Jak je důležité míti Cidlinského

19.08.2008 13:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Před pár týdny jsem si vzal na recenze čtyři desky českých zpěvaček - Sandry Bell, Ireny Kousalové, Markéty a Jany Loty - s tím, že u prvních tří se obětuju a u té poslední si spravím chuť. Sandra a Irena mé očekávání splnily, Markéta pak rozhodně ne. Její eponymní deska je totiž výborná.
7/10

Markéta - Markéta

Skladby: I'll See A Rainbow, Affection, Dancing, Big City, Another Chance, Want It All, Babe, It's Over, I'll Never Say Goodbye, Love Is Strong, Good Thing On My Mind, Don't Leave Me, Tell Me Why
Vydáno: 02.06.2008
Celkový čas: 40:05
Vydavatel: RGM Entertainment
Věta Poslouchejte bez předsudků mi vždycky nažene díky studu do tváří trochu krve, když k nějaké desce přistupuji právě s těmi předsudky a ony se hrubě nenaplní. Na mou obhajobu je třeba říci, že debutové album Markéty Poulíčkové coby L.B.P. nebylo nic moc a tlačenka ze strany jejího vydavatelství RGM a v té době i i-legálně.cz byla až odpudivá. Druhé album už pod jejím pravým jménem a ne ujetým pseudonymem ale nabízí kolekci povedených písniček mnoha hudebních barev, které pozitivně překvapí každého, kdo si nesedí na uších. Ale nutno přiznat, že Markétina zásluha je to jen částečně.

Hlavní osobou její druhé desky je jednoznačně Dalibor Cidlinský, který naprostou většinu skladeb napsal, zaranžoval a produkoval. Pokud vám jeho jméno nic neříká, vězte, že jeden čas s bratrem Janem (jenž hraje na Markétině desce také, ostatně jako i David Landštof) byli členy kapely Anety Langerové, ale posléze se rozešli pro rozdílné hudební názory. Z recenzovaného alba vyplývá, že to pro jednou nebyla PR fráze, ale skutečnost. Cidlinský je velmi nadaný skladatel a aranžér, ale mnohem více přímočarého popového rázu, než jaký chtěla docílit Aneta na "Dotyku".

Velkou devízou jsou živé a zvukově barevné aranže, hned v první "I'll See A Rainbow" na posluchače třeba nečekaně vybafne nástrojové obsazení jak od The Corrs, nechybí rocková "Babe, It's Over" či banjové orgie v "Another Chance". Je opravdu škoda, že za první singl byla zvolena skladba "Dancing" s hostujícím rapperem Nironicem, která klame tělem, že je deska více taneční a navíc patří k těm slabším na albu. Markéta je jednoznačně nejlepší v baladách, nástrojově střídmá "Big City" nebo závěrečná dvouminutovka "Tell Me Why" jsou toho příkladem. Je také výborná zpěvačka, ale místy to vypadá, jako kdyby Cidlinský skládal pro hlas s větším rozsahem a prožitkem, kterým Poulíčková bohužel nedisponuje.

Spousta Rumla

V době nahrávaní desky nebyl Ondřej Ruml rozhodně ještě jedním z nejúspěšnějších finalistů X Factoru, ale jeho fanynky na albu jeho hlas najdou ve spoustě skladeb - ve sborech. V "Don't Leave Me" pak společně natočili regulérní duet, v němž se Ruml pustil i do mcferrinovských hlasových exhibic. Třeba mu to Markéta na jeho chystané nahrávce oplatí.

Druhé album Markéty Poulíčkové je překvapivé po mnoha stránkách, nejvíce pak v tom, že není postavené na jednom hitu, ale naopak na konzistenci celé nahrávky, která si oddechový čas vybírá jen ve zbytečně rozjásaném pseudofunky "Love Is Strong" a již zmíněné singlovce "Dancing". Další letošní dobrá česká deska.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY