shop.musicserver.cz
Primal Scream - Beautiful Future

Krásná budoucnost aka vitamínová bomba

Vydáno: 04.08.2008 00:00 v sekci Recenze - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Primal Scream říkají: "Nečekejte od nás žádné deprese, už jsme dlouho čistí. 'Beautiful Future' je ukázkou toho, jak zní čistí Primal Scream." Protože vás mají rádi, tak moc nekecaj. Téhle jejich charakteristice se dá bez problému uvěřit. A devátou desku si užít. Avšak je tu nemálo různých ale.

8/10

Primal Scream - Beautiful Future

Vydáno: 21.07.2008
Celkový čas: 44:05

Skladby: Beautiful Future, Cant Go Back, Uptown, The Glory Of Love, Suicide Bomb, Beautiful Summer, I Love To Hurt (You Love to Be Hurt), Over And Over, Necro Hex Blues

Vydavatel: Warner Music

Jistotu, že ze své zvukové knihovničky netahají dříve zahrané kapitoly, Primal Scream nemilosrdně zničili na předchozí "Riot City Blues". I proto, že se do zpětného zrcátka dívali poprvé, jsme měli právo dělat jakože nic a užít si high-energy rock'n'roll bohatý na hity (jakoby nesamploval legendy šedesátek a sedmdesátek, resp. Primal Scream z jednadevadesátého). Také při druhém pohledu do prosklené placky mají do vyždímaného pomeranče daleko jako já do Pepy Vlčka, z "Beautiful Future" kape čerstvých vitamínů, že by to vydalo na naplněnou dvoulitrovku. Deska nezamyšleného, nezakomplexovaného electro rock'n'rollu, na nějž mají copyright boys z Klaxons a další caparti slintající z raveu 90s. Jestli něco dokázali, tak mít něco společného se zvukem současných kytarovek; třeba pospolitou deklaraci, že retro nejsou jenom Stones a Ceplíni, ale také Daft Punk, Prodigy a ještě zvuk Primal Scream roku 2002, že elektronická retrospektiva je teď víc cool než ta rock'n'rollová, čímž odpalují zápalnou láhev přímo v hlavním táboře svých letitých fans.

"Beautiful Future" je přístupné až běda, ale není pro každého. Nemalý problém s ní budou mít frajeři, kteří přísahají na nutnost být za všech okolností originální a progresivní. Deváté album jejich oblíbené kapely je rozčílí tak, že desáté už si ani nestáhnou. Je to dáno třemi věcmi, jež spolu navzájem souvisí. 1) Minulost a současnost jsou diametrálně rozdílné reality, kvalita každé z nich je jinde. Hodnocení každé by mělo být podmíněné rozdílnými měřítky. Jo, má to dost do činění s tím, co bylo považováno za originální dnes a před deseti lety. 2) Že má kapela koule na to, aby vědomě zklamala staré fans a šla po krku novým, je věc hodná respektu a vlastnost, jež spoustě kapel chybí, že jo, Bono? 3) Pak je tu ještě slovo, které budou výše zmiňovaní frajeři rozdýchávat hůře než těžko. POP! "Beautiful Future" si zaškatulkujte jako vysoce poslouchatelnou kytarovku splňující všechny možné i nemožné definice popové nahrávky: pomazleníhodný zvuk, přístupná kompoziční struktura, nic, nad čím by se mělo přemýšlet jako nad Aristotelem. V kontextu diskografie obsazuje flek slabších kousků, což u kapely, která jiné než výborné (důležité slovo!) desky nemá, není problém, za nějž by se mělo věšet. Má-li stát v kontextu s brášky úplně natěsno, tak hned vedle - o psychedelické výlevy okleštěné - "Evil Heat".

Na hostující figurky měli vždycky vkus, stále si umí vybrat tak, aby překvapili a netahali z muzeí moc shnilých koster, stejně jako se neotáčeli za každou trendy sukní. Lovefoxxx a Linda Thompson to v duetech s Bobbym hrají na vaši citlivou strunu (budete řvát jako malí), kytara Joshe Hommea naopak v mantinelech nastaveného zvuku ostře bortí všechno, co jí stojí v cestě (budete pařit jako o trochu starší). Produkující pánové se postavili do pozic plastových figurek a koukali, jak to Primals ve studiu jde. Björn Yttling i Paul Epworth, soudě dle předchozí práce, rozhodně mají na víc než na pár předvídatelných fintiček. "Beautiful Future" nakopává jako celek, ale nejste-li senilní, zapamatujete si i dost jednotlivostí, ke kterým se budete vracet za účelem prchavého pobavení. K refrénu a zabijáckému sólu z "Can't Go Back", baladě "I Love To Hurt (You Love To Be Hurt)" - odteď nejoblíbenější písničce všech, co se rádi trápí i v létě. Nebo, bude-li chuť, tak k lehce psychedelické šestiminutovce "Suicide Bomb" spojující to nejlepší z nových a starých Primals do Primals blízké budoucnosti. "Uptown" si užijí fanoušci smutného diska, já jsem se potil. "Zombie Man" je ideální k tělocviku krčních obratlů. Výčet končí, i když by nemusel, stojí to moc peněz.

Primal Scream servírují nekonečný entusiasmus namíchaný s radostí ze života (fungl nový moment jejich kariéry, jež onu recyklaci může a nemusí popřít. Zvuk není všechno.). "Beautiful Future" je návod, jak v roce 2008 točit rozjeté zábavné desky. Jako nejsladší dovolená na Kanárech, při které nepršelo. Upaluje jako čerstvě nabitý králíček Duracell. Jo, schází mi bordel, punk, sonická agrese, Bobbyho radikální hlášky, ale tohle jsou Primal Scream dneška, rychlí, chytlaví, bez delší trvanlivosti.

K tomu, abych byl nadšenější, mi schází odpověď na otázku, co budu poslouchat v zimě.

PS: Jak hodně jsem mimo, odhalí průměr názorů dalších pěti redaktorů v makrorecenzi.

PPS: 3. října to Primal Scream rozsekají v Roxy, koncert má ambici společné chvilky s "Beautiful Future" o nějaký ten týden prodloužit.

NÁZORY
  • Super deska (Jan Mrázek, 04.08.2008 11:03) Reagovat

    Skvělá deska, naprosto jsem unesen. Kam se hrabou Coldplay s jejich novou deskou. Tohle je správnej rock and roll. 10/10

  • Extáze (dakie, 04.08.2008 14:16) Reagovat

    Jsem naprosto spokojený, jen nesouhlasím s tím, že je kvalitou srovnatelná s Evil Heat která se mi moc nelíbila. Beatiful Future je fakt skvělá. Jinak jednička je pro mě stále zcela jasně XTRMNTR.

    • Re: Extáze (pf, 06.08.2008 16:12) Reagovat

      Tak to čumím. Myslel jsem, že jsem jedinej kdo EXTRMTR zbožňuje.

  • hmm (Potichu, 05.08.2008 02:15) Reagovat

    Mám jen dotaz....stejný den uveřejníte dvě recenze, Zde uvedený Primal scream a dále recenzi na jihlavské hopery Pio squad. Jen se chci zeptat, proč je album týdne zvoleno album, které má nižší hodnocení? Co vás k tomu vede?

    • Re: hmm (Luboš Kreč, 05.08.2008 21:14) Reagovat

      Důvod je prostý: protože deska Pio je podstatně starší...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Nové desky 30/2023 - od Post Malona přes Echosmith po Carly Rae Jepsen (02.08.2023 20:30)
- Zemřel Martin Duffy z Primal Scream (20.12.2022 12:14)
- Nové desky 46/2021 - od Adele přes Roberta Planta s Alisson Krauss po Stinga (24.11.2021 19:30)
- Lorde: "Při psaní singlu 'Solar Power' mě inspirovali Primal Scream." Britská kapela skladbu miluje (14.06.2021 09:51)
- Naživo: Dramaturgie Metronome Festivalu se stále drží zpátky, zvítězila nadčasovost (25.06.2019 00:08)
- Fotogalerie: Druhý den Metronome Festivalu v obrazech podruhé (24.06.2019 15:36)
- Fotogalerie: Druhý den Metronome Festivalu v obrazech poprvé (24.06.2019 10:34)
- Publicistika: Nejen prvotní výkřik aneb 5 kroků k legendárnosti Primal Scream (22.05.2019 16:00)
- Energičtí Primal Scream jsou další hvězdou Metronome Festivalu Prague (30.11.2018 16:44)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu