We Will Rock You, protože We Are The Champions

30.01.2008 09:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Dvacet šest let po inkriminovaných koncertech a šestnáct let po smrti jedinečného a nenahraditelného Freddieho Mercuryho vychází dvojité CD "Queen Rock Montreal". Nahlédněme do archivu, jak to šlapalo jedné z největších rockových kapel na koncertech.
6/10

Queen - Queen Rock Montreal

Skladby: CD1 - Intro, We Will Rock You (Fast Version), Let Me Entertain You, Play The Game, Somebody To Love, Killer Queen, I'm In Love With My Car, Get Down Make Love, Save Me, Now I'm Here, Dragon Attack, Now I'm Here (Reprise), Love Of My Life
CD2 - Under Pressure, Keep Yourself Alive, Drum And Tympani Solo, Guitar Solo, Flash, The Hero, Crazy Little Thing Called Love, Jailhouse Rock, Bohemian Rhapsody, Tie Your Mother Down, Another One Bites The Dust, Sheer Heart Attack, We Will Rock You, We Are The Champions, God Save The Queen
Vydáno: 29.10.2007
Celkový čas: 47:21 + 50:42
Vydavatel: Parlophone
Recenze, verze 1: Pokračuje vymetání archivů a protože už víc než šestnáct let nepřichází zmrtvýchvstání Freddieho, je třeba prošmejdit zaprášené krabice s přelepkou QUEEN, vyčistit záznamy, remasterovat zvuk, vypulírovat obraz a hodit to na CD, DVD, BlueRay. Jen tři roky po živáku "Queen On Fire: Live At The Bowl" (což je vystoupení zachycené v roce 1982) je tu další dvojalbum, jež tentokrát ukazuje Queen na závěr turné o rok dříve a naštěstí ještě před deskou "Hot Space". Nenabízí téměř nic, co bychom už neznali dříve. Položky typu "Drum And Tympani Solo" či "Guitar Solo" jsou jen pro zastydlé maniakální příznivce rockových sól a skladby jako "Get Down Make Love" patří spíše do škatulky s popiskem "Bizarnosti".

Recenze, verze 2: Queen na vrcholu. Mistři rockových koncertů, pánové pódií a králové, jimž se klaněli desetitisíce nadšených posluchačů. Monstrózní hudba živě, čtyři výborní muzikanti v čele s pompézním zpěvákem, jemuž se vyrovná málokdo. Elektrizující atmosféra, divácké chorály, zábava, umění, patos, energie. Nesmrtelné hity i nezvyklé lahůdky ("Jailhouse Rock" nebo zrychlená "We Will Rock You") - i když je to více než čtvrtstoletí, nezestárla ani nota z montrealské haly Forum. Takhle už dnes nehraje nikdo.

Verdikt: I když bude asi lepší verze na DVD i s obrazem, neboť "Queen Rock Montreal" byl původně koncertní film, je audio záznam na dvou discích reprezentativním dokumentem o rockové legendě ve vrcholné formě jen pět let předtím, než Queen s vystupováním definitivně skončili a točili jen ve studiu. Když už jste fanda Queen anebo jen prostý rocker, jenž má rád starou hudbu, bude vás to bavit a máte další možnost doplnit si s láskou opečovávanou sbírku desek. Pro ty ostatní je existence nějakého dvojalba jakési pravěké skupiny s pošukem v trenýrkách naprosto nepodstatná informace.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY