Božský uragán

22.02.2008 05:00 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Bývalý hlas symfonicky metalových Nightwish, zpěvačka Tarja Turunen je nyní na volné noze a vydala nové sólové album. Její sólová deska "My Winter Storm" vzbuzuje v posluchačích, kteří očekávali nálož ryze metalových písní, ale rozporuplné pocity. Více se dovíte v naší recenzi.
6/10

Tarja Turunen - My Winter Storm

Skladby: Ite, Missa Est, I Walk Alone, Lost Northern Star, Seeking for the Reign, Reign, Escape of the Doll, My Little Phoenix, Boy and the Ghost, Sing for Me, Oasis, Poison, Our Great Divide, Sunset, Damned and Divine, Die Alive, Minor Heaven, Ciarán's Well, Calling Grace
Vydáno: 19.11.2007
Celkový čas: 60:56
Vydavatel: Universal
Po vyhození Tarji z Nightwish všichni s napětím očekávali, jak se každá ze stran zachová. Zbylé torzo oblíbené formace více jak rok hledalo vhodnou náhradnici a při tom nahrálo základ k nové desce. Tarja strávila čas odpočinkem a rovněž přípravami nového alba, kterému vdechla zvláštní sílu. Není to jen zimní bouře zuřící všude okolo půvabné zpěvačky, jak znázorňuje booklet, je to burácivá vichřice přímo v nitru Tarji.

Dlouho jsem ale s recenzí otálela, protože jsem sama nevěděla, jak desku brát. Dají se na ní najít opravdu silné momenty, které posluchače uchvátí, jako třeba ve skladbě "Sing For Me", na druhou stranu se více jak polovina skladeb zdá jako naprosto zbytečná a nicneříkající. Mnohým, a i mně samotně, ze začátku deska "My Winter Storm" připadala jako snůška na cestě sesbíraných melodií, které dohromady tvoří divný celek.

Z desky je jednoznačně cítit, že Tarja neví, kterým směrem se má ubírat. Zkouší od každého trochu. Od atmosférických prologů "Ite Missa Est", "The Escape Of The Doll" a "Sunset" se lehce přenáší k líbivým, lehce rockovým písním "I Walk Alone" či "My Little Pheonix". Zničehonic udeří s tvrdým námětem jako například v "Die Alive", kdežto v několika dalších skladbách se potácí na hranici ukolébavek a relaxačních rytmů á la Enya.

Bohužel ani tyto povedené kousky posluchače zcela nepřesvědčí, pořád tu zůstává jakýsi "plevel" navíc. Kdyby unylou "Oasis" nebo "Our Great Divide" vypustila nebo nahradila další pohádkovou "Minor Heaven", kde skutečně vynikne krása Tarjiného hlasu, získala by deska na přitažlivosti a pro většinou posluchačů by určitě byla i stravitelnější. Není to v žádném případě metalové album, s tvrdou muzikou má společnou tak leda předělávku do Alice Coopera "Poison", která se mimochodem velice povedla. Není to ani popové album, melodie jsou seskládané náročným způsobem a vyžadují posluchačovu otevřenost. Je to tedy svým způsobem náročné dílo, kterému ne každý porozumí.

Nicméně Tarja do nahrávky vtiskla všechnu melodickou líbeznost, všechno, co dřív svým zpěvem vkládala do Nightwish. Její hlasový rejstřík dostal obrovský prostor a toho zpěvačka využila, předvedla se a za tento výkon zaslouží obdiv. Snad se s příštím albem dočkáme jednotného materiálu, přikloněného na stranu melodického rocku. Podle vyzývavé "Ciarán's Well", kterou zpěvačka takticky umístila na konec desky, bych této vizi nadpozemské víly ovládající prameny rocku hojně obrostlými operními vokály s chutí věřila.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY