shop.musicserver.cz
Sedm českých návštěv Nicka Cavea

Sedm českých návštěv Nicka Cavea

Vydáno: 21.05.2008 13:00 v sekci Publicistika - Honza Průša | foto: facebook interpreta

V sobotu 24. května zavítá do Česka Nick Cave, aby tu vystoupil spolu se svou domovskou kapelou The Bad Seeds a naživo předvedl výjimečnou desku "Dig, Lazarus, Dig!!!". Pojďme si připomenout všech předešlých sedm návštěv a devět koncertů, které Cave v Česku od roku 1992 odehrál.

Nick Cave & The Bad Seeds
© mute.com
Koncerty Nicka Cavea bývají strhující a hlavně pokaždé jiné. Není to jak u dinosaurů typu Rolling Stones, u nichž je jedno, jakou desku právě vydali, protože setlist obvykle postaví na výběru svých největších hitů - tak, aby byl spokojen i náhodný návštěvník koncertu, který nesleduje každou řadovou desku. The Bad Seeds naopak dělají to, co ocení hlavně pravidelný návštěvník a poučený posluchač. V první řadě představují aktuální album, to doplňují svými největšími hity a pak se snaží připomenout nějakou polozapomenutou lahůdku, která již dlouho nebyla v repertoáru kapely.

Máme před sebou desátý koncert Nicka Cavea v Česku. Jaký by mohl být a co kapela zahraje? Pokud budeme vycházet z toho, jak vypadalo úvodní vystoupení evropského turné před měsícem v Portugalsku, můžeme se těšit na live podobu téměř celého aktuálního alba (kromě "Hold On To Yourself" byly odehrány všechny skladby z něj). Z repertoáru byly po mnoha letech vyřazeny obrovské hity "The Weeping Song" a "The Mercy Seat", naopak se vracejí neméně silné "Papa Won't Leave You Henry" nebo "Your Funeral My Trial".

Nick Cave
© nymag.com
Nelépe si ale představu uděláte přímo pohledem na setlist z Lisabonu z 21. dubna: Night Of The Lotus Eaters, Today's Lesson, Red Right Hand, Dig Lazarus Dig!!!, Tupelo, Moonland, Deanna, The Ship Song, Jesus On The Moon, Lie Down Here (& Be My Girl), I Let Love In, Papa Won't Leave You Henry, Midnight Man, More News From Nowhere, Get Ready For Love, Stagger Lee / The Lyre Of Orpheus, Wanted Man, Your Funeral My Trial, Straight To You, Into My Arms / We Call Upon The Author, Albert Goes West, Nobody's Baby Now

A teď zpátky domů. Češi Caveovi rozumí a on se za to odvděčuje poměrně častou návštěvou republiky a v roce 1997 zde dokonce vznikal film Šimona Šafránka "The Myth" pojednávající o Caveových posluchačích. Jaké stopy u nás tedy Nick Cave, ať už s The Bad Seeds, či bez nich, zanechal?


Nick Cave
© nick-cave.com
6.9.1992, Lucerna, Praha
Poprvé k nám The Bad Seeds zavítali v roce 1992. Pamětníci koncertu z pražské Lucerny hovoří o živelné smršti, jež se naším legendárním sálem prohnala. Koncert v rámci druhého evropského turné k albu "Henry's Dream" představil Cavea jako divokého výtržníka, co si v extázi rozervává košile. Vystoupení bylo postavené hlavně na aktuálním albu (koncert začal stejně jako deska končí - skladbou o ženský, co doma vládne železnou pěstí, "Jack The Ripper"), mimo písní z něj v Praze poprvé zazněly skladby jako "The Good Son", "The Mercy Seat" nebo "From Her To Eternity".

Pro lepší představu: Podívejte se na DVD "Live At The Paradiso".


Nick Cave
© nick-cave.com
20. a 21.9.1993, Lucerna, Praha
Po roce se The Bad Seeds vracejí do Lucerny, aby tu uspořádali pro velký zájem hned dva koncerty. Tentokrát jde o turné na podporu prvního živého alba kapely, které dostalo jméno "Live Seeds" (prodávalo se v exkluzivním balení s knihou fotografií Petera Milneho) a mělo za úkol představit písně z "Henry's Dream" ve své syrové koncertní verzi. Takové byly dle Cavea mnohem mocnější a měly tak znít už na samotném albu. Setlist tedy vychází z něj a z větší části kopíruje to, co odehrála kapela před rokem. Novinkou jsou první ochutnávky písní "Do You Love Me?" a "I Let Love In", které později vyjdou na albu "Let Love In".

Pro lepší představu: Poslechněte si CD "Live Seeds".


Nick Cave
© pvv.org
4. a 5.6.1997, Kongresové centrum, Praha
Díky obrovskému zájmu se opět přidává druhý koncert a sál Kongresového centra se jeví jako velmi příjemný prostor pro představení The Bad Seeds, kteří mají novou posilu v podobě Warrena Ellise z instrumentálních výtržníků "Dirty Three". Koncertní turné podporovalo album "The Boatman's Call", a tak docházelo k mnoha oddechovým chvílím, kdy Cave hrál na piáno a v klidu zpíval skladby jako "Into My Arms", "Far From Me" nebo "Black Hair". K vrcholům večera ale patřila odlehčená verze "Where The Wild Roses Grow" (z "Murder Ballads" došlo i na "Henry Lee" a "Stagger Lee"), v níž Kylie Minogue mistrně nahradil Blixa Bargeld. Při druhém vystoupení byl za to náležitě odměněn, když jej fanoušci zasypali květy divokých růží. Mimo to kapela překvapila i oprášením jedenáct let staré "Stranger Than Kidness" z pera Anity Lane a Blixy Bargelda, jež kapela od roku 1988 naživo nehrála.

Pro lepší představu: Poslechněte si bonusové CD "Live At The Royal Albert Hall", které bylo součástí limitované edice alba "The Best Of Nick Cave And The Bad Seeds".


Nick Cave
© home.claranet.nl
18.11.1999, Lucerna Praha (sólo)
První sólové vystoupení Nicka Cavea (v doprovodné kapele tehdy hráli Warren Ellis na violu, Jim White z Dirty Three na bicí a Susan Stegner na baskytaru) v Česku jej navrátilo do již vyzkoušené Pražské Lucerny. Za nekřesťansky drahý lístek (1600 korun bylo v roce 1999 fakt docela dost) jste mohli v sedě poslouchat poklidně a do pomalejších temp převedené skladby The Bad Seeds (třeba nová verze "The Mercy Seat" byla velmi zjemněná). Úvodní "West Country Girl" pojal sice Cave velmi dramaticky a emotivně, stejně tak vzpomínku na The Birthday Party - dravou "Wild World" nebo "Stagger Lee", ale zbylá většina koncertu se unášela spíš monotónně. U některých písní to nevadilo (třeba v "Loom Of The Land" nebo v "Henry Lee", obě musel ale Cave, jemuž se ten večer pletly prsty i texty, začít nadvakrát), jinde to ale působilo trochu uspávacím dojmem (zejména v utahané "Love Letter"). Těžiště večera stálo logicky na Caveově nejintimnějším albu "The Boatman's Call" a zazněla i b-strana singlu "Into My Arms" nazvaná "Little Empty Boat". Během vystoupení došlo k problému s klávesami Casio, které nechtěly poslouchat, a rozčílený zpěvák je v návalu vzteku málem zcela zrušil. Naštěstí se podařilo je zprovoznit, a tak mohlo dojít i na skladbu "Brompton Oratory", pro níž byl tento nástroj nepostradatelný.

Pro lepší představu: Poslechněte si CD "Liss Ard vol. I" a "The Secret Life Of The Love Song".


Nick Cave
© nick-cave.com
26.5.2001, Veletržní palác, Praha
psali jsme

Koncert v rámci turné k albu "No More Shall We Part" trpěl nevhodně zvoleným prostorem pražského Veletržního paláce a i když se The Bad Seeds opravdu snažili a vystoupení odstartovali druhým singlem z alba "No More Shall We Part", výtečnou "Fifteen Feet Of Pure White Snow" plnou energie, kvalita zvuku v sále nepříjemně kolísala a většina návštěvníku koncertu na něj spílala - záleželo na štěstí, v jakém místě člověk stál. The Bad Seeds předvedli standardní výkon a kromě koncertní klasiky a adorace aktuálního alba potěšili připomenutím skladby "Saint Huck" a dlouhé balady "The Curse Of Millhaven" (Cave její text předčítal z papíru a podařilo se mu ošálit několik přítomných kritiků, kteří skladbu považovali za alternativní verzi "Henry Lee") v přídavku.

Pro lepší představu: Podívejte se na DVD "God Is In The House".


Nick Cave
© Petr Dobiáš / musicserver.cz
13.8.2005, Love Planet, Letiště aeroklubu, Tábor
psali jsme

První ročník Love Planet byl vskutku zajímavý. Nevím, kolik tu bylo platících diváků, ale snad každý, koho jsem potkal, svůj lupen někde vyhrál. The Bad Seeds tu na hlavním pódiu zakončovali druhý den hned po nepříliš zábavné Apocalyptice a přeceňovaných Sunshine. The Bad Seeds začali koncert nářezem "Get Ready For Love" z tehdy aktuálního alba "Abattoir Blues / The Lyre Of Orpheus" a celý koncert byl na této dvojdesce logicky postaven. Takže tu byly gospelové vokalistky, díky nimiž perfektně rozkvetla "Deanna" (přecházející do tradicionálu "Oh Happy Days") z alba "Tender Pray". Kapela byla na festivalové poměry nebývale čistě nazvučena. Největším zážitkem byla energická "Supernaturally" a skladby z výtečné desky "Let Love In", které jsou naživo prostě nepřekonatelné, naopak "The Weeping Song" bez Bargelda by měl být vyřazen z repertoáru.

Pro lepší představu: Podívejte se na DVD a poslechněte si CD "The Abattoir Blues Tour".


Nick Cave
© sentimentalistmag.com
30.9.2006, Kongresové centrum, Praha
psali jsme

Ve svém zatím posledním českém vystoupení se Nick Cave představil opět se sólovým koncertem. Doprovodní muzikanti ale tentokrát plně vycházeli z The Bad Seeds (Ellis, Casey, Sclavunos) a vzhledem k personálnímu obsazení, nasazení kapely i aranžím skladeb šlo vlastně o koncert Grindermana sestavený z repertoáru The Bad Seeds. Vystoupení začalo stejně jako při první sólové návštěvě Cavea v Lucerně - energickou "West Country Girl", při níž - vzhledem k razanci Caveovy hry na klavír - málem odletěly všechny klávesy. Rozvášněné publikum dlouho nevydrželo sedět v papalášských křeslech Kongresového centra a již při čtvrtém "Ship Songu" značná část diváků opustila sedačky a přesunula se pod pódium. Byl to energický a dravý večer, na míle vzdálený poklidnému sólovému vystoupení v Lucerně se setlistem postaveným opět hlavně na v té době poslední dvojdesce "Abattoir Blues / The Lyre Of Orpheus". Zajímavým zpestřením v několika skladbách byl Cave coby kytarista. Téměř padesátiletý zpěvák reagoval po svém na přání publika a na zvolání "Do You Love Me?" odpovídal pohotově "Yes, I Do!" Jen tomu "The Weeping Songu" bez Bargelda stále nemohu přijít na chuť.

Pro lepší představu: Stáhněte si skoro kompletní bootleg z tohoto koncertu.

A co ostatní The Bad Seeds?

The Bad Seeds, to není samozřejmě jen Nick Cave. Kapela sestává z výrazných osobností, které paralelně působí i v dalších formacích.

Jako první se v tehdy ještě totalitním Československu objevili Einstürzende Neubaten ex-Bad Seeda Blixy Bargelda. Ti měli vystoupit 15. září 1987 v plzeňském Lochotíně na "Mírovém koncertu Olafa Palmeho". Památná akce, během níž se měli na jednom pódiu vystřídat třeba Michal David, Dalibor Janda, Die Toten Hosen a právě ENka ale skončila fiaskem (jak jinak) a Neubauteni byli poté, co se porvali s policií, odvezeni za hranice republiky ještě před tím, než stačili zahrát. I tak se ale do Česka vrací pravidelně, naposled to bylo letos v dubnu v Divadle Archa.

Ve stejném sále jsme mohli v roce 2000 navštívit zajímavý dvojkoncert. Nejprve vystoupil Conway Savage, opomíjený člen The Bad Seeds, který v roce 1995 nazpíval "The Willow Garden": b-stranu singlu "Where The Wild Roses Grow". Ten sám, pouze s klavírem a foukací harmonikou, předvedl své melancholické balady. Následovalo dravé instrumentální vystoupení Ellisových Dirty Three.

Do Česka zavítal i kapelník The Bad Seeds, multinstrumentalista Mick Harvey. V roce 2007 vystoupil se svou doprovodnou kapelou (v níž hraje i Thomas Wydler a James Johnston) v pražském Lucerna Music Baru a představil svá dvě sólová alba. Výtečný koncert bohužel narušovaly problémy s neustále se rozlaďující kytarou i tropické klima sálu.

James Johnston je v poslední době nejčastěji se objevující "Bad Seed" u nás. Letos v březnu tu se svými Gallon Drunk odehrál dva fantastické koncerty. Ten ve strahovském klubu 007 díky obrovské síle, mohutným přívalům energie, fantastickému zvuku a neuvěřitelnému nasazení kapely patří právem mezi nejzajímavější vystoupení letošního roku.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Einstürzende Neubauten v "Ist Ist" zase jednou experimentují. Lákají na novou desku i koncert v Praze (29.03.2024 07:27)
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Nick Cave a jeho The Bad Seeds vydají na konci srpna studiové album "Wild God" (06.03.2024 19:00)
- Audio: Nick Cave se podělil o zádumčivou coververzi písně "La Vie En Rose" od Édith Piaf (03.03.2024 17:49)
- Einstürzende Neubauten vystoupí v říjnu v Praze. Představí novou desku s pop music pro paralelní vesmíry a mezisvěty (06.02.2024 14:13)
- Video: Nick Cave na pohřbu Shanea MacGowana zazpíval dojemnou skladbu "A Rainy Night In Soho" (12.12.2023 15:38)
- Nové desky 35/2023 - od Bratrů Ebenů přes Royal Blood po Icona Pop (06.09.2023 20:00)
- Nick Cave & Warren Ellis vydají už tento pátek živák "Australian Carnage" (23.08.2023 14:23)
- Nick Cave dokončuje nové album s The Bad Seeds (26.07.2023 12:58)
- Nick Cave & The Bad Seeds oslavují desetileté výročí "Push the Sky Away" speciálním webem a koncertním filmem (17.02.2023 10:21)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Imagine Dragons Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu