shop.musicserver.cz

Jsou hudební vydavatelství nutné zlo?

Vydáno: 21.04.2008 05:00 v sekci Na okraj - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

V poslední době je trendem plivat na hudební vydavatelství. Spousta kapel neprodlužuje smlouvy a vydává si své desky sama nebo je prostě věnuje svým fanoušků zdarma. Ale co na to mladá krev? Kdo zaplatí její vzestup do fáze, kdy i ona bude moci dát kopačky těm, kteří je na vrchol vytáhli?

The Beatles
© www.wikipedia.org
Je vcelku jednoduché ukázat prstem. Diktují rádiím, co mají hrát, odírají o chechtáky zaběhaná jména a na čerstvý závan z alternativní scény hážou bobek. Na cedla nám tisknou blbé vlaječky, vytrhávají celé vnitřky bookletů a člověk pak aby regulérní edici svého oblíbence hledal po celém Slezsku, po půlce Brna nebo obešel dvakrát dokola Václavák. Leckoho pak potěší, když tihle namyšlení kravaťáci dostanou direkt od někoho, od koho to nečekají - jejich vlastní ovečky nabádají fanoušky, aby si alba stahovali zadarmo a publikují bez souhlasu písně na serverech MySpace.com či YouTube.com, největší komerční esa zase neprodlužují smlouvy a zakládají si vlastní labely nebo pouští desky přes internet. Hurá, chce se volat. Zloděj je "okrádán", ať žijí hudební robinhúdové!

Jenže tato zvolání jsou lehce krátkozraká. Je fajn, když si kapely, ze kterých dlouhá léta vydavatelství žila, konečně pořádně vydělají - i když pořádně v tomto případě znamená jen přidání dalších nul za velkou řadu nul již existujících -, ale přesně tyhle peníze následně chybí na alba nadějných kapel. Pokud máte rozpočet, který musíte dodržet, a vypadne vám z něj stoprocentně ziskový kůň, tak rozhodně nezačnete jako šílení sázet na nadějné outsidery. Vsadíte všechno na druhého v pořadí, abyste přežili. Nejde už o to získat pro sebe co nejvíc a u toho podpořit i talentované "juniory", protože i ti nejlepší to jednou zabalí a potřebujete za ně náhradu do budoucna, ale jde vám o přežití. Jde o to vymáchat z toho zbytku co nejvíce. Volnost hudebních gigantů tak paradoxně může poškodit jejich zatím bezvýznamné a rodící se nástupce.

Keith Richards
© Allan Tannenbaum
Jistě, prosadit se můžete i jinak. Doma cvičíte svou techniku, ve zkušebně se sehráváte s kapelou, po malých klubech získáváte reputaci. Pak už jen hurá do studia, s nahrávkou na MySpace.com a kvalita se ukáže. Vždyť je to vlastně fér, aby za vás mluvila jen hudba. To by ale všichni museli mít stejné startovní podmínky. Custom Gibson jde pod ruku mnohem lépe než otřískaná akustika, u které podjíždí ladící závit u spodního éčka, zkušebna se lépe hledá v místech, kde jsou lidé vstřícní, do malých klubů vás dostanou peníze nebo dobří známí, studio stojí aspoň tři kila za hoďku, přičemž pět hodin se budou jen stavět a zvučit bicí a zbytek dne hrajete pořád dokola jednu písničku a doufáte, že vaše levné nástroje budou mít dobrou chvilku a budou ladit všechny najednou... A pak? Pak jste si vlastně koupili tiket do loterie s přesvědčením, že zrovna vy máte ta nejlepší čísla.

Ale kolik velkých jmen už prorazilo jen díky tomu, že narazilo na mesiáše z vydavatelství, který do nich cpal prachy, který jim koupil pořádné nástroje, podplatil majitele klubů a zaplatil studio? Kolik kapel prorazilo až třetím albem? Ono se lépe rozhoduje, že zasvětíte svůj život hudbě, když máte v kapse smlouvu na šest desek. První neúspěch tak notně neznamená zlámanou kytaru a odchod do fabriky dělat něco pořádného. Hudební vydavatelství mají své mouchy a nejsou malé, ale je opravdu tou největší snaha vydělat? Měli bychom vůbec nějaké R.E.M., U2, Oasis, Radiohead, Madonnu či Coldplay, kdyby někdo nechutně "neokrádal" The Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppelin nebo Elvise Presleyho?

NÁZORY
  • trochu pises z cesty (gosim, 21.04.2008 07:06) Reagovat

    Ano, ano, firmy su tie dobre ktore laduju peniaze do mladych kapiel a davaju im zmluvy na 6 albumov...
    Sa zobud, situacia, ktora nastala, je len uzkazkou, ako firmy doviedli svoje pozieracstvo ad absurdum. Dnes, ked sa ukazuje, ze aj alternativna distribucia hudby moze nahradit klasicku, sa ludom postupne otvaraju oci a aj muzikanti si to uvedomuju.
    A co sa tyka mladych kapiel, si uvedom, kolko sa presadilo vdaka napr. myspace (napr. arctic monkeys a to bol iny uspech) a kolko "objavili" velke firmy. Stavka na istotu a pchanie penazi do ludi ako Britney bitch jasne ukazuje, ze nikto si nechce odkrojit z kolaca, len niektori interpreti su si na firme rovnejsi ako ostatni a kapely si to uvedomuju.
    A to, ze odchadzaju velke kone ako radiohead, NIN, Prince, Stones a podobne je len dalsi logicky krok. Hudbu robi interpret a nie firma a preto aj on rozhoduje o sposobe jej distribucie.

    Prestanme sa hrat na to, ako su velki majors dobri a ako podporuju hudbu. Nechajte si najkomercnejsi maistream, verim tomu, ze kreativne kapely si svoj priestor najdu.

    Ako uz hovorili chancers v obdobi prveho albumu - copy kills music industry, tape this cd for your friends.

    Aj tak si myslim, ze sa vacsina z nas stretne na koncerte...

    • Re: trochu pises z cesty (larry, 21.04.2008 10:24) Reagovat

      Myslím, že jsi trochu mimo. Autor v tom článku - až na jednu výjimku - má pravdu. Internet hudbu nedělá, internet nám hudbu zabíjí, protože ono je krásné se promenádovat na myspace či youtube, ale kdo ti tu nahrávku kvalitně udělá?? To potřebuješ celkem slušné peníze, pokud to doma nesmolíš na PC. Což je naprosto na nic. Hudba dělaná doma může maximálně uspět v oblasti elektroniky, a to když si nakradeš samply a ty poskládáš za sebe v nějakém pořadí a doufáš, že to bude úspěšné. Ale myslíš, že třeba U2 by byli schopni nahrát svou hudbu na PC? To jistě ne. Takže potřebuješ někoho, kdo ti zaplatí nahrávání CD. Pokud tedy nemáš bohatého manažera, který vytuneloval jisté železárny a cpe peníze do naparujícího se spratka.
      Neříkám, že velká vydavatelství jsou dobro, internet zlo. Evidentně stojíme na nějaké křižovatce a ani tyto velké kapely, jako Radiohead či Coldplay vlastně neví, co se bude dít. Ale jistě, oni mají peníze na to, aby si tu placku nahráli a pak ji nějak prodali. Ale začínající kapela, která hraje akustickou muziku? Nahraje to v garáži? A nepotřebuje kvalitní studio, mikrofony, mistra zvuku...? Promiň, nic proti tobě nemám, mám jen tento názor a jsem z branže, vydávám CD a je to stále těžší. Ale faktem je ta věc, že pokud člověk "potřebuje dělat hudbu", tak ho snad ani to pirátství ve velkém, co teď na netu probíhá, nezastaví.
      Ještě poznámku k autorovu článku - ta věc, s kterou nesouhlasím, je, že nadnárodní irmy opravdu "nediktují", co se bude hrát. Diktují si to rádia a jejich nesmyslné výzkumy. Bohužel. Firmy už jsou na lopatkách z toho, že jim rádia nechtějí hrát singly ani od zavedených kapel. Jinak se s článkem ztotožňuji.
      L.

      • Re: trochu pises z cesty (daalbarizer, 21.04.2008 10:27) Reagovat

        Taky jsem z branze a poznamka o kradeni samplu me urazi. O elektroniku se zajimam uz delsi dobu, nejakou dobu ji i delam a znam spousty profiku na ceskem internetu a ujistuji te, ze nidko z nas, co to mysli vazne, samply nekrade. Je pekny mluvit o elektronice jako o 'lehke' hudbe ale pochybuju, ze nekdo z tehle velkohubych profiku co o tom 'pise' ji nekdy zkousel solidne delat.

        • Re: trochu pises z cesty (larry, 29.04.2008 11:35) Reagovat

          No, já svého elektronického alba prodal přes nadnárodní firmu něco přes 12 tisíc. Vím trochu, o čem mluvím a vím, jak se chovají někteří muzikanti.

    • Re: trochu pises z cesty (Tomas, 21.04.2008 11:23) Reagovat

      Jenom bych tě rád opravil - Arctic Monkeys měli již v začátku finanční podporu velkého nakladavatelství, které je objevilo na Internetu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Keith Richards přidal k Reedově "I’m Waiting For My Man" své specifické charisma (05.03.2024 08:05)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu