shop.musicserver.cz
Secret 9 Beat - Secret 9 Beat

Nářezy vyřvávané do noci

Vydáno: 26.03.2008 13:00 v sekci Recenze - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Secret 9 Beat na svém labelu Ignore Aliens Orders Records konečně vydali svůj eponymní debut. Desku skupina připravovala s producentem Philem Shoenfeltem a svými nekonečnými fascinacemi ze staré post-punkové hudby. Pro zoufalou českou scénu sympatické osvěžení.

7/10

Secret 9 Beat - Secret 9 Beat

Vydáno: 25.02.2008
Celkový čas: 38:21

Skladby: Hey Johnny!!!, Pure Protection, Seduce This Nation, New Song, Donna, Sunny Side, Down In The Dirt, Blue Horizons, Dress In Black, Motorcycle Boy, Rubys Room

Vydavatel: Ignore Aliens Orders Records

Jestli česká muzika něco potřebovala, tak někoho, kdo vyfuckuje celou scénu kolem Airfare a podobných nebezpečně diletantských partiček. Je to tady. Secret 9 Beat vydávají desku, která vás znásilní, budete slyšet cool rock'n'rollové sci-fi, číst komiksy o starém New York City a toužit po samých obskurnostech. Nebo vás nechají chladnými. Není retro jako retro. Nejde tu o plný tvar, spíše o sympatie a naději.

Samozřejmě, že Velvet Undeground, The Fall, Sonic Youth a Richarda Hella citují zřetelněji, než jak originální kapela obvykle oslavuje své vzory, ale i tak je jejich self-titled debut dobrou deskou. Proč? Přestavte si, že nejen proto, že tohle tady zatím nikdo nehraje, nejen proto, že objektivně vzato jsou výše než drtivá většina české indie scény. Hlavně proto, že mají co říct sami o sobě.

Secret 9 Beat jsou sexy kapelou, protože zní tak strašně staře a tak strašně současně a moderně. Starý sound a naprosto dnešní příběhy. Nepopírám, že jde spíše o komunitní záležitost pro fanoušky hledající určitý styl; v těchto kruzích je nízká kultura víc než vysoká. Stooges jsou víc než Genesis. Pak se můžeme bavit o tom, proč je tato deska přitažlivá. I když vytýkat by se jí toho dalo hafo, zvlášť mezi čtenáři musicserveru.

Secret 9 Beat není soundtrack k četbě knihy "Zab Mě". Nejsou Joy Division v optice nevzdělaného burana, který od nich bude dokola a do zblbnutí přehrávat "Disorder" (čtěte: není to revival toho nejprovařenější od originálu). Spíš je cítit zapálená snaha přiblížit se té nejzapomenutější b-straně Velvet Underground. Secret 9 Beat garage-post-punk popisují v maximální zdánlivé pokleslosti. Zajímají je kořeny. Zajímá je "Coney Island Steaplechase", ne "Sunday Morning". Cítíte z nich, že to, co hrají, mají opravdu rádi, mají to zmapované do posledního procenta, chtějí vytvořit něco vlastního a nebrzdí je byznys. Jedou bez limitů. Nahrávají svou vášeň.

Když vám desku produkuje Phil Shoenfelt, můžete se spolehnout, že budete znít víc cool, než když se začnete paktovat s Dušanem Neuwerthem. Kytary skřípají, vokál ujíždí a celé to může znít jako demo kluků, co rádi hrají rokenrol, ale pořád se pohybují na hranici sympatického amatérismu - to se dá označit za přitažlivé lo-fi klima, ale pravda bude někde mezi. Přitažlivě a autenticky vám řeknou, o čem po nocích sní. O baladách i naštvaných manifestech.

Netvrdím, že Secret 9 Beat zachraňují českou scénu, že nahráli desku, kterou musí mít každý bezpodmínečně doma, ani to není takový nářez jako Esgmeq (které jsem tu před měsíci tak neodpustitelně odmáznul a nepochopil). Říkám pouze to, že celá estetika, citace, fascinace a styl, který ze Secret 9 Beat cítím, mi jsou fakt hodně sympatické.

PS: Najděte si, co kdysi v NY znamenala no-wave.

NÁZORY
  • posral ses (mishima, 26.03.2008 13:43) Reagovat

    ty vole benji ty ses snad dočista pomát..jakej rokenrol?? Dyt tyhle 4 týpci vůbec neumej hrát,. Ses hluchej nebo co???Neudržejrytmus, neumej naladit kytary. jejich písně sou strnulý, narozdíl od Airfare. Airfare maj potenciál zatímc otahle kapela ne mě působí jako jeden šíleně ubohej průser, nebo hodně nepovedený divadelní představení.. Probud se už konečně hochu.

  • divný (panx, 26.03.2008 18:43) Reagovat

    asi když neumíš moc hrát ani moc zpívat tak jseš asi vážně cool

  • Skvělá recenze... (luckhash, 27.03.2008 00:12) Reagovat

    ...možná špatná muzika. Ale což? Desku mám chuť si poslechnout, a to je to, oč tu běží!

  • posral se! (mamut, 27.03.2008 01:46) Reagovat

    kdyz nepocitam ze mi neni po chuti to dementni radobyhusty vyjadrovani a stylizace clanku a budu resit jen hudbu tak ano, opravdu se podelal...jestli tohle je vrchol cesky 'indie' (popis indie a alternative je vetsinou schovavacka za nemohoucnost , bohuzel, u ceskych kapel a recenzentu to je pravidlem) sceny...prvni liga, zachranci cesky sceny? nebylo by fer si rict ze takova scena u nas vlastne neni? beru chtenny jokoze amaterismus, lo-fi, dekadence nebo jak tomu rikat, to do jisty miry k tyhle muzice patri, ale nepatri do ni hooodne trapna vyslovnost anglictiny...to je des, kterej tu hudbu strhava do hoven....jestli se to nekomu takhle vazne libi tak sory....

  • Proboha (Franta, 27.03.2008 08:45) Reagovat

    Kluci z Musicserveru,příspěvky vašeho kolegy Slavíka jsou naprosto neuvěřitelný.Témeř vždy se jedná o opravdovou událost,člověk si připadá ,že si z něj děláte srandu.Jako vtip to ale stačilo jednou.Ten člověk je tak neskutečně mimo,že to snad víc nejde.Se Secret 9 Beat se budem radovat až trefí první,nebo druhou dobu,naučej se malinko anglicky a trochu v rámci rokenrolu naladěj kytary.Slavík vám vážně dělá ostudu,není to poprvé,je totálně pomatenej.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Peter Hook & The Light přivezli do Roxy esenci New Order a Joy Division (22.11.2023 08:21)
- Obří mural Iana Curtise v jeho rodném Manchesteru byl konečně obnoven. Nově jej najdete poblíž nádraží Piccadilly (13.09.2023 18:37)
- Odkaz Joy Division a New Order opět ožije díky Peteru Hookovi (05.05.2023 12:45)
- Aitch překryl slavnou nástěnnou malbu Iana Curtise v Manchesteru svým muralem a je z toho skandál (24.08.2022 12:58)
- Recenze: Death Bells na "New Signs Of Life" ukazují, jak by dnes zněli Joy Division, kdyby vznikli v Austrálii (31.12.2020 12:15)
- Recenze: Karel Veselý a Miloš Hroch se v knize "Všechny kočky jsou šedé" úzkostlivě věnují hudbě úzkosti (26.12.2020 09:00)
- Zaprášenosti: Joy Division - Closer (14.07.2020 08:00)
- Audio: Thurston Moore láká tripem "Hashish" na chystanou řadovku (23.06.2020 15:54)
- Rozhovory: Thurston Moore - Kytara je prodloužením lidského těla (24.10.2019 18:05)
- Naživo: New Order nechali posluchače zanořit se do historie své i do Joy Division (05.10.2019 15:32)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu