shop.musicserver.cz
Měsíc v taneční hudbě (9/2008)

Měsíc v taneční hudbě (9/2008)

Vydáno: 29.08.2008 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

V měsíčníku klubové kultury si posvítíme na DJe a producenty schované pod maskou anonymity, žhavý baltimorský funk nebo reedice klasických dub-techno nahrávek. Taky pro vás máme kvantum novinek z taneční scény a doporučení na nejlepší desky uplynulého měsíce.

Burial
© facebook interpreta
DJové bez tváře
Když dubstepový producent Burial obdržel na konci července nominaci na prestižní cenu Mercury, zdálo se, že progresivní scéna z jihu Londýna by se konečně mohla dočkat zasloužené pozornosti mainstreamových médií. Omyl. Kdo chtěl napsat oslavné články na jeho poslední album "Untrue", už je dávno napsal. Novináři z velkých tiskovin chtějí skandály a místo inovativních beatů je zaujala anonymita producenta, který nekoncertuje a rozhovory dává jen velmi výjimečně. "Asi jen pět lidí ví, kdo je Burial," řekl vloni dusbtepový producnet pro The Guardian. "Důležitá je hudba, ne tvář či jméno," shrnul svoje důvody, proč zůstává v anonymitě. Po vyhlášení nominací vycítily bulvární deníky zajímavé téma a vyhlásily, že vypátrají Burialovu pravou identitu, stejně jako se jim to pár měsíců předtím povedlo s graffiti provokatérem Banksym. "Je to Richard D. James (alias Aphex Twin) nebo Norman Cook (alias Fatboy Slim)?" vařil bulvár z vody podivnou dezinformační polévku a Burial to vzdal. Na svém Myspace.com zveřejnil svoji fotku a vzkaz: "Celá ta věc s anonymitou mě přestala bavit. Jsem obyčejný člověk a jediný, co chci, je dělat tracky. Jmenuju se Will Bevan a jsem z jihu Londýna."

Budeme odteď poslouchat Burialovy tracky jinak, když víme, že se jmenuje Bevan? Asi těžko. Skrýváním své tváře vytvořil háv tajuplnosti, ale hlavně nás upozornil, že bývaly časy, kdy producenti taneční hudby pokorně zůstávali v anonymitě a nechali za sebe mluvit svoji hudbu. Od chvíle, kdy se Keith Flint z Prodigy začal křenit do fotoaparátů, chemičtí bratři Tom a Ed prohánět videoklipy a Moby na požádání vyprávět, že je vegan a miluje Boha, opustila klubová kultura svůj raveový ráj nekonečné slasti a vstoupila do hudebního byznysu, kde rtěnka, stíny pod očima nebo spínací špendlík v uchu prodávají desky. Ne všechno je ale ztraceno. Producenti se stále skrývají pod jedno či více jmen a k taneční scéně stále neodmyslitelně patří white labels - vinyly bez jména, které producenti rozdávají DJům, když chtějí otestovat sílu svých tracků bez předchozí reklamy. Přesně tak to udělal v roce 1993 Liam Howlett z Prodigy, když v tajnosti vypustil white label podepsaný pouze přelepkou Earthbound I. Skladba se stala undergroundovým hitem a aplaudovali jí kritici, kteří předtím Prodigy obvinili ze zaprodání raveu komerci. Track později vyšel pod jménem "One Love" jako první oficiální singl z "Music For The Jilted Generation".

Drexcyia
© drexcyialab.blogspot.com
Nejslavnější maskování mstitelé:

Drexciya
Detroitští electro klasikové napojení na Underground Resistance dlouho skrývali svoji pravou identitu. Nedávali rozhovory, nefotili se a desky nijak nepropagovali. O to větší zájem ale vzbuzovali. Těsně před svou smrtí se k nahrávkám přihlásil James Stinson. Druhým členem projektu byl patrně Gerald Donald, jenž dnes působí například jako Arpanet, Dopplereffekt nebo Japanese Telecom.

Daft Punk
Existuje několik fotek mladičkých Daft Punk z období kolem desky "Homework". Pak ale nasadili robotické helmy a od té doby je nesundali. OK, Residents to dělali už v 70. letech, ale i tak je to jasný signál fans: "K čemu vůbec potřebujete naše obličeje?"

Various / Various Productions
Prý to celé byl nejprve vtip, jak "zmást iPod", teď si z toho ale udělali image. Anglické dubstepové duo se pojmenovalo anglickým ekvivalentem českého termínu různí, který se dává na nahrávky, v nichž účinkuje více interpretů. Víme sice, že se jmenují se Adam a Ian, ale to je tak všechno.

Gescom
Platí Gescon = Autechre? Nikdo neví. Jisté je, že Sean a Rob jsou s tímto uměleckým kolektivem (jak ho sami popisují) nějak spjatí, ale kdo jsou další členové a jaké jsou přesně jejich aktivity pod tímto jménem, zůstává záhadou.

Syclops
Finští jazzmani nebo jen dobrý vtípek Maurice Fultona? Psali jsme na tomto místě v červenci.

The Tuss Richard D. James? Aaron Funk? Luke Vibert? Nebo jen nějaký šílení fanoušci dřevního acid house z Corwallské divočiny? Netuším. O The Tuss jsme psali přesně před rokem na tomto místě.

South Central
BAND MEMBERS: YES dočtete se na jejich Myspace.com profilu. Electro punkeři z Londýna v tom mají jasno. My z jejich rozmazaných fotek moc ne.

DJ K-Swift
© facebook interpreta
Místo exploze: Baltimore
Přemýšlel jsem, jak nejlépe popsat baltimorský klubový sound, a na monitoru se mi seřadil shluk přídavných jmen: syrový, sprostý, primitivní, animální, vyšinutý, špinavý, maniakální... Mám pokračovat? Baltimore club music nezní jako nic, co jste zatím ve svém životě slyšeli. Není to hudba pro každého, ujetý mix house, hip hopu a pornografických textů snese srovnání snad jen s extrémním gabba technem, na které na začátku 90. let rádi tancovali západoevropští náckové. Za pozornost ale rozhodně stojí. Vítejte v Baltimore.

Baltimore club music (někdy také baltimore breaks) se v největším městě státu Maryland hraje už od začátku 90. let. Všichni tento styl brali jako lokální kuriozitu a scéna dlouhá léta fungovala na DIY principech. Platí to ostatně dodnes, ale něco se změnilo. Když se na konci července na jednom večírku utopila baltimorská DJka a královna mixtapes K-Swift, informovaly o tom všechna důležitá hudební periodika.

DJ Blaqstarr
© fader.com
Baltimore na hudební mapu v posledních letech dostali DJové jako Diplo, Sinden, Spank Rock nebo Ghislain Poirier, kteří začali místní nestydaté vykřikovačky hrát ve svých mixech. Scéně také výrazně pomohl populární televizní seriál "The Wire", kde poldové honí drogové dýlery (a naopak) po Baltimore a hraje jim do toho místní klubová hudba. Seriál je tak populární, že k němu vyšlo i doprovodné CD s baltimorským soundem "Beyond Hamsterdam: Baltimore Tracks From The Wire".

Jak asi správně tušíte, baltimorská hudba stejně jako třeba brazilský baile funk není dělaná na dlouhohrající alba. Dokonce ani singl nedokáže dostatečně zaznamenat atmosféru žhavého večera v klubu. Tím ale samozřejmě nechci odradit od domácího poslechu. Nedovolím si tvrdit, že tuším, co se děje přímo v Baltimore, na scéně ovládané pirátskými remixy, mixtapes, tanečky a pásovou výrobou tracků, ale mimo město zatím sklízí největší úspěchy DJ Blaqstarr. Kromě výborně přijatého EP "Supastarr" spolupracoval s M.I.A. na jejím loňském albu "Kala" (skladba "World Town"). Stojí také za hitem "Jiggle It" od baltimorského rappera Young Leek, který zpod ochranných křídel DJ K-Swift zamířil na značku Def Jam.

Aktuálním trendem v rámci baltimorského soundu jsou kolaborace s rappery. Producent Tittsworth právě vydal album "12 Steps", kterému se možná podaří dostat b-sound do žebříčků. Hostují na něm rapperky Santogold, Kid Sister a hyphy legendy The Federation. Na závěr jako bonus ještě přidávám názvy několika tracků z desky k dokreslení estetiky, s níž Baltimore pracuje: "Drunk As Fuck", "Broke Ass Nigga" a "WTF".

Reedice vytesané z dubu
Kořeny dubstepu sahají do Kingstonu 70. let, raveu z konce 80. let, ale do zvukového mixu patří také Berlín a dub techno horečka z druhé poloviny minulého desetiletí. Díky dvěma novým reediciím teď můžeme znovu ocenit, jak a kde se vzala jamajská příchuť v evropské klubové elektronice. Basic Channel a Pole rekapitulují a pokud máte rádi dubovější spektrum dubstepu, pak jsou pro vás tyto dvě nahrávky nepostradatelné.

Pole
© scape.com
Pole - 1, 2, 3 (Scape)
Stefan Betke alias Pole dostal kdysi k narozeninám porouchaný elektronický filtr a z šumů a praskání, které náhodně generoval při každém resetu, stvořil tři majestátní dub-glitchové ambientní monolity. A pak se filtr definitivně rozbil. Tři barevná alba teď vychází znovu v reedici, která odhaluje Betkeho posun z glitchových fascinací do dubových zvukových krajin. Reedice doplněná o čtvrté CD z archívních tracků vyšla na konci července na Betkeho labelu scape.

Basic Channel - BCD-2 (Basic Channel)
Mezi léty 1993 a 1995 vydali Moritz Von Oswald a Mark Ernestus na svém labelu Basic Channel sérii klasických vinylů, které definovaly dub techno. Pravověrní vinyloví fetištisté se do CD releasů nikdy moc nehrnuli a jediný výběr "BCD" z roku 1995 nabízí jejich slavné tracky v silně editované podobě. A navíc vyšel v hliníkové fólii, která velmi brzy CD poškrábala a nešlo přehrát. Záměr? Vsadil bych se, že ano! Teprve třináct let poté, co label Basic Channel skončil, jsme se dočkali plnohodnotné kompilace. "BCD-2" představuje Basic Channel v jejich plné kráse, tedy když na chvíli zapomenete, že z vinylu to samozřejmě bude vždy znít lépe. Ještě dodám, že Oswald a Ernestus pokračovali pod jménem Rhythm & Sound, který je zavedl do hájemství pomalejších rytmů, pořád ovšem nasáklých dubem.

Další novinky

Thievery Corporation vydávají nové album "Radio Retaliation". Mezi hosty jsou Seu Jorge, Nigerijec Femi Kuti a hráčka na sitar Anoushka Shankar.
• Německá básnířka a producentka AGF připravila album remixů a rarit "Dance Floor Drachen" a na svém webu ho vyvěsila zcela zdarma. Kdo by avantgardní umělkyni chtěl podpořit, může za desku zaplatit libovolnou částku. Na albu najdete písně pro filmy, nepoužité kolaborace s Vladislavem Delayem a nejrůznější experimenty, které se nevyšly na řadové desky.
• Samply a nejlepší britské jazzmany slibuje na nové desce "There's Me And There's You" Herbert. Výsledek zjistíme na konci října.
• Brooklynští Gang Gang Dance vypustí v říjnu nové album "Saint Dymphna" na Warp Records. Mezi překvapivými spolupracovníky trance rockového spolku bude i londýnský rapper Tinchy Strider. Stejný label vypustí album "Just A Souvenir", první studiový počin Squarepushera po dvou letech.
• Další reedice taneční klasiky je už na pultech obchodů. Drum'n'bassový vizionář A Guy Called Gerald vydává znovu album "Black Secret Technology" z roku 1995, jedno z prvních zásadních dlouhohrajících alb jungleové scény.
• "Invol2ver" se jmenuje nové DJské album Sashy. Uslyšíme na něm Thoma Yorka, Telefon Tel Aviv, Apparat, M83, Ladytron a samozřejmě i novinky superstar DJe. Vychází 9. září.
• Klasikové taneční hudby Bomb The Bass nejeví známky únavy ani dvacet jedna let poté, co vydali singl "Beat Dis" a v září přijdou s novým albem "Future Chaos". Mezi hosty jsou Jon Spencer, Fujiya & Miyagi a Mark Lanegan.
Deadbeat - "Roots And Wires" - Wagon Repair - 13. říjen. Dub minimalismus.
• "The Holy Pictures" se bude jmenovat album Davida Holmese a vyprávět prý bude o jeho životě v Belfastu. Po osmi letech tak konečně naváže na "Bow Down To the Exit Sign".
• Dokumentární film "Kraftwerk And The Electronic Revolution" bude mít v září premiéru na DVD.

Top alba měsíce

Lindstrom - Where You Go I Go Too
Lindstrom - Where You Go I Go Too (Smalltown Supersound)
Text ke kosmickém disco nebyl v minulém MvTH náhodou. Lindstromovo druhé album bylo na spadnutí a očekávání, které ho doprovázelo, by se dalo krájet. Norský disconaut nezklamal, "Where You Go I Go Too" bude určitě aspirovat na titul elektronického alba roku. Svůj styl přetavil do tří epických skladeb (deska trvá celkově 55 minut), v nichž se přelévají nápady a nálady. Je to hypnotický kosmický trip, při kterém se Tangerine Dream potkávají s Jean-Michelem Jarrem na italské diskotéce v hloubi 80. let. "Where You Go I Go Too" je připravené proměnit způsoby, jakými posloucháte hudbu. Vítejte v novém vesmíru.

Stereolab - Chemical Chords
Stereolab - Chemical Chords (Duophonic/4AD)
Stereolab vydávají první dlouhohrající album po čtyřech letech a jejich fanoušky asi nejvíce potěší, že všechno kvůli čemu je milovali, je pořád na svém místě. A ostatní uspokojí, že můžou nabídnout i něco víc. Kapela ještě prohloubila svoji fascinaci starým "brakovým" popem, takže se dočkáme bombastických aranží ve stylu soulových továren Stax a Mottown ze 70. let. Když do toho Laetitia Sadier zpívá svojí ospalou francouzštinou, je to vážně zábava. Přelomová alba už mají Stereolab za sebou a tak dobře, že ty novější jsou alespoň takhle slušné.

Dusk & Blackdown - Margins Music
Dusk & Blackdown - Margins Music (Keysound Recordings)
Dubstepová dvojka Dusk & Blackdown (alias blogger Martin Clark) pojali svůj debut jako geografickou (nebo snad rovnou speleologickou) studii hudebního podzemí současného Londýna. "Margins Music" je průlet současným undergroundem, kde se potkávají dubstep, 2-step, bhangra i grime. Je na něm slyšet chválihodný pokus posunout dubstep do zcela nových teritorií (á la Kode9), ale u instrumentálních tracků to občas vyznívá trochu akademicky. Zdaleka nejpůsobivější track je "The Bits" s šestiminutovou litanií rappera Trima, který je dost možná největším grimeovým talentem od časů Dizzee Rascala. I tak je to ale jedno z nejlepších letošních dubstepových alb.

Různí - Total 9
Různí - Total 9 (Kompakt)
Asi nejsem jediný, komu přijde, že kolínský label Kompakt má letos trochu slabší sezónu. Zatímco vloni bodovali s deskami The Field či Gui Boratta, letos z průměru vybočili jen Pluxus. A devátý díl výroční kompilace Total to bohužel potvrzuje. Navíc minimal je už pro kohortu kolem Kompakt nejspíše minulostí a současností je teď elektronický pop, který se nebojí zatlačit na disco pilu. Pokud máte radši tvrdší věci, volte disk jedna. Ten druhý je pořádně cheesy!

Další vydání Měsíce v taneční hudbě vyjde až v říjnu.

NÁZORY
  • chmm (jarecek, 29.08.2008 07:24) Reagovat

    takze mesicni abstak :/

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Daft Punk se podělili o čtvrt století starý záznam vystoupení. Tehdy ještě nenosili robotí helmy (05.01.2023 12:53)
- Nové desky 1/2022 - od The Weeknda přes Davida Bowieho po RuPaul (12.01.2022 08:00)
- Muzeum moderní elektronické hudby se v dubnu konečně otevře veřejnosti (27.12.2021 15:28)
- Daft Punk končí (22.02.2021 23:25)
- Dva dny před vystoupením na Super Bowlu vydá The Weeknd kompilaci svých hitů (04.02.2021 14:23)
- Nové desky 44/2020 - od Kylie Minogue přes Shirley Bassey po Monkey Business (10.11.2020 08:00)
- Publicistika: Deset alb, která v uplynulé dekádě získala hlavní cenu na udílení Grammy (26.01.2020 09:00)
- Nejvíc nej: Největší letní (s)hity uplynulé dekády (09.08.2019 08:05)
- Za hudbou do Barcelony: Na Primavera Sound vystoupí Frank Ocean či Arcade Fire (26.01.2017 12:39)
- Video: The Weeknd začíná novou kapitolu jako "Starboy". Pomohli mu Daft Punk (01.10.2016 13:58)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu