shop.musicserver.cz
The Courteeners - St. Jude

Rokenrol, u kterého se červenáte

Vydáno: 29.04.2008 12:00 v sekci Recenze - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Frontman The Courteeners Liam Fray o své kapele prohlašoval, že je tím nejlepším, co se za posledních deset let v Manchesteru urodilo, britský hudební fanoušek mu přitakal a britský tisk je přirovnával k Oasis či The Libertines. Debutová deska "St. Jude" pak všem otevřela oči.

7/10

The Courteeners - St. Jude

Vydáno: 07.04.2008
Celkový čas: 38:33

Skladby: Aftershow, Cavorting, Bide Your Time, What Took You So Long?, Please Don't, If It Wasn't For Me, No You Didn't, No You Don't, How Come, Kings Of The New Road, Not Nineteen Forever, Fallowfield Hillbilly, Yesterday, Today & Probably Tomorrow, Acrylic

Jsou tady jisté vazby na minulost. Ať již co se vzhledu a vystupování týká, tak i onoho povýšeného plivání na konkurenci. Ale Gallagher v devadesátém čtvrtém přišel s tím, že je "Rock'n'Roll Star", že potřebuje jen a pouze "Cigarettes & Alcohol" a že má v plánu "Live Forever", zatímco Fray na vás vybafne "What Took You So Long?" a o chvilku později vám sebere všechny iluze, protože "You're Not Nineteen Forever". Ne, debut manchesterské party The Courteeners kytarovky na vrchol zájmu nevytáhne, ale dobře se u něj vzpomíná na doby, kdy se to jiným podařilo.

The Courteeners jsou přesně tou kapelou, která vzbuzuje emoce. Kámoš vám řekne, že jsou to noví Oasis, ale šlehnutí Baratem, už bez Dohertyho, a vy si je doma naťukáte na MySpace.com a buď plynule přejdete na stránky vašeho oblíbeného onlajn obchůdku s hudbou, nebo si je poslechnete s nechápavým výrazem ještě jednou, abyste se ujistili, že zpěvák je fakt úplně mimo tón a že ty kytary by vážně zahrál i váš synovec na tu svou nafukovací, co dostal na mlácení do spícího tatínka k pátým narozeninám.

Jenže hudba je o tom, že "musíte" být jiný než stovky kapel z vašeho sousedství a tenhle předpoklad The Courteeners splňují dokonale. Nevyčnívají však co do uměleckých hodnot, ale spíše tím, že jsou na první poslech zcela rozeznatelní. Vystupují z řady. Liam Fray jde svým zpěvem zcela proti rytmu, nepoužívá jej jako vodítko, ale slova kolem něj pronáší s hmatatelnou ledabylostí, s jakou se svěřujete příležitostné milence. Navíc, ač jsou texty samotné tuctové a naivní, dokáže je prodat s tak silnými emocemi, že je najdete vyryté na školních lavicích pubertálních středoškolaček, hned pod Bukowskim a Cohenem.

Hlavní problém celého alba tak leží zakopán jinde. Schovaný pod závojem velkého jména a úctyhodných úspěchů. "God bless the band, they’re doing all they can," zpívá Fray v nejsilnějších momentech desky a opět nelže. Kapela dělá, co může, ale producent ji tlačí jinam. Stephen Street (The Smiths, Blur, The Cranberries, Kaiser Chiefs, Babyshambles) totiž z The Courteeners udělal partu žáků nedělní školy. Špinavé kytary, které na živo v klubu dokázaly protnout svou energií rockerovo srdce, jsou pryč a Frayův charismatický vokál dostal nádech vítěze televizní talentové soutěže - když pak uslyšíte Frayovo oblíbené slůvko fuck, skoro se červenáte.

Dvanáct písniček (a třináctá jako "schovaný" bonus) na "St. Jude" potvrdilo ambice Liama Fraye na songwritera schopného jít v čele manchesterského kytarového průvodu, ale rozhodně nepředstavuje The Courteeners jako spasitele nudné a nevýrazné pop-kytarové scény. Možná si ale za to může Fray tak trochu sám, protože svými namachrovanými prohlášeními na skupinu přitáhl světla tolika reflektorů, že před nimi již nešlo schovat všechny vady na kráse. A možná to jen jednoduše The Courteeners neustáli. Ale potenciál, ten na desce je. A nemalý.

NÁZORY
  • Vydařená debutovka (george, 29.04.2008 19:50) Reagovat

    Nemaj to lehký tyhle debutující kapely, který si nastavěj laťku hodně vysoko. Ale St. Jude vyčnívá nad hodně nudnejch desek od kapel, který hrajou "kytarovky" na ostrovech. Samozřejmě až další desky ukážou jestli se postavěj do řady mnoha kapel, který za chvíli nikomu nic neřeknou nebo se k nim budou přirovnávat debutovky nadějnejch bandů z ostrovů. Ten jejich je dobrá vybalancovaná deska bez vyloženejch hitů ale i bez zbytečný vaty. U mě tu laťku přeskočili. Rezervy tam ještě jsou, takže 8/10 nebo i výš až příště. Těch 7/10 zatím odpovídá. BTW: Dobrá a čtivá recenze, příště písni o Delays. :)

    • Re: Vydařená debutovka (Foster, 30.04.2008 08:41) Reagovat

      Tak zrovna u týhle desky sem si řikal, že to je jenom velkohubej blábol. Uvodní track mě strhnul, zbytek znudil. TOHLE je hodně nudná deska na ostrovech, doporučuju kanadský Tokyo Police Club, ty maj aspon trochu originální sound, tohle je jen směcice čehosi, co už tu bylo ;) ps: ale jinak recenze je dobře napsaná ;)

      • Re: Vydařená debutovka (danga, 30.04.2008 22:29) Reagovat

        ano tokyo police club su super, pre mna lepsi nez tito urcite

        • Re: Vydařená debutovka (george, 01.05.2008 11:22) Reagovat

          Zase takovej průšvih, že by i nějaký Tokyo Police Club byli lepší, to zase není.

          • Re: Vydařená debutovka (kavenka, 01.05.2008 15:11) Reagovat

            iste ze nie, myslim ze vsetky tieto kapely su len "nejake kapley"

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost (15.04.2024 00:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Audio: The Libertines v energické skladbě "Oh Shit" balancují na hranici punku a indie (19.03.2024 11:15)
- Video: The Libertines se v černobílém klipu "Shiver" účastní pohřbu slavné britské psychoanalytičky (23.01.2024 14:21)
- Video: The Libertines v nočním klipu "Night Of The Hunter" za zvuku "Labutího jezera" prchají před zákonem (09.12.2023 18:44)
- Video: Oasis promují staronovou sbírku béček animovanými lyric videi a živákem (31.10.2023 08:08)
- The Libertines prozradili detaily nového alba a představili svižný banger "Run, Run, Run" (23.10.2023 14:51)
- Oasis zavzpomínají na kompilaci béček singlů "The Masterplan" (22.09.2023 18:43)
- Mary McCartney natočila dokument o studiích Abbey Road. Brzy bude na Disney+ (26.09.2022 10:43)
- The Libertines v listopadu poprvé vystoupí v Praze (23.02.2022 13:44)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu