shop.musicserver.cz

Deep Purple s orchestrem aneb jak na Filharmonii do sportovní haly

Vydáno: 12.10.2000 19:54 v sekci Naživo - Hynek Just | foto: facebook interpreta

V úterý proběhl v pražské Paegas aréně tolik očekávaný koncert Deep Purple s Rumunskou filharmonií a byl to zážitek vskutku jedinečný. Pokud jste chyběli, přečtěte si, o co jste přišli, pokud jste byli na místě, připomeňte si ten skvělý zážitek třeba ještě jednou.

Deep Purple - London 99, celkově
© Deep Purple
Očekávání koncertu byla popsána mnohými a mnohde. Názory na to, jaký zážitek nás se starými kmety hard-rocku čeká, se různily od těch nejskeptičtějších, které braly spolupráci se symfonickým orchestrem jako komerční tah, vyměklost, únik před pořádným nářezem, k těm nadšeným, které braly tento experiment jako krok kupředu. Koneckonců, pokus o souhru s filharmonií realizovali Deep Purple již před jednatřiceti lety (ano, loňská koncertní nahrávka z londýnské Royal Albert Hall byla obnovenou premiérou projektu "Concerto For Group And Orchestra") a tenkrát byl přijat rozpačitě jak mezi diváky, tak mezi členy kapely. Obě strany měly strach z toho, že přijdou o oblíbené rockové dýchánky, stávající nevybouřenost jim neumožňovala dostatečný nadhled nad tímto stylem. Přesto byl tenkrát tento pokus důležitý a pravděpodobně velmi ovlivnil další vývoj kapely, neboť to, čím se Deep Purple od ostatních hard-rockových bratrů lišili, byly právě pokusy o vpravování prvků vážné hudby do rockových aranží. Čili fakt, že se po více než třech dekádách (tu více tu méně úspěšných období plných zvratů, hádek, výměn členů a stylů) fungování kapely s patřičnou zkušeností a odstupem vrátili ke spouhře s filharmonií, sliboval přinejmenším zážitek nevšední a zkušenost jedinečnou.

První část koncertu patřila hostům kapely a jejich spřízněným projektům. Po nastoupení Rumunské filharmonie "George Enescu" s londýnským dirigentem Paul Mannem a naladění přišel na pódium Jon Lord se svým hostem Millerem Andersonem, který s orchestrem zazpíval dva roky starou skladbu "Pictured Within". Orchestrální úprava s pomalým, táhlým a sladkým (leč perfektním) zpěvem nesla většinu znaků klasického klišé popových hvězd s orchestry. O stupínek rokovější a hlasitější ráz měla návštěva Ronnie James Dia (se zbytkem členů DP). Ten dostal čtyři skladby na to, aby předvedl patrně to nejlepší z toho, co kdy se členy DP (např. v pověstných "Rainbow") nahrál. Většinu svých spřízněnců v publiku nezklamal, skladby "Sitting In A Dream", "Love Is All", "Fever Dreams" a "Rainbow In The Dark" splnily očekávaný účel. Ortodoxní fandové DP potleskem šetřili, Ronnie přes všechny snahy zůstal jen odvarem toho, čeho dokáží se stejnými prostředky dosáhnout párplové.

Deep Purple - live, 1
© Deep Purple
Nyní nadešla chvíle, kdy měli kompletní DP a orchestr dokázat, že nám mají co ukázat a že jsme do sportovní haly nepřišli nazmar. Teď měla přijít chvíle pravdy, kdy se ukáže, mají-li ještě dnes pánové na to a neskouzli-li do vyměklých smyčcových patetických popových standardů, kterým se nevyhnuli mnozí slavní ex-bouřliváci... Ze strany vstoupila dechová sekce (trombón, trubka, sax), Ian Paice odklepal a mně se podlomila kolena. Instrumentálku "Wring That Neck" ("Book Of Taliesyn", 1968) považuji za hodně zdařilou i v klasických hard-rockových koncertních verzích, nicméně aranž, kterou zde obohatila dechová sekce a skromně akcentující orchestr, kombinovaná s výborným čistým a zřetelným zvukem, byla krásnou ukázkou citlivě a maximálně ústrojně zkomponovanou fúzí více žánrových zdrojů (v tomto případě jazně jazzového, klasického a rockového). A jelo se dál, v podobném duchu, leč již v ostřejším hávu došlo na "Fools" ("Fireball", 1971), pomalé blues "When The Blind Man Cries" (z připravovaného alba?), opět o dechy obohacenou "Ted the Mechanic" ("Purpendicular", 1996) a "Watching The Sky" ("Abandon", 1998). Série klasických hitovek byla přerušena několikaminutovým sólem Steve Morse, které přes nadějný a dynamický začátek (kdy došlo k odpovídání mezi ním a orchestrem) skončilo v klasických hlasitých rychlých metalových vodách. Jako balzám na duši pak zafungovala poměrně dlouhá čistě orchestrální předehra k "Pictures Of Home" ("Machine Head", 1972), výborným nakopnutím byl její elektrický začátek a celý průběh, opět velmi citlivá souhra orchestru a kapely. Po poslední hlasitější skladbě "Sometimes I Feel Like Screaming" ("Purpendicular", 1996) došlo k hlavnímu bodu večera, k místu, kvůli kterému především se zde s DP sešla filharmonie, tedy "Concerto For Group And Orchestra" (1969, vyd. 1970).

Deep Purple - London 99 - 2
© Deep Purple
A to byla část koncertu, která za to rozhodně stála. Dlouhé části hry filharmonie (které dokázaly udržet až na pár pískalů nabitou halu v tichosti) byly střídány výbušnými a jednoduchými rockovými pasážemi, dvě zvukově odlišná tělesa se spojila v jedno tělo a začala mluvit jednou řečí, která byla čistá, zřetelná a srozumitelná, celý projev měl hlavu a patu a čitelnou linii. Z jakýchsi nepochopitelných důvodů byla vynechána třetina "Concerta", odehrán byl pouze "Movement 1" a "Movement 3" - pokud byl důvodem časový press, pak se nemohu zbavit dojmu zbytečnosti výstupu R.J.Dia.

Ovace sklidili všichni hudebníci oprávněně silné, bravo autorovi Jonu Lordovi, bravo dirigentovi Paul Mannovi. Poměrným unikem bylo následující zařazení skladby "Perfect Strangers" (Perfect Strangers, 1984), ti, kdo měli načtené setlisty z jihoamerické části šňůry, museli být obzvlášť překvapeni - nikde jinde ji zatím nehráli. Posledním a nijak překvapivým (zvláště pro ty, kdo měli v paži předešlé setlisty) momentem koncertu byla dlouhá a estrádní verze "Smoke On The Water" ("Machine Head", 1972) se všemi hosty, plným orchestrem a divokými světly, která měla koncert ukončit.
Deep Purple - live -2
© Deep Purple
Pak odešel orchestr, odešli hosté a došlo na přídavek, klasickou vypalovačku "Highway Star" ("Machine Head") s dvojsólem Morse a Gilliana. Přes velkou nevůli diváků se na pódium podruhé nevrátili, intenzivní vytleskávání bylo nekompromisně přebito reprodukovanou hudbou (pro úplnost "Sitting Int The Duck Of The Bay" Ottise Reddinga).

Vystoupení to bylo výjimečné nejen svým nápadem, nejen výtečným zvukem, ale i vervou a energií, které z muzikantů sálaly a přítomností ohromného nadhledu nad desítkami let, které spolu Deep Purple prožili. Celý koncert vyšel loni na CD i DVD, nese název "Live At Royal Albert Hall" a více informací o něm získáte zde.

Deep Purple & "George Enescu" Philharmonic Orchestra, Ronnie James Dio, 10.10.2000, Paegas aréna, Praha


NÁZORY
  • Poslední skladba (Bohuš Folta, 13.10.2000 07:34) Reagovat

    Poslední skladba jako přídavek byla již tradičně Black Night.

  • Deep Purple - najlepši (ján Greštiak, 13.10.2000 14:19) Reagovat

    Som fanúšikom skupiny Deep Purple.Poznám celú ich tvorbu a toto bol môj ich šiesty koncert. Každý z nich bol iný a niečim ma prekvapil tak isto aj tento posledný v Prahe. Jednoducho musím konštatovať, že na dobu ktorú už spolu hrajú a kvalitu ich produkcie sú zo všetkých rockových kapiel NAJLEPŠÍ.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Deep Purple v Brně zahráli na nostalgickou notu (16.07.2023 22:21)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Glenn Hughes přiveze do Olomouce výročí alba "Burn" od Deep Purple (22.06.2023 07:41)
- Koncerty Deep Purple a Hollywood Vampires se přesouvají ze Slavkova do Winning Group Areny (15.06.2023 15:12)
- Dvoudenní Slavkov Open přiveze Deep Purple a Hollywood Vampires (24.11.2022 09:28)
- Nové desky 47/2021 - od Deep Purple přes Westlife po Black Label Society (01.12.2021 16:35)
- Video: Gangsteři Deep Purple se v klipu "Oh Well" vydávají na poslední akci (14.11.2021 17:44)
- Deep Purple připravili album coververzí (08.10.2021 17:13)
- Slavná alba: Z popela kasina a zimy na hotelových chodbách dokázali Deep Purple vykřesat desku "Machine Head" (11.09.2021 10:00)
- Nové desky 32/2021 - od The Killers přes Sepulturu po Sheryl Crow (18.08.2021 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu