Neubauten Tarot

22.05.2008 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Einstürzende Neubauten jsou nevypočitatelní. Nebojí se vymýšlet nové věci, rádi si hrají, snaží se nabídnout stále něco originálního. "The Jewels" jsou toho příkladem. Skladby, které byly původně určené jen ke stažení jejich věrným supporterům, vyšly letos na CD a pro každého.
8/10

Einstürzende Neubauten - The Jewels

Skladby: Ich Komme Davon, Mei Ro, 26 Riesen, Hawcubite, Die Libellen, Jeder Satz Mit Ihr Hallt Nach, Epharisto, Robert Fuzzo, Magyar Energia, Vicky, Ansonsten Dostojewsky, Die Ebenen (Werden Nicht Vermischt), Am I Only Jesus, Bleib, I Kissed Glenn Gould
Vydáno: duben 2008
Celkový čas: 44:18
Ten, kdo byl v dubnu na pražském koncertě, to zná. Každý člen Einstürzende Neubauten si vylosuje žetony se slovy týkajícími se tvorby písní a na základě těchto náhodně vzešlých parametrů spustí ENka svou improvizaci. Kapela tomu říká "Dave" nebo mluví o zvláštním Neubauten Tarotu (ano, tyto karty přece určují budoucnost výsledné skladby). Na aktuálním albu "The Jewels" najdete patnáct nenápadných skvostů, jež vznikly právě tak. Originální, nezvyklé a zase trochu jinak působivé kousky, v alternativním pohledu na tvorbu, která nezná hranic.

Původně šlo o zajímavé experimentování pro supportery třetí fáze věrnostního programu neubautnovských fans. Pozorohodnou hru, jejímž výsledkem byla - v období od března 2006 do srpna 2007, tedy ještě před vydáním zatím poslední řadovky "Alles Wieder Offen" - měsíc co měsíc (s čtvrtletní pauzou na jaře 2007) nová skladba ke stažení. Bargeldova hravost a zjištění, že to velmi dobře funguje, ale posunula "Dave" na koncerty a teď i na samostatné album.

Jak taková skladba vypadá? Většinou jde o jedno téma, jež je dle vylosovaných pokynů rozvíjeno, variováno či rozkládáno a to za použití mnoha charakteristických neubautenovských nástrojů. Díky náhodnému losu (nebo předem dané budoucnosti, chcete-li) se muzikantům dostávají do ruky i ty instrumenty, jež obvykle nepoužívají, a každý se stává automaticky zručným multiinstrumentalistou.

Výsledné nepříliš dlouhé tvary (skladby většinou nepřesahují tři minuty) kontrastují s obvyklými kousky z řadových alb Neubautenů. Tam se ENka pouští do podstatně náročnějších, propracovanějších a komplikovanějších kompozic. "The Jewels" jsou naproti tomu přímější, přesto velmi pestré. Často s jednoduchým mantrickým nápěvem Blixy Bargelda ("Epharisto"), hymnickými sbory celé kapely ("Magyar Energia") a pochopitelně nešetří zvukovými experimenty ("Mei Ro") včetně hlasových modulací ("Vicky").

Ve vskutku velkoryse pojatém bookletu pak nechybí texty písní, slova, jež si každý vylosoval, ani nástroje, které si na jejich základě vybral. Takže můžete nahlédnout i do myšlenkových pochodů každého z pěti Neubautenů. A tak například zjistíte, že k "Magyar Energia" inspirovaly Bargelda karty Zeď, Mixovat, Jiným jazykem a Plynový a pro ztvárnění jejich sjednoceného významu uměleckou cestou použil, kromě zpěvu, také vzduchovou pistoli s kompresorem, zeď a vokodér.

A aby do sebe opravdu vše zapadalo, na CD se nachází i čtyřicetiminutový video dokument a obsáhlý booklet přináší Bargeldovo pojednání o pozadí celé hry, díky níž tu máme jejich prvních patnáct plodů. Skladeb, které by za normálních okolností nikdy nevznikly. "The Jewels" je opravdu zajímavá etapa v historii ENek. A víc než kdy jindy jsem zvědav, do čeho se tito věční hledači a inovátoři pustí příště. Po experimentální sérii "Musterhaus" a těchto pozoruhodných klenotech se to odhaduje velmi těžko. Zcela jistě nás ale opět překvapí.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY