shop.musicserver.cz
Michael Jackson - Thriller (25th Anniversary Edition)

Když byl Jackson ještě zombie

Vydáno: 25.02.2008 13:00 v sekci Recenze - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Většina dnešních mladých zná Michaela Jacksona už jen jako úchyla, který má asi rád malé kluky a ukrývá se před světem. Reedice "Thrilleru", nejprodávanější desky všech dob, je dobrou šancí i jim ukázat, že byly doby, kdy byl Jackson především muzikant, zpěvák a tanečník. A génius.

8/10

Michael Jackson - Thriller (25th Anniversary Edition)

Vydáno: 11.02.2008
Celkový čas: 77:15 + 28:36

Skladby: CD - Wanna Be Startin' Somethin', Baby Be Mine, The Girl Is Mine, Thriller, Beat It, Billie Jean, Human Nature, P.Y.T. (Pretty Young Thing), The Lady In My Life, Vincent Price Excerpt From Thriller Voice-Over Session, The Girl Is Mine 2008 (With will.i.am), P.Y.T. 2008 (With will.i.am), Wanna Be Startin' Somethin' 2008 (With Akon), Beat It 2008 (With Fergie), Billie Jean 2008 (Kanye West Mix), For All Time
DVD - Billie Jean, Beat It, Thriller, Billie Jean (From Motown 25: Yesterday, Today And Forever)

Vydavatel: Sony Music

Předně: je zřejmé, že nová edice pětadvacet let staré desky má především zkusit nastartovat comeback byvšího krále popu. To ale neznamená, že by připomenutí nahrávky a její doplnění novými verzemi a DVD bylo od věci. Původních devět skladeb má totiž své místo v historii populární hudby pevně zapsané, ostatně celému fenoménu "Thrilleru" jsme se na musicserveru věnovali už v článku Čtvrtstoletí Jacksonova "Thrilleru".

Většina Jacksonových příznivců i těch, co prostě chtějí mít "Thriller" v poličce, ale určitě nejvíce zajímá přidaná hodnota, kterou s sebou nová reedice nese. Pětice remixů/nových verzí a jedna skladba z původních nahrávacích sessions desky, jež byla dopracována až koncem minulého roku. Stojí za to? Inu, jak co.

Hned tři kousky má na svědomí will.i.am, šéf Black Eyed Peas a vytěžovaný producent. U "The Girl Is Mine" použil původní domácí demo, tudíž naprosto ignoroval party Paula McCartneyho, přidal svůj rap i zpěv a spíše než remix stvořil úplně jinou skladbu. "P.Y.T. (Pretty Young Thing)" pak s původní nahrávkou také nemá společného téměř nic, jedná se v podstatě o novou píseň. Zcela opačným směrem se pak pustil v "Beat It", kterou jen doplnil novými zvuky a zpěvem Fergie, ale jinak skladbu nechal v podstatě netknutou. Nijak zvlášť se nedařilo ani Kanye Westovi, jehož remix "Billie Jean" pouze vypustil signifikantní basovou linku a přidal na smyčcích.

Oběma slavným producentům nečekaně vypálil rybník Akon, jenž ve zcela nové verzi "Wanna Be Startin' Somethin'" ponechal vše, co dělalo píseň skvělou, a ještě ji doplnil výtečnou klavírní linkou. Zcela po zásluze se právě tahle pecka stala singlem (kromě Británie, kde vyšla jako singl "The Girl Is Mine"), jen škoda, že Jackson s Akonem neudělali klip, protože by to mohl být opravdový hit.

Tři verze reedice

Reedice "Thrilleru" vyšla hned ve třech edicích, které všechny obsahují CD a DVD, liší se pouze balením. Dvě obyčejné se různí obalem, který vychází buď z původní verze, nebo má takzvaný zombie cover. Luxusní limitka má rozšířený booklet s více fotkami a je v pevném papírovém obalu.

Celý nový "Thriller" pak uzavírá balada "For All Time", která by byla příjemným béčkem kteréhokoli singlu, jen je prostě moc obyčejná. Asi i proto se nakonec na původní desku nedostala.

Bonusové DVD už je jen bonusem, protože trojice videoklipů a vystoupení z oslavy vydavatelství Motown, kde Jackson v "Billie Jean" poprvé předvedl svůj moonwalk, snad už viděl každý. Kolik rozhovorů, materiálů z natáčení klipů a dalších materiálů mohlo dévédéčko obsahovat...

Výroční reedice "Thrilleru" je příjemné připomenutí slavné desky. Jen je škoda, že novými verzemi byli pověření výhradně američtí producenti z r'n'b a hiphopové branže, kterým se navíc zrovna moc nedařilo. Na druhou stranu by jejich jména u remixů mohla přitáhnout mladší posluchače k původním devíti skladbám. Ty totiž i po letech ukazují, jakými byli Jackson a producent Quincy Jones vizionáři a že společně vytvořili nejen komerčně úspěšnou, ale i nadčasovou desku. Původnímu "Thrilleru" bych dal devítku, bonusům šest. Přiložené dévédéčko a hezké balení to zaokrouhlí na osm.

NÁZORY
  • Svatá pravda (Yngwie, 25.02.2008 15:21) Reagovat

    Je to tak. Člověk s reedicí dostane pár předělávek navíc, které však vedle originálu působí poněkud zbytečně. A tak jedinou devízou může býti vyleštěný zvuk, i když fajnšmekři půjdou radši po vinylu.

  • * (Jana, 03.03.2008 06:30) Reagovat

    Ty remixy nejsou špatný, ale jsou přebytečný, což je ještě horší. Jinak samotný Thriller z roku 1982 je skvěla deska, ale myslím, že následující alba MJ (Bad, Dangerous) se mu mohou rovnat. U mě osobně už Thriller dávno překonaly.

  • 8/10??? (onik81, 22.07.2009 15:05) Reagovat

    Nejúspěšnější deska má jen 8/10???? Neumím si představit, jak skvělá musí být deska, aby dostala zasloužených 10/10. Jen jedna deska se může rovnat této desce a to Bad.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Nové desky 6/2024 - od Thoma Artwaye přes Zaru Larsson po Ushera (14.02.2024 21:31)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Akon zavítá v květnu do pražského Fora Karlín (06.02.2024 10:11)
- Hudba v TV: Seriál "Idol" s The Weekndem si kritiku nezaslouží. Je krutý a nestydatě sexy, ale tne do živého (05.08.2023 09:00)
- Audio: Britney Spears a will.i.am znovu spojili síly. Singl "Mind Your Business" ale velká očekávání nesplní (24.07.2023 17:25)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu