shop.musicserver.cz
Měsíc v taneční hudbě (5/2008)

Měsíc v taneční hudbě (5/2008)

Vydáno: 02.05.2008 05:00 v sekci Publicistika - Karel Veselý a Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Květnové vydání speciálu věnovaného klubové hudbě připomene dvacet let rave kultury, posvítí si na festivaly Wilsonic a Meltdown, reedici Liquid Liquid nebo vyhledávaného remixéra A1 Bassline. Samozřejmě nechybí ani soupis novinek a nejzajímavějších desek, které vyšly za poslední měsíc.

Rave
© wearethemarket.com
Dvacet let rave kultury
30. dubna 1988 stanula na čele britského singlového žebříčku skladba "Theme From S'Express" od projektu S'Express. První acid houseový track v rotacích velkých rádií upoutal na rodící se scénu pozornost a časopisy Face a i-D věnovaly fenoménu své červnová vydání. Ve stejném měsíci Nicky Holloway zahájil klubový večer The Trip ve východolondýnské Astorii, první víkendovou akci věnovanou acid houseu. Začalo léto, které do dějin populární hudby vstoupilo jako "druhé léto lásky" - zrodila se rave kultura.

Všechno ale začalo už předchozí léto na Ibize. Kvarteto londýnských DJů Danny Rampling, Paul Oakenfold, Nicky Holloway a Johnny Walker na prosluněných plážích španělského letoviska zažilo v klubu Amnesia magický zážitek s drogou extáze a technem a rozhodli se atmosféru letních parties přenést do Londýna. Tam v klubech vládl dřevní funk rare groove a hip hop a acid houseové večírky se musely spokojit s neatraktivními všedními dny nebo se přestěhovat do ilegálních prostor. Léto 1988 bylo ve znamení masivního výbuchu acid houseu, a to nejen v Londýně, ale i v Manchesteru, kde si nová kultura našla domov v klubu Hacienda.

Druhé léto lásky zahájilo v Evropě taneční horečku, která trvá dodnes. Když si odmyslíme vlivy na současnou módu nu-rave, nelze si například nevšimnout zvýšeného zájmu o balearic houseovou scénu, která v posledních měsících zažívá nefalšovaný revival. Předchůdce rave, který se poslouchal v polovině 80. let na Ibize, se vyznačoval velkou svobodou v míchání nejrůznějších žánrů (soft rock byl jedním z nich) a pro dnešní producenty může sloužit jako příklad cesty z omezujících škatulek a podžánrů. Jeho poklidně ambientní a neagresivní styl se hodí k obdobně se navrátivšímu kosmickému discu (Lindstrom, Chromatics). Pokud chcete zkusit, jak zní aktuální podoba balearic house, pusťte si třeba výtečné album "West Coast" od švédských The Studio nebo loňské počiny A Mountain Of One ("Collected Works"), Fujiya & Miyagi ("Transparent Things"), Strategy ("Future Rock") nebo třeba Kathy Diamond ("Miss Diamond To You").

Bratislavský Wilsonic hlásí nabitý line-up
Pomalu se blíží léto a s ním i obří taneční festivaly. Tahouni většiny z nich ještě nejsou zveřejněni, nicméně se dá očekávat, že budou ve znamení "středního proudu" pro tanečníky a osvědčených jmen. Pokud si chcete užít čerstvých trendů na scéně, pak vám jedinečnou šanci dává bratislavský Wilsonic. Letos se uskuteční 6. a 7. června a právě zveřejněný line-up je mimořádně slibný. Figurují v něm hvězdná jména alternativní hudby jako Skream, Apparat, Fennesz nebo Deadbeat, osvědčení Clark, Nôze nebo Bonobo, ale také hudebníci, kteří v posledních měsících výrazně čeří vlny současné klubové hudby na okraji - Flying Lotus, Neil Landstrumm, Kelley Polar, 2562 nebo Various Production. Heslo Reflecting Future, pod nímž organizátoři festivalu schovali svoji filosofii, je pravdivé.

Ghostly International rozdává
Ghostly International
© facebook interpreta
Michiganský Ghostly International je mezi americkými labely specializujícími se na současnou klubovou hudbu stabilně značkou vysoké kvality. Logo s duchem se na vinylech objevuje od roku 1999 a vydávají pod ním třeba Mathew Dear, Dabrye nebo Mobius Band. Sestava Ghostly se nedávno spojila s šílenci z televizní stanice Adult Swim (dospělý bratříček Cartoon Network) a po vzoru podobných kompilací Chocolate Industries, Def Jux nebo Stones Throw sestavili výběr Ghostly Swim. Kromě výše zmíněných rezidentů do něj přispěli třeba také Osborne, Milosh, Cepia nebo Dark Party (Eliot Lipp + Leo 123). Devatenáct nových tracků ve slušné kvalitě 256 kbps si můžete stáhnout zde a nebo můžete poslouchat přímo on-line.

Massive Attack mají vlastní festival
Členové Massive Attack dostali šanci uspořádat si festival podle vlastních představ - stali se z nich kurátoři londýnského festivalu Meltdown, který proběhne v londýnském Southbank Centre v červnu. Jejich výběr se rozpíná až do dávné minulosti taneční hudby - chybět nebudou japonští pionýři electro popu Yellow Magic Orchestra, post-punkoví klasici Gang Of Four, zpěvačka Grace Jones nebo funková legenda George Clinton. Lahůdkou bude třeba Vangelisův soundtrack k filmu "Blade Runner" v provedení The Herritage Orchestra hrajících pod taktovkou Massive Attack osobně. Massive Attack se zařadí po bok předchozích kurátorů, kterými byli Morrissey, David Bowie nebo vloni Jarvis Cocker.

Připomenutí Liquid Liquid
Liquid Liquid - Liquid Liquid
© facebook interpreta
Jedna ze zásadních newyorských punk-funkových kapel přelomu 70. a 80. let Liquid Liquid se dočká reprezentativní kompilace nazvané "Slip In And Out Of Phenomenom". Kvarteto muzikantů vydalo za svoji existenci jen tři EPčka, ale jejich vliv je dodnes patrný na současné newyorské scéně, hlavně u projektů kolem labelu The DFA. Zapsali se i do dějin hip hopu, jejich skladba "Cavern" sloužila jako instrumentální podklad pro jeden z nejslavnějších hiphopových tracků všech dob "White Lines (Don't Do It)" od Grandmastera Flashe. Sebrané vydání jejich singlů vyšlo na CD nosiči poprvé před jedenácti lety společnými silami Mo Wax a Grand Royal. Letošní reedice vychází na agilním labelu Domino v polovině května a díky obsáhlému bookletu staví kapelu do podobného světla jako jiného ztraceného génia té doby - Arthura Russella. Navíc skvěle zapadne do časů vzpomínkových kompilací "Disco (Not Disco)", "NY Noise" či knihy "New York Noise: Art And Music From The New York Underground, 1978 - 1988", která scénu, z níž Liquid Liquid vzešli, oživuje.

Další novinky

Mochipet připravil čtyřCD retrospektivu svého projektu Gas. (DH+KV)

Remixér měsíce - A1 Bassline

A1 Bassline
© myspace.com/a1bassline
Díky žebříčkovým hitům ("Heartbroken" a "What's It Gonna Be") se už fenomén bassline vyplížil z klubového podzemí. Pořád je ještě ve stavu, kdy je po něm taková poptávka, že labely chrlí bootlegy a white labely s pirátskými bassline remixy aktuálních hitů, přesně jako to bylo v raných časech jungle nebo dubstepu. Znamená to mimo jiné i to, že se objevují první profesionální remixéři, kteří dostávají regulérní zakázky od nahrávacích firem. Uvítejte na scéně chlapíka, který si říká A1 Bassline. Jeho jméno řekne všechno, ať už si vezme do parády kohokoliv, výsledkem je vždy 4x4 masáž s basovou linkou velikosti paneláku. Král bassline Dexplicit možná dělá hudebněji zajímavé remixy, A1 ho ale jednoznačně poráží v účinnosti. Jeho asi největším zářezem je překopávka kanadského electro-rappera Cadence Weapon - "House Music". Obrovský je také jeho pirátský remix klasiky Daft Punk "Harder Better Faster Stronger". Pokud ještě pochybujete, zkuste jeho společný mix s Christianem Shankem zde. Ještě dodám, že u bassline, stejně jako u dubstepu, platí jedno zásadní pravidlo - čím je to víc nahlas, tím je to lepší.

Doporučené šlehy:
Damaged Goods - Yo Righteous (A1 Bassline Big Mix)
Christian Shank - Play Around (A1 Bassline Edit)
Cadence Weapon - House Music (A1 Bassline Remix)

Top alba měsíce

Scuba - Mutual Antipathy (Hotflush Recordings)
Scuba - Mutual Antipathy
Paul Rose alias Scuba je jedním z architektů suboceánského dubstepového soundu, a jeho debut "Mutual Antipathy" tak všichni budou měřit aktuálními počiny Bengy nebo Buriala. Jenomže Scuba se vydává vlastní cestou a znovu zpochybňuje, jestli vlastně vůbec něco jako dubstep existuje. Scuba se nedávno z Londýna přestěhoval do Berlína a na albu je to znát. Ať už se jedná o dub-techno ("Hard Boiled", "Poppies"), 4x4 electro ("Disorder") nebo duch minimalismu, je slyšet, že Scuba v německé metropoli nabral zcela nový směr. Několik starších tracků ještě odkazuje na jeho podobnost s hardstepem Vex'd, jsou to ale zmíněné nové výlety, které z desky dělají povedený počin.

Nôze - Songs On The Rocks (Get Physical Music)
Nôze - Songs On The Rocks
Pro svoji MySpace.com stránku se francouzská partička Nôze přejmenovala na Nôzecirkus, což krásně vystihuje nové album. Je to totiž stejným dílem house a elektronika, jako to je šanson, kabaret nebo šraml. Ostatně loňský rozjuchaný hit "Remember Love" nás měl varovat, že se k tomu schyluje. Na druhou stranu to francouzským šprýmařům znovu dodává originalitu, které není nikdy dost. Baví se na náš účet, nebo chtějí, abychom se bavili s nimi? Po prvotní nedůvěře volím druhou odpověď. (KV)

AGF - Words Are Missing (AGF Production)
AGF - Words Are Missing
Do doby, než vyjde nové společné dílko AGF a Vladislava Delaye (v plánu na podzim), si prozatím můžete vylámat zuby na jejím druhém albu "Words Are Missing". Čtyři roky po "Westernization Completed" tato dáma přichází s náročným minimalismem a avantgardou, kde jsou texty skutečnou přítěží. Její hlas se stal dalším prvkem laboratorních testů a slovní fragmenty vytvářejí protiváhu k elektronickému podkladu a samplingu. Po několika posleších si zde ale najdete vytříbené kousky, ke kterým se budete rádi vracet. "Words Are Missing" musíte nechat dozrát důkladným nastudováním a pokud nejste trpělivými studenty, asi to pro vás nebude nic zajímavého.

Brisker & Magitman - Just Another Day (Tribal Vision)
Brisker & Magitman - Just Another Day
Roman Brisker a Igal Magitman je nadějná dvojka, která propadla progresivnějšímu pojetí trancu. "Just Another Day" je na tomto jasném odkazu postaveno do posledního puntíku a táhlé melodické prvky jim snadno protékají mezi prsty. Brisker & Magitman nabízí deset kompozic, z nichž každá může zapadnout do spáru dýdžejů, kteří tento styl zbožňují. "Braniac", "On Hills", "Whispering" nebo titulní "Just Another Day" jsou aspiranty na velké rotace. Trance má své stálice a nemalý počet odnoží, pokud jste zastánci progressive variace, tak "Just Another Day" je dobrá volba, která kvalitativně nabízí nadstandard.

The Grid - Doppelgänger (Some Bizzare)
The Grid - Doppelgänger
O návratu The Grid jsme již psali, "Doppelgänger" se však ve finále dost zpozdilo. Deska tuto dvojici vrací po velké odmlce od úspěchu alba "Evolver". Pokud čekáte, že natočili variaci na "Swamp Thing", jste vedle. "Doppelgänger" je dospělejší exkurz do nitra taneční muziky a na úspěch může být zaděláno s peckou "Put Your Hands Together". Dočkáte se však i skladeb spadajících téměř do ambientního popu ("Closer"). O téhle placce se moc mluvit nebude, je spíše natočená pro radost. Ale pokud patříte mezi ty, kteří mají rádi návraty starých pardálů, litovat nebudete, protože "Slinker" nebo "Pure Statik" to jen potvrzují. (DH)

NÁZORY
  • nechapu :) (jarecek, 02.05.2008 07:38) Reagovat

    tyhle clanky o tanecni muzice jsou proste neskutecnej mazec :)

    • Re: nechapu :) (NextE, 04.05.2008 15:56) Reagovat

      Jo, jo super članky vždycky si tam neco najdu...muj tip na tanecni cd.... VA - Goa Sound System Vol 8-2CD

  • vybornej clanek (EESTWOOD, 21.05.2008 11:42) Reagovat

    thx

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel kytarista Massive Attack Angelo Bruschini (24.10.2023 23:04)
- Video: Robert Del Naja z Massive Attack zremixoval skladbu "Obiymiy" od Slavy Vakarchuka. Vyjádřil tak solidaritu s Ukrajinou (22.03.2023 18:38)
- Massive Attack zahrají v červnu v Praze (21.02.2022 16:54)
- Nové desky 25/2021 - od Jacka Savorettiho přes Gorgon City po Toto (29.06.2021 17:00)
- Skream se vrací do Roxy s tepajícím housovým zvukem (17.12.2019 12:11)
- Massive Attack vydají výroční edici alba "Mezzanine" (17.09.2018 16:26)
- Fotogalerie: Páteční Metronome Festival v obrazech (24.06.2018 12:19)
- Naživo: Prvnímu dni Metronome Festivalu vévodili mimo Massive Attack také skvělí Sexy Dancers (24.06.2018 09:51)
- Naživo: Spojme se a bude líp, tvrdí Massive Attack (23.06.2018 14:58)
- Naživo: Massive Attack přivezli na Rock for People jímavé vizuály i politiku (07.07.2016 12:48)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu