shop.musicserver.cz

Aleš Brichta - Jsem línej workoholik

Vydáno: 02.11.2000 01:00 v sekci Rozhovory - František Matějíček | foto: facebook interpreta

Populární rocker patří mezi legendy české hudební scény a právě v těchto dnech vydává album svých největších hitů, na němž můžete najít také čtyři nové písničky a novou verzi "Dívky s perlami ve vlasech“. Rozhovor s Alešem Brichtou o jeho nové desce a šíření hudby na internetu si můžete nejen přečíst, ale i pustit v Realvideu.

Rozhovor si můžete celý pustit i v Realvideu tady.

Navštívíte-li pražský Bum bar, může se vám lehce stát, že se tam potkáte s rockerem Alešem Brichtou. Tuhle sympatickou hospůdku, jejímž je spolumajitelem, si podle vlastních slov zařídil proto, aby měl kde popíjet. Docela mu to věřím, protože se tam při našem rozhovoru pilo docela dobře.

Ales Brichta
© Michal Novotný
Aleši, právě ti vychází deska největších hitů nazvaná "Best of". Můžeš ji našim čtenářům nějak představit? Jsou tam čtyři nové písničky…

Je to v podstatě kompilace nejen ze sólových desek, jsou tam písničky z projektu Zemětřesení, je tam písnička od Arakainu nebo třeba nahrávka, kterou jsem zpíval Gottovi na šedesátinách. Jsou tam ale i čtyři novinky, který napsali Mirek Mach, Oskar Petr, Ivan Hlas, Petr Janda a je tam také nová verze písničky "Dívka s perlami ve vlasech". Takže jsme měli problém, co nakonec vyhodit, abychom se vešli do těch 78 minut.

V bookletu jsem si přečetl jakýsi vzkaz Petru Jandovi, kdo z vás že vydrží déle, ale moc tomu nerozumím. Můžeš to nějak vysvětlit?

Petr Janda svého času prohlásil, že Arakain je jednou z mála kapel, která se může dožít hudební dlouhověkosti. Od tý doby do něj takhle rejpu, protože on už mnohokrát prohlásil, že končí s Olympicem a muzikou vůbec, pak mu to samozřejmě stejně nedalo. Ale jsme kamarádi, hrajeme spolu karty, hlavně mariáš, taky kulečník, byli jsme na dovolený a tak, proto jsem si dovolil do něj trochu rejpnout.

O tom mariáši jsem už několikrát slyšel. Můžeš k tomu ještě něco přidat?

Vycestovali jsme na Kanárský ostrovy, letěl s námi ještě Jakub Smolík a jeden společnej kamarád. Tam jsme strávili týden tím, že jsme hráli mariáš a popíjeli. Nebyla tam žádná manželka, která by tě prudila. V lednu nebo únoru to chceme zopakovat.

Na tom novém disku jsou některé přebrané písničky. Přebíráš proto, protože máš pocit, že ty originály nejsou dostatečně oceněné?

To vzniklo v době, kdy jsme s Arakainem točili desku "Legendy" a chtěli jsme vzdát hold kapelám, který jsme poslouchali jako kluci. Všichni říkali, že se to nedá přetextovat do češtiny, tak jsem se zakousnul a podařilo se mi to, myslím, docela dobře. Snažil jsem se přitom zachovat i ten původní nápad.

V roce 1994 jsi vydal písničku "Dívka s perlami ve vlasech". Krátce poté ji, pod názvem "White Dove", realizovali i němečtí Scorpions. Nenaštvalo tě to?

Já jsem to vydal půl roku před tím a přiznám se, že mě to ani moc nenaštvalo, protože tu jejich verzi tady sice v rádiu hráli, ale dneska se to už nehraje a ta moje verze se hraje pořád.

Teď jsi dokončil album "Best of". Co bude dál?

Ono je toho tolik, až to hezký není. V lednu se zavřeme s Arakainem do studia a budeme točit další řadovou desku. Pak bych si chtěl dát trochu voraz, ale je pravda, že v létě budu muset natočit další sólovou desku, abych naplnil to, co jsem ve smlouvě s Popronem podepsal. S Arakainem se koncertuje pořád, takže tý práce je požehnaně. Navíc je tu ta hospoda, jejímž jsem spolumajitelem. Jak víš, tak se pokoušíme rozjet taky ten Rocknet. Připadám si, jako úchylnej workoholik, ale ve svý podstatě jsem strašně línej.

Ales Brichta
© Michal Novotný
Znám tě jako příznivce internetu a MP3. Slyšel jsem, že budeš na Rocknetu prodávat své nahrávky právě v tomhle formátu.

Ty nahrávky se už prodávaj, ale já nejsem zrovna příznivcem formátu MP3, jsem příznivcem jakéhokoliv formátu, který umožňuje tu muziku šířit. Stejně, jako většina lidí, jsem i já odpůrcem těch příšerně vysokých cen desek. Líbí se mi navíc i ta klasická idea, že nezávislá kapela má možnost dát své nahrávky ke stažení. V pořadu Na hraně jsem navrhoval aby bylo možný prodávat muziku na netu za předpokladu, že bude provozovatel dotyčného webu odevzdávat paušální poplatek Ochrannému svazu autorů.

Byla pro tebe ta debata ve zmiňovaném pořadu něčím přínosná? Zástupci Sony music argumentovali třeba tím, že musí platit vysoké vstupy promotion.

Tak tenhle argument je na jednu stranu pravdivej. Ano, každá kapela musí zaplatit nahrávání, musí zaplatit klip, ale na stranu druhou tý firmě zbude okolo dvou stovek, když poplatí všechny ty distributory, rabaty a tak dál. Spíš mi vadí, že deska natočená ve světě má ty náklady už stokrát zaplacený dřív, než se dostane k nám. Já sám jsem s řadou vydavatelů jednal, protože máme v rámci Rocknetu podepsaný smlouvy a narazil jsem na odpor u tý velký pětky, tedy u EMI, Sony, BMG, Universalu a Warner Bros. Posledně jmenovaní nám chtěli poskytnout alespoň českou muziku, ale dostali zákaz z venku.

Vrátil bych se ještě k pořadu Na hraně, kde dobrou polovinu republiky naštval Dan Bárta. Jak ses díval na to, co tam říkal? Mě to připadalo, že o tom formátu MP3 vůbec nic neví.

Já nevím, nakolik je Dan v téhle problematice obeznámen, ale jako hudebník můžu obhajovat jeho argument, že prostě chce aby ta nahrávka byla dobrá. Myslím si, že ty nahrávací technologie jsou dneska takový, že se tam dá nacpat spousta věcí, ale to byl takovej argument o ničem. Samozřejmě, když se nahrávka nagrabuje do těch empétrojek, nějaký frekvence zmizí, ale to jsou frekvence, který normální lidský ucho stejně nezachytí. Když se pak grabuje na nějaký dobrý vzorkování, tak je ten rozdíl v muzice minimální a nedá se poznat, co je CD a co MP3. Myslím, že v tomhle byl Dan trochu vedle, navíc ten rozvoj jde tak dopředu, že za půl roku bude MP3 naprosto srovnatelná. Možná, že se dokonce bude na cédéčku prodávat v MP3. Ovšem to pak bude na druhou stranu pěkná smrt, protože se na cédéčko vejde tolik muziky, že…Ale já se tomu nebráním. Na druhou stranu si myslím, že Dan trochu ztrácí smysl pro realitu, nějak nesleduje, co se kolem něj děje. Má přece jenom trochu jinačí představy. Je to jeho názor, neberme mu ho.

Čekal jsi na nový formát? Právě třeba Sony Music si platila vývoj nového hudebního formátu.

I když vyvíjejí nový formáty, nemůžou s tím přijít tak rychle, dokud to nebude legislativně vyřešený a dokud nebudou mít technologicky na to, aby se to nedalo tak jednoduše rozkrejt. Ty firmy přece vůbec nemají zájem na tom, aby to poskytly po síti někomu, kdo to vzápětí pošle kamkoliv dál. Mám pocit, že stejně budou nakonec muset přejít na nějakou podobnou variantu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Když jsme se bavili o tom, že internet skýtá šanci nezávislým muzikantům, zajímalo by mne, jestli znáš MusicServer?

Znám i MusicServer. Zaplaťpánbůh, že to takhle funguje. Kdokoli má svoje nahrávky a má k nim práva, zveřejníme to i my na Rocknetu. Když za to budou chtít nějaký peníze, ať se potom nedivěji, že si to nikdo nestáhne, ale když to kapely dají k dispozici zadarmo, proto, aby se dostaly do podvědomí, mají šanci potom uzavřít smlouvu a natočit desku, která se bude třeba normálně prodávat.

Myslíš, že oproti době kdy jsi začínal ty, to mají dneska muzikanti lehčí s prosazením?

Tady jsou dvě varianty. My jsme nesměli pomalu ani hrát, aby nás nezavřeli. Tenkrát nebylo možný dostat se do studia, natož aby to někdo vydal. Dneska ty kapely můžou postavit studio doma a ta kvalita nahrávek bude větší, než když jsme my natáčeli první desku. Ale je tu zase obrovská konkurence. My jsme na tom byli líp. Ta informační dálnice je přesto velkou výhodou.

Chtěl bych se zeptat na Láďu Křížka. On začínal jako tvrdej muzikant a dneska dělá to, co dělá. Co na to říkáš?

(Smích) Já bych to radši nekomentoval, protože by to bylo žalovatelný. Láďa je člověk, kterého od jistý doby nemusím.

Zeptám se ještě jinak. Neobáváš se, že bude spousta muzikantů utíkat ke komerci?

Otázka zní, co je to komerce. Když to budu brát, tak komerce je to, co se poslouchá, co se prodává. V tom případě je Arakain komerční kapelou a to si nemyslím, že by to byla komerční muzika. Ale myslím si, že každej se má držet svýho kopyta a dělat to, co ho baví. Když to tak vezmu, jsou moje sólovky v podstatě komerční. Je to ale muzika, která mě baví a já se za ni nestydím. Kdyby mě bavila dechovka, tak se nebudu stydět za to, že dělám dechovku.

Ales Brichta
© Michal Novotný
Jaký je tvůj postoj k elektronické muzice?

Na rozdíl od některých kluků z kapely to moc nemusím. Ohledně samplů je to asi hudba budoucnosti, protože se minimalizujou náklady. Většinou jsou ty nahrávky podle nějakého mustru a ztrácí se mi tam ta pestrost. Živá muzika je živá muzika, ale každýmu, co jeho jest.

Je právě teď nějaká kapela, která se ti líbí?

Teď zrovna německá skupina Die Happy, který teď v lednu vyjde deska. Ta kapela je pro mě strašně zajímavá, protože tam zpívá Marta, dcera Petra Jandy. Německá BMG je koupila a zaplatila jim nahrávání, video a vůbec všechno. Mně fascinovalo, jak Marta zpívá, protože zpívá fantasticky. Líbila se mi i první deska Guano Apes, ta druhá mně už tolik nebere. Přiznám se, že nemám vůbec žádnej vztah k rapu a elektronice. Myslím, že máme trochu jinou náturu než černoši a tohle pro nás není přirozený.

Když tě tak poslouchám, mám pocit, že zůstáváš konzervativní a neslavíš podobný svátky jako Halloween, Svatej Valentýn a podobně?

Helloween ani nevím, kdy je a Valentýn? Manželka mi to posledně omlátila o hlavu, že prej je Valentýna a já na ní koukám a vůbec jsem nevěděl, co to je. Jediný, co slavím, jsou vánoce, ale myslím si ,že nejlepší by bylo zastřelit i Ježíška. Je to totiž jenom tahání peněz z kapes. Na Ježíška někde nahoře nevěřím, protože, co si člověk neudělá sám, to nemá.

Poslední otázka. Co bys vzkázal čtenářům MusicServeru, kteří tenhle rozhovor uvidí i v Realvideu?

Myslím si, že je fantastická bomba, že je dneska možný fungovat i v rámci toho Realvidea, každopádně jsem rád, že se lidi připojujou k internetu čím dál tím víc a až se nám povede vykašlat se na ty dobráky nahoře, kteří mají pořád nějaký nařízení a bude fungovat třeba hudební web TV, tak to bude konečně bomba. A všem přeju, aby brzy měli možnost toho přístupu zadarmo tak, jako ve státech a abychom mohli brouzdat tak, jak nás bude bavit.

Aleši, díky za rozhovor.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na Benátskou! za Alešem Brichtou (21.04.2022 09:55)
- Co je nového na shopu musicserveru? Depeche Mode, Jack White, Calin, Gott, Brichta... (19.04.2022 10:42)
- Recenze: Album "Thrash The Thrash" od Arakainu se i po desítkách let může honosit nálepkou legendární (03.04.2022 09:00)
- Aleš Brichta si v autobiografii "Ztráty a nálezy" nebere servítky (21.02.2022 19:42)
- Na okraj: Landa, Ortel, Brichta a Čok. A kdo bude další? (18.01.2016 10:05)
- Nové desky pro 23. týden (01.06.2014 12:06)
- Aleš Brichta vydává "Papírovýho draka" (30.05.2014 13:51)
- Recenze: Žijeme v nádherné době (18.11.2013 08:00)
- Pitbull s Christinou Aguilerou a Aleš Brichta jsou v čele českých žebříčků (07.05.2013 10:12)
- Video: Aleš Brichta Project - Lásky jedné plavovlásky (22.04.2013 13:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu