shop.musicserver.cz
dEUS, Sennen, Abaton, Praha, 6.10.2008

Mladí, staří, všichni paří

Vydáno: 07.10.2008 21:40 v sekci Naživo - Dominika Jiroušková | foto: facebook interpreta

Vlastně pařili. Belgická smršť dEUS vtrhla po dvou letech do Prahy na odvetu. Jaký to byl rock'n'roll, jestli by stál kytarista za hřích, co na scéně dělal slepý robot, plus detailní popisy jednotlivých členů kapely se dozvíte v recenzi na jejich pondělní koncert.

dEUS, Abaton, Praha, 6.10.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Deset minut před osmou večerní se kolem vchodu do pražského Abatonu nakupil pořádný hrozen návštěvníků. Všichni se přišli podívat na rockovou legendu z Belgie, která se po dvou letech vrátila na místo činu, kde rozválcovala české publikum poprvé. Složení fandů pak logicky vyplývalo z dvacetiletého stáří samotné skupiny; k vidění byli jak hejsci kolem dvaceti, tak pánové třicet plus, dokonce i jedna kočička v minišatech.

Na rozehřátí svůj pětipoložkový set odehráli Sennen. Tuhle čtyřku u nás moc lidí nezná a zřejmě to byl důvod, proč jí v klubu nebylo ze strany publika věnováno tolik pozornosti. Přitom svůj účel plnili celkem dobře - atmosféru rozehřívali kvalitním post-rockem, nezdržovali se žádným blábolením kolem. Vlastně se naopak chovali neuvěřitelně skromně, po skončení si sami tahali nástroje z pódia, ale na většině v sále bylo jasně vidět, na koho se čeká, zvláště pak na skupince studentů ze sousedního Slovenska, která v půlce vystoupení rozjela vlastní zábavu, očividně nezaujata tím, co se dělo na pódiu.

dEUS, Abaton, Praha, 6.10.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
Upřímně řečeno jsem tápala, co vlastně budu dělat na koncertě skupiny, která vznikla rok před mým narozením a jejíž členové jsou starší než můj otec. Moje obavy se ale rozplynuly v okamžiku, kdy hlavní hvězda večera vstoupila mezi nás. Zpěvák s kšticí jako Chris Martin z Coldplay, kytarista vypadající jako Dave Navarro nebo, chcete-li, Sagvan Tofi, basák s obličejem Johna Cusacka a bubeník, který nebyl za svým nástrojem vůbec vidět, takže jediné, co si z něj pamatuji, je bílý nátělník, poznávací znamení všech rockerských pardálů. A pak ještě houslista, ano, slepý robot z úvodu. Musím přiznat, že zvlášť jeho choreografie mě zaujala natolik, že jsem mu zcela věnovala minimálně dvě úvodní písně a s otevřenou pusou sledovala, jak pán v letech ovládá moderní tanec, který dokonale koresponduje s vizuálními efekty. No jo, dědci mi zase jednou nakopali zadek.

Program běžel svižně, během třech prvních písní se kapele podařilo dostat do varu úplně všechny. A bylo horko ostatně jako vždycky. Jediné slabé místo toho večera si dEUS odbyli ve druhé třetině koncertu, kam zařadili z pro mě nepochopitelného důvodu ploužáky, čímž část publika naštvali a ty další přinejmenším vykolejili, protože po pěti našláplých peckách zařadit cajdáky, to se přeci nedělá. Jediní, kdo projevili radost ze změny stylu, byli studenti ze Slovenska, kteří svými doprovodnými vokály zdatně sekundovali zpěvákovi. Ale přísahám, že nikoho dalšího to nemohlo bavit.

dEUS, Abaton, Praha, 6.10.2008
© Petr Klapper / musicserver.cz
To byl ale vážně jediný kiks, poslední třetina byla doslova ve znamení smršti, kdy přední část publika svorně hopsala, my v zadních prostorách alespoň mávali hlavou a dokonce jsem byla svědkem utužování mezinárodních vztahů. To když český kluk sám od sebe tomu z Anglie připálil cigáro. Happyendy, to je moje.

Po zhruba hodině se dEUS odebrali do šatny, ale publikum nažhavené rock'n'rollovou jízdou se nedalo zahanbit. Tleskalo, hvízdalo a všeobecně tak kapelu vyzývalo na odvetu. Té nezbylo nic jiného, než se vydat zpět, hodit tři přídavky a opravdu se poroučet, protože jejich turné k poslední desce "Vantage Point" je zkrátka nabité.

Za mě dostávají dEUS pomyslných osm hvězdiček z deseti, za tu jalovost uprostřed a za záchody v Abatonu, na které samozřejmě nemají přímý vliv, ale přimluvit by se na vlivnějších místech mohli. A vracím se k titulku, protože pokud jste chtěli zažít rock'n'rollovou jízdu, kde společně paří táta se synem a naopak, měli jste tam být.

Fotogalerii z koncertu naleznete ZDE.

dEUS, Sennen, Abaton, Praha, 6.10.2008

NÁZORY
  • Hluche misto? Nevim o nem. (clue, 08.10.2008 08:46) Reagovat

    Hola, dik za recenzi. Docela zabavna.Byla jsem tam a musim ti oponovat, hlucheho mista jsem si nevsimla ani me to nezarazilo. Bavilo me to od zacatku do konce..a radim se presne doprostred toho generacniho spektra, co jsi nastinila. A zachody v Abatonu mi proste dojem z koncertu zkazit nemuzou...Za me 10 hvezdicek.

    PS. Ten kytarista je vazne k sezrani ;)

  • Taky skoro dědek (ja nevim, 08.10.2008 11:13) Reagovat

    dEUS a dědci? Barmanovi jakožto zakládajícímu členovi je 36 let. Jestli jsem to podle indícií dobře spočítal, tak ti je 16. v tomle věku by to asi taky pro mě byli dědci. Jinak ale díky za recenzi, jen mi v ní chybí alespoň zmínka o skladbách, které zazněly. Zařazení pomalejších věcí mi taky nevadilo, naopak, k dEUS patří. Koncert dobrej, ale oproti předchozímu koncertu mi publikum přišlo trochu strnulejší.

    • Re: Taky skoro dědek (DJ, 08.10.2008 11:54) Reagovat

      Jako rok založení beru 1989, takže je mi osmnáct. A výraz "dědci" užívám jako nadsázku až lehkou ironii, to ke mě prostě patří. A jména skladeb já vypouštím úplně, snad jenom Suds & Soda a Roses a The Architects. Ale oni určitě hráli trochu víc, než tři, jestli si dobře vzpomínám :)

      • Re: Taky skoro dědek (mARTIN, 08.10.2008 13:32) Reagovat

        Tak Roses snad, pokud jsem dobře slyšel, nehráli vůbec.

      • Re: Taky skoro dědek (ja nevim, 08.10.2008 14:39) Reagovat

        Já ty dědky taky beru jako nadsázku, jen by mě zajímalo označení třeba pro padesátníky Sonic Youth, kteří to tady před rokem rozbalili ještě více než dEUS :-) Jinak Roses ( bohužel ) opravdu nehráli.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Jacob Collier si na svou novou desku pozval plejádu hostů včetně Shawna Mendese či Chrise Martina (15.02.2024 12:56)
- Naživo: dEUS se vrátili do Prahy a v zaplněném Rock Café nadchli především čtyřicátníky (01.11.2023 07:39)
- Fotogalerie: dEUS v Rock Café v obrazech (31.10.2023 21:11)
- Belgičtí dEUS hlásí po dlouhé době návrat do Prahy, v Rock Café zahrají už v neděli (26.10.2023 19:19)
- Nové desky 7/2023 - od P!nk přes Caroline Polachek po dEUS (22.02.2023 17:30)
- Video: Coldplay zahráli u Jimmyho Kimmela speciální verzi "Clocks" (04.02.2023 17:39)
- Audio: Coldplay se s Alanem Partridgem pustili do hitu "Knowing Me Knowing You" od kapely ABBA (24.08.2022 09:26)
- Naživo: Coldplay v Belgii už zase měnili životy k lepšímu (23.08.2022 07:56)
- Video: Coldplay v klipu "Humankind" vzdali poctu fanouškům (19.08.2022 09:36)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu