Odfouknutá temnota aneb Delerium živě

15.05.2008 11:29 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Svou premiéru si v Praze konečně odbyl i projekt Delerium, který přivezl svou zatím poslední desku "Nuages du Monde". Post zpěvačky zastoupila Kristy Thirsk, jež s kapelou dlouhodobě spolupracuje. Ambientem načechraný pop navodil v Lucerna Music Baru příjemnou atmosféru.
Delerium, LMB, 13.5.2008
© Mirage / mi.rage.cz
Front Line Assembly jsou dnes považováni za legendu industriální elektroniky a Bill Leeb je velmi plodným autorem, který ustavičně něco musí dělat. Již před lety společně s Rhysem Fulberem založili projekt Delerium a zatím posledním opusem v jejich rozsáhlé diskografii je loňské album "Nuages du Monde". A to přijeli představit živě do Prahy. V Lucerna Music Baru Leeba doprovodili Sean Asby (kytary), Mike Hiratzka (baskytara) a Ash Sood (bicí). Malou záludností obyčejně bývá obsazení zpěvačky, protože na deskách se jich objevuje hned několik. Tentokráte padla volba na Kristy Thirsk, která s nimi natáčí již od desky "Semantic Spaces".

Delerium, LMB, 13.5.2008
© Mirage / mi.rage.cz
Delerium svůj úspěch vybudovalo na temnějších instrumentálních opusech, které se postupně přetvářely do současné podoby, kdy jim vévodí ambientní pop s etnickými a duchovními motivy. Tato proměna začala právě na albu "Semantic Spaces", z něhož zazněly při pražské premiéře dva nejvýraznější tracky - "Flowers Become Screens" a "Incantation". Nejbližším přirovnáním se tak stala Enigma, oba projekty mají totiž hned několik společných rovin. Bill Leeb hrající na klávesy se obklopil zručnými muzikanty a většina skladeb byla přepracována do odlišných koncertních podob, staly se téměř popovými hity, které zaujmou a nejsou obyčejnými kolovrátky.

Delerium, LMB, 13.5.2008
© Mirage / mi.rage.cz
Koncert začal s instrumentální "Angelicus" právě z "Nuages du Monde". Velkou pozornost však na sebe strhla svým příchodem Kristy Thirsk; doprovodná videoprojekce náhle nebyla hlavním lákadlem, zvlášť když během skladby "Love" projektor stávkoval. Svůj zasloužený prostor dostaly i provařené hity, fanoušci si "After All", "Innocente (Falling In Love)" nebo "Silence" náramně užívali. V nich čekala na Kristy důkladná zkouška, neb je v původních verzích nenazpívala. Zvládla to však s bravurou, její hlas je živě trochu sytější a výraznější, volba Billa Leeba byla jednoznačně správná. Jen v "Silence" bych řekl, že Sarah McLachlan je prostě nepřekonatelná. Z "Nuages du Monde" pak skvěle fungovaly i "Self-Saboteur" nebo přídavek "Lost And Found".

Delerium, LMB, 13.5.2008
© Mirage / mi.rage.cz
Delerium v čele s Kristy Thirsk a v slušně zaplněném Lucerna Music Baru navodili příjemně tajuplnou atmosféru, která měla neodolatelné kouzlo. Osmdesát minut uteklo jako voda a publikum skupinu nechtělo jen tak pustit. Po titulcích po posledním přídavku ale bylo patrné, že se na scénu už nikdo nevrátí. Závěr? Takových koncertů by mohlo být víc, člověk se při nich totiž odreaguje a současně popustí fantazii při promítaných videoprojekcích.

Setlist: Angelicus, Love, After All, Terra Firma, Innocente (Falling In Love), Forgotten Worlds, Self-Saboteur, The Way You Want It To Be, Twilight, Flowers Become Screens, Silence / encores: Lost And Found, Incantation.

Delerium, Lucerna Music Bar, Praha, 13.5.2008


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY