shop.musicserver.cz
The Last Shadow Puppets - The Age Of The Understatement

Alex z Arctic Monkeys a jeho nové beaty

Vydáno: 23.04.2008 13:00 v sekci Recenze - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Možná jste to nechápali, když frontman Arctic Monkeys vyprávěl, jak miluje The Streets, beaty a už moc neposlouchá Sex Pistols, Beatles či Clash. Jestli vás nepřesvědčí projektem The Last Shadow Puppets, tak asi už nikdo a nikdy. A jestli ano, tak byste se měli nad sebou zamyslet.

7/10

The Last Shadow Puppets - The Age Of The Understatement

Vydáno: 21.04.2008
Celkový čas: 34:45

Skladby: The Age Of The Understatement, Standing Next To Me, Calm Like You, Separate And Ever Deadly, The Chamber, Only The Truth, My Mistakes Were Made For You, Black Plant, I Don't Like You Anymore, In My Room, Meeting Place, The Time Has Come Again

Alex Turner chtěl s kamarádama z Arctic Monkeys na několik měsíců nebejt kamarád a dal se dohromady s dalším kamarádem Milesem Kanem a natočil s ním desku "The Age Of The Understatement". Že je podle jejich představ a spíše zapadá do modelu "pro sebe, než pro masy", je uvěřitelné na 99%. Vlastně ne, na 99% je spíš podle vize toho s profláklejším ksichtem. Něco, co byste si měli zapamatovat hned zkraje: Alex je pořád tím starým známým Alexem a The Last Shadow Puppets jsou nová dávka pro vnímavější část fans Arctic Monkeys.

V souvislosti s "The Age Of The Understatement" často padají jména jako Love nebo David Bowie, někoho ještě napadne divnej chlápek Scott Walker. Mentální podprahový vliv je jedna věc, tou druhou je, že většina desky historií nepáchne. Spíše filmovými melodiemi, které si podávají ruce s pompézností uzemněnou tvrdým spodkem, což je všechno rozprášené orchestry a významně se tvářícími smyčci. Nástroje se divoce míchají, což je vždy nebezpečné, ale tady celkem v klidu ustáté. Je cítit důraz na dramatičnost. Co tahle deska vlastně znamená?

Alex projektem získává pro něj důležité potvrzení, že si ho mladá britská generace nebude pamatovat jen díky neo-mods-punk-pseudo-cool-rock'n'rollu. Docílil tím, že i největší haters uznají, že má charismatickou barvu hlasu (ach, tak nekonfliktní, tak civilní, takovou pro všechny, ale i tak rozpoznatelnou) a že se pokusil něco vymyslet. Dokázal, že je Skinner #2? Dokázal, že jím nikdy nebude, alespoň zatím, protože jeho depky a problémy jsou jednodušší než jednoduché. Pokud sem někdo vkládal naděje na rozuzlení otázky po množství talentu a budoucího kreditu Alexe Turnera, bude si muset ještě počkat. Nic nového se nedozví.

Sound? Kytar jako šafránu, přesto se cítíte jako, když si dáváte první pivo - Arctic Monkeys pocit. Tohle album by strašně moc chtělo být dark, jenže je tak dark, jak to je možné při fyziologických a psychologických parametrech toho, kdo ho napsal - nával psychedelie dětí střední třídy. Deska by také strašně moc chtěla mít atmosféru jinou, než "když skončí mejdan na koleji". To se mu daří skvěle a je to jeden z důvodů, proč ho poslouchat.

Zřejmě se nejednou zamyslíte, co vám to vůbec leze ze sluchátek. Beaty, elektronika, akustika a všemožné efekty - nabízí se slovo experiment. To by ale mělo zapadnout v momentě, kdy se začnou objevovat dobře známé melodie a navlas stejný, i když zpomalený vokální projev. Nejviditelněji dvojici prozrazuje akustická kytara a jakoby loučení se na molu.

Miles Kane, neříká se mi to lehce, tu je jen do počtu, možná obstarává pár věcí, na které Alex Turner neumí, ale i tak to je vzhledem ke kvalitě/potenciálu jeho domovské kapely The Rascals životní výkon. Doplňovat/pomáhat zvládá dobře, o zbytek se nesnaží - pravej kámoš. Takže anotaci, kdo jsou The Last Shadow Puppets, si pro známé klidně zjednodušte na projekt zpěváka a kytaristy Arctic Monkeys.

Po dlouhých, intenzivních, nevyčerpávajících vnitřních dialozích člověk dojde k závěru, že "The Age Of The Understatement" je třetí deska Arctic Monkeys, která si na něco a s něčím hraje. Hraje si na "working class heroes s orchestrem v zádech," jinej ksicht, než jsme mohli doposud znát, hraje si na divnou kapela. Hraje si jen ve dvou - efektní a efektivní.

Přijde vám, že vyznění celého textu je spíše než chvála ironie a posmívání se? Jde o přístup: pokud vás baví Alex Turner, bude vás bavit i "The Age Of The Understatement" a celí The Last Shadow Puppets. Jen je třeba si pár věcí uvědomit. Smějte se na celý kolo a hrajte si s nimi.

NÁZORY
  • (butterman, 23.04.2008 15:25) Reagovat

    jako bych zde citil od autora nejakou tu nevoli k turnerovi :))

  • Děkuju :) (Jirka, 23.04.2008 16:19) Reagovat

    Arctic Monkeys jsou moje oblíbená kapela ale o týhle desce jsem vůbec nevěděl... díky za informaci. ;)

  • .. (Foster, 24.04.2008 07:50) Reagovat

    Docela good recenze, ale trochu moc zaujatá, ne?:)A Age of U. jako třetí deska Arctic Monkeys? ale ale.....to snad ne ;)

    • Re: .. (Jirka, 24.04.2008 11:39) Reagovat

      No každopádně Alex je neuvěřitelně produktivní muzikant. Už třetím rokem po sobě nám servíruje nový album a všechny tři jsou hodně povedený. A že to zní jako nová deska AM?... tak to je snad pochopitelný(Např.:Gahan/Depeche Mode).

      • Re: .. (Foster, 26.04.2008 11:38) Reagovat

        Já bych rozhodně nechtěl, aby takhle zněla třetí deska AM, jasně, posun někam bych uvítal, to co dělaj teď , dělaj dobře, ale nevim, jak by to fungovalo i na třetí desce. Jenže posun do těhle vod, bych skalním fanouškům AM nepřál :)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Arctic Monkeys vyprávějí v klipu "Sculptures Of Anything Goes" o svém vlastním uměleckém světě (08.03.2023 14:37)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Recenze: Potemnělé retro a smyčce. Deska "The Car" dokazuje, že Arctic Monkeys ještě neřekli vše (07.11.2022 00:00)
- Nové desky 42/2022 - od Taylor Swift přes Arctic Monkeys po a-ha (26.10.2022 08:00)
- Video: Arctic Monkeys to v klipu "I Ain't Quite Where I Think I Am" roztáčejí na pódiu (19.10.2022 11:13)
- Video: Arctic Monkeys jedou i ve druhém singlu z nové desky "Body Paint" na baladické vlně (01.10.2022 18:11)
- Video: Arctic Monkeys lákají na chystanou studiovku překvapivě hořkou baladou "There'd Better Be A Mirror Ball" (31.08.2022 10:58)
- Arctic Monkeys vydají v říjnu sedmé studiové album "The Car" (25.08.2022 18:59)
- Naživo: Návraty Arctic Monkeys a Inhaler do Česka kazily hlavně podivné restrikce (19.08.2022 12:50)
- Fotogalerie: Návrat Arctic Monkeys do Česka pohledem objektivu (19.08.2022 11:14)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu