shop.musicserver.cz
Elbow - The Seldom Seen Kid

Elbow? Coldplay pro dospělé

Vydáno: 14.04.2008 00:00 v sekci Recenze - Miroslav Böhm | foto: popmatters.com

Nechť se úspěch neměří v mincích a vyprodaných fotbalových stadionech, ale dle oddanosti a věrnosti fanoušků, dle vykřičníků a předpon nej- v recenzích, dle úcty a odkazů velkých jmen současné pop music!! Kluci a holky, máme tady čtvrtou řadovku nej-, nej- a nej- skupiny současnosti - Elbow!

9/10

Elbow - The Seldom Seen Kid

Vydáno: 17.03.2008
Celkový čas: 56:51

Skladby: Starlings, The Bones Of You, Mirrorball, Grounds For Divorce, An Audience With The Pope, Weather To Fly, The Loneliness Of A Tower Crane Driver, The Fix, Some Riot, One Day Like This, Friend Of Ours, We're Away

Vydavatel: Universal

Elbow jsou jednou z největších jistot dnešní hudby. Před aktuálním albem "The Seldom Seen Kid" šli do ringu se třemi CD a třikrát na body drtivě zvítězili. Jednoduchý výčet: spokojená fanoušovská základna, ovace ze stran kritiků, souhlasné labužnické přikyvování pop-gigantů dneška z Coldplay či Travis i pop-ikon včerejška z Velvet Underground, R.E.M. či U2. Co chtít víc? Aby rozhodčí na konci zvedl jejich ruku? Aby vítězství nebylo jen morální? Tři desky a dvoje kopačky od vydavatele mluví jasnou řečí: "A co takhle něco vydělat, pánové?"

Guy Garvey, frontman a hlavní básník Elbow, je prototyp strýčka, který vám dal poprvé napít piva. Plnovous, přísný pohled, dech rozkládajícího se ležáku, ale srdce na "pravém" místě, zkušenosti na rozdávání a hlavně... když dojde na věc, umí jako málokdo. A přesně taková jsou i alba skupiny - na první poslech sice zaujmou osobitostí, ale jejich zdánlivá nedostupnost a nepřímá odtažitost vás nepustí dovnitř tak snadno. Mají v sobě ukrytou sílu prstenu, který vládne všem, a stejně jako on jsou na první pohled obyčejná a nezajímavá, ale vyvolávají ve vás onen zvláštní pocit, že jde o něco víc. Netušíte proč, ale prostě to víte.

"The Seldom Seen Kid" je deska utápějící se v těch nejsilnějších emocích, v beznaději, která hladí. Je Manchesterem, ve kterém není do čeho píchnout, Manchesterem, který vás svou šedí nevyléčí z pocitu bezradnosti nad smrtí blízkého přítele (the seldom seen kid Bryan Glancy). Manchesterem, který je tak napěchovaný adepty na nové The Beatles, že uvažujete nad tím, že jsou tady lepší, že další vyhazov od vydavatele by vážně mohl něco znamenat. Ale jdete do toho znovu, opět po svém a opět víte, že tvoříte hudbu, jež není jen pro vaše uši a zaslouží si jít do světa. Uvízli jste ve výtahu, bušíte na zdi, chcete ven a když výtah povolí a vy padáte, vzdáváte se. Ale při dopadu necítíte bolest, neproběhne vám celý život před očima. Naopak, jste v euforii, běžíte po schodech zpátky nahoru a přivoláváte si výtah sousední. Alespoň máte o čem vyprávět, ne?

Kdyby se svět dal rozdělit na černou a bílou, o zřídka vídaném dítěti bych řekl, že je nejlepším albem skupiny a že letos již mnoho lepších desek nevyjde. Jenže svět je převážně šedivý, a proto je nutné dodat, že Elbow zkrátka nejsou pro každého - to by se Guy Garvey musel oholit, vzít si žvýkačku a naučit se usmívat. Ale o Coldplay už jsem se zmínil v úvodu, takže jen dodám, že až se jednou z Radiohead stanou rentiéři, kteří omezí svou činnost jen na pronášení děkovných řečí při přebírání cen za celoživotní přínos hudbě, máme tady jejich nástupce. Oni sice Elbow již v té době budou taky v důchodovém věku, ale zrovna jim bude vycházet další první deska u nového vydavatele a zase bude jejich nejlepší, zase jim budou všichni mazat máslo kolem huby a nesmrtelný Elton John je zase bude zvát na svou vyhlášenou divokou párty. Ale oni nepřijdou, budou zrovna stát v posledním patře Canary Wharf Tower, nejvyšší budově Londýna, a mačkat tlačítko od výtahu.

NÁZORY
  • 9/10? WTF! (Jirka, 14.04.2008 13:00) Reagovat

    *Přečetl si recenzi, podíval se na hodnocení, kliknul na myspace, poslechnul si to, znova si přečetl recenzi, podíval se na hodnocení, kliknul na odkaz a poslechnul si to... nevěřícně nad tím vším zakroutil hlavou a pustil si The Kills.* Trochu mimo téma: Nechápu proč tady občas děláte recenze na vyloženej odpad a takovýhle klenoty necháte bez povšimnutí. No hlavně že tady máte recenzi na nej nej nej album nej nej nej skupiny Elbow. Fakt 9/10? Tuhle ódu na Elbow bych čekal spíš na tvým blogu a ne v nezávislý recenzi.

    • Re: 9/10? WTF! (Miroslav Böhm (autor), 14.04.2008 13:09) Reagovat

      Prvni pulka reakce je hodne vtipna a pobavila mne, vazne... o)))) K te druhe - opravdu to neni deska pro kazdeho a urcite ji nejde soudit podle dvou poslechu na MySpace. Ale netvrdim, ze se vam to libit bude, oni prave proto Elbow maji tak spatne prodeje - protoze je jejich hudba na prvni poslech nepristupna. A kupte si desku, ktera vas na prvni naslech nezaujme, ze... o))

      • Re: 9/10? WTF! (Jirka, 14.04.2008 13:53) Reagovat

        To není o počtu poslechů, mě by se Elbow nelíbili ani po stým poslechu. Je to o vkusu každýho. Ale přece nemůžeš dát tý desce 9/10 protože se to líbí tobě. Měl bys hodnotit nezávisle na tvým vkusu. Nebo aspoň já bych to čekal od recenzenta. Třeba já bych dal tak 2/10 (můj názor) maximálně ( prostě se mi to nelíbí) ale do recenze bych napsal (objektivně) 4/10 (mě se to fakt nelíbí :)).

        • Re: 9/10? WTF! (api.aki, 14.04.2008 14:55) Reagovat

          máš pravdu... celému světu by pak stačil jeden objektivní recenzent, který by měl vkus každého z nás a dokázal by objektivně ohodnotit úplně všechno... jen by mě zajímalo, co bys dělal, kdyby dal těm tvým the kills 4 z 10? přijal bys to? :)

        • Re: 9/10? WTF! (Miroslav Böhm (autor), 14.04.2008 16:47) Reagovat

          pro Jirku: Ale jasny, chapu, ze se ti to nelibi. A to me na tom pritahuje nejvice - ta hudba je dobra, ale neni pro kazdeho. Neni to lacinny kyc - vyvolava silne emoce, bud jo, nebo ne. Jak uz nekdo napsal, nadrecenzent neexistuje, takze ja osobne doporucuju k pozornemu poslechu a davam devet - v minulyh recenzich si muzes dohledat muj vkus - jestli ti sedne, tak vis, ze tohle je deska pro tebe, pokud ne... o))) V kazdem pripade si ale odstup pochopitelne drzim a dokaze se nad nej povznest...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Audio: David Guetta poslal nový singl U2 na taneční parket i do rádií (10.02.2024 14:06)
- Bono v nové audioknize "Surrender" rekapituluje vzestupy i pády U2 (13.12.2023 10:39)
- Video: Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy (03.10.2023 08:35)
- Recenze: U2 se na "Songs Of Surrender" neúmyslně točí v kruhu a zbytečně si kazí svůj odkaz (02.05.2023 16:00)
- Jonny Greenwood ohlásil na červen další sólovku. Pomohl mu s ní izraelský muzikant Dudu Tassa (16.04.2023 11:11)
- Video: The Killers předělali "Where The Streets Have No Name" od U2 do dojemné akustické verze (24.03.2023 11:17)
- Radiohead zase spolu. Nový materiál představí "během několika příštích let" (21.03.2023 07:55)
- Připravte si peněženky, nové album U2 má více než deset různých verzí (09.02.2023 11:57)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu