shop.musicserver.cz
Richard Müller - Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievajú Filipa

Velká pocta velkému muzikantovi

Vydáno: 13.09.2008 14:00 v sekci Recenze - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Osm let po jeho smrti a dva roky po začátku prací. Právě letos vychází avizovaná pocta slovenskému skladateli a pianistovi Jaroslavu Filipovi. Pod taktovkou Oskara Rózsi nazpívali Filipovy písně jeho dva souputníci: Richard Müller a herec Milan Lasica. A věřte - výsledek stojí za to.

9/10

Richard Müller - Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievajú Filipa

Vydáno: podzim 2008
Celkový čas: 56:00

Skladby: Vyletel vták, Milovanie v daždi, Clivota, Boh aj v pekle prsty má, My sme národ holubičí, Planý poplach duše, Do batôžka, Život, Godot nepríde, Noc, Sťahovaví vtáci, Cigaretka na 2 ťahy

Až do své smrti patřil Filip (1948 - 2000) k nejproduktivnějším slovenským skladatelům, vedle Mariana Vargy a Deža Ursínyho i k nejtalentovanějším. Jeho společná práce s hereckým duem Lasica & Satinský patří ke zlaté pokladnici slovenské inteligentní zábavy, jeho hudební nápady a především jejich neklesající kvalita jsou dodnes v mnohém nepřekonané. V závěru života spolupracoval Filip především s Richardem Müllerem, se kterým natočil několik alb. To poslední s názvem "01" vyšlo ve stejném roce, kdy zemřel: 2000.

Právě Richard Müller avizoval před dvěma lety "tribute CD" zesnulému příteli. Nápad byl skvělý: společně s Milanem Lasicou nazpívat kamarádovy písně, ale v opačném gardu. Lasica měl tedy odzpívat třeba "Cigaretku na dva ťahy", Müller naopak "Do batôžka". Jak to tak ale chodí, věci se zkomplikovaly. Müller se potýkal s depresemi (na čas dokonce skončil v léčebně) a ohlásil konec kariéry. Tedy alespoň té "komerční". Zdálo se, že celý projekt vyšumí do ztracena a ze skvělého nápadu nezbude nic, když loni protrhl mlčení producent desky Oskar Rózsa. "Podklady jsou hotové, už čekám jen na to, až se oba pánové dostanou do dostatečné konstelace k tomu, aby byli schopni nazpívat své party," řekl v rozhovoru pro musicserver.

Vyjde deska v Česku?

Muller spieva Lasicu...
Přestože je datum oficiálního slovenského vydání stanoveno (poněkud neurčitě) na podzim 2008, posluchači se mohli s deskou seznámit už v červenci na trenčínském festivalu Pohoda. Kromě prodeje speciální limitované edice ji přímo na pódiu představili oba dva hlavní aktéři. Nyní můžete tuto edici koupit přes webové stránky Richarda Müllera, ale pokud jste z Česka, počítejte s tučným poštovným. Je to však jediný způsob, jak si ji koupit. Není totiž vůbec jisté, jestli bude album k dostání i u nás. Vydavatelem není totiž major label, ale de facto Richard Müller osobně.

Osud rozdělanému projektu přál. Müller se vrátil z léčebny, nazpíval polovinu skladeb a letos na podzim desku oficiálně vydá ve svém vydavatelství 44. Bez jakéhokoliv patosu je třeba říct, že jde skutečně o velké dílo. Na jednom albu se sešla genialita Filipových skladeb, invenčnost Rószovy produkce a nezaměnitelný pěvecký projev dvou šansoniérů. Skutečně je vidět, že je-li výběr skladeb do jisté míry Filipovým the best of, vydali ze sebe i ostatní zúčastnění své the best. Rósza uchopil Filipovy melodie velice citlivě a dal jim háv, který jim sluší nejen v roce 2008, ale nebude jim těsný ani v roce 2058. Jemně tepající elektronika, neortodoxně zaranžované bicí, minimalismus tam, kde je ho třeba. Toť vizitka Oskara Rózsi, který jen potvrzuje, že opravdu umí.

Jak se to má s Táslerem

Pocta Jarovi Filipovi - Jarove pesničky
Není to ani rok, co Müllerův dlouholetý spolupracovník přišel s deskou "Pocta Jaro Filipovi / Jarove pesničky". Shromáždil na ni Filipovy písně, které nazpívala aktuální špička slovenské (víceméně rádiové) pop music. Trojka Rózsa-Lasica-Müller tento počin moc nekomentovala, poslední jmenovaný se však o něm rozpovídal v rozhovoru pro hnonline.sk. "Co k tomu mám říct? Já oznámím, že udělám tribute album Jarových písniček a rok na to přijde Tásler s podobnou deskou. Nechci se k tomu víc vyjadřovat, protože on má dostatečné páky na to, aby rozpoutal mediální kampaň," nechal se slyšet. Jak už to bývá, pravda bude asi někde uprostřed. Nicméně i toto album podtrhuje velikost Filipova díla. Zkrátka, ten, čo hrával s Dežom by měl radost.

Velký zážitek (což potvrdí i návštěvníci letošní trenčínské Pohody) je zpěv Lasici s Müllerem. Oba dokáží vystihnout náladu písně, vcítit se do atmosféry a nazpívat song tak, že si z něj sednete na zadek. Lasica to uměl vždy, Müller to v sobě po dvou letech znovuobjevil. Možná, že se v některých písních i sám našel. Třeba ve skvělé "Do batôžka" zpívá o smíření se se světem i s těmi, se kterými se rozhádal. Což naprosto sedí do jeho CV, neboť velký Richard je známý tím, že s kýmkoliv spolupracuje, s tím má později konflikt. Tímto songem vysílá přátelům jasný signál. Deska "Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievaju Filipa" je počinem, který nebude zapomenut. Má vám co nabídnout i tehdy, pokud jste jméno Jaroslav Filip slyšeli dnes poprvé, i tehdy, pokud jeho skladby znáte nazpaměť. V tom je její výjimečnost.

NÁZORY
  • 01 (tondas, 13.09.2008 16:39) Reagovat

    album 01 vysiel v roku 2001!

  • souhlas! (ludik, 15.09.2008 14:23) Reagovat

    Výborné album, nejlepší songy jsou Clivota, Noc a hlavně Život v podání Lasici je naprosto dokonalý, jak hudebně, tak textově. 9/10

  • recenze (tereza, 17.09.2008 11:39) Reagovat

    povedená recenze!:)

  • Album roku (A.O. - Vernissage, 27.02.2009 08:25) Reagovat

    Dle mého názoru je toto album jedna z nejlepších věcí, co na poli Česko-Slovenské hudby za posledních deset let vzniklo. Názor samotného posluchače se nedá vyvozovat pouze z jednoho poslechu, písně si musíte nechat vpít pod kůži, vžít si je a potom se stane, že se k nim budete stále vracet. Pro mě jednoznačně album roku.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michal Prokop si na Krásný ztráty Live pozval Richarda Müllera (15.02.2024 17:29)
- Video: Emma Smetana zpívá poprvé česky a rovnou duet. V písni "Tahle jedna vteřina" ji doprovází Richard Müller (25.06.2023 09:12)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (15-11) (25.01.2023 08:00)
- Video: Richard Müller a Emma Drobná spolu pohřbívají lásku (12.01.2023 12:20)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Recenze: Neodpisujme Richarda Müllera. Nový album "Čierna Labuť Biela Vrana" prekvapí aj poteší (18.10.2022 17:00)
- Dorota Nvotová vydává speciální vinyl (27.10.2020 16:43)
- Recenze: "Boží mlýny melú, starci starnú" a Richard Müller je na albu "Hodina medzi psom a vlkom" stále v plné síle (23.10.2020 16:30)
- Richard Müller se na nové desce ocitne v hodině mezi psem a vlkem (11.10.2020 19:39)
- Album "33" Richarda Müllera vychází po letech na CD a LP (08.07.2020 17:51)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu