shop.musicserver.cz
Nick Cave & The Bad Seeds, Ed Kuepper & Jeffrey Wegener, Arena HC Sparta, Praha, 24.5.2008

Cave není žádný Lazar

Vydáno: 25.05.2008 15:31 v sekci Naživo - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Nick Cave není v Česku nikým neznámým. O víkendu se k nám vrátil již posedmé, aby tu odehrál své desáté vystoupení. Sobotní koncert potvrdil to, co se dalo předpokládat - The Bad Seeds věří kvalitě materiálu z aktuální desky "Dig, Lazarus, Dig!!!" a setlist postavili hlavně na ní.

Nick Cave & The Bad Seeds
© myspace.com/rocsnapper
Sobota 24. května byl vskutku vydařený den. Počasí se konečné umoudřilo a po zachmuřených dnech se udělalo zase hezky. K tomu se do Prahy vypravily dvě legendární skupiny. Do Paláce Akropolis se přijeli představit američtí Dinosaur Jr, kteří letos po deseti letech vydali další studiovou desku "Beyond", a na stadion HC Sparta na Výstavišti zavítali Nick Cave & The Bad Seeds, aby na živo předvedli písně z aktuální a vynikající desky "Dig, Lazarus, Dig!!!". Hudební fanda tedy musel s těžkým srdcem volit mezi komornějším zážitkem v prostorách klubu a desátým vystoupením stále energičtějšího Cavea.

Předkapelu si Cave a spol. tentokrát dovezli vlastní - dvojici svých vrstevníků Eda Kueppera & Jeffreyho Wegenera obsluhující kytaru, bicí a mikrofon. Pánové během hraní popíjeli víno, nikam se nehnali a v klidu a za jedněch neměnících se oranžovo-fialových světel odehráli své blues, do nějž se tu a tam dostaly i punkové prvky. Asi to nebyl záměr, ale celé jejich vystoupení působilo, jako by měli zcela jasný úkol - navodit správnou atmosféru pro "Night Of The Lotus Eaters", hypnotickou skladbu, s níž začínají The Bad Seeds každý koncert aktuálního turné.

Nick Cave & The Bad Seeds
© myspace.com/rocsnapper
Krátce po deváté hodině se na pódium dostavilo sedm elegantně oblečených pánů, jimž vévodila ústřední trojice Harvey, Cave (s dřevěnými korálky, velkým stříbrným křížem na krku a výraznými prsteny) a Ellis (zarostlý elegán v červené košili s robustním stříbrným křížem na krku). Za rudě zbarveného pozadí doplněném záblesky bílé barvy spustili očekávanou píseň, která umožňuje neobvyklý a dramatický rozjezd večera. V následujícím "Lazarovi" vzal Cave do ruky poprvé kytaru a na plátnu se objevil obal aktuálního alba. Přívaly energie se valily ze řvoucího Cavea, který ve svých padesáti letech rozhodně není Lazarem. Během večera se nešetřilo ani teatrálními gesty a stejně dobře zpíval jak klidnější skladby ("Into My Arms", "The Ship Song"), tak odkřičel ty rozvášněné ("Get Ready For Love", "Hard On For Love").

Podstatně horší to bylo se zvukem. Caseyho basa zněla, alespoň z místa, v němž jsem stál (asi pět metrů od pódia) mizerně, rušila ostatní nástroje a vše zahalovala do nepříjemné hluboké mlhy, která se celý večer postupně ztrácela a znovu nečekaně objevovala. Kytary (kromě akustických) byly naopak velmi utopené. Ani na pódiu nebylo vše tak, jak má být, Ellis se zlobil, když neslyšel v odposlechu svou violu, na Harveyho pohledu bylo občas vidět, že ví, že tu někde něco skřípe. Celé to připomínalo koncert z roku 2001 z Veletržního paláce.

Nick Cave & The Bad Seeds
© nickcaveandthebadseeds.com
I tak bylo ale vystoupení tradičně velmi silné. Charismatický Cave, obdivovaná rocková star, vyvolával salvy potlesku i jekotu nadšených fanoušků. Ty dokázal velmi rychle rozproudit, stačilo přijít před odposlechy a zpívat z bezprostřední blízkosti, komunikovat nebo odhodit použitý ručník. Stejně dobře ale uměl vytvořit křehkou a napjatou atmosféru, to když během skladby "Moonland" zcela ztišil rozvášněné publikum, aby mohl ze zpěvu přijít v šepot a připravit jeden z nejsilnějších momentů večera. Podobně, když v klidné "Into My Arms", které v koncertní verzi přibyly Sclavunosovy bicí, rozezpíval v refrénech celý sál.

Příjemné byly také výlety do minulosti. Kromě obvyklé "Tupelo" s temnými bouřkovými mraky na pozadí došlo i na "Hard On For Love" z alba "Your Funerál... My Trial" z roku 1986. Energickou skladbu, která v repertoáru The Bad Seeds už nějaký ten pátek nebyla. Nesměla chybět ani "The Mercy Seat", skladba, která sice začátkem turné na setlistech nebyla, na naléhání publika se ale do koncertních sálů vrátila.

The Bad Seeds odehráli poctivé vystoupení a ani ne zcela stoprocentní zvuk nemohl zkazit zážitek z něj. Sice nepatřilo k těm nejlepším, co jsme u nás měli možnost vidět, i tak ale mohli být jeho návštěvníci spokojení z dvou velmi příjemně strávených hodin. Nick Cave má pořád co říct.

Setlist: Night Of The Lotus Eaters, Dig Lazarus Dig!!!, Tupelo, Today's Lesson, Red Right Hand, Nobody´s Baby Now, Midnight Man, The Mercy Seat, Deanna, Lie Down Here (& Be My Girl), Moonland, The Ship Song, We Call Upon The Author, Papa Won’t Leave You Henry, More News From Nowhere, The Lyre Of Orpheus, Get Ready For Love, Hard On For Love, Into My Arms, Lovely Creature, Stagger Lee

Nick Cave & The Bad Seeds, Ed Kuepper & Jeffrey Wegener, Arena HC Sparta, Praha, 24.5.2008

NÁZORY
  • Zvuk (Petr, 26.05.2008 08:51) Reagovat

    zvuk záležel 100% na tom kde jste pane redaktore stál, my jsme měli velice dobrý vyvážený zvuk. upozorňuji že na místě kde jsme byli jsem to zcela nečekal. Byl vyvážený ani uřvaný, prostě tak akorát :-)......Zatím toto vystoupení stavím na první místo........

    • Re: Zvuk (Honza Průša, 26.05.2008 09:08) Reagovat

      Ano, se zvukem je to většinou o štěstí. Proto jsem v reportáži uvedl kde jsem stál já. Místy to bylo v pořádku (třeba Papa Won’t Leave You Henry, Red Right Hand) ale až po Tupelo to bylo hrůza (i když závěr Tupelo již byl čistý) ... a tak bych mohl pokračovat dál. V každém případě to byl skvělý koncert, i když některé (ten z roku 1997 nebo "sólové" vystoupení z roku 2006) považuji za ještě zdařilejší.

  • zvuk (Rozeta, 26.05.2008 10:32) Reagovat

    ono chtit hodnotit zvuk primo pod podiem je trochu zcestne .. tam snad neni zvuk nikdy dobry (logicky,ne? :) ) .. priste doporucuju stoupnout si doprostred plochy .. tam to bylo mnohem lepsi ..

  • a (a, 27.05.2008 11:51) Reagovat

    Your funerál... My triál

    • Re: a (Honza Průša, 27.05.2008 12:43) Reagovat

      Krásnej překlep, díky za upozornění.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Nick Cave a jeho The Bad Seeds vydají na konci srpna studiové album "Wild God" (06.03.2024 19:00)
- Audio: Nick Cave se podělil o zádumčivou coververzi písně "La Vie En Rose" od Édith Piaf (03.03.2024 17:49)
- Video: Nick Cave na pohřbu Shanea MacGowana zazpíval dojemnou skladbu "A Rainy Night In Soho" (12.12.2023 15:38)
- Nick Cave & Warren Ellis vydají už tento pátek živák "Australian Carnage" (23.08.2023 14:23)
- Nick Cave dokončuje nové album s The Bad Seeds (26.07.2023 12:58)
- Nick Cave & The Bad Seeds oslavují desetileté výročí "Push the Sky Away" speciálním webem a koncertním filmem (17.02.2023 10:21)
- Nick Cave prozradil, že s The Bad Seeds chystá nové album. Podělil se i o první text (10.01.2023 08:44)
- Audio: Nick Cave & Warren Ellis představují "Pearly", první skladbu ze soundtracku k filmu o Marilyn Monroe "Blonde" (21.09.2022 12:18)
- Shilpa Ray vystoupí 13. září v pražské MeetFactory (05.09.2022 08:16)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu