shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver speciál - Luboš Kreč

Co poslouchá musicserver speciál - Luboš Kreč

Vydáno: 02.08.2008 05:00 v sekci Publicistika - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Od srpna má musicserver nového šéfredaktora - Luboše Kreče. Moc velká změna to ale není, neb se jako editor a zástupce Honzy Baluška na chodu webu hodně podílel už nyní. Na rozdíl od svého předchůdce to ale není ultrapopař, nýbrž ultrarocker. Jak dokládá přehled jeho nejoblíbenějších desek.

Seriál Co poslouchá musicserver si dal přes léto na čas oddech, to ale neznamená, že byste přišli o pravidelné články s oblíbenými deskami našich redaktorů. Ti se rozhodli zapátrat v paměti, probrat sbírky a sepsat vždy svých deset nejoblíbenějších nahrávek. Nemusí se jednat o to nejlepší, co v životě slyšeli, jde hlavně o alba, která je v průběhu života nejvíce zasáhla a ovlivnila. Po Honzovi Baluškovi, Danu Hájkovi, Michalu Kochovi, Karlu Veselém a Honzu Průšovi vám teď do své kuchyně nechá nahlédnout Luboš Kreč.

Nebudu zdržovat vysvětlováním, jak těžké je vybrat osobní Top 10. Je to samo sebou. Volil jsem hodně podle intuice - v podstatě každá nahrávka, kterou jsem do přehledu zařadil, má pro mě specifickou osobní hodnotu, váže se k ní nějaká událost apod. Co je všem těm deskám také vlastní, až na dvě výjimky, že to jsou výsostně rockové kousky. Kytary byly totiž vždycky moje. Jednu věc je ale třeba uvést - nejde ani tak o výběr toho, co nejraději poslouchám, jako spíše o výběr toho, co mě v hudebním životě nejvíc ovlivnilo a na co si nejsilněji pamatuji.


ELO - Greatest Hits
10. Electric Light Orchestra - ELO's Greatest Hits (1979)

Spolu s Ivem Jahelkou můj nejranější hudební zážitek - aspoň co si teda pamatuju. Mohlo mně být šest, možná sedm, zkrátka druhá polovina osmdesátých let, a táta přivezl ze Švýcarska kazetu s výběrovkou ELO, jeho v mládí oblíbené party. Za komanče byla taková páska klenot. Neměl jsem tušení, kdo ti ELO jsou, ale každý večer jsem u nich usínal. Pouštěl jsem si je v pokojíku místo pohádky, znal je nazpaměť, den co den, snad několik let. Hádám, že tak od revoluce jsem kompilaci neslyšel, opustil jsem staré známé pro nové. Furt si ale pamatuju popík, který suverénně převyšoval všechno, co se dalo tehdy slyšet v rádiu. Nebo mně to aspoň přišlo.


Kotiteollisuus - 7
9. Kotiteollisuus - 7 (2005)

Seznámení s finskou metalovou klasikou proběhlo podivně: na jejich vystoupení na jakémsi festivalu u finsko-ruských hranic mě vzal chlapík, u nějž jsem trávil před pár lety víkend coby účastník novinářské stáže v zemi tisíce jezer. On mluvil anglicky špatně, já finsky vůbec. Nerozuměl jsem pořádně ani svému hostiteli, natož zpěvákovi Jouni Hynynenovi. Ale Kotiteollisuus mě přesto dostali, byl to nářez, strašná spousta energie, nakonec jsem se smál jejich vtipům, ač jsem neměl tušení, z čeho si dělají legraci. Takoví ironičtí drsňáci, kteří ve své hudbě kříží vlivy Metalliky a ZZ Top s atmosférou Queens Of The Stone Age. Ježto celý pobyt ve Finsku měl nemalý vliv na můj život, nejvýraznější tamní hudební zážitek nemůže v tomto výběru chybět.


Nirvana - Bleach
8. Nirvana - Bleach (1989)

Smrt Kurta Cobaina mě nechala v dubnu 1994 zcela chladným, neb jsem jej pořádně ani neznal - jak už to bývá, právě jeho sebevražda přitáhla mou pozornost. A první, co se mi v kladenské půjčovně dostalo do ruky, byl debut Nirvany "Bleach". Nahrávka na mě zapůsobila víc než legendární "Nevermind", poslední "In Utero" se mi v podstatě nelíbilo. Bělidlo, což je český překlad názvu desky (no, u nás by to bylo spíš savo, hádám), je přímočaré, syrové, naznačuje potenciál kapely a obsahuje singl "About A Girl", který se proslavil po vystoupení skupiny v pořadu "MTV Unplugged". Je to prostě nářez.


Saybia - The Second You Sleep
7. Saybia - The Second You Sleep (2002)

Na melancholii jsem nikdy moc nebyl, ale "The Second You Sleep" se mi dostalo pod kůži, aniž bych ji dodnes úplně vyškrábal. Vlastně ani nevím, jak se to stalo, druhá deska dánských popařů Saybia (MySpace.com) obsahuje nejeden kýčovitý okamžik, místy si možná až moc půjčuje od Coldplay; ale znáte to, někdy si holt nepomůžete. Když se mi na čas ztratila z dosahu, neb skončila u kámošky daleko od českých hranic, hooooodně jsem se na ni těšil. Paradoxní přitom je, že jsem si, asi z vlastní lenosti a zapomnětlivosti, nesehnal žádnou další desku skandinávských zadumanců. Snad to teď napravím, je to téměř přesně rok, co jim vyšla čtvrtá řadovka "Eyes On The Highway".


Marilyn Manson - Smells Like Children
6. Marilyn Manson - Smells Like Children (1995)

Jestli se nepletu, tohle bylo první CD, které jsem si kdy koupil. A také podle toho dnes vypadá: je poškrábané, obal potrhaný, krabička prasklá; zkrátka je opoužívané. Dodnes považuju "Smells Like Children" za nejlepší kus od Marilyn Mansona (MySpace.com), byť je to vlastně remixová placka se spoustou chyb (předcházel jí jen debut "Portrait Of An American Family"). Kromě výtečného coveru "Sweet Dreams (Are Made Of This)" Eurythmics tady Brian Hugh Warner ukazuje všechny své zvrácené choutky, z muziky kape jeho láska k drogám, sexu, bizarnostem, agresi. O tři roky později následoval "Antichrist Superstar", album, které udělalo z projektu Marilyn Manson slavnou kapelu, ale na kotouč s jasně barevným bookletem nejde zapomenout. Kdo chce vědět, co dělal Manson ještě předtím, než se stal karikaturou sebe sama a de facto konvenčním rockerem, nechť si pustí "Smells Like Children".


Nine Inch Nails - Further Down The Spiral
5. Nine Inch Nails - Further Down The Spiral (1995)

Trent Reznor, který pomohl na vrchol i Mansonovi, mimo jiné mu produkoval výše zmíněnou kolekci, mě uhranul ještě předtím, než jsem se seznámil s jeho hudbou. Na základce mě fascinovali o pár let starší spolužáci, kteří oděni v černém nosili trička s tajuplným nápisem NIN (MySpace.com). Kdesi jsem se pak dostal k digipacku "Further Down The Spiral", remixové desce předchozího opusu "The Downward Spiral". Pro mě ale už budou navždy hřebíky spojeny s brutální, přitom téměř taneční "Heresy" či zběsilou vypalovačkou "Eraser", k tomu sofistikovaný industriál "Piggy" a podmanivá live verze "Hurt".


Korn - Korn
4. Korn - Korn (1994)

Byly doby, kdy jsem říkal, že Korn budou navždy mou nejoblíbenější kapelou. Inu, něco se změnilo, už jí nejsou, ale jejich debutová nahrávka je pro mě pořádně absolutní top záležitostí. Přitom celou jsem ji pořádně slyšel až někdy v roce 1996, do té doby jsem točil její neúplnou a nekvalitní kopii ve walkmanu. "Blind" a "Ball Tongue" jsou jedny z nejlepších metalových písní, co znám. Když člověk pováží, jaký mix Korn namíchali ještě v první polovině 90. let a jak předběhli dobu, resp. ovlivnili zástupy dalších rockerů, nelze se vyhnout označení zatraceně hustá klasika.


Faith No More - Angel Dust
3. Faith No More - Angel Dust (1992)

Těžko říct, jestli je lepší "Angel Dust" nebo "King For A Day", ale já se rozhodl pro starší desku. Dostala se mi do ruky dřív a při vzpomínce na Faith No More si ji vybavím jako první. Těžké riffy prokládané elektronickými, skoro experimentálními plochami, důkladní hra se styly, melodiemi a zvuky. Mike Patton se na albu ukázal jako vskutku fenomenální vokalista. Ideální způsob konzumace je začít s "The Real Thing" - první kus, na němž se Patton u Faith No More ukázal -, pokračovat "Angel Dust" a jízdu zakončit s "King For A Day". Rozlučkovému "Album Of The Year" už netřeba věnovat příliš pozornosti, ač slušné CD, v kontextu tvorby FNM slabota.


Pearl Jam - Ten
2. Pearl Jam - Ten (1991)

Asi nenajdete moc slavnějších kapel devadesátých let, než byli Pearl Jam (MySpace.com). Ačkoli vždycky stáli trochu v pozadí za Nirvanou, ale naopak před až příliš temnou Alice In Chains. Ze slavné seattleské líhně byli asi nejpřístupnější. A také nejlepší na skákání při koncertech - "Even Flow", "Alive", "Jeremy", "Porch" a dalo by se pokračovat i vypalovačkami z následné nahrávky "Vs". Kolem roku 1996 jsem trpěl závislostí na Pearl Jam, jejich čtyři desky jsem točil v jednom kuse ve walkmanu a nebýt této mé obsese, asi bych se neseznámil s mou nynější ženou. Ze všeho, co kdy Pearl Jam natočili, ale "Ten" vždycky čněl. Taková ta první láska, byť "Vs" je vlastně asi lepší album.


Guns N' Roses - Use Your Illusion II.
© facebook interpreta
1. Guns N' Roses - Use Your Illusion I/II (1991)

Honza Balušek dvojdesku Guns N' Roses zařadil do svého výběru také, ostatně jsme si o nich spolu nejednou povídali a stejně jsme se oba těšili na předloňský koncert kapely v Praze. Byli to Guns N' Roses, kdo mě přivedl k tvrdému rocku. Pamatuju se, jak jsem u o nějakých deset let staršího bratrance našel zkraje 90. let kazetu s modrou barokní postavou na obalu. Ze zvědavosti jsem si to pustil a během pár minut věděl, že to je ONO. "Ten jejich zpěvák je magor. Prej ani nejí, na den mu stačí flaška Jacka Danielse a pár gramů koksu," konstatoval bratránek, čímž můj zájem jen posílil. Moc jsem s ním chtěl jet na Strahov, kde s sebou Axl se Slashem měli Soundgarden a Faith No More (jež jsem tehdy neznal). Ale máma byla proti...

Nedokážu se rozhodnout, kterou z těch dvou nahrávek mám radši. Někdy to je jednička, jindy dvojka. Na jedné mě fascinuje hymnická "Civil War" a lépe textově vybavená "Don't Cry", na druhé bombastická, desetiminutová "Coma" nebo dryáčnická "Back Off Bitch". Kvůli Gánům jsem se nejen zamiloval do ostrých kytar, ale také se začal pilně učit anglicky - to abych si mohl překládat jejich texty a po večerech hopsat po posteli s koštětem v ruce a imitovat divoké Axlovy kreace. Dneska už sice nábytek kvůli "You Could Be Mine" neničím, ale "Use Your Illusion" mě fascinuje pořád. Když jsem zvažoval, co zahrnu do tohoto výběru, o jedničce jsem jako jediné nemusel přemýšlet ani minutu, bylo to jasné hned.

Co se do desítky nevešlo

Rage Against The Machine - Evil Empire, Tool - Aenima, Alice In Chains - Dirt, Sepultura - Roots, Red Hot Chili Peppers - One Hot Minute, Metallica - Load, U2 - Pop, Disturbed - Sickness, Slipknot - Iowa, Soulfly - Primitive, Paradise Lost - One Second, System Of A Down - Toxicity, Ozzy Osbourne - Ozzmosis, Krucipüsk - Druide!, H-Blockx - Fly Eyes, Hatebreed - Preserverance, Everlast - Whitey Ford Sings The Blues, Beastie Boys - Ill Communication, Clawfinger - Deaf Dumb Blind a mnoho a mnoho dalších...


NÁZORY
  • Tleskám,tleskám! (Honza, 02.08.2008 09:37) Reagovat

    Vynikající seznam! na Gánech na Strahově jsem byl s tátou a bratránkem, byla to jízda, pamatuju si z toho koncertu víc Soundgarden, než FNM. Tentýž rok v listopadu FNM a L7 ve sportovce a byla z toho láska! Angel dust se mi po 16ti letech neoposlouchalo. Use your Illusion je skvělé album, pamatuju si ten Terminátoří klip. No a KoRn? první deska mě úplně smetla!

  • ten (zbyna, 02.08.2008 10:40) Reagovat

    Člověče, vkus máš podobný jako já, ale že by VS bylo lepší jak Ten? Možná víc přístupnější pro masy, ale TEN je TEN!!!

    • Re: ten (morrissey, 02.08.2008 11:14) Reagovat

      přesně tak, ten je to nej od pearl jam!!

    • Re: ten (tschrky, 02.08.2008 12:41) Reagovat

      Taky souhlasím s tím, že Ten je lepší než Vs. Je to nářez od začátku do konce. Spolu s Nevermind a Badmotorfinger patří mezi grungeové klasiky ;-)

  • .. (tele, 02.08.2008 11:31) Reagovat

    no v lecčems je to taky přesně můj vkus, takže thumbs up..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Pearl Jam ve dvouminutové "Running" laškují s punkem (23.03.2024 19:28)
- Desce "The Downward Spiral" je 30 let. "Pořád mi láme srdce," dojímá se Trent Reznor (18.03.2024 11:03)
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Ashley Walters uspěla u odvolacího soudu. Marilyna Mansona nyní žaluje znovu (15.12.2023 12:26)
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Video: Konec čekání - Guns N' Roses vydali nový singl. Tedy staronovou "Perhaps" (21.08.2023 08:09)
- Nová píseň od Guns N' Roses se může objevit "každým dnem" (19.07.2023 09:54)
- Kytara Kurta Cobaina se vydražila za 600 tisíc dolarů. Vlastnil ji Mark Lanegan (23.05.2023 09:32)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu