shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver 5/2008

Co poslouchá musicserver 5/2008

Vydáno: 02.02.2008 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

V dalším díle "Co poslouchá musicserver" si představíme soundrack k teatrálnímu muzikálu "Across The Universe", francouzsko-italskou zpěvačku Carlu Bruni, pirátské vydání největších rarit z turné Pearl Jam, zavzpomínáme na Shakiru v době jejího rozkvětu a připomeneme si punkovou kapelu Meat Puppets.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. V tomto díle padne zmínka o soundtracku k "Across The Universe", Carle Bruni, Pearl Jam, Shakiře a Meat Puppets.


Kateřina Červenková: Různí - Soundtrack Across The Universe (2007)

Across The Universe
Z toho mohl být buďto naprostý průšvih, nebo naopak úžasná podívaná. Nejenže se režisérka Julia Taymor ve svém teatrálním muzikálu "Across The Universe" odvážně navrací k vzrušujícím šedesátým létům, ale celý svůj romantický příběh drze poskládala z písniček Beatles. Ty pak dokonce nechala zazpívat takřka neznámé herce. A výsledek? Ve filmu zazní asi třicet skladeb Brouků, na soundtracku jich najdete šestnáct a troufám si říct, že vás svojí neotřelou image zaujmou. Většina skladeb dostala úplně nový, doslova uchvacující rozměr. Jsou nápadité i líbivé, svěží i ucourané, někdy jemnější a sentimentálnější, jindy ostřejší a dráždivější. Herci překvapili skvělými pěveckými výkony a nebojácným přístupem. Samozřejmě že nad ostatní ční suverénní výstup "bezdomovce" Joe Cockera v songu "Come Together", který dokáže dát beatlesáckým písničkám neuvěřitelné grády. A co teprve Bono stylizovaný do role drogového boha a jeho psychedelicky syrová "I Am The Walrus" i snová a opojná "Lucy In The Sky". Působivé jsou však i výstupy ostatních. Filmová Sadie, jinak zpěvačka a herečka Dana Fuchs je strašně sexy a stejně dobře zpívá. "Helter Skelter" v jejím energickém a důrazném podání získalo až joplinovsky naléhavý a podmanivý nádech. Joe Anderson je sladký rebel, na plátně i u mikrofonu. Naopak Jim Sturgess, představitel hlavního hrdiny Judea, má nenápadnější a procítěnější projev. Evan Rachel Wood, hrdinka Lucy, má poměrně všední a hodně jemný hlas, umí to ale řádně a nečekaně rozbalit. Velice zajímavě zpívá T.V.Carpio s asijskými kořeny. Její pronikavá a úpěnlivá "I Wanna Hold Your Hand" vás prostě dostane do kolen. Nechybí ani typicky americký gospelový patos. Chytlavý, místy mrazivý poslech. Stejně, ne-li ještě víc vzrušující je pak samotný film.
Nejlepší skladby: "I Wanna Hold Your Hand", "Helter Skelter"


Tomáš Parkan: Carla Bruni - Quelqu'un m'a dit (2003)

Carla Bruni - Quelqu'un m'a dit
Věřte mi to nebo ne, ale francouzsko-italskou zpěvačku Carlu Bruni jsem poznal dávno předtím, než ji "proslavil" vztah s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Pravdou ale je, že si už nemohu vzpomenout, jak se ke mně před čtyřmi lety její debutová deska "Quelqu'un m'a dit" vlastně dostala. Vím jediné - okamžitě mě uhranula svým sametově nakřáplým hlasem a spojením francouzského popu, silně čerpajícího z šansonu, s jistou formou písničkářství. Sama Carla Bruni hraje na téhle desce na akustickou kytaru a navíc si k nahrávání pozvala ještě vynikajícího francouzského kytaristu Louise Bertignaca, který desku i produkoval. Výsledkem je kytarový zvuk šansonu s jemným italským nádechem. Ovšem ve chvíli, kdy začne Carla zpívat, přestáváte doprovod sledovat - její barva hlasu má grády, ačkoli máte pocit, že při zpěvu v podstatě jen šeptá. To má za následek velmi intimní, silně vtahující atmosféru podtrženou faktem, že je tato deska na rozdíl od té druhé nazpívaná francouzsky a především, že si ji celou složila a napsala Carly Bruni sama. Jestliže si myslíte, že je nyní Carla Bruni protěžována jen díky vztahu se Sarkozym, pak je její debut "Quelqu'un m'a dit" z doby, kdy nikdo o Sarkozym nevěděl, pádným argumentem proti této domněnce.
Nejlepší skladba: "Quelqu'un m'a dit"


Honza Průša: Pearl Jam - Tour Rarities 2000 (2000)

Pearl Jam - Tour Rarities 2000
Mám rád nezkrácené koncertní nahrávky a bootlegy vůbec a jsem jejich velkým sběratelem. Baví mě poslouchat stále ty stejné skladby oblíbené kapely a vychutnávat si rozdíly od studiových verzí, improvizace, reakce publika nebo milé chyby. Klidně poslouchám i desetiminutový potlesk, ladění nebo více či méně vtipné promluvy k publiku. Možná je to lehce obsedantní chování, ale mě to prostě baví. Pearl Jam na fenomén bootlegů reagovali po svém a začali si své koncerty jeden po druhém vydávat. Skvělý nápad, určitě dost lidí si rádo připomene právě ten koncert, který navštívili, navíc je zaručená i ucházející kvalita zvuku, nejčastější problém pokoutně pořízených nahrávek. V obrovském množství dostupných koncertů ale není možné se orientovat (nebo se snad najde někdo, kdo by všechny alespoň jednou poslechl?). A tak jsem uvítal pirátské vydání těch největších rarit z turné roku 2000. V té době ještě nevydané coververze ("Crown Of Thorns" od Mother Love Bone, intro Bowieho "Ziggy Stardust", "Don't Be Shy" Cat Stewense a další) a rozličné jamy sice normálního posluchače nemají čím oslovit, já si je ale užívám snad více než výtečná, ale bohužel už oposlouchaná řadová alba.
Nejlepší skladby: "I Got You", "Paralyzed Jam", "Can't Help Falling In Love", "It's OK"


Pavel Novák: Shakira - Pies Descalzos (1996)

Shakira - Pies Descalzos
Byl to film "Láska za časů cholery", kde zazněly dvě nové skladby Shakiry, a navíc "Pienso En Ti" z této desky, co mě přimělo se k tomuhle jedinečnému dílu vrátit a s odstupem času a dostatečnou znalostí španělštiny si ho poslechnout znovu. Právě s "Pies Descalzos" Shakira prorazila a přestala být brána jako dětská hvězdička, ale skutečná umělkyně, navzdory tomu, že při nahrávání alba jí bylo teprve osmnáct. Zároveň je to první album, kde se autorsky a producentsky dala dohromady s Luisem F. Ochoou, který je její pravou rukou dodnes. Pro spoustu lidí je to její nejlepší deska a já se jim vůbec nedivím. Už v té době byl znát její jedinečný textařský talent, stejně tak vynikl nezaměnitelný pěvecký projev. Ostatně několik skladeb z této desky hrává dodnes na svých koncertech. Tím způsobila menší šok svým "novodobým" fanouškům, když při loňském koncertě v Sazka Areně zahájila skladbou "Estoy Aquí" právě z této desky. Nejeden posluchač si říkal: "Co to sakra je za písničku?" Pro lidi jako já je ale tohle ta pravá Shakira, kterou jsme začali poslouchat ještě předtím, než jako blondýna dobyla mimohispánský svět.
Nejlepší skladba: "Antología"


Zuzka Macháčková: Meat Puppets - Meat Puppets II (1984)

Meat Puppets II
Meat Puppets mají dvě tváře - punkrockové cvokárny charakterizované skřeky místo zpěvu a countryový punk, který je proslavil. Osobně preferuji spíše to druhé. Bavíme se o albu, na kterém najdete všechny tři písně, které hráli Meat Puppets spolu s Nirvanou na slavném unplugged koncertě. Díky tomuto setkání teď máme možnost slyšet dvojí provedení od Kurta a Curta. Kurt Cobain je zazpíval s docela precizní intonací (nezvykle pro něj) a unplugged koncert ukázal sílu těchto skladeb. Curt Kirwood zpívá o dost ležérněji, ale nějakými záhadnými manévry vždycky vybruslí z toho, aby se písně zvrhly a dává jim takový zvláštní nádech beckovského "lúzrovství" (což je v tomto případě pozitivum). Obě verze mají něco do sebe a občas u mě převládá pocit, že nedám dopustit na indie nádech Meat Puppets. Kromě trojice známých věcí jsou tu velmi působivé instrumentálky, třeba "Aurora Borealis" nebo "I'm A Mindless Idiot", občas se semele i nějaká ta řežba. Druhé album MP teď točím ve svém přehrávači dost často a bude to nejspíš tím, že Meat Puppets mají neskutečný talent napsat opravdu dobrou píseň. A je mi srdečně jedno, jestli mě bude někdo považovat za country šílence.
Nejlepší skladby: "Plateau", "Oh Me", "Lake Of Fire"



NÁZORY
  • Shakira (carly, 08.04.2008 11:50) Reagovat

    milujem Antologiu. a aj Pies descalzos, sueňos blancos. asi mám trošku radšej Donde estan los ladrones, ale Shakira snáď ani nevie urobiť zlé album.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku (26.03.2024 15:00)
- Video: Shakira, Cardi B a polonazí kentauři, to je klip k roztančené novince "Puntería" (25.03.2024 08:12)
- Audio: Pearl Jam ve dvouminutové "Running" laškují s punkem (23.03.2024 19:28)
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Video: Shakira je v klipu k songu "Copa Vacía" za mořskou pannu. Hudební nápad ale novinka s Manuelem Turizem nepřináší (04.07.2023 14:38)
- Pearl Jam oslaví 25. výročí alba "Yield" jeho novým vydáním (01.03.2023 07:56)
- Mudhoney se v úterý vrátí do Lucerna Music Baru (30.09.2022 09:39)
- Pražský koncert Pearl Jam se ruší. Eddie Vedder si poranil hlasivky (21.07.2022 21:11)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu