shop.musicserver.cz
Chlapiksxichtemwlka - Nerapuju, spíš recituju

Chlapiksxichtemwlka - Nerapuju, spíš recituju

Vydáno: 12.02.2008 05:00 v sekci Rozhovory - Radek Hendrych | foto: facebook interpreta

Chlapiksxichtemwlka dal musicserveru svůj první rozhovor. Dozvíte se v něm, že sám nechápe, proč má za osm měsíců na Bandzone.cz skoro šedesát tisíc návštěv, jestli je jeho hudba jen chladný kalkul a jak se to má s jeho dalšími projekty. Je to opravdový idiot nebo génius, na něhož jsme čekali?

Chlapiksxichtemwlka
© bandzone.cz/chlapiksxichtemwlka
Vypalovačky "Plná taška hulení" a "Život na vesnici" zná snad každý, kdo užívá služeb Bandzone.cz. Chlapiksxichtemwlka je fenomén, který se svým drzým amatérismem rozboural představy o úspěšném muzikantovi. Téměř šedesát tisíc návštěv na jeho profilu za osm měsíců vypovídá leccos. Člověk, který vystupuje pod přezdívkou Čáp, má však na starosti víc hudebních projektů, ty se bohužel vezou ve stínu úspěšnější recese. Jedná se o nástin progressive-metalu (Čáp), hyperexperimentálního Pana Obličeje a rachotivou metalovku Since I'm Bleeding. Rozhovor s Chlapikemsxichtemwlka probíhal přes ICQ, abychom udrželi jeho pečlivě šlechtěnou anonymitu. Trval dvě a půl hodiny a byl celkem vyčerpávající. Že Chlapík (jak mu dále budeme říkat) je "někde jinde", snad dostatečně nastiňují i jeho odpovědi.

Působíš v celkem čtyřech projektech dostupných na Bandzone.cz. Jak se vyrovnáváš s tím, že největší pozornost přitahuje Chlapiksxichtemwlka?

Jak víš, že jsou 4?

Odtušil jsem to podle stejnýho kontaktního čísla ICQ... Navzájem se ty projekty mají v přátelích.

No jo... Můj hlavní projekt byl Čáp, na Bandzone.cz jsem ho umístil jako první... Návštěvnost nebyla nikterak úchvatná, ale těšilo mě, že se moje muzika alespoň dostane mezi lidi a některé ohlasy byly dokonce kladné. Asi po dvou nebo třech měsících mě napadlo, že bych si mohl udělat ještě jeden boční pojekt, a tak jsem ve spolupráci s DJ Skhy založil profil CHlaPiKsXiCHteMWlKa a zveřejnil na něm své nahrávky z doby, kdy mi bylo asi 13. No a druhý den jsem byl na druhém místě v Bandzone Top 5 a jsem tam dodnes, takže za ten půl rok jsem se už vyrovnal s tím, že Čáp asi nebude mít padesát tisíc návštěv, i když mě to na jednu stranu mrzí, protože tam jde o skutečné hudební nápady a instrumentální muziku, na rozdíl od Chlapíkova vyprávění. Ve 13 letech jsem měl rád hip hop, hlavně Eminema, a tak jsem si chtěl nahrát své vlastní album. Otec mi sehnal playstationový program "Music", kde bylo možno skládat k sobě bicí a různé melodie, a tak jsem si vytvořil několik podkladů, ale neuměl jsem psát texty a ani vlastně nevěděl, o čem bych chtěl mluvit (rapovat), a tak jsem si k televizi postavil rádio, zapnul nahrávání a prostě do toho říkal, co mě napadlo. Spousta lidí mi píše, že jsem ubohej, nemám hudební sluch a měl bych se na to vysrat, ale málokdo ví, že song "Plná taška hulení" je podle skutečné události, samozřejmě až na ty pistole:-)

A skladba "Život na vesnici" je napsána taky podle skutečné události?

Přesně tak. Všechny věci, o kterých tam vyprávím, jsem někdy zažil nebo viděl. Slyšel jsem lidi, jak se baví o tom, jak se viděli v supermarketu, když jsem nakupoval v krámku v malém městě, tak si to prodavač psal propiskou na papírek a pak to z hlavy vypočítal, taky jsem slyšel v sobotu v devět ráno cirkulárku a potkával lidi v kožených pantoflích. Když jsem nahrával "Život na vesnici", tak jsem to akorát celé shrnul, opravdu nic není vymyšlené.

Takže prakticky zachováváš původní princip rapu, autentickou výpověď.

Asi ano, až na to, že můj projev ani tak nepřipomíná nasrané rapování, ale spíše takovou recitaci.

Mohla to být možná slibná kariéra rappera, přesto se víc věnuješ jiným věcem. Snažíš se svoje projekty nějak rozvíjet do hloubky, nebo jen stále přibývá jejich množství? Co třeba koncert s Čápem?

Množství už nepřibývá, vznik Čápa a Chlapíka už jsem objasnil, dalším je Pan Obličej, kde jsem chtěl prezentovat skladbičky, které jsem dělal ve volném čase a které podle mě ani nejsou zařaditelné pod konkrétní žánry. Není to regulérní projekt, spíš recese, kterou ale asi chápu jenom já. No a Since I'm Bleeding je profil skutečné hudební kapely, ve které v současnosti působím jako kytarista.

Je tedy jen otázkou času, kdy na veřejnost prosákne tvoje skutečná podoba...

No nevím, jestli zrovna Since I'm Bleeding je záležitost, která prosákne na veřejnost:-D

Studiová kapela?

Sklepní kapela o dvou členech, z nichž jeden přišel o vypůjčený nástroj a zároveň se musí připravovat na maturitní zkoušku, takže existence kapely je právě dočasně pozastavena.

Když čtu názory lidí na tebe, jsou to dva extrémní póly: buď jsi idiot, nebo genius. Proč podle tebe Chlapiksxichtemwlka láká takovou pozornost?

Upřímně si myslím, že kdybych chlapíka prezentoval v sociálně vyspělejších zemích jako třeba Francie nebo Švédsko, měl bych návštěvnost asi 50 lidí a názory jen o tom, že jsem debil. Ovšem když svou tvorbu zveřejním v zemi, kde je kapela číslo jedna Kabát, není se čemu divit. Možná je to také dáno tím, že spousta dnešních kapel jen napodobuje různé současné styly jako nu-metal, hardcore a člověk se v tom přestává orientovat, písničkám chybí unikátnost a těžko se v nich hledá konkrétní záliba, a když si mezi tím vším poslechnete třináctiletýho kluka, jak mluví o tom, že má rád čípky, tak to asi leckoho zaujme víc.

Chlapiksxichtemwlka
© bandzone.cz/cap
Navíc z tvých písniček sálá určitá "úchylnost". Na druhou stranu z dalších hudebních počinů je dost slyšet touha po experimentu. Snažíš se vymýšlet zcela nové věci?

Určitě, například u Čápa se snažím nedodržovat standardní skladbu skloka - refrén - sloka - refrén, i když ono to tak nějak z toho vždycky vyleze samo. A u Pana Obličeje se ani nedá hovořit o písničkách, ale, jak jsi řekl, o experimentech.

Teď je otázka, který z tvých projektů má největší budoucnost. Je docela možné, že promakáváním Čápa jen skončíš v další škatulce "progressive metal"...

Na Čápovi už ani nepracuju. Od doby, co hraju v kapele, se snažím přinášet všechny nápady tam a s Chlapíkem sám nevím, co dál... Stále si mě někdo přidává na ICQ a píše mi, že jsem nejvíc, nabízí mi 500 za cd a hlavně se množí nabídky na živá vystoupení. Jenže já už ty playstationové podklady nemám k dispozici a ani už nemám takový hlas jako ve třinácti letech a ani už nejsem takovej blázen. Asi bych nedokázal vylézt na pódium a před stovkou lidí mluvit o lidech v teplákách se čtyřma pruhama.

Proč si s chlapíkem ještě neseknul? Jsi na pochybách? Nebo se prostě rád vyhříváš na výsluní?

Jak neseknul?

Napsat na profil: "Konec, žádný další skladby nebudou, ani koncert." Protože si myslím, že tvrdé fanouškovské jádro na nové věci určitě čeká.

Já už jsem vystoupení přislíbil. Jeden člověk z Trutnova si dokonce platí lidi za to, že mi složí ty podklady ke skladbám.

Kde a kdy bude to vystoupení?

V Trutnově by to měl bejt červen, dál festival v Lubné ve východních Čechách v srpnu, ještě se něco rýsuje v Praze. Nabídek je víc, ale všem píšu, že nemám k dispozici podklady ke skladbám.

Koncertoval bys rád i bez toho, abys skládal nové písničky?

Co se týče chlapíka, tak si ani nedokážu představit, jak by takovej koncert vypadal:-) Rap už rád nemám, takže by mě to ani nebavilo...

Počkat, takže v Trutnově se bude odehrávat co?

Těžko říct... podklad k "Plný tašce hulení" už sem si složil, takže tahle skladba už je naživo "hratelná", jenže nevím, jak s těma dalšíma a jestli bych měl vůbec zájem "zpívat" naživo třeba "Čípky" nebo "Slepýho kámoše". Takže se nabízí univerzální řešení s Čápem, Chlapíkem a Panem Obličejem v jednom.

Tohle řešení považuješ za možné? Dočkáme se nějakých takovýchto koncertů? Budou přibývat?

Tohle řešení považuju za jediné. Protože i kdybych se rozhodl vystupovat jako Chlapíksxichtemwlka, neměl bych program na víc než 10 minut. Takhle bych řekl, že přitáhnu širší spektrum příznivců ať už elektronické, či kytarové hudby.

Chlapiksxichtemwlka
© bandzone.cz/chlapiksxichtemwlka
Já bych ale stejně viděl riziko v tom, že lidi budou chodit na tebe nikoli jako na tři různé projekty, nýbrž "na Chlapíka". Nebojíš se toho, že se takové koncertování může zvrhnout v pouhou zábavnou atrakci, co časem omrzí?

No právě, lidi by chodili spíš na Chlapíka, ten už má renomé a přiláká na koncert velkou návštěvu, a pak bych hrál částečně něco od Chlapíka, Pana Obličeje a Čápa a bylo by z toho strhující divadlo, ale spíš by mě lidi poslali do prdele, tahle možnost je tu taky.

Je česká hudební scéna zaostalá?

Jako ta profesionální? Myslíš jako Landa a Chinaski a tak?

Spíš mě to ale zajímá obecně.

Těžko říct jestli přímo zaostalá, nejsem odborník ani to nějak zvlášť nesleduju. Je pravda, že tu není moc na výběr. Určitě je zaostalá v tom, o čem jsem mluvil... Není tu nic takříkajíc neobvyklého. Máme tu rockové kapely, máme tu hip hop, máme tu taneční hudbu, ale nic, co by vybočovalo ze standardu.

Otázka je, jestli třeba Chlapíksxichtemwlka, který z toho standardu vybočuje silně, je opravdu krokem tou správnou stranou.

Pro někoho možná jo, ale velká firma by mu asi smlouvu nenabídla, ale určitě by to v jistých směrech tuhle scénu oživilo, až už negativně či pozitivně.

Baví tě vůbec ještě Chlapíkovy písničky?

Já jsem to hodně dlouho neslyšel... Asi před dvěma rokama mi to někdo vracel, tak jsem si to dal do mp3 a poslechnul si to, ale vzhledem k tomu, že už poslouchám něco úplně jinýho a jsem starší, tak se na to dívám úplně jinak, než když mi bylo třináct a byl jsem rád, že mam vlastní album. A pak jsem si to pustil, když to bylo půl roku první na bandzone, a snažil se pochopit, jak to může mít 50 tisíc návštěv.

Pochopil jsi?

Ani ne.

Proto mi přijde divný, když máš v plánu (v možnosti) s tímhle vystoupit naživo, byť kombinovaně s dalšími svými projekty.

Peníze nesmrdí:-)

Zpočátku jsi narážel na to, že pokud bychom byli trochu rozvinutější zemí, pravděpodobně by Chlapík neskončil s takovým úspěchem. Teď, když se vezeš na vlně nedostatečný rozvinutosti (obvykle se tomu říká vidláctví), tak z toho hodláš rejžovat. Co to je za manýry?

:-))) No proč ne? Založím kariéru na tom, že nic neumím, a je to sranda...

To mi připomíná Evu a Vaška.

Tak o těch vím jen to, že je to v současnosti nejpopulárnější dvojice, ale jinde než v teleshoppingu jsem se s touhle formací nesetkal.

Na YouTube.com mají spoustu nářezovejch videí. Prodali zarážející množství desek, což mě vskutku znechucuje. Nemůže být osud Chlapíka podobný? Srandovní atrakce na prodej bez jakékoli hloubky, když ani interpret sám netuší, co na tom posluchači vidí...:-)

Tuším, co na tom posluchači vidí, ale (asi jako každýho) mě udivuje ten úspěch. Jak jsem řikal, v tom množství kapel, co je na Bandzone.cz, je tohle to, co vám zaručeně utkví v paměti a podíváte se tam znovu při dalším přihlášení. Ale zatím na tom nijak nerejžuju, mimo Bandzone.cz zas tak populární nejsem.

Chtěl bys?

No tak určitě je to zajímavější a lépe placené, než chodit každej den v 6:00 do fabriky. (Do žádný nechodím, to byl příměr.)

V jak moc velkém utajení držíš Chlapíka a svoje ostatní projekty? Říkáš o nich všem svým známým? Chlubíš se?

Ani nevím... Oni se to všichni tak nějak dozvěděli sami.

Jaké jsou jejich reakce? Samozřejmě mě zajímají oddané fanynky.

Jako jestli na to balim holky?

Ne, jestli máš vůbec nějaké fanynky v ulicích, mimo bandzone, které tě otravují na ICQ, snažej se zjistit, kde bydlíš, aby ti tam posléze poslaly růže...

:-))) No to fakt ne, na ICQ si mě občas někdo přidá, ptají se, jestli jsem to fakt já, jak mě to napadlo a tak. A v ulicích nemám žádný fanynky, jelikož stále zůstávám v anonymitě.

Ani v Plzni se to nerozkřiklo?

To docela jo, ale že to jsem já, ví jen známí.

Proč se držíš v anonymitě? Když chceš rejžovat, je to dost nevýhodný, ne?

To je součást toho vybočování ze standardu:-) I kdybych se proslavil, tak budu mít masku.

NÁZORY
  • chlapik :) (Reesha, 12.02.2008 08:14) Reagovat

    Imho to ma v hlave naprosto v poradku... nejvic se mi libil ten nazor o nevyzralosti tyhle zeme kde vladne Kabat a Landa... souhlas :)

  • WTF? (Psí ucho, 12.02.2008 11:14) Reagovat

    To jsou dneska umělci, ach jo...

  • ... (dné, 12.02.2008 12:51) Reagovat

    ???

  • vzkaz pro ..sxichtemwlka (rappy, 13.02.2008 12:20) Reagovat

    Ahoj - říkal jsem si co je to za idiota v masce, ale teď se mi líbí, že nejdeš na trh se svou identitou; jsi asi velice mladý a rozhodně nemáš prázdnou hlavu ani srdce - takže přeju hodně štěstí - a hlavně neber drogy! Interview si du přečíst až teď. Moc zajímavý nápady + super BIO a texty písniček konečně po dlouhé době zase s příběhem. Instrumentálně to ale nestojí za nic - to určitě víš - ale to není v tuto chvíli podstatný..konečně něco, co nepodlízá lidem..

    • Re: vzkaz pro ..sxichtemwlka (KVět, 03.09.2008 17:25) Reagovat

      Všechno co jsi napsal do tohohle vzkazu, CHLAPIK v rozhovoru vyvrací, vole. Prvně si to přečti a pak reaguj!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Video: "Smůla" je snad nejsmutnější píseň od Chinaski vůbec. Klip má přesto pozitivní poselství (10.10.2023 11:52)
- Rozhovory: Daniel Landa - Nejsem pánem múzy. Neumím vytlačit píseň na sílu (31.08.2023 18:00)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Druhý den ostravských Colours ovládli geniální Jacob Collier a magická Ewa Farna (21.07.2023 20:04)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu