shop.musicserver.cz
S United Flavour do Vídně a zase zpět

S United Flavour do Vídně a zase zpět

Vydáno: 01.03.2008 14:00 v sekci Publicistika - Honza Kulig | foto: unitedflavour.com

Multižánrová pražská kapela United Flavour se zúčastnila soutěže International Live Award ve Vídni. Jelikož o výsledku a postupu do dalších kol rozhodují i diváci přímo v klubu, uspořádala skupina 24. února jednodenní zájezd pro sedmdesát svých příznivců. Na výletu nechyběl musicserver.

United Flavour, 24.2.2008, Vídeň a
© Honza Kulig / musicserver.cz
S přítelkyni jsme se připojili až v Brně. Jen co jsme nastoupili, vyfasovali jsme vstupenky, odznáčky a samolepky s logem kapely. Do posledního místa zaplněný žluto-modrý autobus se rozpínal dobrou náladou: promítaly se dokumenty o hiphopovém freestylu a historii Motown, na závěr běžely jamajské klipy. Poslední nutná zastávka proběhla v Mikulově, zaútočili jsme na benzínku a pak už se pokračovalo rovnou na Vídeň.

Ve dvě odpoledne výprava zaparkovala u klubu Planet Music Hall. Do začátku soutěže zbývaly tři hodiny, a tak se valná většina osazenstva vydala do města. První kroky po hlavním městě Rakouska ale připomínaly procházku městem duchů - sem tam člověk, pár aut, jinak mrtvo. Aby ne, naši jižní sousedí ctí neděli, obchody mají ze zákona zavřeno. Nicméně čekání nakonec uběhlo celkem rychle.

United Flavour, 24.2.2008, Vídeň d
© Honza Kulig / musicserver.cz
V pět jsme se tedy přesunuli ke klubu a jali se čekat na první vystupující. Planet Music Hall je sál velikostně srovnatelný třeba s brněnskou Flédou, konají se zde ale především rockové koncerty. Na rozehřátí se pro pár přihlížejících představila partička z Česka s názvem Salamandra. Úvodní nadšení okamžitě utnul celkový projev kapely. Parodie na Nightwish v nejvyšší možné míře, pokus o operní zpěv v podání klávesistky se nepovedl a ani hřímající frontman to nezachránil. Jediné, co Salamandře scházelo k tomu, aby byla totální kopií, bylo typické oblečení, v němž frontmanka Nightwish vystupuje. Po české ochutnávce začal maratón domácí produkce. První na řadu šla kapela z Vídně nazvaná Lox - P. Projekt o třech členech, kteří si vystačili s bicími, kytarou a počítačovou stopou, totálně odrovnala vokalistka. Nejenže byla během prakticky celé dvacetiminutovky mimo rytmus, její hlasový projev by nestačil ani na první kolo SuperStar.

Začínal jsem se těšil, že další parta přinese do zatím velmi vlažného publika trochu života, přeci jen název i hudební styl k tomu sváděly. Bohužel ska-swingový band Pirata Rossa se minul účinkem. Leader stylizovaný do Elvise předváděl na pódiu spíše vlastní orgasmus než zpěv, dechová sekce čítající tři hudebníky se zase nějak nemohla sejít. Ze solidního skáčka se stalo nehmatatelné nic. Následující kapela Frosted Soul si ze Salzburgu přivezla i pár fanoušků, kteří jim pod pódiem vytvořili důstojnou atmosféru podpořenou svitem prskavek. Frosted Soul bych přirovnal k hlučnějším Clou, jinak se od svých českých kolegů příliš nelišili. Zpěvák nepříliš dobře frázoval, a tak jedinou zajímavostí byl asi dvanáctiletý bubeník party, který překvapil vyváženým výkonem všechny přítomné.

Celkově panovala v klubu hodně uvolněná atmosféra, většinu skupin podporovala větší či menší parta fanoušků; soudnost některých ječících fanynek však neznala hranic. Jak se blížil závěr večera, klub se také docela slušně zaplnil a atmosféra s každým dalším vystupujícím houstla. Inu, lidé se přišli, jak už to bývá, pobavit a zapařit. Za českými fans zavítal několikrát bubeník Jaro, jen tak nasát atmosféru, pokecat, zasmát se. Čekání na půl desátou bylo ovšem i bez tak malým utrpením.

United Flavour, 24.2.2008, Vídeň e
© Honza Kulig / musicserver.cz
Po rakouském trojboji následoval italský metalový projekt The Crimson Sunset, který by ve svém hudebním žánru mohl platit za dobrou kapelu, nesměla by to však kazit jedna věc - Italové zahráli v podstatě pouze převzatý repertoár. Po nich následovala další domácí kapela The Incredible Fake. Ve svém profilu měla napsáno, že hraje funpunk, otázkou ovšem zůstává, co si pod tím sami hudebníci představují, neboť to, co předvedli, byl nefalšovaný metal. Zpěvák s vizáží Dolpha Lundgrena, ale bez svalů, toho víc nakecal, než odzpíval. Ještě že se pomalu začalo schylovat k "českému finále". Předtím si ještě pódium zamluvila vídeňská kapela Bach4. Klasický pop-rock, který kazila otřesná němčina sympatické zpěvačky, byl asi tím nejzajímavějším a nejstravitelnějším, co jsme do té doby mohli v klubu Planet Music slyšet. To už se ale začali všichni čeští příznivci tlačit k pódiu, aby vytvořili svým favoritům vřelé přivítání.

United Flavour nastoupili před natěšené české fans v plné sestavě a ve skvělé formě. První řady si pro sebe samozřejmě zabrali účastnící zájezdu, ale ani zbytek klubu - aspoň to tak vypadalo - neodolal nakažlivému mixu v podání multikulturního uskupení z Prahy. Carmen se nezdržovala s průpovídkami během songů a jedna pecka navazovala na druhou. Kdyby to šlo, United by jistě odehráli více než vyhrazenou pětadvacetiminutovou show.

United Flavour, 24.2.2008, Vídeň h
© Honza Kulig / musicserver.cz
Pak ještě půlhodinové čekání na výsledky a moderátor večera už stál před mikrofonem a publiku oznámil: "The winner of this quarterfinal round is...United Flavour from Czech Republic!" Nevím, jestli se dalo čekat něco jiného, nikdo lepší ten večer v Planet Music klubu nezahrál. Na Češích bylo vidět, že spolu vystupují již delší dobu a jsou vyhraní. Zbytek kapel se spíše hledal. Uvidíme, jak to bude v semifinále, kam společně s United Flavour postoupili ještě Lox - P a Frosted Soul.

Těsně před odjezdem si skupina pozvala do horní části autobusu všechny zúčastněné a Djei jim poděkoval za podporu. Odměnou bylo pár lahví šampaňského narychlo zakoupených na vídeňské benzínce. Cesta zpět pak probíhala ve znamení filmu "Čtyři pokoje", do nějž přispěl mimo jiné režisér Quentin Tarantino; většina autobusu však usnula. V Brně jsme vystoupili ve dvě ráno. Kdo by měl zájem, 23. března si může udělat výlet do Vídně, ten den se totiž koná semifinále.

United Flavour, Austrian Band Contest, Vídeň, Rakousko, 24.2.2008

Fotogalerie

United Flavour, 24.2.2008, Vídeň b
© Honza Kulig / musicserver.cz

United Flavour, 24.2.2008, Vídeň c
© Honza Kulig / musicserver.cz

United Flavour, 24.2.2008, Vídeň f
© Honza Kulig / musicserver.cz

United Flavour, 24.2.2008, Vídeň g
© Honza Kulig / musicserver.cz

United Flavour, 24.2.2008, Vídeň i
© Honza Kulig / musicserver.cz

United Flavour, 24.2.2008, Vídeň j
© Honza Kulig / musicserver.cz

United Flavour, 24.2.2008, Vídeň k
© Honza Kulig / musicserver.cz

United Flavour, 24.2.2008, Vídeň l
© Honza Kulig / musicserver.cz

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Mighty Sounds, to je dávka punk rocku, jaká nemá v Česku obdoby (15.07.2022 09:13)
- Fotogalerie: Festival Mighty Sounds v obrazech (14.07.2022 05:01)
- Naživo: United Flavour s Polemic přenesli posluchače k moři (20.08.2020 14:00)
- Video: United Flavour se vracejí s temperamentním songem "Candela" (07.02.2019 15:17)
- United Flavour oslaví deset let výročním klubovým turné (11.10.2014 18:08)
- Zimní verze festivalu Rock For Church(ill) přiveze londýnské Dub Pistols (23.01.2013 09:18)
- Festival Rock For Churchill propukne již tento víkend (23.08.2012 15:06)
- United Flavour a Ucee odehrají společný koncert (01.04.2012 16:18)
- Festival Hrady CZ odstartoval na hradě Rožmberk nad Vltavou, teď míří na Točník (13.07.2011 15:57)
- Rapper Henry D vydá desku a nabízí singl (23.04.2009 16:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu