shop.musicserver.cz
The Courteeners - St. Jude

Rokenrol, u kterého se červenáte

Vydáno: 29.04.2008 12:00 v sekci Recenze - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Frontman The Courteeners Liam Fray o své kapele prohlašoval, že je tím nejlepším, co se za posledních deset let v Manchesteru urodilo, britský hudební fanoušek mu přitakal a britský tisk je přirovnával k Oasis či The Libertines. Debutová deska "St. Jude" pak všem otevřela oči.

7/10

The Courteeners - St. Jude

Vydáno: 07.04.2008
Celkový čas: 38:33

Skladby: Aftershow, Cavorting, Bide Your Time, What Took You So Long?, Please Don't, If It Wasn't For Me, No You Didn't, No You Don't, How Come, Kings Of The New Road, Not Nineteen Forever, Fallowfield Hillbilly, Yesterday, Today & Probably Tomorrow, Acrylic

Jsou tady jisté vazby na minulost. Ať již co se vzhledu a vystupování týká, tak i onoho povýšeného plivání na konkurenci. Ale Gallagher v devadesátém čtvrtém přišel s tím, že je "Rock'n'Roll Star", že potřebuje jen a pouze "Cigarettes & Alcohol" a že má v plánu "Live Forever", zatímco Fray na vás vybafne "What Took You So Long?" a o chvilku později vám sebere všechny iluze, protože "You're Not Nineteen Forever". Ne, debut manchesterské party The Courteeners kytarovky na vrchol zájmu nevytáhne, ale dobře se u něj vzpomíná na doby, kdy se to jiným podařilo.

The Courteeners jsou přesně tou kapelou, která vzbuzuje emoce. Kámoš vám řekne, že jsou to noví Oasis, ale šlehnutí Baratem, už bez Dohertyho, a vy si je doma naťukáte na MySpace.com a buď plynule přejdete na stránky vašeho oblíbeného onlajn obchůdku s hudbou, nebo si je poslechnete s nechápavým výrazem ještě jednou, abyste se ujistili, že zpěvák je fakt úplně mimo tón a že ty kytary by vážně zahrál i váš synovec na tu svou nafukovací, co dostal na mlácení do spícího tatínka k pátým narozeninám.

Jenže hudba je o tom, že "musíte" být jiný než stovky kapel z vašeho sousedství a tenhle předpoklad The Courteeners splňují dokonale. Nevyčnívají však co do uměleckých hodnot, ale spíše tím, že jsou na první poslech zcela rozeznatelní. Vystupují z řady. Liam Fray jde svým zpěvem zcela proti rytmu, nepoužívá jej jako vodítko, ale slova kolem něj pronáší s hmatatelnou ledabylostí, s jakou se svěřujete příležitostné milence. Navíc, ač jsou texty samotné tuctové a naivní, dokáže je prodat s tak silnými emocemi, že je najdete vyryté na školních lavicích pubertálních středoškolaček, hned pod Bukowskim a Cohenem.

Hlavní problém celého alba tak leží zakopán jinde. Schovaný pod závojem velkého jména a úctyhodných úspěchů. "God bless the band, they’re doing all they can," zpívá Fray v nejsilnějších momentech desky a opět nelže. Kapela dělá, co může, ale producent ji tlačí jinam. Stephen Street (The Smiths, Blur, The Cranberries, Kaiser Chiefs, Babyshambles) totiž z The Courteeners udělal partu žáků nedělní školy. Špinavé kytary, které na živo v klubu dokázaly protnout svou energií rockerovo srdce, jsou pryč a Frayův charismatický vokál dostal nádech vítěze televizní talentové soutěže - když pak uslyšíte Frayovo oblíbené slůvko fuck, skoro se červenáte.

Dvanáct písniček (a třináctá jako "schovaný" bonus) na "St. Jude" potvrdilo ambice Liama Fraye na songwritera schopného jít v čele manchesterského kytarového průvodu, ale rozhodně nepředstavuje The Courteeners jako spasitele nudné a nevýrazné pop-kytarové scény. Možná si ale za to může Fray tak trochu sám, protože svými namachrovanými prohlášeními na skupinu přitáhl světla tolika reflektorů, že před nimi již nešlo schovat všechny vady na kráse. A možná to jen jednoduše The Courteeners neustáli. Ale potenciál, ten na desce je. A nemalý.

NÁZORY
  • Vydařená debutovka (george, 29.04.2008 19:50) Reagovat

    Nemaj to lehký tyhle debutující kapely, který si nastavěj laťku hodně vysoko. Ale St. Jude vyčnívá nad hodně nudnejch desek od kapel, který hrajou "kytarovky" na ostrovech. Samozřejmě až další desky ukážou jestli se postavěj do řady mnoha kapel, který za chvíli nikomu nic neřeknou nebo se k nim budou přirovnávat debutovky nadějnejch bandů z ostrovů. Ten jejich je dobrá vybalancovaná deska bez vyloženejch hitů ale i bez zbytečný vaty. U mě tu laťku přeskočili. Rezervy tam ještě jsou, takže 8/10 nebo i výš až příště. Těch 7/10 zatím odpovídá. BTW: Dobrá a čtivá recenze, příště písni o Delays. :)

    • Re: Vydařená debutovka (Foster, 30.04.2008 08:41) Reagovat

      Tak zrovna u týhle desky sem si řikal, že to je jenom velkohubej blábol. Uvodní track mě strhnul, zbytek znudil. TOHLE je hodně nudná deska na ostrovech, doporučuju kanadský Tokyo Police Club, ty maj aspon trochu originální sound, tohle je jen směcice čehosi, co už tu bylo ;) ps: ale jinak recenze je dobře napsaná ;)

      • Re: Vydařená debutovka (danga, 30.04.2008 22:29) Reagovat

        ano tokyo police club su super, pre mna lepsi nez tito urcite

        • Re: Vydařená debutovka (george, 01.05.2008 11:22) Reagovat

          Zase takovej průšvih, že by i nějaký Tokyo Police Club byli lepší, to zase není.

          • Re: Vydařená debutovka (kavenka, 01.05.2008 15:11) Reagovat

            iste ze nie, myslim ze vsetky tieto kapely su len "nejake kapley"

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost (15.04.2024 00:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Audio: The Libertines v energické skladbě "Oh Shit" balancují na hranici punku a indie (19.03.2024 11:15)
- Video: The Libertines se v černobílém klipu "Shiver" účastní pohřbu slavné britské psychoanalytičky (23.01.2024 14:21)
- Video: The Libertines v nočním klipu "Night Of The Hunter" za zvuku "Labutího jezera" prchají před zákonem (09.12.2023 18:44)
- Video: Oasis promují staronovou sbírku béček animovanými lyric videi a živákem (31.10.2023 08:08)
- The Libertines prozradili detaily nového alba a představili svižný banger "Run, Run, Run" (23.10.2023 14:51)
- Oasis zavzpomínají na kompilaci béček singlů "The Masterplan" (22.09.2023 18:43)
- Mary McCartney natočila dokument o studiích Abbey Road. Brzy bude na Disney+ (26.09.2022 10:43)
- The Libertines v listopadu poprvé vystoupí v Praze (23.02.2022 13:44)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Kabát Sia U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu