shop.musicserver.cz
Chris Botti, Kongresové centrum, Praha, 6.10.2008

Jazzové řádění sexy trumpetisty v Praze

Vydáno: 08.10.2008 07:43 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Dámy a pánové, zapomeňte na Chrise Bottiho jako na současnou největší hvězdu smooth jazzu, či chcete-li jazzového popu, nebo jako na nejvíce sexy trumpetistu od dob Cheta Bakera. Tenhle chlapík a jeho band velmi dobře vědí, co to je skutečný jazz. A nebojí se ho použít.

Chris Botti, Kongresové centrum, Praha, 6.10.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Jsou koncerty, u kterých by měli promotéři volit trochu střízlivější slovník při psaní plakátů, tiskových zpráv a PR článků. V případě Chrise Bottiho padaly věty jako "Nejočekávanější jazzová událost roku", což bylo ale vzhledem k již proběhlým koncertům Bobbyho McFerrina, Johna McLaughlina nebo k chystanému vystoupení Candy Dulfer minimálně přehnané tvrzení. Nějak s tím nejde dohromady ani fakt, že ještě ve chvíli, kdy měl koncert začít, byl sál - optimisticky řečeno - poloplný a pořadatelé, aspoň to tak vypadalo, snad i přesunovali diváky ze zadních pozic blíž k pódiu. První řady, možná i vzhledem k dražšímu vstupnému, totiž zely prázdnotou. I organizátorům by bylo trapné, kdyby "nejočekávanější jazzový muzikant tohoto roku" hrál do prázdna (pomiňme teď čistě finanční pohled). Nicméně nižší počet návštěvníků je asi tím jediným, na co si lze v případě Bottiho koncertu stěžovat.

Chris Botti, Kongresové centrum, Praha, 6.10.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Ve chvíli, kdy Chris Botti vkročil na pódium, oblečen ve svém tradičním obleku, divák zapomněl, že sedí v řadě téměř sám. Umělec také přešel nenaplněný sál bez povšimnutí a spolu se třemi dalšími muzikanty spustil koncert, který se letos zapíše mezi nejlepší. Začal svým způsobem očekávaně - smooth jazzovým laděním a hned v úvodu zahrál jeden ze svých hitů "When I Fall In Love". Sice jsem se začal bát, aby se mi po hodince koncertu v podobném duchu nechtělo spát, avšak taková obava se časem ukázala jako lichá.

Chris Botti, Kongresové centrum, Praha, 6.10.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Chris Botti opravdu mistrně diktoval tempo a společně se skupinou měnil různé jazzové styly a naladění. Mezi své lehčí věci vkládal a leckdy i zakomponovával daleko progresivnější kompozice. V tom mu pomáhali především jeho doprovodní muzikanti, z nichž by každý mohl vést vlastní band: tak například několika Grammy oceněný klavírista Billy Childs, který se v "Flamenco Sketches", poctě Milesu Davisovi a jeho "Kind Of Blue", rozehrál do neskutečné šíře. Začínal jemnými přejezdy klaviatury a končil ostrými a ráznými údery do kláves. Nebo hard bopový kytarista Mark Whitfield a jeho typická červená elektrická kytara - na jeho kvákající sóla, úžasný duel s trubkou Chrise Bottiho či téměř art rockové pojetí některých skladeb se nedá zapomenout. Stejně jako nelze beze slov přejít výkon bubeníka Billyho Kilsona, který se klidně může měřit s Kirkem Covingtom z Blues Bandu Scotta Hendersona a jeho atomovým úderem. Nepočítám-li to, když jej v jedné pauze kolegové nemohli dlouho sehnat, vrcholem jeho vystoupení bylo lehce psychedelické sólo, do něhož se ostatní zapojovali jen krátkými úsečnými tóny.

Chris Botti, Kongresové centrum, Praha, 6.10.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Může se vám zdát, že příliš vyzdvihuji výkony dalších muzikantů, ale to dělal koneckonců i sám Botti. Často postával na straně pódia a sledoval umění svých kolegů. Ovšem v momentě, kdy spustil na trubku, byla veškerá pozornost samozřejmě upřena na něj. Chvíli vyluzoval romantické melodie, mazlivě si pohrával s tóny a nebál se přejít až téměř k fusion, kdy využíval všechny možné zvuky, které jeho trubka nabízela. Jeho hudební i osobní projev je neskutečně charismatický, takže už chápu ty, kteří (nebo které) o něm říkají, že je velmi sexy. Mezi jednotlivými skladbami poměrně dlouze hovořil s publikem a jedné návštěvnici přichystal v poslední písničce obrovské překvapení, když sestoupil do publika a rozlučkovou skladbu zahrál přímo pro ni.

Chris Botti, Kongresové centrum, Praha, 6.10.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Přesto všechno výše řečené Bottiho i ostatní muzikanty tak trochu zastínila jedna žena - host pražského koncertu, americká houslistka Lucia Micarelli, která dřív působila ve skupině Joshe Grobana a v Jethro Tull. Přišla bosá a jenom na dvě písničky, ale i to stačilo, aby si naklonila valnou část publika. Nejenže má velmi osobitý styl a housle s velmi neobvyklým zvukem, nejpozoruhodnější na ní ale je její pódiové podání. Ve chvíli, kdy se rozehrála, ponořila se do jakéhosi transu a bylo zjevné, jak jí hudba prostupuje celým tělem. Mám dojem, že Praha v úterý viděla novou hvězdu hudebního nebe, která se bude moct s klidem měřit s velikostí Vanessy Mae.

Během večera hrál Botti skladby z posledního alba "Italia", ale dostalo se i na starší kousky. Vedle instrumentální verze "Caruso" zazněla například filmová písnička "Hallelujah" z prvního dílu"Shreka" jakožto pocta zesnulému Jeffu Buckleymu, "A Thousand Kisses Deep" Leonarda Cohena či ústřední melodie z filmu "Cinema Paradiso".

Chris Botti, Kongresové centrum, Praha, 6.10.2008
© Daniel Hlaváč / musicserver.cz
Ve výsledku vlastně ani nevadilo, že nebyl plný sál, protože ti, kteří přišli, dokázali vytvořit skvělou atmosféru, s takovým jemným, domácím nádechem. K tomu samozřejmě přispěli i sami muzikanti, kteří působili velmi uvolněně. Ano, nebyl to nejočekávanější jazzový koncert roku, asi ani ten nejlepší, přesto Chris Botti ukázal, proč si ho Sting vybral za člena své kapely a proč je ve světě tak populární. Tenhle výborný trumpetista zkrátka umí a doufejme, že k nám ještě někdy zavítá (což slíbil). Kdoví, třeba to pak opravdu bude "nejočekávanější jazzový koncert".

Obsáhlou fotogalerii z koncertu naleznete ZDE.

Chris Botti, Kongresové centrum, Praha, 6.10.2008

NÁZORY
  • koncert (Tereza, 20.10.2008 12:16) Reagovat

    Na Chrisovi jsem byla a musím říct, že koncert byl naprosto dokonalý a ačkoli nejsem úplně 100% fanynka jazzu, tak mě jeho atmosféra doslova pohltila

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- Sting zahraje v červnu příštího roku v Plzni (06.11.2023 10:02)
- Video: V novém videu Petra Nikla a Martina Kyšperského tančí duo Thomas and Ruhller (09.10.2023 16:59)
- Naživo: Sting poctil svou návštěvou Pardubice. Přivezl hity i světový zvuk (20.07.2023 20:19)
- Sting zahraje v červenci 2023 v Pardubicích (14.11.2022 09:19)
- Naživo: Sting hrál v Praze hit za hitem a rozdával radost (29.10.2022 18:47)
- Fotogalerie: Sting po třech měsících rozvášnil také Prahu (29.10.2022 00:06)
- Naživo: Sting to rozbalil ve Slavkově až na čtvrtý pokus, a stálo to za to (01.08.2022 12:06)
- Fotogalerie: Sting po čtyřech letech dorazil do Česka (01.08.2022 11:41)
- Sting přijede v říjnu do Prahy, sekundovat mu bude syn Joe Sumner (30.05.2022 10:39)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu