shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Viva la Vida Or Death And All His Friends" Coldplay

Makrorecenze "Viva la Vida Or Death And All His Friends" Coldplay

Vydáno: 22.08.2008 13:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: EMI

Čtvrtá řadovka "Viva la Vida Or Death And All His Friends" skupiny Coldplay byla pasována do role nejočekávanější desky roku, takže asi není žádným překvapením, že jsme se na ni rozhodli podívat důkladněji. A nutno říct, že z naší makrorecenze vyšli revolucionáři z Coldplay se štítem, nikoli na něm.

Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends
© facebook interpreta
Třetí studiový počin party kolem Chrise Martina "X&Y" rozvířil debaty o tom, jestli jsou už Coldplay hudebně vymačkaní, nebo jestli ještě stále mají co říct. Silně přeprodukovaná deska s velkým zvukem šla až příliš na ruku, což se někomu nelíbilo, a někomu nevadilo. V každém případě šli ale Coldplay před čtvrtým příspěvkem do své diskografie do sebe, přizvali si Briana Ena a rozhodli se hudebně posunout od mainstreamu blíže ke středu. Václav Trávníček jejich nově zvolenou cestu kvitoval s povděkem a v hlavní recenzi udělil vysokou devítku. Dalších našich pět redaktorů se rozdělilo na dva tábory, přičemž ten početnější s jeho názorem souhlasí a ten skromnější nevidí vše tak růžově. Celkové hodnocení je ale přesto slušné - osmasedmdesát procent.


Zuzka Macháčková - Roadmovie s příchutí jahodové zmrzliny (9/10)
Vztah ke kapele: Coldplay jsou děti A-ha, zpopularizovali melancholický poprock a já je mám za to ráda. Ale pořád to nebylo jaksi ono. Až doteď.

Debutová "Parachutes" a její následovník "A Rush Of Blood To The Head" udělaly z Coldplay hvězdy, a přestože jste mohli nabýt dojmu, že už to táhlejší, ukvílenější a melancholičtější být nemůže, s "X&Y" zašli ještě nepatrně dál. A tady někde se to zlomilo. S čím přijdou teď? Troufám si napsat, že tato čtvrtá deska má rozhodnout o tom, jestli si Coldplay udrží pozici jedné z nejvýznamnějších současných britských kapel. Možná byli Coldplay během procesu nahrávání ztracení a ten pocit vysvětlují v písni "Lost!". Ale našli se a dokázali to. A je z toho jedna z nejlepších písní, kterou kdy složili, s textem, u kterého až zaráží jednoduchost a pravdivost. Možná se o nich říká, že vykrádají Beatles, U2 a pochopitelně A-ha - jeden z velkých vzorů Chrise Martina. Ale s touto deskou Coldplay teď patří definitivně k těm, kdo ovlivňují. Celé to album má jaksi smutné texty, a přitom hýří emocemi, od pocitů osamění a uzavřenosti až po výbuchy radosti a štěstí. Vyvolá ve vás dojem, že je nejvyšší čas všeho nechat a vyrazit kamkoliv pryč, dát si třeba jahodovou zmrzlinu a zaposlouchat se do "Strawberry Swing".

Pavel Parikrupa - "Coldplay IV. Veliký" (8/10)
Vztah k interpretovi: Ten nejlepší. Oblíbená kapela - řadová alba, béčka singlů, koncerty. Plakát "A Rush Of Blood To The Head" u psacího stolu.

Kdekdo říká, jak Coldplay změnili zvuk a posunuli se dál, aby neupadli do stereotypu, a je to jistě tak. Ale přinejmenším v jedné věci plynule navázali na předchozí "X&Y" - jak umně v jedné skladbě svážou dohromady dvě i tři písně, jež by klidně obstály samostatně. Coldplay ty motivy spojí beze švů a navzájem znásobí jejich působivost. Jako umělecké dílo se "Viva La Vida..." může pyšnit sevřeností a uceleností - je to sice "jen" populární hudba, ale má hlavu a patu. A pokud první singl "Violet Hill" mohl působit "nehitově", stále je na albu jiných hitů dost, nemluvě o písničkách, co naplno vykvetou na koncertech, kde jejich vzletné refrény budou lákat ke zpěvu tisíce lidí. Možná se čekala razantnější změna (to zas bylo řečí!), ale třeba opravdu stačilo jen změnit producenta a přístup k nahrávání, otevřít se novým vlivům a nechat si ze sebe pouze to nejlepší. Vůbec mi nevadí, že "Viva La Vida..." byla prodejní jedničkou v téměř čtyřiceti zemích - kéž by každá komerční a globální hudba byla tak dobrá.

Tomáš Tenkrát - Rozmanité obrazy barevné hudby (8/10)
Vztah k interpretovi: Mám všechny alba a rád. "A Rush Of Blood To The Head" nejvíc.

Velmi skepticky jsem na "Viva La Vida..." nahlížel. Ani se mi nechtělo ho začínat poslouchat. Ovšem donucené dva poslechy stačily na to, aby mě album zajalo. Coldplay si z hluboka oddechli a nahráli čistou desku, která se do žádných poloh netlačí násilím, která drží výborně pohromadě, ba co víc - má jen jedno slabé místo. Singlovka "Violet Hill" je opravdu ódou na nudu a příkladem toho, jak je jednoduché vybrat singl špatně. Jenže zbytek je prostě neodolatelný. Nejdříve jsem si myslel na šest bodů, potom na sedm a nakonec končím u osmi. "Viva La Vida..." se prostě zaryje hluboko a funguje u mne tak, že v každé písni mám několik momentů, na které se vyloženě těším a celou desku tak proplouvám s těšením. Supr. Jsou to harmonie, přechody, klavírové eskapády i obyčejné refrény. Ten rozbíjecí v "Death To All His Friends" je nej. Sladkým jádrem je tady písnička roku "Lovers In Japan" a album mi spolu s úvodní "Life In Technicolor" skvěle reprezentuje. Coldplay se opravdu nečekaně trhli a nahráli velmi, velmi silnou nahrávku. Namalovali barevné hudební obrazy, co se pyšní rozmanitostí a jdou do detailů. Třináct obrazů skoro stejně nádherných, jako je ten od Eugene Delacroixe na obalu.

Miroslav Böhm - Argument pro fanoušky. Nic víc (7/10)
Vztah k interpretovi: Dostali mě albem "A Rush Of Blood To The Head", "Parachutes" jsem propadl až zpětně. Díky kýčovitému "X&Y" jsem si naopak získal odstup.

Coldplay číslo čtyři jsou uraženou odpovědí na omílanou kritiku z úst těch, kteří skupině vyčítali fádnost a prvoplánovost, jsou argumentem pro fanoušky, kteří za skupinu bojují v internetových diskuzích - ano, Coldplay se konečně pohnuli z místa, experimentují a znějí jinak. Ale proč? Jaký byl důvod ke změně? Coldplay byli výjimeční v tom, co dělali - uměli napsat jednoduchou chytlavou písničku, jejíž jedinou chybou bylo to, že byla masově úspěšná. Na tomhle albu se jim to povedlo jen jednou, v singlu "Viva la Vida", ve zbytku stopáže jen zabíjejí své (v jednoduchosti geniální) nápady úzkostlivou snahou o originalitu - výjimkou budiž skvělá "Violet Hill". Pro fanoušky, které v povědomí hlodal fakt, že Coldplay jsou kýč, je tahle deska vysvobozením, pro ostatní bude jen prachprůměrným pokusem skupiny, která se zkouší postavit svému stínu. A pro mě? Pro milovníka starých dobrých melancholických Coldplay? Beru to jako krizi středního věku a těším se za dva roky na návrat k tomu, co až do téhle placky Coldplay symbolizovali. Sedma, s odřenýma koulema.

Honza Sedláček - Kolovrátek, který se ne a ne zadrhnout (7/10)

Vztah ke kapele: Docela neuchopitelný. Od vyzpěvování si po sarkastické posměsky.

Obsah všech možných internetových bleskovek a diskuzních fór měl všem dávat tušit, že novinka Coldplay bude vpravdě titánská deska s generačním přesahem, vznikající za použití pro běžného muzikanta dosud nepředstavitelných postupů. Říká se, že na každém šprochu pravdy trochu. Leč toto pořekadlo platí zřejmě všude vyjma internetu a hudebních periodik. "Viva La Vida..." je totiž v pořadí čtvrtá nahrávka party kolem Chrise Martina, která opakuje vše zažité a nesčetněkrát slyšené. Pozitivní melodické vybrnkávačky doprovázené zasněnými kytarovými echy a ještě zasněnějším Martinovým hlasem neboli přes kopírák obšlehnutí U2. Na tuhle hru už stejně skupině všichni skočili, takže není moc co vyčítat. Nakonec Coldplay vlastně jen dělají na plnou hubu to, co si většina ostrovních band odmítá byť jen přiznat. Musí se taky nechat, že novinka je opět kompaktním albem, které se neztratí ani v nejrůznějších rádiových žebříčcích, což už ostatně lze pozorovat. Svým fanouškům dodala kapela zkrátka materiál, za který jí zůstanou věrni minimálně do příštího počinu. A nám ostatním nezbývá než vyhlížet lepší počasí a změnu.


Album: Coldplay - Viva la Vida Or Death And All His Friends
Průměrné hodnocení: 7,8/10
Celkový čas: 45:50
Skladby: Life In Technicolor, Cemeteries Of London, Lost!, 42, Lovers In Japan / Reign Of Love, Yes / Chinese Sleep Chant, Viva la Vida, Violet Hill, Strawberry Swing, Death To All His Friends / The Escapist

NÁZORY
  • Cpl (Mára, 22.08.2008 13:54) Reagovat

    Tahle deska, jak jsem ji poslechl poprvé mě uchvátila. Nechápu, že je porovnává tady jeden z U2, vždyť jsou jiní. mě se U2 vůbec nelíbí a Coldplay jsou moje nej skupina. Moje hodnocení je 10/10. Pro mě jako fanouška je to asi nejlepší album co vydali.

    • Re: Cpl (Dan K., 22.08.2008 14:41) Reagovat

      Poslechni si pár desek od U2, zejména Joshua Tree a podobně a jestli nejsi hluchý, tak "podobnost" nepřeslechneš.

    • Re: Cpl (mikey, 22.08.2008 15:53) Reagovat

      :D už to, že tvá "nej" skupina jsou Coldplay vypovída o lecčem. a to, že se ti U2 nelíbí rovněž.

      • Re: Cpl (Mára, 24.08.2008 16:21) Reagovat

        A o čem pak prosím tě ty pane vševěde. A o tom že se mě nelíbí U2 jsem to trochu přehnal no jen je prostě neposlouchám a rozhodně nikdy neporovnávám skupiny, jestli jsou podobný nebo ne. Coldplay jsou Coldplay a U2 jsou U2 tím to u mě hasne.

        • Re: Cpl (Potichu, 26.08.2008 17:10) Reagovat

          Amen.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Video: Coldplay zahráli u Jimmyho Kimmela speciální verzi "Clocks" (04.02.2023 17:39)
- Audio: Coldplay se s Alanem Partridgem pustili do hitu "Knowing Me Knowing You" od kapely ABBA (24.08.2022 09:26)
- Naživo: Coldplay v Belgii už zase měnili životy k lepšímu (23.08.2022 07:56)
- Video: Coldplay v klipu "Humankind" vzdali poctu fanouškům (19.08.2022 09:36)
- Naživo: Coldplay konečně dovezli svou euforickou archu do Evropy (07.07.2022 12:11)
- Elektřina zdražuje. Coldplay si na turné vyrábějí vlastní (10.05.2022 12:29)
- Video: Coldplay v Mexiku předvedli dokonalé háelpéčko (09.05.2022 15:42)
- Video: Coldplay si v "People Of The Pride" hrají na Muse (16.03.2022 17:13)
- Coldplay budou v úterý živě a zdarma streamovat svůj koncert z Dubaje (14.02.2022 21:17)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu