shop.musicserver.cz
The Raconteurs - Consolers Of The Lonely

Jack & Brendan nesou deluxe rock'n'roll

Vydáno: 02.04.2008 13:00 v sekci Recenze - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

The Raconteurs aka Jack White, Brendan Benson a spol. pro vás mají druhou desku. Oproti první, která je fantastickým studiovým psychedelickým jamem, je neskutečně ambiciózní. Velký zvuk, hity a glam bez kokainu. "Consolers Of The Lonely" byla napsaná, abyste ji milovali a nahrána, aby vám urvala sluchátka.

9/10

The Raconteurs - Consolers Of The Lonely

Vydáno: 25.03.2008
Celkový čas: 55:31

Skladby: Consolers Of The Lonely, Salute Your Solution, You Dont Understand Me, Old Enough, The Switvh And The Spur, Hold Up, Top Yourself, Many Shades Of Black, Five On The Five, Attention, Pull This Blanket Off, Rich Kid Blues, These Stones Will Shout, Carolina Drama

Na začátek něco, co zaznít musí, ačkoli to pro druhou deskou The Raconteurs není vůbec klíčové - Jack White je největším hrdinou moderní pop scény. Fakt. Kvalita, jež je v historickém kontextu tím hlavním, čím se může chlubit, jde ruku v ruce s kvantitou. Skvělé desky posílá mezi fanoušky každou chvíli. Pro pochopení Raconteurs ale není nutné znát do poslední noty materiál udělaný s Meg, pokud jste fanouškem rešerší a hledání spojnic, doporučuji spíše tři sólo alba Brendana Bensona. Špinavé písničkářství vs. čistý pop. To je to, co na desce "Consolers Of The Lonely" rozkládá Jackovy heavy riffy do moderního zvuku.

Jak alba White Stripes, tak i debut "Broken By Soldiers" jsou pro druhou nálož Raconteurs nepodstatná. Nejde o to, že dříve byl extrémně hippie a novinka je naopak silný rock'n'roll - tedy, že obě nahrávky jsou krom "true story about both boys", hitu "Steady As She Goes", zvukově jako den a noc. Nejde dokonce ani o to, že svou podstatou na sebe desky v zásadě navazují. Podstatné je, že první album bylo pro současnost luxusním startem.

Vše bylo předem nadefinováno obsazením a statutem superskupiny; mělo se dít něco velkého. Raconteurs neměli být Jack White & spol., ale fuckin' cool grupa indie formátu, žádní Audioslave. Brendan Benson totiž není loser, který má dělat nějaké hvězdě křoví. On měl rozdávat radost a parťáka vést ke konvencím. A napodruhé se ho Jack chytá pevně, věří si jako nejlepší kámoši. Od začátku do konce si to rozdávají v nekonečném duelu. Jasný plusový bod "Consolers Of The Lonely" tkví v tom, že ve většině skladeb jsou oba, člověk se nedostane do situace jako na "Broken By Soldiers", kdy si songy rozděloval do škatulek Jack nebo Brendan.

I když White před dvěma roky zpíval, že "boy never get older", už je to, vážení, tady. Asi jste ho milovali hlavně jako kluka, který je "fell in love with girl (and oldschool music)", ale to je pryč. Novinka má zvuk dospělosti a bourá historii, kterou má za sebou jak celý rock'n'roll, tak samotný Jack White. Ten už ji z devadesáti procent stopáže novinky prostě nepotřebuje. Nahrál desku, která je vakuem a stojí sama o sobě. "Consolers Of The Lonely" je nezatížená - bluesem, hardrockem ani country. Ukazuje, že jeho schopnosti jsou výjimečné, zpívá stokrát jinak, než jste mohli doposud zažít, rapuje, rozumuje a šokuje...

...jsou tu totiž dva songy (pětka a osmička), které mohou být obecným popisem toho, co jste z úst autora "Seven Nation Army" nikdy nechtěli slyšet. Přímo souvisí s rozmáchlým zvukem nahrávky, ke kterému se přidávají symfonické dechy. Buď ho za ně budete nenávidět, protože v horším případě to zní jako Queen a v lepším jako citace Ziggy Stardusta, nebo ho budete milovat, neb to jsou skvělé hity. Je to na vás. Co tím sleduje? Testuje nadhled svých posluchačů, jejich schopnost přijímat metafory a číst mezi řádky. U mě má plus za to, že to je buď deska bez singlu, nebo deset singlů se čtyřmi super béčky.

Energie se nepřesouvá prudce proti sobě z obou pólů jako u White Stripes, naopak se na vás valí pětapadesát minut jako jedna předimenzovaná dávka. Tvrdé písně s vyčištěným soundem, hysterický i klidný zpěv, backvokály, drobné experimenty nenabourávající klasickou formu a strukturu skladeb, občas vyhrávky jako z "Icky Thump". Rozhodně ne začátek nového období pro Jacka Whitea. Rozdvojená osobnost si s vámi hraje a přijde na to, co je vám bližší. "Consolers Of The Lonely" je objektivně vzato jeho nejlepší písňovou kolekcí od "Elephant".

Jo, a mimochodem, psal jsem, že zde už nejde jen o něj, a vidíte, jak to dopadlo. Jako když něčí talent nejde přehlédnout. Výsledek budiž v poměru 70:30 ve prospěch hvězdy. Nechcete slyšet, že to je většinou nářez, který jste dlouho nezažili, že ne?

NÁZORY
  • ... (Eliška, 02.04.2008 21:40) Reagovat

    Otázka zní: za co jsi ubral tu jednu hvězdičku? Šup tam s ní, protože to album je fenomenální...

  • a (a, 03.04.2008 00:22) Reagovat

    po prolítnutí "recenze" nevidím (až na queen) žádná slavná jména, to je asi nějaká záhada, když si neználek slavík vymyslel neexistující spojitosti s nějakou slavnou kapelou u každé písničky na předchozí desce a ještě tomu dal desítku :)

  • huh (jarecek, 03.04.2008 09:28) Reagovat

    jack white a pop? .. jdu si to stahnout s pevnou virou, ze je to opravdu tak dobre .. jinak nevim. fell in love with the girl rulez ..

  • To album je výborný (steeve, 03.04.2008 19:43) Reagovat

    Dík za tip, tohle album je prostě paráda. 10/10 si zaslouží.

  • Tak nevím (hudební předškolák, 03.04.2008 21:13) Reagovat

    ale když už jsou zmíněni Audioslave, tak já zmíním Smashing Pumpkins. Ti tu dostali 3/10. Ve srovnání s drnkáním Raconteurs by měli tehdy dostat nejmíň dvacítku. Tohle je rock and roll? Maximálně jeho kopie. Nic proti White Stripes, kapela dobrá, ale Raconteurs hrajou to, co každá kapela už zahrála. Zní to jak vinyl neznámý kapely z šedesátých let. A to vám stačí? Revival snad nikdy nezhebne.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: The Whites Stripes se v klipu "Black Math" noří do světa elektronických součástek (24.04.2023 15:54)
- The White Stripes oslaví dvacet let alba "Elephant" reedicí s novým mixem (10.01.2023 10:58)
- Video: Jednoduchý, ale povedený vizuál "Love Is Selfish" láká na druhé letošní album Jacka Whitea (19.01.2022 15:13)
- Recenze: The White Stripes na "Greatest Hits" shrnují své symfonie pro vytavené kytarové aparáty (12.01.2021 14:40)
- Nové desky 48/2020 - od Shawna Mendese přes Gone Is Gone po Yungbluda (08.12.2020 08:00)
- Video: Červená a bílá: The White Stripes se připomínají novým klipem ke starému songu "Let's Shake Hands" (05.12.2020 16:48)
- The White Stripes se připomenou rozsáhlou bestofkou (16.11.2020 08:14)
- Poslechněte si záznam definitivně posledního koncertu The White Stripes (22.09.2019 15:09)
- Recenze: The Raconteurs se na "Help Us Stranger" vracejí s přímočarým rock 'n' rollem (01.07.2019 00:00)
- Návrat The Raconteurs v červnu zpečetí deska "Help Us Stranger" (03.04.2019 16:01)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu