Měsíc v hip hopu (1/2008)

18.01.2008 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Náš real měsíčník pokračuje i v novém roce. Posvítíme si na rappery, kteří berou podpůrné růstové prostředky, na tři roky Shawna Cartera v čele Def Jam a prezidentské primárky. Chybět nebudou ani další novinky, přehled nových desek a recenze na nejzajímavější počiny posledních čtyř týdnů.
Rappeři na steroidech
50 Cent
© 50cent-ltd.com
Jen týden poté, co soud poslal za přečiny v souvislosti s kauzou nedovolených podpůrných prostředků do vězení atletku Marion Jonesovou, se v tisku objevily zprávy o tom, že několik hiphopových hvězd figuruje na seznamu klientů distributorů steroidů, které vyšetřuje federální úřad v Albaně. Mezi jmény jsou například 50 Cent, Timbaland, Mary J. Blige nebo Wyclef Jean. Policie nekontroluje přímo je - braní steroidů není samo o sobě trestné -, ale doktory nebo lékárníky, od nichž je mohli získat. Další šetření kauzy prozradilo, že Mary J. Blige si prý objednávala růstový hormon a anabolický steroid Oxandrolone, který si nechala posílat na jméno Marlo Stanfield. Znalci vědí, že to je jméno drogového bosse z populárního seriálu "The Wire". Žádná z hvězd se zatím k informaci nevyjádřila.

Kdo vlastně stojí za Obamou?
Černošský senátor Barack Obama bojuje v primárkách o to, aby se stal demokratickým kandidátem na amerického prezidenta, ale jeho podpora od rapperů je zatím značně vlažná. Obama sice nejvíc miluje soul 60. a 70. let, ale prohlašuje se také za fanouška hip hopu. "Přiznávám, že poslední dobou hodně poslouchám Jay-Zho. Nová deska 'American Gangster' je moc dobrá. Mám rád i Kanyeho a novější věci. Vážně, mám rád umění hip hopu, ne vždy ale jeho poselství," nechal se slyšet. Při jiné příležitosti řekl, že hip hop je skvělý vzdělávací nástroj a kdyby byl v úřadě, chtěl by rappery více zapojit do veřejných věcí, jako je třeba změna sociálního postavení černochů v americké společnosti.

Na rozdíl od jiných vlivných afroameričanů v zábavním průmyslu (Oprah Winfrey, Halle Berry) mu ale rappeři samotní zatím podporu příliš neprojevují. Možná je to tím, že vloni v létě kritizoval rapové texty za množství vulgarit a nedostatek taktu vůči ženám. O vlažném postoji rapperů svědčí prohlášení Lupe Fiasca, který pak s Lupem debatoval přes jeho diskuzní fórum na MySpace.com. "Rapper, který vydává desky, je součástí politického systému, ať chce, nebo nechce a měl by se chovat zodpovědně," řekl Rhymefest, jenž se již dříve prohlásil za Obamova příznivce.

K demokratickým primárkám ještě jeden střípek. Když Obama 3. ledna vyhrál první kolo primárek demokratické strany v Iowě, nechal si zahrát Jay-Zho hit "99 Problems". Refrén skladby "I got 99 problems, but a bitch ain't one" se ale moc nelíbil volebnímu štábu druhé kandidátky Hillary Clinton, kteří si na něj později stěžovali. Když o týden později Hillary zvítězila v New Hampshire, nechala si zahrát "Ain't No Mountain High Enough" od Marvin Gaye a Tammi Terrell.

Jay-Z odešel z pozice šéfa Def Jam
Jay-Z
© msn.com
Shawn Carter alias Jay-Z neprodloužil svoji smlouvu a s posledním dnem roku 2007 skončil jako prezident nahrávací společnosti Def Jam. "Přišel čas čelit novým výzvám," řekl suše médiím. Po internetu se šíří spekulace, že Jay-Z požadoval od svých šéfů v Universalu příliš velký plat na to, kolik trávil v kanceláři firmy hodin. Říká se také, že neměl na vedení čas a chtěl se nadále věnovat projektům, které mu vydělávají více peněz, jako třeba řetězec luxusních hotelů v New Yorku a New Jersey nebo klub v Las Vegas. Vedlejších aktivit má Carter dost, v posledním žebříčku nejbohatších hudebníků zveřejněném v časopisu Forbes se umístil na druhém místě. Během posledních dnů se ale objevily další drby, podle kterých chce Jay-Z založit vlastní nahrávací společnost s firmou Apple. Mimochodem, Jay-Z má i nadále s Def Jam/Universal nahrávací smlouvu, k jejímu naplnění už ale chybí natočit jediné album.

Jay-Z nastoupil na místo šéfa Def Jam 3. ledna 2004. Co se mu v křesle prezidenta nejslavnějšího hiphopovho labelu povedlo a co ne?

Plusy

• Podpořil Kanye Westa v bitvě s 50 Centem, z níž West vzešel jako vítěz. Během tří let vyrostla z rappera a producenta, kterého Jay-Z objevil, hvězda největšího kalibru.
• Do stáje přivedl čerstvou krev. Ne-Yo a Rihanna udělali pořádný průvan v žebříčcích, z rapových nováčků přesvědčili jen Young Jeezy a Rick Ross, ale jejich úspěch nebyl nijak výrazný. Velkou nadějí do budoucnosti je R&B zpěvák a producent The Dream a jeho kolega Johnta Austin, který chystá svůj debut na jaro.
• Ukončil dlouholetou válku s kolegou Nasem, přivedl ho do Def Jam a pomohl mu vrátit se na vrchol.
• Sám se vrátil z rapového důchodu a vydal dvě alba. První ("Kingdom Come") bylo úspěšné, ale nepříliš povedené, druhé ("American Gangster") bylo pro změnu povedené, ale zatím stále čeká na první platinové ocenění.
• Stabilnímu úspěchu se těší Ludacris a Faboloous. Hudebníci z Def Jam posbírali celkem 26 nominací na letošní Grammy.
Mínusy

• Rappeři jako LL Cool J, Ghostface Killah nebo Method Man mu vyčítali nedostatek propagace pro své desky, které dopadly žebříčkově špatně. Žádnou velkou díru do světa neudělali ani rappeři, které si do Def Jam přivedl z Rock-A-Fella - Beanie Siegel a Freeway, více se čekalo i od nově podepsaných The Roots, Redmana, Chingyho nebo Lady Sovereign.
• Rozešel se ve zlém s Joe Buddenem, jehož hotové album "The Growth" nikdy nevyšlo.
• Def Jam nezachytil vlnu teenagerského rapu, což je sice z pohledu hudební kvality pozitivum, pro finance labelu to ale bylo jednoznačně negativní.

Vánoční překvapení s Diplomats
Pořádný šok zažila jedna americká rodina o Vánocích. Jejich dcera našla pod stromečkem toužebně očekávaný výběr hitů z Disneyho televizního kanálu, ale když dala CD do přehrávače, místo popových hitů se z přehrávače ozval gangsterský rap klanu Diplomats. Jak se později ukázalo, nebylo to ojedinělé překvapení. Minimálně jedné další rodině se stalo to samé. Chyba nejspíše vznikla v továrně, která CD vyráběla. Obě rodiny se chystají žalovat nahrávací společnost za narušení morálky svých dětí.

Další novinky

• Rapper Flo-Rida zlomil v prvním povánočním americkém žebříčku rekord v prodeji digitálních downloadů. Jeho "Low" si za jeden týden po internetu koupilo přes 470 tisíc lidí, což je o skoro 200 tisíc více, než byl dosavadní rekord "Fergalicious" Fergie.
• Rapper Wu-Tang Clan U-God žaluje společnost Wu Music, protože mu prý ještě nevyplatila 170 tisíc dolarů za účinkování při turné Wu-Tang Clan a na poslední desce kapely.
Guru a jeho Jazzmatazz se dočkají best of výběru, který shrne to nejlepší ze série. Kolekce osmnácti skladeb (mezi nimi jsou tři bonusy) vyjde v polovině února.
• ?uestlove z The Roots produkoval comebackové album soulové legendy Ala Greena, které by mělo vyjít na jaře na značce Blue Note.
• Spolupracovník OutKast, atlantský rapper Killer Mike ztratil trpělivost a své hotové a dlouho odkládané album "Ghetto Extraordinary" nakonec vypustil v celé jeho kráse na internet. Mike ho dokončil už před dvěma lety, ale kvůli sporům s nahrávací firmou nikdy oficiálně nevyšlo. Teď je tedy album, které natáčel s oběma členy OutKast, Three 6 Mafia, Davidem Bannerem a dalšími, ke stažení zde a zcela zdarma.
Dva členové někdejší teenagerské r'n'b skupiny oznámili, že producent Chris Stokes je v minulosti sexuálně zneužíval. Obviněný šéf nahrávací společnosti The Ultimate Group se brání tím, že oba zpěváci ho chtějí pošpinit kvůli finančním sporům, jež s firmou TUG vedou. Další bývalý člen B2K Omarion se postavil za svého šéfa a prohlásil, že je nevinný.
Common si zahraje postavu superhrdiny Green Lantern ve filmovém zpracování komiksu "Justice League Of America".
• Až příště DMX vydá nové hiphopové album, slíbil, že ve stejný den se na pultech objeví i jeho gospelová nahrávka.
Diddy si vysloužil svůj otisk v hollywoodském chodníku slávy.

Top alba měsíce

The-Dream - Love/Hate
The-Dream - Lovehate
Terius Nash alias The-Dream napsal obrovský hit Rihanny "Umbrella" a jestli jste to nevěděli, na jeho autorském debutu "Love/Hate" vám to dá několikrát jasně najevo. To je ale tak jediná výtka, která se dá vůči desce směřovat. Když "Umbrella" sesadila v americkém žebříčku z čísla jedna Timbalandovo "The Way I Are", bylo to, jako kdyby The-Dream převzal štafetu od svého vzoru. Zatímco Timbo píše mainstreamové hity pro bíle interprety, Nash pokračuje v jeho práci na poli současného r'n'b. Deska honosící se potenciálními hity jako "Nikky", "Fast Car" nebo "She Needs My Love" úspěšně spojuje moderní produkci á la Timbaland a zemitý přístup třeba Prince a lepší r'n'b album s vročením 2007 byste našli jen velmi těžko. Škoda, že deska ve vánočním frmolu zapadla a že The-Dream není tak dobrý zpěvák jako třeba Bobby Valentino, kterému napsal hit "Bed".

Lupe Fiasco's The Cool
Lupe Fiasco - The Cool
Lupe Fiasco měl se svým druhým albem "The Cool" velké plány. Postupně to mělo být: koncepční album, deska, která zachrání hip hop, a nakonec poslední album, které rapper natočí, protože ho už hudba začal unavovat. Prostořeký Lupe Fiasco připomíná Kanye Westa a ačkoliv je možná lepší rapper než jeho kolega z Chicaga, má přesto jeden výrazný handicap - jeho ambice jsou větší než jeho schopnosti. Na stopáži sedmdesáti minut hraje na příliš mnoho stran a snaží se být něčím, čím zatím být nemůže. West dělal na prvních dvou albech to stejné, ale Lupe postrádá sebekritiku a hlavně nedisponuje tak dobrými instrumentálkami a sedmdesát minut desky je neuposlouchatelných. Přes některé výrazně slabé momenty (falešný Chris Martin v "Superstar", podivný refrén "Dumb It Down", emo-rap) nelze Lupemu nefandit v jeho snaze točit skladby o ožehavých tématech jako "Little Weapons". Pokud to opravdu nezabalí, jak slibuje, můžeme se na třetí desce konečně dočkat něčeho velikého.

Wu-Tang Clan - 8 Diagrams
Wu Tang Clan - 8 Diagrams
Abych nebyl špatně pochopen - návrat Wu-Tang Clan (MySpace.com) na "8 Diagrams" je majestátný. Zvukově je to návrat do 38. komnaty, maximálně syrová produkce a osm rapperů, kteří pořád patří mezi absolutní špičku. Jenomže někde mezi těmi samply z kung-fu filmů a nekonečnými litaniemi rapperů je slyšet, jak se někdejší "neporazitelný klan" rozpadá. Vnitřní třenice pozdržely album o několik měsíců a vyvrcholily spory o datum vydání s Ghostface. A nebudu lhát, Ghostovy rýmy jsou na první polovině desky jasně nejsilnější a společně s výstupy bláznivého George Clintona (že by měl za úkol nahradit mrtvého ODB?) jsou to, co si z desky zapamatujete jako první. Když odečtete zbytečnou "The Heart Gently Weeps" se samplem Beatles a výstupy The RZA, který jako kdyby všechno narapoval přes mobilní telefon, získáte nejlepší album klanu od "Forever" a nikdo kromě Ghostface takhle dobrou kolekci v posledních pěti letech nesestavil. Na druhou stranu se s vámi klidně vsadím, že tohle je poslední společné album Wu a jako takové je to více než důstojné rozloučení.

Chystané desky
(podle Pauseandplay, datum platí pro Evropu)

KRS One - "Adventures In Emceein" (28.1.)
Royce Da 5'9 - "The Revival" (28.1.)
Amerie - "Because I Love It" (28.1.)
Ll Cool J - "Exit 13: The Icon Verses" (4.2.)
Flo-Rida - "Mail On Sunday" (4.2.)
Maceo Parker - "Roots & Grooves" (11.2.)
Michael Jackson - "Thriller (25th Anniversary Edition)" (11.2.)
Lil Wayne - "The Carter 3" (11.2.)
Foxy Brown - "Brooklyn's Don Diva" (18.2.)
Coolio - "Steal Hear" (18.2.)
Keak Da Sneak - "Deify" (18.2.)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY