Video Jukebox 26/2008

22.08.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Fenomén YouTube.com - video zdarma a pro všechny. Ale kdo se má v té hromadě vyznat? Pomůžeme vám v našem pravidelném Video Jukeboxu.

The Coral
The Coral - Being Somebody Else
žánr: rock / alternative / pop
info: oficiální web, MySpace.com

Skupinu The Coral opustil v lednu kytarista Bill Ryder-Jones, takže singl "Being Somebody Else", který vychází 8. září, bude skupina živě hrát jen jako kvintet. Písnička samotná pak propaguje chystanou výběrovku "The Singles Collection", jež by se do obchodů měla dostat 15. září a na dvou discích přinese kromě třinácti singlových zářezů a koncertních verzí známých písniček i dosud nevydaná dema. The Coral si tak dopřejí lehký tvůrčí oddych po nejméně úspěšné řadovce "Roots & Echoes", která vyšla loni v srpnu.


White Lies
White Lies - Death
žánr: indie / post-punk
info: oficiální web, MySpace.com

Londýnská indie parta, která v imaginárním post-punkovém retro ringu vyzývá k souboji jak liverpoolské Echo & The Bunnymen, tak manchesterské Joy Division, přichází již se svým druhým videoklipem. Po "Unfinished Business", kterou jsme již ve Video Jukeboxu představili, nachystala jako další hymnu "Death". Během září a října se White Lies vydají na svou vůbec první sólovou koncertní šňůru, na které budou představovat skladby ze své debutové desky, která už by měla být hotová, ale bližší informace, včetně samotného názvu novinky, jsou prozatím zahaleny v mlze budoucnosti.


Black Kids
Black Kids - Look At Me (When I Rock Wichoo)
žánr: indie rock
info: oficiální web, MySpace.com

Na rozdíl od White Lies mají už Black Kids debutovou desku od 7. července venku a dostalo se jim za ni docela slušné porce převážně nadšených reakcí. Výjimkou, která potvrzuje pravidlo, budiž recenze na serveru Pitchfork Media, ve které se Scott Plagenhoef s plackou "Partie Traumatic" vypořádal hodně svérázným způsobem, který vcelku pobaví (kouknout se můžete zde, moc času vám to nezabere...). Pecka "Look At Me (When I Rock Wichoo)" vychází na singlu 8. září.


Ladyhawke
Ladyhawke - Dusk Til' Dawn
žánr: pop / rock / electro
info: oficiální web, MySpace.com

Poté, co Novozélanďanka Pip Brown alias Ladyhawke zapálila na předchozí singlovce "Paris Is Burning" francouzskou metropoli, stalo se její jméno hodně žhavým uhlíkem v podzimním vydavatelském ohýnku. Ve videoklipu k písničce "Dusk Til' Dawn" se Ladyhawke (neplést s upírskými rockery Ladyhawk!) do spárů béčkových zombie hororů. Jestli má někdo zachránit pop, tak po The Ting Tings i Ladyhawke naznačuje cestu, na kterou by měly vést všechny ukazatele. Singl je venku také 8. září, eponymní debutová deska o dva týdny později.


Freddie Mercury
Freddie Mercury / Montserrat Cabelle - Barcelona
žánr: rock anthems
info: oficiální web (Queen), MySpace.com (Queen)

Letní olympijské hry 1992 v Barceloně jsou zřejmě vůbec první, které si pamatuji. Zažil jsem sice už i ty v Soulu, ale v sedmi jste se ještě rychlochodcům smáli, takže Pribilincovo zlato jste si tak úplně neužili, že... Ač Barcelona byla plná nádherných vítězství i krutých proher, v hlavě mi stejně nejvíce utkvěl tenhle duet Freddieho Mercuryho a Montserrat Cabelle, který jsem si v duchu zpíval snad ještě o Vánocích. Nic nenavodí olympijskou atmosféru lépe než právě tahle písnička, alespoň u mě ne. Zároveň to berte jako upoutávku na chystanou řadovku a pražský koncert Queen (byť už to podle většiny fanoušků Queen ani nejsou).


Je libo přídavek?
Grinderman - Man In The Moon - Treacle Sessions (žánr: garage rock)
Johnny Flynn - Brown Trout Blues (žánr: country / blues / folk)
Be Your Own Pet - Becky (žánr: punk / rock)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY