shop.musicserver.cz

Hudba, nebo reality show?

Vydáno: 11.02.2008 05:00 v sekci Na okraj - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Formát reality show změnil od základů dramaturgii televizních programů a následky jsou vidět i v hudebním průmyslu. Od Daughtry, přes Anetu až k Amy Winehouse, nejprodávanější interpreti těží z chytré mediální manipulace, k níž jim pomáhají masmédia hlavně bulvárního ražení. A co na to Japonci?

Amy Winehouse
© thesun.co.uk
Se svým synem, kterému jsou dva a půl roku, často koukáme na japonské animované seriály. Je to zábava, abych tak řekl, pro nás oba. Jeho nejvíc baví úvodní a závěrečné titulky, u nichž obyčejně zní nějaká chytlavá j-popová písnička. Dokonce se naučil - k mé nemalé radosti -, že když zmáčkne (bouchne na) určité tlačítko na klávesnici, přehrávací program spustí film znovu, tedy začne znovu hrát úvodní písnička. Abych mu udělal radost, odrhovačky ze seriálů, které jsme viděli, jsem mu vypálil na CD a často mu je pouštím. Písničky má spojené s tím, co viděl v televizi, a proto je rád poslouchá. Proč tenhle na první pohled divný úvod? Protože mám pocit, že stejně jako můj malý syn se v poslední době chová většina konzumentů hudby.

Jestli čekáte, že budu mluvit o uměle vyrobených hvězdách z televizních talentových soutěží z díly Simona Cowella (od Pop Idol/Superstar až po X Factor), tak se mýlíte. Cowellizace průmyslu populární hudby je totiž mnohem širší nákaza, která se už neomezuje jen na pár večerních pořadů v televizi. Je všude. Aby se dnes interpret stal slavným, musí kromě zvládnutého zpěvu, vystupování a image být především vidět v médiích. Jistě, to platilo i dříve. Kdo chtěl být úspěšný, musel dělat rozhovory, točit klipy, nechat se fotit na obálky časopisů. Jenže dnes je hlavně potřeba být vidět v bulvárních novinách.

Amy Winehouse
© dailytelegraph.co.uk
Pop se stal jednou velkou reality show, v níž se interpreti pod vedením marketingových specialistů mění v tvůrce šikovně medializovaných skandálů. Důkazy? Stačí se podívat na žebříček nejprodávanějších desek na dvou největších světových trzích - v USA a Británii. V Americe prodal nejvíce desek Josh Groban se svým vánočním albem "Noel", kterému alespoň pomohlo, že několikrát zpíval v show populární Oprah Winfrey. Hned za ním jsou ale Daughtry (neboli kapela poraženého finalisty z American Idol) a soundtrack k televiznímu filmu "High School Musical 2". Ten jen podtrhl úspěch Disneyho hvězd, které na teenagery útočí z jejich kabelové televize. Pokud neznáte jména The Jonas Brothers nebo Miley Cyrus, tak je to hlavně proto, že se nedíváte na Disney TV.

V Británii se o příčku číslo jedna ve výročním žebříčku na poslední chvíli přetahovali Leona Lewis (tedy vítězka X-Factor) a Amy Winehouse. Netvrdím, že Amy neumí zpívat a že "Back To Black" není slušná popová deska. Amy ovšem na úplný vrchol pomohla řada skandálů, které jí udělaly větší reklamu, než by kdy udělal nějaký hitový singl (který mimochodem na desce nenajdete). Její neuspořádaný život se proměnil v nekonečný seriál pro bulvární noviny, které o ní psaly celý rok. V jejím případě, stejně jako třeba u Britney nebo u Dohertyho, se asi těžko dá spekulovat, že všechno je jenom hra. Do jaké míry je ovšem jejich neštěstí využito marketingovými specialisty z jejich nahrávacích firem, už je ale jiná věc.

Britney Spears
© thesun.co.uk
Nechci, aby to vypadalo, že se rozčiluju. Na moralizování nad zkažeností světa mi ještě chybí věk (a přebývá inteligence - aspoň doufám). Jen mě trochu zaráží, že se z žebříčků kamsi vytratila hudba, která by ke své existenci nepotřebovala podpůrných berliček marketingu. Samozřejmě, oddělit tyto dvě věci bylo skoro nemožné vždy aneb kde by byli Sex Pistols bez Malcolma McLarena a jeho spínacích špendlíků a co by dělali Manic Street Preachers, kdyby Richey nezmizel. (Fanoušky MSP prosím, aby pro jednou nepsali do diskuze a udělali místo toho třeba deset kliků. Pro zdraví.) A každá velká hvězda minulosti na sebe dříve či později nabalila nějaké mediálně vděčné historky a stovky bulvárních fotografů. Po finální cowellizaci popu se mi ale zdá, že všechny budoucí hvězdy budou muset vedle konzervatoře absolvovat také průpravu v pokročilé manipulaci s médii.

Abych se ještě vrátil k synovým animákům. Trochu jsem pátral ve Wikipedii a zjistil jsem, že většinu písniček, které si notujeme (japonsky neumíme, ale to nevadí) zpívají teenagerské hvězdičky, kterým Japonci říkají idoru, což je jejich pokus říct anglické idol. Idoru jsou obyčejně krásné mladé holky, jejichž náplní práce je fotit se, dělat modeling, objevovat se v televizních pořadech, otevírat supermarkety, hrát ve filmu, psát (nejspíš asi jen podepisovat) knihy; prostě být hvězdou na plný úvazek v pokud co možno nejvíce mediálních odvětvích. Zapomněl jsem na zpíváni? Ano, samozřejmě, taky zpívat. Hlavně písničky k anime seriálům, které běží v televizi. Nedávno jsem si listoval v jednom anglickém časopise věnovaném anime a objevil jsem tam žebříček nejprodávanějších singlů v Japonsku. Hned několik skladeb v první desítce byly písničky z populárních anime seriálů, případně je zpíval někdo, kdo se dříve proslavil jako interpret titulní písně k anime. Tak už i ti Japonci! A to ani nepotřebovali Simona Cowella.

NÁZORY
  • to urcite (hlava, 11.02.2008 14:29) Reagovat

    na hitovy singl na albu amy winehouse urcite nenarazis pokud si ho aspon jednou neposlechnes.
    co treba min. rehab??? ha. a v bulvaru se zacla objevovat az kdyz zacli hrat rehab 10x denne v radiu - ne na impulsu - ale na britskych
    komercnich stanicich....takze tak. nejdriv fakta chytroline

  • a (a, 11.02.2008 21:13) Reagovat

    jo, už i ti japonci
    nejmíň třicet let už :)

  • Nonsense (Jan Mrázek, 12.02.2008 10:15) Reagovat

    Nechápu, jak může fanoušek metalu hodnotit stav mainstreamové populární hudby, nebo se vyjadřovat k deskám od Amy. To je, jako by vegetarián dělal posudek na lokální Steak House.

  • nasli ste teplu vodu (faker, 12.02.2008 13:37) Reagovat

    Pointa tohto dlhocizneho a nudneho clanku je akoze v com? Ze bulvar predava aj hudbu? Ako autor "sebakriticky" podotkol aj vo svojom clanku, deje sa to tak uz nejakych par desiatok rokov. Skoda ze pri tomto uvedomeni neprestal pisat dalej a nerozmyslel si jeho nezmyselne uverejnenie. To by vsak neboli penaze, ze jo..:))

    Nepametam si kedy som tu cital fakt dobry clanok. Najprv "kauza" Radiohead a ich "podvod", potom "Once", potom "Chinese democracy" a k tomu mimozne recenzie na koncerty napr. Roisin Muprhy alebo Smashing. mate celom dobry streak, som zvedavy ako dlho vam toto bahno vydrzi. Ak sem teda este niekedy pridem.

  • Dobrý článek (Daan, 13.02.2008 11:34) Reagovat

    dobrý článek.
    panu Mrázkovi bych poradil podívat se na stránky Karla Veselého a tiše závidět jeho mimořádně eklektickému hudebnímu vkusu. nad metalem ohrnují nos dnes jen úzkoprsí mimoni, který nevědí co se děje v alternativní progresívní hudbě.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nick Cave natočil pro film o Amy Winehouse i novou originální píseň (21.03.2024 15:41)
- Podívejte se na první oficiální teaser filmu o Amy Winehouse "Back to Black" (12.01.2024 12:26)
- Žebříčku nejprodávanějších hudebnic v Británii vévodí Adele, druhá je Amy Winehouse (24.10.2021 17:35)
- Nové desky 37/2021 - od Daughtry přes 2Cellos po Toma Hodge & Floexe (22.09.2021 17:05)
- BBC připravuje dokument o Amy Winehouse. Zpěvačku představí očima její matky (08.04.2021 09:52)
- Audio: Poslechněte si nové písně od Nirvany nebo Amy Winehouse. Napsala je umělá inteligence (04.04.2021 13:58)
- Slavná alba: Zlomené srdce Amy Winehouse stvořilo Cenou Grammy oceněnou desku "Back To Black" (20.03.2021 09:00)
- O "Klubu 27" vznikl hororový film. V brzké smrti hudebníků má dle něj prsty podsvětí (12.04.2019 11:43)
- Hologram Amy Winehouse vyjede příští rok na světové turné (13.10.2018 17:21)
- Nové desky 29-30/2018 - od Ricka Astleyho přes Rise Againts po Underworld s Iggy Popem (02.08.2018 07:13)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu