shop.musicserver.cz
Průvodce po "Addiction" Southpaw

Průvodce po "Addiction" Southpaw

Vydáno: 19.09.2008 05:00 v sekci Publicistika - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Pražská kapela Southpaw je dlouhé roky miláčkem většiny domácích hudebních publicistů, vydává skvělé desky, ale výrazný komerční úspěch dosud nepřišel. Skupina ale nehodila flintu do žita a pro letošní podzim, konkrétně na 1. října, připravila nové album nazvané "Addiction".

Southpaw - Addiction
© facebook interpreta
Kdekdo by si mohl říci, že po dvojdesce "Heartdisk", která vyšla na jaře 2006 a přinesla dvacet skladeb, už nemají Southpaw kam jít. Jak přiznal frontman Gregory Finn v našem rozhovoru, původně si to myslel i on, ale po různých vedlejších projektech členů kapely zvítězila prostě chuť natočit další dobrou desku. Novinková nahrávka "Addiction", která se (vydaná opět u vydavatelství MenX) dostane do obchodů ve středu 1. října, nabídne jedenáct skladeb, v nichž Southpaw bez problémů poznáte, ale nabídne více kytar, více elektroniky a zajímavě využité smyčce. Poslechnout si zatím můžete pilotní singl "Addiction", po ostatních skladbách se aspoň můžete projít v našem průvodci.

1. Bombs (3:14)

Úvodní skladba desky, k níž vzniká i videoklip, hned na začátek nahrávky zaútočí elektronickými pazvuky, které jako by vypadly z nějakého remixu od Justice. Hluková stěna po minutě a čtvrt ale najednou ustane a skladba se stočí někam do intimního zákoutí se smyčci. Tam ovšem nevydrží dlouho a opět se rozjede do zběsilé jízdy. Dobrá zpráva je, že i přes aranžérské zvraty je to stále normální písnička.

2. Addiction (4:07)

Zvukově titulní "Addiction" navazuje na "Bombs", opět nechybí vyklidněnější pasáž (tady ale spíše ke konci písničky), ale na druhé straně se liší v tom, co má být ona závislost. Velkou část skladby totiž tvoří to, co má být pravděpodobně refrén. Ne že by byl zrovna zpěvný, ale zaleze do hlavy a nepustí.

3. Design (3:20)

Trojku v pořadí nejvíce charakterizují bombastické smyčce, které se kapela nebojí narušit tanečním rytmem a chemickými zvuky. Vzletný refrén a Gregoryho nahallený zpěv dávají místy pocit letu. Ale uznávám, že to může být velmi subjektivní dojem.

4. Pages (4:19)

Úvod nabídne zvuky jak z nějaké osmibitové hry, ale posléze se přidá kytara a zasněný zpěv. Po minutě se "Pages" rozjede do kytarovo-smyčcové hitovky s dalším refrénem, který Southpaw umí sypat jako z rukávu. Musejí ovšem chtít. Ve vokálech je poprvé pořádně slyšet Klára Nemravová, jež se objevuje i v dalších skladbách.

5. We Want More (2:59)

Nejkratší kousek na desce rozjíždí tvrdý rytmus bicích a smyčcový riff. Jinak se jedná o další z kategorie rychlých refrénovek, které podporuje zvuková stěna ze spousty nástrojů.

Gregory Finn
© southpaw.cz
6. Bones We Break (3:47)

První skutečné zklidnění po předchozí hlukové náloži přináší až šestá "Bones We Break" s hostující Zuzanou Irglovou. Klavírní balada s podporou akustické kytary disponuje intimní atmosférou, kterou se kapela záměrně snaží rozbít několika zvukovými podivnostmi. Poprvé se mi chce napsat, že jsou ty elektronické vsuvky zbytečné a křehkou písničku zbytečně ruší.

7. Mute Song (3:28)

Tvrdý rytmus bicích v této středně rychlé skladbě ostře kontrastuje s klidným Gregoryho zpěvem, jehož téměř celou písničku doprovází Nemravová.

8. Brother (3:56)

Pokud Southpaw někdy chtěli zaútočit na diskotéky, touhle peckou by se jim to rozhodně povedlo. Na počátku také Burian mladší překvapí zpěvem, který je asi tak dvě oktávy níž než jeho běžný hlasový projev.

9. For The Last Time (3:30)

V diskotékové jízdě kapela pokračuje i v refrénu "For The Last Time", který nabídne už zcela rovný beat. Mimo něj je však rytmus téměř drum'n'bassový, což sloky a refrén staví na zcela jiné hudební břehy. Ani zvukové orgie však nepřehluší další silnou melodii.

10. Troubles (3:23)

Chytlavý vokální sampl na začátku upomene dřívější nahrávky skupiny, dále na nás ale čeká jejich nyní už typický mix kytar, elektronických vychytávek a tvrdého rytmu. Překvapí ale něčím, co by se asi dalo označit za kytarové sólo.

11. The Tree (9:04)

Pokud vás při pohledu na stopáž poslední skladby okamžitě napadne, že track určitě skrývá nějakou dvanáctou utajenou písničku, mýlíte se, pomalá "Tree" trvá opravdu devět minut. Nebyli by to Southpaw, aby v ní nepopřeli vše, co na "Addiction" dosud nabídli. Zatímco všechny předchozí krátké písničky obsahují spousty nerozpracovaných hudebních nápadů, které skladby pouze ozvláštní a uhnou jinam, závěrečná devítiminutovka je postavena na jednom klavírním motivu, jenž se hypnoticky opakuje a podbarvuje zpěv. Poslední dvě minuty už tvoří jen dozvuk skladby a různé rozbité zvuky.

Nezapomeňte, že nové album Southpaw vychází ve středu 1. října, kdy u nás také najdete recenzi. Protože "Addiction" je opět na české poměry netradiční nahrávkou, dočkáte se posléze i makrorecenze.

NÁZORY
  • no nevim nevim (gish, 21.09.2008 13:01) Reagovat

    ...slyšel jsem zatim 5 kousků z novinky a moc mě zatím nepřesvědčily... možná je to tím, že čekám po skvělém Heartdisku moc... no uvidíme... jinak nedočkavci si mohou poslechnout kromě "Addiction" na MySpacu, ještě další 4 kousky zde www.prostormumie.cz

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (5-1) (31.01.2022 20:00)
- Recenze: Southpaw natočili desku pro nostalgiky a melancholiky (17.10.2021 10:30)
- Rozhovory: Southpaw - Necháváme to plynout a užíváme si to (28.09.2021 08:30)
- Video: Southpaw jsou zpět. A opět s hlavou v oblacích (11.08.2021 15:58)
- Nejvíc nej: Pět českých comebacků spojených s vydáním nové desky (10.01.2019 11:00)
- Naživo: Glen Hansard s Markétou Irglovou vrátili česko-irskou lásku na domácí pódia (14.03.2016 08:20)
- Naživo: Na pohřbu Southpaw se neplakalo (13.03.2011 16:11)
- Fotogalerie: Southpaw naposled zahráli v Akropoli (fotogalerie) (12.03.2011 08:55)
- Rozhovory: Gregory Finn - Vyčerpala nás mašinérie kolem Southpaw (09.03.2011 05:00)
- Recenze: Odvážná a svá (24.01.2011 00:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu