

Finské květinářství podzimního smutku

Vydáno: 16.10.2008 05:00 v sekci Recenze - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Jakákoliv komerčně známá kapela má před každou svojí novou deskou nelehký úkol. Minimálně se vyrovnat té předchozí, v lepším případě ji překonat, nebo přehodit výhybku a posunout svoji hudbu na jinou kolej. Jak se to povedlo finským Rasmus na "Black Roses", se dočtete v následující recenzi.

6/10

The Rasmus - Black Roses

Vydáno: 29.09.2008
Celkový čas: 42:30

Skladby: Livin' i In World Without You, Ten Black Roses, Ghost Of Love, Justify, Your Forgiveness, Run To You, You Got It Wrong, Lost And Lonely, The Fight, Dangerous Kind, Live Forever

Vydavatel: Universal

Nezáleží na tom, jestli se na Rasmus díváte skrz prsty nebo jim fandíte. Podstatné je, že se této severské kapele daří v celoevropském kontextu. Je tomu již pět let, co diváky v televizi uhranul chlapík v černém s havraními péry ve vlasech. Troufnu si podotknout, že jen hrstka fanoušků (natožpak pasivních posluchačů) tuší o předchozích studiových albech. Rasmus jich totiž ve své domovině stihli vydat před "Dead Letters" pět, ačkoliv ve zcela jiném stylu.

Nechme ale historii dřímat v šuplíku a zaměřme se na novou podzimní desku "Black Roses". Otvírák a první singlovka "Livin' In A World Without You" je typickou skladbou, která byla natočena za účelem okupace prvních příček rozhlasových stanic. Stejně jako tomu bylo u "No Fear" i tato píseň se zcela liší od zbytku alba. Líbivá melodie, vtíravý text a silná klávesová linka - funguje to zas a znova. Není tedy divu, že ani zbytek alba nenabízí nic překvapujícího. Žádný hudební vývoj se totiž nekoná, proč měnit model, který úspěšně funguje? Je to trochu škoda, jelikož minulá nahrávka "Hide From The Sun" nezněla vůbec špatně, svou předchozí kolegyni strčila do kapsy a dal se tedy očekávat další posun správným směrem.

Černé růže jsou zkrátka sázkou na jistotu: pokud možno zůstat ve stejných kolejích, moc neexperimentovat a hlavně nic nezkazit. Je však otázkou, jestli se Rasmus nepřepočítali. Albu chybí předchozí energie, postupem času většina písniček splývá a také silně postrádám gradaci skladeb jako například u "Immortal" nebo "Night After Night" z předchůdkyně. Na druhou stranu je album poměrně vyrovnané a občas překvapí zajímavý moment, jako třeba kytarové sólo a netradiční zakončení u "Run To You". Také "You Got It Wrong" začíná velice slibně, bohužel je většina skladeb ale dotažena jen na půl.

Netuším, zdali má blonďatý přeliv zpěváka Lauriho Ylönena symbolizovat návrat ke starým kořenům nebo pouhou změnu image. Na každý pád je "Black Roses" spíše nepatrným krokem zpět. Pociťuji syndrom načasovaných slz - tvůrci mi naservírovali dojemné skladby a ode mě teď očekávají posmrkané kapesníky. S nadhledem lze říct, že Růže nejsou až tak černé, pokud od nich ovšem příliš neočekáváte. Takže příště lépe, pánové!

NÁZORY
  • Dovolím si nesouhlasit (Mia, 16.10.2008 09:01) Reagovat

    Snad poprvé s vaší recenzí na 100% nesouhlasím. Rasmus se spojili s producentem Childem, aby natočili odlišnou desku. Black Roses se od předchozích alb už jen použitím elektroniky (byť v malém měřítku, ale je tam). Pro mě tam určitý posun je, jak jste napsali "přehodili výhybku"... toť můj pohled a nezastírám, že Rasmus poslouchám už několik let... =)

    • Re: Dovolím si nesouhlasit (Simmone, 16.10.2008 10:56) Reagovat

      Rovněž si dovolím nesouhlasit. Srovnáte-li jejich tři poslední alba, myslím, že ten rozdíl - a to dosti podstatný rozdíl - cítit je. Jak už zde bylo řečeno, ať už použitím elektroniky (což podle mého názoru v něterých písničkách je hodně znatelné), texty nebo melodie, ten posun tam je.
      Bylo zde zmíněn song No Fear. Zkuste jej srovnat třeba s Ghost Of Love, Dangerous Kind nebo například Lost And Lonely.
      Ano, uznávám, že The Rasmus poslouchám již několik let, nicméně některé songy překvapily i mě (v dobrém slova smyslu), příznivce téhle kapely.... :)

    • Re: Dovolím si nesouhlasit (Kit, 16.10.2008 11:19) Reagovat

      Musím se přidat k předchozím komentářům. Ačkoliv zmiňované skladby Immortal a Night After Night pro mě mají více energie a chybí mi taková gradace i na novém albu, s recenzí NESOUHLASÍM. Black Roses je naprosto odlišná od Dead Letters i Hide from The Sun a myslím, že kluci udělali rozhodně posun vpřed a velkou změnu použitím elektroniky. I když The Rasmus poslouchám a Black Roses se mi líbí, není to hlavní důvod, abych si myslela, že použití takového množství kritiky je nepřiměřené.

  • otazecka (budilka, 16.10.2008 14:36) Reagovat

    A co je to tedy ten "správný" směr pane recenzente?

  • ano i ne (anushka, 17.10.2008 19:20) Reagovat

    S touto recenzí z poloviny souhlasím a z poloviny ne. Nesouhlasím s tím, že by nové deska byla stejná jako předchozí (spíše předchozí 2). Jak už tu bylo mnohokrát řečeno.... použití elektronických prvků ji v mnhém odlišuje. Ale s čím musím souhlasit je to část o energii, splývání písní a gradaci. I to mi u této desky chybí a byla sem na od od TR zvyklá. Jsem jejich několikaletou fanynkou a Black Roses není moje nej album os The Rasmus.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kalush Orchestra a The Rasmus klipem "In The Shadows Of Ukraine" připomínají, že speciální třídenní vojenská operace trvá už osm měsíců (24.10.2022 09:38)
- Fotogalerie: The Rasmus přijeli do Prahy představit nové album (16.10.2022 21:26)
- Rozhovory: The Rasmus - Zábavu, kterou přináší živé hraní, jsme objevovali kousek po kousku (11.10.2022 17:30)
- Nové desky 38/2022 - od 5 Seconds Of Summer přes The Rasmus po Marka Owena (29.09.2022 18:00)
- The Rasmus s "Jezebel" vyhráli národní kolo a budou reprezentovat Finsko na Eurovizi (03.03.2022 15:21)
- Video: Videoklip k "Jezebel" stráví zpěvák The Rasmus připoutaný k posteli (24.02.2022 11:11)
- Video: The Rasmus chtějí s "Jezebel" a novou kytaristkou dobýt Eurovizi (18.01.2022 15:36)
- The Rasmus představují nový singl a hlásí koncertní návrat do Česka (21.05.2021 09:21)
- Naživo: The Rasmus v Praze přehráli celé "Dead Letters" a fanoušci byli u vytržení (26.10.2019 15:11)
- Fotogalerie: Rockový večer v podání The Rasmus v obrazech (25.10.2019 11:07)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu