Rihanna vystřelila na čelo amerického žebříčku

15.05.2008 11:17 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Nová skladba Rihanny "Take A Bow" přeskočila všechny konkurenty a usadila se na čísle jedna amerického žebříčku. V albovém pořadí se po půlstoletí v hudebním průmyslu dočkal první jedničky písničkář Neil Diamond, jehož "Home Before Dark" sesadilo z čela Madonnu.
Rihanna - Take A Bow
© facebook interpreta
Celkem padesát dva příček musel v jediném týdnu zdolat singl "Take A Bow" zpěvačky Rihanny v cestě na vrchol hlavního singlového žebříčku Billboardu. Píseň z bonusové verze její poslední desky "Good Girl Gone Bad: Reloaded" se začala minulé pondělí prodávat na iTunes a nic ji na cestě vzhůru nemohlo zastavit. Je to její třetí skladba, která si zapíše jedničku v Hot 100, a zároveň osmý Top 10 hit kariéry. Ještě dodám, že za "Take A Bow" stojí stejný tým jako za "Unfaithful" - napsal ji Ne-Yo a produkovali Stargate. Pro Ne-Yo i pro norský producentský tým je to celkově čtvrtý hit číslo jedna (tři z nich jsou společné). Úspěšné singly z minulého týdne se posunuly o jednu příčku dolů - Leona Lewis s "Bleeding Love" tedy figuruje na dvojce, Lil Wayne je s "Lollipop" třetí, ale rostoucí důvěra rádiových dramaturgů ze skladby dělá favorita pro příští týden. Na desítce vítáme mezi elitou Danity Kane a jejich "Damaged". Pro dívčí vokální kvintet je to druhý Top 10 singl po "Show Stopper" před dvěma lety. Velký nástup hlásí také nový singl Coldplay "Viva La Vida", který startuje z nuly na patnáctce. Je to sedmý hit Coldplay v americké stovce a zatím druhý nejúspěšnější po "Speed Of Sound", který vyšplhal na osmičku. Americký singl zatím slaví větší úspěchy než britský "Violet Hill", minimálně v zemích, kde vyšly zároveň. Například v Itálii je "Viva La Vida" na jedničce a "Violet Hill" na sedmičce. V USA druhý singl startuje na čtyřicítce. Do druhé desítky také pronikl r'n'b zpěvák Colby O'Donis s "What You Got", který je sedmnáctý. Novinku registrujeme i na čísle 56, kde startuje latinskoamerický rapper DJ Laz s "Move Shake Drop (Remix)". O jednu příčku pod ním je duet Maroon 5 a Rihanny "If I Never See Your Face Again", neboli další bonusový track z nového vydání "Good Girl Gone Bad" a zároveň také reedice "It Won't Be Soon Before Long" kalifornské kapely. Pozdrav z vězení zasílá rapper T.I. s "No Matter What" na čísle 72, za ním je zpěvačka Katy Perry s "I Kissed A Girl". O 23leté provokatérce ještě hodně uslyšíme. Novinku ve stovce má Alicia Keys s "Teenage Love Affair", kanadský dancehallový zpěvák Kardinal Offishall s "Dangerous", rapper David Banner s "Get Like Me" a nakonec také Alan Jackson s "Good Times".

    Top 10 - singly:
  1. Rihanna - Take A Bow
  2. Leona Lewis - Bleeding Love
  3. Lil Wayne - Lolipop
  4. Jordin Sparks & Chris Brown - No Air
  5. Usher ft. Young Jeezy - Love In This Club
  6. Ray J ft. Yung Berg - Sexy Can I
  7. Madonna ft. Justin Timberlake - 4 Minutes
  8. Mariah Carey - Touch My Body
  9. Natasha Bedingfield - Pocketful Of Sunshine
  10. Danity Kane - Damaged

Neil Diamond - Home Before Dark
© facebook interpreta
Bouře novinek nenechala v Top 10 albového žebříčku kámen na kameni. Největší zprávou je, že Madonna klesá z jedničku už po jediném týdnu. Může za to nové album Neila Diamonda "Home Before Dark", jeho první albové číslo jedna po skoro půlstoletí hudební kariéry. Nejvýše zatím figuroval v roce 1973 na dvojce s "Jonathan Livingston Seagull" a také 146 tisíc prodaných kusů je veteránův rekord. Pomohl mu k němu producent Rick Rubin, hlavně ale jeho účast na American Idol, kde poslední měsíc působil v roli mentora zbylých finalistů. Přes Madonnu se dostal i country zpěvák Toby Keith a jeho kolekce hitů "35 Biggest Hits". "Hard Candy" hlásí v druhém týdnu prodej 94 tisíc kusů a vypadá to, že ani příští týden se ještě nedostane přes půlmilionovou hranici. Madonna jen těsně uhájila bronz, po kterém sahal Clay Aiken s albem "On My Way Here". Poražený finalista z druhého ročníku American Idol už vydává své čtvrté album a slušným umístěním potvrzuje, že se mu podařilo překročit stín televizní soutěže. Na sedmičce zažívá velký průlom pop-rockový písničkář Gavin DeGraw, když jeho bezejmenné album je vůbec první album, které se probojovalo do Top 10. Josh Groban navazuje na svůj vánoční úspěch s "Awake Live" na čísle osm, country bard Dierks Bentley posbíral své hity na "Every Mile A Memory" a je devátý a desítku zahřívá latinskoamerická hvězda Luis Miguel. Španělsky zpívané album "Complices" mu zaručilo nejvyšší umístění v kariéře. Ve druhé desítce boduje na šestnáctce gospelový projekt Tye Tribbett & G.A. s "Stand Out". Na čísle 39 začínají svůj americký útok nechvalně známí Tokio Hotel se "Scream". Statistikové hlásí 16 tisíc prodaných kusů. Mimochodem, v Kanadě německý boy band debutuje dokonce na šestce.

    Top 10 - alba:
  1. Neil Diamond - Home Before Dark
  2. Toby Keith - 35 Biggest Hits
  3. Madonna - Hard Candy
  4. Clay Aiken - On My Way Here
  5. Mariah Carey - E=MC2
  6. Leona Lewis - Spirit
  7. Gavin DeGraw - Gavin DeGraw
  8. Josh Groban - Awake Live
  9. Dierks Bentley - Greatest Hits: Every Mile A Memory
  10. Luis Miguel - Complices

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY