shop.musicserver.cz
Stvořitelé hitů - část první

Stvořitelé hitů - část první

Vydáno: 01.07.2008 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Kdo tahá za nitky globálních hitů? musicserver vám nyní představí první polovinu desítky nejvyhledávanějších hudebních producentů současnosti. Nechybí Stargate, Timbaland, T-Pain, Dr. Luke a J. R. Rotem. Nezapomeneme ani na veterány Ricka Rubina a Briana Ena.

Když jdou po ulici, nepronásledují je fotografové, když se předávají hudební ceny, kamery si jich nevšímají. Jejich jména znají jen největší fanoušci, přesto jsou pro svět popu zcela nepostradatelní. Díky nim dobývají pěvecké hvězdy hitparády a prodávají miliony desek. Co jsou zač ti tajemní stvořitelé šlágrů? Pojďme si představit desítku těch momentálně nejvyhledávanějších. Naše dvoudílná exkurze navazuje na článek, který jsme světu urban-popových producentů věnovali před čtyřmi lety.


Stargate
Stargate
© mic.no
Když chce popová hvězda sacherovou baladu s r'n'b polevou, připraví si tučný obnos a vytočí mobil manažerů dvojice Tor Erik Hermansen a Mikkel S. Eriksen. Norský tým Stargate drží v posledních letech svět popu v šachu a do žebříčků sází jeden hit za druhým. V hudebním byznysu se pohybuje tato značka už jedenáct let. Když na konci minulého desetiletí dostali první šanci pracovat s britskými interprety (5ive, S Club 7, Shola Ama), jejich kariéra začala strmě stoupat ke hvězdám. Byli jedni z prvních producentů ze starého kontinentu, kteří vzali vážně americké r'n'b a pokusili se ho předělat podle evropského vkusu. Původně byli tři, ale Hallgeir Rustan se v roce 2005 odmítl odstěhovat do New Yorku, odkud nyní Stargate operují.

Zásahy Stargate

Žebříčkové úspěchy
3x US #1, 6x UK #1

Největší hity:
Rihanna - "Take A Bow", "Don't Stop The Music"
Beyoncé - "Irreplaceable"
Ne-Yo - "So Sick"
Beyoncé & Shakira - "Beautiful Liar"

"Naší poznávací značkou jsou klasické melodie a současná produkce. Jednoduché, ale účelné," říkají Stargate v rozhovorech. Stejně jako u hiphopových producentů začíná jejich práce s beatem. Když ho mají, zavolají některému ze svých dvorních autorů, který dodělá melodii a text a sami pak píseň zaranžují. Do noty si padli hlavně s Ne-Yo, s nímž vytvořili továrnu na r'n'b balady. Společně napsali "Unfaithful" a "Take A Bow" pro Rihannu nebo "Irreplaceable" pro Beyoncé. Důkaz jejich nadvlády podaly letošní Grammy, ze kterých si Eriksen a Hermansen odnesli pět nominací. Stargate jsou patrně poslední z absolutní producentské špičky, kdo se ještě nepokusil vybudovat vlastní kariéru. Místo klipů a vyprodaných koncertů raději pracují ve svém studiu. Dva holohlavé Nory, jejichž celoživotní láskou je ABBA, možná na ulici nepronásledují davy fanoušků, bez nich by byl ale pop ve vážném nebezpečí.

Timbaland / Danja / Justin Timberlake
Timbaland
© timbalandmusic.com
Pokud vám nevoní spojení hip hopu a popu, pak můžete svůj vztek směřovat na hlavu jediného člověka - jeho jméno je Timbaland. Od poloviny 90. let, kdy natáčel s Aaliyah a Missy Elliot, stojí Timbo v čele producentského peletonu a vymýšlí věci, které ostatní jen kopírují. A se "Shock Value" se mu konečně splnil i poslední sen - stát se rapovou hvězdou. Timbaland ale není stroj a i na něj přišla krize. V roce 2004 produkoval drtivou většinu skladeb z alba "Afrodisiac" zpěvačky Brandy, ale místo aby bývalé teenagerské hvězdě pomohl zpět na vrchol, byl z toho propadák. Spočítat Timbovy zásahy do černého mezi léty 2002 - 2005 lze na prstech jedné ruky, ale jedním z nich bylo "Cry Me A River" pro první album Justina Timberlake. Ačkoliv Scott Storch později tvrdil, že to byl jeho beat, všichni si to pamatují jako moment, kdy se Timbaland vrátil do formy. V roce 2004 se jeho pravou rukou stal Nate Hills alias Danja a společně napsali většinu materiálu pro "Loose" Nelly Furtado a "FutureSex/LoveSounds" Justina T. Spolupráce na posledně jmenované desce byla tak úspěšná, že Timberlake se na čas stal jejich stabilním parťákem. Když 50 Cent potřeboval pro propagaci "Curtis" popový hit, samozřejmě nemohl zavolat nikomu jinému než Timbalandovi. T&T&D mu napsali "Ayo Technology" a rapper byl navýsost spokojený.

Zásahy Timbalanda etc.

Žebříčkové úspěchy
Timbaland & Danja - 6x US #1, 5x UK #1
Timbaland - 2x US #1

Největší hity:
Justin Timberlake - "SexyBack", "My Love", "What Goes Around.../...Comes Around"
Timbaland, Timberlake, Furtado - "Give It To Me"
Timbaland, Keri Hilson - "The Way I Are"

Timbaland a Danja dvakrát po sobě ovládli statistiky nejúspěšnějších hitmakerů podle žebříčků Billboardu, když za tento čas nasbírali šest amerických hitů číslo jedna. Žádná sláva ale netrvá věčně a ve triu poprvé narazili s albem Duran Duran "Red Carpet Massacre". Ani jejich polovina Madonnina alba "Hard Candy" se nepovedla tak, jak se čekalo. V poslední době se zdá, že cesty učitele a jeho žáka se na nějaký čas rozešly. Zatímco Danja produkoval velkou většinu alba Britney Spears "Blackout", Timbaland má nové parťáky The Royal Court, s nimiž natočil vlažně přijaté album Ashlee Simpson "Bittersweet World". Timbo se také poslední dobou soustředí více na provoz svého labelu Mosley Music (Keri Hilson, OneRepublic) a opravdu velký hit už nějaký pátek nenatočil (a "4 Minutes" jím pro mě nebyl).

Timbaland i Danja rádi zkouší neokoukané věci a vrhají se i do žánrů, s nimiž by na první pohled neměli mít nic společného. První jmenovaný stojí za úspěchem OneRepublic a spolupracuje s teenagerskými raketami Jonas Brothers, druhý má zase tři skladby na nové desce kanadských pop-punkerů Simple Plan. Někdo říká, že Timbaland nezná mez a za peníze natočí track i s ďáblem. Hm, jen si to představte: ďábel zpívá r'n'b!

Chyťte zloděje!

Je to už stará písnička. V popu nemůžete napsat tři noty za sebou, aby to neznělo jako něco, co už kdysi někdo zazpíval. A když je píseň tolik "na očích", obvinění z plagiátorství se jen hrnou. V roce 2007 Timbalanda obvinil jistý finský producent, že motiv skladby "Do It" ukradl z jeho staré písně, kterou kdysi složil na počítači Amiga a prezentoval na soutěži amatérských demoproducentů. Timbo nepopřel, že si skladbu vypůjčil, ale všechno podle něj bylo v rámci běžných pravidel samplingu. Dr. Luke podobné obvinění slízl za "Girlfriend", jež prý ukradla refrén z hitíku kapely The Rubinoos "I Wanna Be Your Boyfriend". Dr. Luke a Avril šli kvůli skladbě dokonce k soudu, který ale rozhodl, že jsou nevinní.

Dr. Luke
Dr. Luke
© facebook interpreta
Deset let hrál Lukasz Gottwald na kytaru v kapele účinkující v populární televizní show Saturday Night Live. A pak si řekl dost. Jeho hiphopová skupina nestála za nic, soundtracky mohl točit jen k hovadinám jako "Mortal Combat" a hrát s Herbie Hancockem ho taky už nebavilo. Vystudovaný jazzman se raději stal pomocníkem švédského hitmakera Maxe Martina a dnes je z něho jeden z nejvyhledávanějších popových producentů. Kde by bez něj dnes byly Avril Lavigne, Kelly Clarkson nebo Lady Sovereign? Mimochodem, není zvláštní, že Dr. Luke píše skladby hlavně pro holky?

Zásahy Dr. Lukea

Žebříčkové úspěchy
3x US #1

Největší hity:
Kelly Clarkson - "Since U Been Gone"
Avril Lavigne - "Girlfriend"
Katy Perry - "I Kissed A Girl"

Když se Kelly Clarkson, vítězka prvního ročníku soutěže American Idol, chtěla odstřihnout od bezpohlavního teenagerského popu, který musela zpívat na svém prvním albu "Thankful", zamířila do Švédska, aby se tam potkala s Maxem Martinem. Tenhle chlápek napsal tunu hitů pro Backstreet Boys, 'NSYNC a Britney, ale svůj dluh vůči lidstvu splatil tím, že Kelly doporučil spolupráci se svým učedníkem Lukaszem Gottwaldem, který si říká Dr. Luke. Výsledkem spolupráce byla skladba "Since U Been Gone", která zněla, jako kdyby se The Strokes nebo Yeah Yeah Yeahs rozhodli napsat tutový hit pro rádia. Ta a jejich další kolaborace "Behind These Hazel Eyes" byly dvě nejhranější skladby v amerických popových rádiích v roce 2005. Pod oběma je ale ještě Dr. Luke podepsaný společně s Maxem Martinem.

Jeho první sólový zásah do Top 3 přišel vloni, když Dr. Luke napsal obří hit "Girlfriend" pro Avril Lavigne a letos už má také první číslo jedna v americkém žebříčku - "I Kissed A Girl" nového objevu Katty Perry se už v Americe hraje na každém rohu. Je to tak, Dr. Luke se veze na vítězné vlně, o čemž svědčí i fakt, že letos v dubnu si koupil luxusní vilku v Hollywoodu za čtyři a půl milionu dolarů.

T-Pain
T-Pain
© T-painmusic.co.uk
Jeho vokodérové refrény se šíří rychleji než malárie a když se to vezme, tak T-Pain je zároveň nejmilovanějším i nejnenáviděnějším mužem hudebního průmyslu. Za typický efekt ve skutečnosti může samoladící software modulující zpěvákův hlas, T-Paina tento podivný nápad a také samozřejmě perfektně zvládnuté producentské triky vynesly na vrchol.

Všechno v roce 2002 začala vtipná verze Akonova hitu "Locked Up", kterou T-Pain nazpíval pod názvem "I'm Fucked Up". O regionálním hitíku na Flodidě se dozvěděl autor originálu a sedmnáctiletého mladíka podepsal na svůj label Konvict Music. Nebyla to špatná volba, už o tři roky později vystřelily singly "I'm Sprung" a "I'm N Luv (Wit A Stripper)" z jeho první desky do americké Top 10 a o T-Painovy produkce začala být pořádná poptávka. Mezi jeho klienty najdete Kanye Westa, Lil Wayneho, R Kellyho nebo třeba Chrise Browna a šeptá se, že momentálně pracuje na nové desce Michaela Jacksona.

Zásahy T Paina

Žebříčkové úspěchy
3x US #1

Největší hity:
T-Pain, Mike Jones - "I'm N Luv (Wit A Stripper)"
Chris Brown ft. T-Pain - "Kiss, Kiss"
Flo-Rida ft. T-Pain - "Low"

Dá se předpokládat, že vokodérová horečka brzy přejde a T-Pain se zařadí mezi hudební kuriozity popu. I kdyby se to stalo zítra, úctyhodnou bilanci osmnácti Top 25 amerických hitů a čtyř nominací na Grammy mu už nikdo nevezme.

J. R. Rotem
J. R. Rotem
© vh1.com
Kdo dokáže zároveň produkovat hitové singly a být v hledáčku bulvárních novinářů? Odpověď je jasná: J.R. Rotem. Hezoun narozený v Jižní Africe na sebe strhává pozornost svými producentskými schopnostmi stejně jako údajnými sexuálními skandálky s popovými celebritkami.

Jonathan Reuven Rotem se až do střední školy věnoval jen vážné hudbě a jazzu, pak však v jeden prokletý den zaslechl album "Raising Hell" od Run DMC a to navždy změnilo jeho život. Zamiloval si g-funk Dr. Dre a rozhodl se, že se po jeho vzoru stane hiphopovým producentem. Jeho velký debut přišel se skladbou "Fancy" na "Survivor" Destiny's Child a ani se nenadál a psal pro 50 Centa, Bustu Rhymese, The Game, ale také pro r'n'b zpěvačky Rihannu nebo Mýa. Tři jeho skladby najdete také na otřesném albu Kevina Federline "Playing With Fire", nicméně Rotem se díky této session seznámil s Britney Spears, po jejímž boku ho během loňského roku často nachytali fotografové bulvárních médií. "Chodil jsem s ní dva týdny," přiznal nedávno časopisu Blender. Notorického proutníka, který žije v Beverly Hills, vloni novináři načapali třeba s Lindsay Lohan.

Zásahy J. R. Rotema

Žebříčkové úspěchy
2 x US #1, 1 x UK #1

Největší hity:
Rihanna - "S.O.S. (Rescue Me)"
Sean Kingston - "Beautiful Girls"
Sean Kingston - "Me Love"

Jen díky skandálům by se ale do našeho přehledu nedostal, Rotem je specialista na hity, které balancují mezi urban soundem a popem, přičemž k tomu druhému se kloní trochu více. Jeho první velký úspěch přišel na jaře 2006, kdy si jeho track postavený na vybrakování "Tainted Love" Soft Cell koupila Rihanna a udělal z něho "S.O.S.". "Ten beat jsem se snažil prodat tři roky, všichni mě odmítali, ale já jsem mu věřil," řekl v rozhovoru. "S.O.S." ho dostalo do první ligy, ještě větší úspěch přišel s "Beautiful Girls" Seana Kingstona. S ním se Rotem vyhříval na vrcholu amerického, britského i australského žebříčku. Rotem nakonec pro mladíka produkoval celé album a do svých statistik si přidal ještě další dva Top 10 hity. Říká se o něm, že se s celebritami v Los Angeles sžil tolik, že začíná mít problémy rozeznávat, co je ještě hudba a co už je marnivost. Profesionální celebrita Kevin Federline byl první, pak přišla Paris Hilton a teď se zrovna pokouší udělat popovou hvězdu z herečky Hayden Panettiere (seriál "Hrdinové").

Rok producentských veteránů?

Nikdo už moc nepočítal, že jsou ještě schopní výrazněji promluvit do současného popu, ale oba nás letos překvapili. Z Ricka Rubina (45) se nedávno stal manažer nahrávací firmy, ale ani to mu nezabránilo, aby ještě na stará kolena natočil album s Neilem Diamondem. Jejich album "Home Before Dark" je obrovský úspěch, který nikdo nečekal. Připomíná to úspěch Rubinových nahrávek s Johnny Cashem. Rubin je v posledních letech mimořádně aktivní, natáčí s Metallikou i Slayer a výrazně vylepšuje renomé své nahrávací společnosti. Časopis Time ho vloni zařadil mezi sto nejvlivnějších lidí na světě. Brian Eno (60) by už pomalu měl nárok na důchod a popu se v posledních letech věnuje výjimečně (poslední alba James a U2). Když mu ale zavolali Coldplay, nemohl odmítnout. "Viva la Vida Or Death And All His Friends" dal alternativnější kabát a po letech znovu jím produkovaná skladba stanula na čele amerického žebříčku.


NÁZORY
  • dobre (zaslepenec, 01.07.2008 10:45) Reagovat

    Dobry clanek, vic takovych..rozhled je potreba ;)

  • (Huggi, 01.07.2008 16:49) Reagovat

    jj souhlas..vic clanku trochu "okolo" hudby..;)

  • A dál? (Filip, 03.07.2008 12:42) Reagovat

    Chápu, že píšete hlavně o současných producentských světových "hvězdách". Ale chybí mi tu konfrontace s minulostí. Neboť zásadním problémem současných superproducentů je to, že za pár let si na jejich fláky nikdo pořádně nevzpomene, prostě se nestanou klasikami. A proč se tak nestane, to by mohlo být téma na další úvahu. V minulém článku jste sice zmínili Quincy Jonese, George Martina nebo z mladších Babyface, ale úplně jste třeba vypustili jména jako Rod Temperton, Dozier/Holland/Dozier (ti mají třeba na kontě více hitů než celí Beatles) nebo Smokey Robinson.

  • T-Pain (leošek, 07.07.2008 21:54) Reagovat

    Píšete tu o T-Painovi kolik úspěšných songů produkoval ale on většinou na těch skladbách jen hostoval ale neprodukoval je. Produkoval jen své vlastní album a skladeb pro jiné interprety produkoval jen pár a úspěšné byly jen Kiss Kiss od C. Browna a Shawty Got Loose od Lil Mama.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Timbaland, Nelly Furtado a Justin Timberlake si v "Keep Going Up" zavzpomínali na staré časy (04.09.2023 14:33)
- Nové desky 11/2023 - od U2 přes All Time Low po Kamelot (22.03.2023 20:00)
- Recenze: Osmdesátník John Cale zve na "Mercy" do temného halucinačního světa. Veselo tu není (22.02.2023 08:00)
- Recenze: Nový album Briana Ena "FOREVERANDEVERNOMORE" je silnou hudobnou meditáciou na tému klimatickej zmeny (05.11.2022 08:30)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Recenze: "Hraje se nám spolu báječně," vzkazují Red Hot Chili Peppers na "Return of the Dream Canteen" a zvou do devadesátek (17.10.2022 00:00)
- Brian Eno ohlásil vokální desku "ForeverAndEverNoMore" (30.07.2022 12:58)
- Slavná alba: Z napětí mezi mytickou a skutečnou Amerikou vzešlo "The Joshua Tree", nejslavnější album U2 (27.02.2021 08:30)
- Nové desky 11/2020 - od The Weeknda přes Adama Lamberta po Heaven Shall Burn (23.03.2020 08:15)
- Nové desky 18/2018 - od Franka Turnera přes Plan B po Ihsahn (08.05.2018 23:38)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Mirai Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu