Láska kam se podíváš

11.08.2008 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Sara Bareilles předskakovala Mikovi a nakonec prorazila díky písničce s jednoduchým názvem "Love Song". Již tato věta by téměř stačila na dostatečně sofistikovaný verdikt, ale dodržujme protokol a podívejme se na její major debut "Little Voice" podrobněji.
6/10

Sara Bareilles - Little Voice

Skladby: Love Song, Vegas, Bottle It Up, One Sweet Love, Come Round Soon, Morningside, Between The Lines, Love On The Rocks, City, Many The Miles, Fairytale, Gravity
Vydáno: 12.05.2008
Celkový čas: 49:12
Vydavatel: Sony Music
Pamatujete loňské balancování Snow Patrol nad propastí kýče v singlu "Chasing Cars"? A víme, díky čemu Snow Patrol dolů nespadli? "Those three words / Are said too much / They're not enough," zpíval v písničce Gary Lightbody. "Those three words" - nebyl doslovný. V případě Sary Bareilles a jejího major debutu "Little Voice" ale tohle neplatí. Dal jsem si tu práci a počítal: v písničce "Bottle It Up" zazpívá slůvko love osmaosmdesátkrát, tedy v průměru každou druhou sekundu.

Láska tak není jen tenkou Ariadninou nití, která vás celým albem bezpečně provede. Tou je naopak spíše neokatá atraktivita projevu Sary Bareilles, díky které úspěšně probloudíte změtí přiměřeně chytlavých a nepřiměřeně zamilovaných písniček. Jenže ono o lásce bylo řečeno už vše, a jde tak již jen o to prodat tu samou věc jinak, i posté, a v tomto směru Sara Bareilles tak trochu plave proti proudu. Není jedinečná, je jen vybroušeným kolečkem, které hladce zapadá do šlapající mašinérie hudebního šoubyznysu.

Potěšující je naopak fakt, že ačkoli Sara zpívá o lásce, nesklouzává až k teskným tuctovým baladám, ale většinou utíká k upbeatovým melodiím a živým aranžím. Ačkoli tak významně čekáte s prstem připraveným k akci nad tlačítkem stop, každá písnička ve vás dokáže vzbudit přesvědčení, že v "Little Voice" je toho ukryto mnohem více. Ne, nakonec zjistíte, že stejně není, ale to už se vám písničky jako "Love Song" a "Love On The Rocks" vryjí zatraceně hluboko pod kůži.

Album "Little Voice" nabízí Sářin plný hlas, její civilní, nevtíravý projev a nekonfliktní, nekomplikované melodie. Je prvoplánovité jak culíkatá holka se třpytkama po tváři na diskotéce, ale zároveň stejně tak přitažlivé. Hudba pro každou příležitost? Jo, tahle přívětivě nepřívětivá škatulka přiléhá téhle desce až umíněně na tělo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY