shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Flavors Of Entanglement" Alanis Morissette

Makrorecenze "Flavors Of Entanglement" Alanis Morissette

Vydáno: 31.07.2008 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Málokdy se v našich makrorecenzích potkáte s takovou redaktorskou shodou, jaká panuje ohledně studiové novinky Alanis Morissette. A jde o fakt tím více potěšující, že se jedná o shodu nad kvalitou - v naší další makrorecenzi chválíme Alanis její novou desku "Flavors Of Entanglement".

Alanis Morissette - Flavors Of Entanglement
© facebook interpreta
Před šesti lety a pěti měsíci vklouzla do obchodů pátá (třetí mezinárodní) studiová deska Alanis Morissette "Under Rug Swept". A s růžovými brýlemi nikoli na nose, ale již v kapse lze dodat, že šlo o poslední plnohodnotný umělecký počin téhle sympatické Kanaďanky. Následovaly totiž dva živáky, jedna výběrovka a jedna rozporuplná a tak trochu so-called chaos studiová deska. Na letošní prázdniny Alanis nachystala sedmé pokračování své studiové diskografie, na kterém prý dává na vše zapomenout a ohlašuje, že je zpátky v popředí ženského písničkářského hnutí, navíc díky Guyovi Sigsworthovi s modernějším a aktuálnějším transparentem. Honza Balušek na její výzvy v hlavní recenzi slyšel a hodnotil osmou. A co na to naše makrorecenze? Čtyři z pěti účastníků hledají slova na obhajobu stejné známky, jeden se lehce drží v zápřahu - sedmdesát osm procent.


Dan Hájek - Klasicky silná a rozpoznatelná Alanis (8/10)
Vztah k interpretovi: Po "Jagged Little Pill" nevynechána žádná deska a je stále co objevovat.

Když Alanis Morissette sáhla po Sealově hitu "Crazy" pro svůj singlový pokus po skoro diskotékovém kabátku, byl jsem mile překvapen. A ejhle, na nové desce je infikování elektronikou mnohem patrnější než dříve - je to jedno z plus pro "Flavors Of Entanglement". Na téhle desce se mi líbí její vývoj, střídání nálad a témat. Bouřlivá "Citizen Of The Planet" a o několik momentů později křehká balada "Not As We". Přesto mi vždy Alanis přišla silnější v našlápnutějších a vypjatějších chvílích, jednoznačně jsem propadl "Versions Of Violence". Guy Sigsworth našel kompromis mezi jejím písničkářstvím a tím, jak znít v jeho pojetí tvorby. Nejsou to ale jen okleštěné hranice, kompromisy, které by ihned po prvním poslechu přestaly bavit. Zůstalo ono jiskření na třecích plochách, a proto je toto album tak vycepované, i když je to stála klasická Alaniska. Nic naplat, pokud se povede napsat silnou melodii a text, pak už je jedno, zda ji nahrajete akusticky nebo ji prošpikujte elektronickými fígly. To Alanis Morissette umí a nic ze svého talentu neztratila ani po producentském zásahu Sigswortha.

Luboš Kreč - Ať zhynou ti, již pochybovali (8/10)
Vztah k interpretovi: Všechny desky mám sice doma, ale nikdy jsem nepatřil mezi bezvýhradné fandy.

Život je pech, s tím se nic nepořídí. Alanis Morissette natočila svoje dost možná nejlepší album a zdá se, že to nikoho nezajímá. V Americe "Flavors Of Entaglement" debutovalo na bídné osmé příčce, čímž se stalo největším Alanisiným propadákem. Bohužel. Jde totiž o nahrávku, kterou kanadská písničkářka dokázala, že náznak tvůrčího vyčerpání a stylové bezradnosti byl jen dočasným poryvem, nikoli dlouhodobou záležitostí. Barvitější, elektroničtější háv Alanis svědčí a nezáleží, jestli tancujete u "Strait Jacket" či "Giggling Again For No Reason" nebo se utápíte ve světabolu "Versions Of Violence". Deska se, pravda, nese v pomalejším tempu, krom úvodní rockové vypalovačky "Citizen Of The Planet" a zmíněných hopsavek výbušnou energií nekypí, to ale nevadí. Pokud tedy nedojde na dva couráky "Not As We" a "Torch", ty uspávají až moc. Celkově Morissette ve spojení s producentem Guyem Sigsworthem ukázala, že druhdy opěvovaná královna písničkářek má pořád na to, aby se s ní zacházelo jako s nejvybranější šlechtičnou.

František Matějíček - Dobrá muzika od té, kterou baví (8/10)
Vztah k interpretovi: Jedna z mých nejoblíbenějších...

Alanis Morissette
© alanis.com
Svou práci zpravidla dělají nejlépe ti, kteří na ní nejsou ekonomicky závislí a mohou si dovolit zabývat se jí jako koníčkem. Tak nějak bych viděl i novou desku mojí vrstevnice Alanis. Ekonomicky už určitě zajištěna je a společně s Guy Sigsworthem poskládala nahrávku, která jen tak bezděky posouvá řemeslo o kousek dál. Ne, deska "Flavors Of Entanglement" určitě není revoluční, zabývá se vesměs stejnými tématy jako dřív. Kouzlo je však v tom, že na poměrně malém prostoru s úzkými mantinely dokáže Alanis vytvořit vlastní tvorbě nový rozměr. Ať už jde o zvuk nebo atmosféru. Trocha osobních emocí se tu míchá s trochou elektroniky a celek zní svěže přesto, že se zpěvačka při skládání často uchyluje k pomalejším melodiím. Taková intimita není na škodu, stává se vlastně jenom další ingrediencí chutného koktejlu. Album beru jako potvrzení faktu, že je Alanis Morissette skvělou autorkou, zpěvačkou a milovnicí práce, kterou dělá.

Ondřej Pravda - Konečně zas zajímavá Alanis, tentokrát popová (8/10)
Vztah k intepretovi: Pilulky jsou výborná deska, dvojka dobrá i zajímavá, poslední dvě desky jsem už nemusel, "něco" jim chybělo.

Nečekal jsem od novinky nic zvláštního, začátek se singlem (který jsem předtím zaslechl jen jednou hodně letmo někde v rádiu) mě ale hned přinutil pozvednout uznale obočí. Potvrzuje se mi, že tahle atmosféricky elektronická poloha (kterou si už zkusila) se k jejímu hlasu taky hodí. Podobně výrazné jsou i "Versions Of Violance" nebo "Moratorium". Mezi nimi se zklidňuje nebo aspoň míň elektronizuje, takže i příznivci průlomového alba by měli být spokojení. Disco "Strait Jacket" se zvuky jak ze Sinclaira a částečně také v "Giggling..." á la Kylie nebo Madonna mě nejdřív trochu vyděsilo, ale beru ho jako "proč ne" snahu si zkusit něco jiného; mohlo to dopadnout hůř. Samotná muzika tedy není objevně nová, ale elektronické vrstvení naladili spolupracovníci v kombinaci s hlasem Alanis a výrazem na mnohem jednotnější vlnu než s druhou jmenovanou. Můžete slyšet novou desku jako popovou Björk, každopádně proti taky elektronickému Feťákovi je chytlavější a přístupnější. Celkově je Alanis zas zajímavě osobní, po delší době přinutí posluchače ji naslouchat, protože má co říct, to je to "něco", co mi chybělo dřív. Škoda pro ni, že to má spojitost s jejími nepovedenými vztahy, ale to už je asi holt úděl většiny umělců.

Honza Průša - Obyčejná a příjemná jízda cabrioletem (7/10)
Vztah ke zpěvačce: Ohromila mě deskou "Jagged Little Pill" a více než příjemně překvapila albem "Under Rug Swept". Ostatní nahrávky jsem sice slyšel, ale brzy jsem je odložil.

Třináct let po "Jagged Little Pill" a stejně se nedaří vystoupit z jeho stínu a tak toto mistrovské dílo zůstává i nadále těžkým břemenem, s nímž už Alanis patrně nikdy nepohne. A s tím se musí smířit jak interpretka, tak její posluchači. A Alanis se snaží. Spojení s Guyem Sigsworthem může vypadat sice trochu prvoplánově, ale věřme kanadské písničkářce, že to prostě teď tak cítí. Dospívá (už docela dlouho). "JLP" působilo, jako by si mladá holka, co má život před sebou, půjčila tátovu obouchanou dodávku a objela s ní celý svět. Upřímné, nestrojené a přirozené. Teď si koupila pohodlný cabriolet a ještě ho nechala náležitě vytuningovat. Jede bezpečně po dálnici. Bez rizika, méně intuitivně. Přesto řidička zůstává stejná a její jízdu poznáte hned, co ji zahlédnete ve zpětném zrcátku. Ano, je to vlastně jen obyčejná jízda bez střechy, jenže u řidičky, jako je Alanis, to prostě stačí. A navíc nemáte strach, že by v dohledné době angažovala řidiče, kterým by se nechala vozit. Tak, jak to dělá celá řada proslulejších a nudnějších kolegyň.


Album: Alanis Morissette - Flavors Of Entanglement
Průměrné hodnocení: 7,8/10
Celkový čas: 46:13
Skladby: Citizen Of The Planet, Underneath, Strait Jacket, Versions Of Violence, Not As We, In Praise Of The Vulnerable Man, Moratorium, Torch, Giggling Again For No Reason, Tapes, Incomplete

NÁZORY
  • To album je vážně dobré. (Lukáš, 31.07.2008 07:17) Reagovat

    Níkdy jsem nějak Alanis nemusel, ale toto album mě fakt dostalo. Souhlasím s recenzemi a už se těším do Prahy na koncert!

    • Re: To album je vážně dobré. (Gnetty, 31.07.2008 15:49) Reagovat

      ...taky můžu jenom chválit!!! tohle album se fakt hodně povedlo!!!

  • Souhlas (Honza Š., 07.08.2008 14:18) Reagovat

    Od "Jagged Little Pill" jsem ji slýchával spíše okrajově, ale tahle deska je pro mě velmi příjemné překvapení. Tomuhle říkám inteligentní pop.

  • je 1 (Petr, 06.09.2008 09:18) Reagovat

    Mam vsechny desky od Alanis, ale je pravda, že CD JLP se už asi nikdy a nic nevyrovna, ale tohle nové CD je skvělé! A jestli mužu doporučit, tak si kupte deluxe edition FOE - to je jeste lepsi

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 24/2022 - od Foals přes Sigmu po Grey Daze s Chesterem Benningtonem (22.06.2022 13:10)
- Alanis Morissette vydá v létě meditativní desku. Poslechněte si první ukázku (21.05.2022 11:53)
- Alanis Morissette pracuje na sitcomu na motivy svého života. No, není to ironické? (11.11.2021 17:26)
- Zaprášenosti: The Presidents Of The USA - "The Presidents Of The USA" (18.07.2021 09:55)
- Minirecenze: Alanis Morissette na "Such Pretty Forks In The Road" jen marně ždímá minulost (04.10.2020 09:00)
- Nové desky 30/2020 - od Alanis Morissette přes Brandy po Black Veil Brides (05.08.2020 08:00)
- Americké televize se kvůli pandemii spojí pro hudebně osvětový program (07.04.2020 09:18)
- Video: Alanis Morissette se pro "Reasons I Drink" naklonovala (10.03.2020 10:13)
- Alanis Morissette oslaví 25 let od "Jagged Little Pill" novým albem i koncerty (07.12.2019 18:26)
- Dlouholetý manažer Alanis Morissette skončil na šest let ve vězení (09.05.2017 15:10)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu