shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver 3/2008

Co poslouchá musicserver 3/2008

Vydáno: 19.01.2008 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

V dalším lednovém díle si představíme loňskou desku Dillinger Escape Plan, výběr největších hitů španělské divy Moniky Naranjo, projekt Electronic, zavzpomínáme na trochu jiný boyband v podobě Boyz II Men a Nohovicovu desku, kterou mnozí považují za jeho nejlepší.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. V tomto díle na vás čekají Dillinger Escape Plan, Monica Naranjo, Electronic, Boyz II Men a Jaromír Nohavica.

Luboš Kreč: Dillinger Escape Plan - Ire Works (2007)

Dillinger Escape Plan - Ire Works
Zkoušel jsem tuhle naposlouchat pár trendy kytarovek, rval do sebe Arctic Monkeys, Kings Of Leon, The Cribs, Snow Patrol a střídavě se mi to líbilo a moc mě to nebavilo. Šťáva tomu chyběla, ta moje oblíbená, metalová šťáva. A Enter Shikari jsem znal zpaměti. V tom jsem kdesi narazil na "Ire Works" od Dillinger Escape Plan a bylo to. Karel Veselý sice říkal, že jsou na něj DEP furt moc machistický, ale nebojte, klasický metalcore to není ani náhodou. Prý se tomu říká mathcore - instrumentačně perfektní hardcore. To by sedělo, album začíná deathmetalovým HC, zběsilost z desky vykřikuje co chvíli, jenže není to ani trochu tradiční. Třeba ve "When Acting Like A Wave" používají DEP ruchy jako z pokažené desky a mp3 dohromady, to se odehrává na pozadí onanistického r'n'r, který ale vybublal z úvodního metalcore. Prostě šílenost. Ale taková stravitelná, není to umělecký hluk jako Mono či Pelican, tady je víc agrese a zuřivosti, dokonce najdete i melodie. Dejte dohromady pár post-rockerů, Mikea Pattona, Hatebreed, In Flames a ještě spoustu dalších a máte zhruba představu, jak DEP zní na své třetí desce.
Nejlepší skladby: "Milk Lizzard", "Fix Your Face"

Pavel Novák: Monica Naranjo - Colección Privada (2005)

Monica Naranjo - Colección Privada
Španělku Monicu Naranjo považuje spousta lidí za nejlepší zpěvačku na světě. Její hlas je popisován samými superlativy s dovětky, že není žánr, který by nezvládla. Pravdou je, že Monica dokáže s naprostým klidem zazpívat i operu, i když její tvorba je o něčem zcela jiném. "Colección Privada" je našlapaný výběr největších hitů, po kterém všichni její fanoušci netrpělivě očekávají novou desku, jež by měla vyjít letos na jaře. Nechybí megahity jako "Desátame", se kterým se proslavila v rodném Španělsku, "Pantera En Libertad", který jí vynesl přezdívku pantera, nebo "No Voy A Llorar", který možná budou zdejší posluchači znát v anglické verzi jako "I Ain't Gonna Cry". Většina skladeb se nese ve znamení tanečního popíku devadesátých let, avšak s tím rozdílem, že Moničin hlas je všechny posune o několik tříd výš. A i když má na kontě i pomalejší věci, myslím, že nikdo mi nebude odporovat, řeknu-li, že ty taneční nemají konkurenci.
Nejlepší skladby: "Sobreviviré", "Desátame", "Pantera En Libetad", "Sacrificio"

Dan Hájek: Electronic - Twisted Tenderness (1999)

Electronic - Twisted Tenderness
odkaz), asi těžko tušili, že s třetí deskou "Twisted Tenderness" vyšplhají takhle vysoko. S bezejmenným debutem jim vypomohli Pet Shop Boys a s dvojkou "Raise The Pressure" pro změnu Karl Bartos (ex Kraftwerk), ale až tento opus znamenal přesnou definici jejich hledaného soundu. Bez nadsázky by se dalo říci, že "Twisted Tenderness" bylo předvojem toho, s čím dnes opět nefunkční New Order přišli na comebacku "Get Ready". Kombinace promakaného, nejenom elektronického základu s říznými kytarami a vystavěnými hutnými kompozicemi - tím vším ukázali, v čem byla jejich síla (možná za této situace bude Electronic opět navrácen k životu). Pomocnou ruku jim podal Arthur Baker, a vzniklo tak dílo, které nemá sebemenší, ačkoli na něm nenajdete nějaký vyloženě profláknutý hit. Nosnou konstrukcí je však celistvost a kompaktnost, která není ke slyšení každý den.
Nejlepší skladby: "Make It Happen", "Late At Night", "Prodigal Son"

Tomáš Parkan: Boyz II Men - II (1994)

Boyz II Men - II
Tak trochu jiný boyband Boyz II Men ve své době patřil k nejlepším vokálním skupinám a do historie se zapsal jako nejprodávanější rythm'n'bluesová skupina všech dob. Deska s jednoduchým názvem "II" je jejich vrcholným kouskem. Záměrně jsem nenapsal pouze r'n'b, protože v případě Boyz II Men se opravdu jedná o spojení dvou prvků rythm a blues. Svůj geniální cit pro melodii, harmonii perfektně na téhle desce kloubili s rytmickou dokonalostí. K tomu si přihoďte ještě vyváženost barev a výšek hlasů čtveřice, produkci Babyface a rázem dostáváte jednu ze zásadních desek devadesátých let minulého století (minimálně v Severní Americe). "II" navíc nechybí opravdové megahity jako "I'll Make Love To You", "On Bended Knee" či "Water Runs Dry", kde se naplno rozvinulo jejich téměř gospelové vnímání hudby. Hudebním bonbónkem alba "II" je pak jejich acapela verze "Yesterday" od Beatles, která ovšem nemusí každému sednout.
Nejlepší skladby: "Water Runs Dry" a "Thank You"

Michal Koch: Jaromír Nohavica - Mikymauzoleum (1993)


© facebook interpreta
Mikymauzoleum je mnohými považováno za nejlepší album, jaké Jaromír Nohavica vydal. Já bych se vzhledem k o tři roky mladšímu "Divnému století" do tak jednoznačného soudu nepouštěl, ale pravdou je, že i pro mne je tohle Nohavicou napsané a nazpívané a Karlem Plíhalem naprosto brilantně nahrané album velmi zásadní. Na "Mikymauzoleu" totiž není snad ani jedna píseň, je to doslova čtrnáctero zhudebněných básní. Básní povětšinou poněkud depresivních, ale i milostných či opěvujících naději. "Povídáš o naději a slova se ti pletou / jak špionážní družice letící nad planetou / svlíknout se z pyžama to by šlo ještě lehce / dvacet let mluvil jsem a teď už se mi mluvit nechce / z plakátu na záchodě prasátko vypasené / kyne mi zatímco se kolem voda dolů žene / všechno je vyřčeno a odnášeno do septiku / jenom mně tady zbývá prodýchat pár okamžiků / sahám si na zápěstí a venku už je zítra / hodiny odbíjejí signály Dobrého jitra / jsem napůl bdělý a napůl ještě v noční pauze / měl bych se smát ale mám úsměv Mikymauze / lásku bych zrušil." A ještě: "Žena doma pláče a děti doma pláčí / pes potřebuje venčit / a stát potřebuje daň z přidané hodnoty / a ty si koupíš krejčovský metr / a pak nůžkama odstřiháváš / pondělí úterý středy čtvrtky pátky soboty / v neděli zajdeš do Slezského muzea / podívat se na vitrínu / kterou tam pro tebe už mají / v pět třicet pět jednou z pravidelných linek / sedm zastávek do Kateřinek / ukončete nástup dveře se zavírají." Ale taky: "Vlaštovko leť / přes čínskou zeď / přes písek pouště Gobi / oblétni zem / přileť až sem / jen ať se císař zlobí / dnes v noci zdál se mi sen / že ti zrní nasypal / Ludvík van Beethoven / vlaštovko leť / nás chudé veď."
Nejlepší skladby: "Never more", "Mikymauz", "Muzeum"

NÁZORY
  • elektronic (front, 21.01.2008 09:11) Reagovat

    Souhlasim se clankem, Twisted Tenderness je skvela deska prekonavajici i nektere NO.

  • Electronic - TT (zvukovod, 23.01.2008 13:55) Reagovat

    Přidávám se se souhlasem a jsem rád, že tu někdo tuto, u nás nedoceněnou, skupinu (či projekt?) zmínil. Jen čekám, kdo tu připomene Monaco, tzn. další projekt z 90. let ex New Order člena, tentokrát Petera Hooka.

  • Electronic (Petr Řeřicha, 01.02.2008 16:51) Reagovat

    Můj názor je takový, že všechny desky co Electronic vydali, tak má své, vnitřní kouzlo. Každá deska přinesla něco nové, ale ve všech je cítit velký náboj kapely New Order, která svou kariéru ukončila, což je velká škoda. Doporučuji všechny desky electronic poslechnout!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Audio: Jarek Nohavica a Pokáč v duetu "Vzpomínáš, co zpíval John" hodnotí množství zloby na internetu (22.10.2022 11:47)
- Naživo: Rap, reggae a hlavně písničky. Jaromír Nohavica okouzlil Festivalpark v Hradci Králové (03.09.2021 21:59)
- Fotogalerie: Jaromír Nohavica hrál v Hradci Králové básnicky, ale i s humorem (03.09.2021 21:24)
- Koncertní Léto v parku ve Festivalparku v Hradci Králové pokračuje až do září, přijede Nohavica i kapela Jelen (31.07.2021 08:31)
- Jaromír Nohavica naděluje: k MDŽ nabídne sedm speciálních online koncertů (03.03.2021 18:27)
- Favoritkou Cen Anděl je se čtyřmi nominacemi Lenka Dusilová (01.03.2021 10:36)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2020 podle musicserveru (5-1) (01.02.2021 14:20)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele AC/DC Queen Sia U2 Kabát Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu