shop.musicserver.cz

Peklo s Landou

Vydáno: 10.01.2008 05:00 v sekci Na okraj - Radek Hendrych | foto: facebook interpreta

Existuje spousta politických kapel, které svou političnost horlivě zapírají. Daniel Landa by pravděpodobně učinil totéž. Jenže zpěváka, který si je podle svých slov dobře vědom vlivu na potenciální voliče, by mohla ve věcech veřejných čekat slibná kariéra. Český slavík to potvrdil. Bůh nás ochraňuj.

Daniel Landa
© EMI
Ne úplnou náhodou jsem zabrousil na stránku Stream.cz. Po zhlédnutí několika neuvěřitelně stupidních videí se synem Petra Novotného jsem se prokousal až k pořadu "Peklo s Landou". Takový patetický cirkus: zpěvák se v něm prezentuje jako ten nejbodřejší chlap a míhá se tam v triku s logem řádu Ordo Lumen Templi. Funguje to. Při prohlédnutí diskuze pod článkem jsem se nestačil divit. Bejt o kousek paranoidnější, myslel bych si, že vzkazy Landovi píše najatá PR agentura (jakkoli to není vyloučené). Takhle totiž vypadá zbožštění. Rád bych se tomu jen tak divil, jenže problematika současného Landova působení je komplikovanější.

Řeknu to jednoduše. Vím o historii těžký houby. Fakt. Ale i tyhle houby mi stačej na to, abych věděl, že je potřeba se mít na pozoru před vizionářema, který maj nejasnou představu o vlastním programu a svejch nepřátelích. Těžko říct, proč to jde často ruku v ruce. Potkal jsem hodně takovejch lidí u ekologů, anarchokomunistů, punkáčů, alternativců... A Daniel Landa je s revolucionáři nejrůznějšího druhu spojen právě horlivostí postavenou na chatrných základech. Je mi jedno, jak charismaticky a vznešeně jeho kleronacionalistický program vypadá. Proslovy o tom, že vlast je naše, že ji máme v sobě zapálit a že ty, kteří nás budou chtít semlít, nakopneme do zadku, mají mizivou výpovědní hodnotu. Zasmál bych se, kdyby ve vzduchu nepoletovalo něco nepříjemně velkého.

Landa není žádné ořezávátko. Umí se prosadit, stejně jako umí napsat píseň, která má tah. Jestliže se tedy dostal na třetí místo Českého slavíka, svědčí to o nemalé oddanosti posluchačů. Je ale taková podpora možná, aniž by se člověk neztotožnil s Landou podporovaným obsahem? Tvrdím, že nikoli. Dost dobře nejde, abychom jeho hudební snažení oddělili od jeho politického já. Landovo uchopení věcí veřejných je krajně nebezpečné právě ve své nejednoznačnosti. Klíčovou úlohu v jeho novodobých projevech hraje slovo sjednocení. Není však jasné, za jakým účelem má toto sjednocení proběhnout. Takových "děr" je víc; ovšem nestávají se objektem kritiky, jakkoli by si to zasloužily.

Někdejšímu zpěváku Orlíku je především vytýkána jeho skinheadská minulost. Nesnesitelná krátkozrakost. Jistě, určité důvody k tomu člověk má, zvlášť, když Landa na svých webových stránkách svou orlíkovskou minulost těžce překrucuje. (Navíc ještě před dvěma lety byly texty Orlíku dostupné na Landových stránkách, až posléze byly odstraněny.) To, že býval kdysi holohlavcem, už dnes ale nehraje takovou roli. Běží o teď a tady. Jde o tajný spolek Ordo Lumen Templi, o vágní poselství ukrytá v textech ("Protestsong", "Čaruj"). Řád nosičů světla na sebe přitahuje veřejně činné persony typu Jana Vidíma a Jiřího Komorouse. Jde o Landův brilantní "matematický" talent.

Čtete dobře. Způsob, kterým Landa znásobuje svou popularitu, je chytrý. Je bezchybný. Odslouží mši v bílém rouchu, pak mluví o nalézání Boha - instantně vytvořená spirituální atmosféra. Koncertuje střídmě, nazývá to "setkáním", zazpívá "Ktož jsú boží bojovníci". Hrrr na ně - ale na koho? Složí muzikál s poselstvím průzračným jako studánka. Co na tom, že se má k realitě asi jako pohádka. Landa je nacionálně buditelský pohádkář, schopný brilantní sebeprezentace. Pamatujete si na pořad ze srpna, kdy doprovázel svými písněmi čarování na hradě Špilberk? Na otázku, jestli věří v nadpřirozeno a levitaci, odpověděl takto: "No mě se zdá, že celá naše země levituje..." Hluboce zamyšlený výraz ve tváři boxera, na prsou znak řádu. Landa má kus sebe pro každého. Je z lidu, ale zároveň je jeho "buditelem". Boxer, mystik, spasitel, hudebník, pohádkář, kazatel čehosi. Mluví o dobru, pravdě, sjednocení, vždy neurčitě. To vše mu prochází za tupoučké asistence hudebních recenzentů, hodnotících hudbu pouze jako zvuk.

Nechci být paranoidní. Nemyslím si, že se Landa připravuje na převzetí vlády. Jeho hudba ovšem podobný mobilizační potenciál má. Landa, pokud chce mluvit o dobru a Bohu, by si měl uvědomit jednu věc. Velké množství lidí celý život přemýšlelo o tom, co je dobro a co pravda bez toho, aby se dočkali odpovědi. Nemusím říkat, že to byli z velké části vůbec nejchytřejší lidé, kteří kdy chodili po povrchu Země. Landovi bych doporučil jedno: zalézt do studovny, pár let přemýšlet o tom, co a hlavně proč chci sdělit, a pak teprve kázat a zakládat řády.

NÁZORY
  • Lumen (Já nejsem já, 10.01.2008 07:48) Reagovat

    Po tom, jak Landa zprznil Krylovky, ho nemůžu ani cejtit.

  • nenene...! (Drát, 10.01.2008 07:51) Reagovat

    ...nenene...nezbyva nic jineho nez pouze souhlasit s pisatelem clanku..to co tvori Panda...pardon..pan Landa je hruzne az desive mistama drasticke..a to nemam na mysli jeho hudebni tvorbu bo to je snad kazdemu jasne!!...myslim tim jeho "vedlejsi aktivity" jako zminovane Peklo s Landou nebo OLT nerknu-li jeho filmovou /hih/ tvorbu...na druhou stranu kdo jiny by si nechal udelat video klip o tom jak jak se jezdi na krosove motorce po hrbitove?..neco v nem asi bude...jenze THE TRUTH IS OUT THERE

  • Brilantní (HPR, 10.01.2008 08:02) Reagovat

    Gratuluju k vynikající úvaze. Jen tak dál!

  • převzetí vlády (El, 10.01.2008 08:08) Reagovat

    Myslím si, že jste paranoidní...jinak nechápu jak může tohle někdo napsat.

  • Precitlivelost... (tomas, 10.01.2008 08:27) Reagovat

    ...na Landu maji zpravidla intelektualove, kteri by pri nutnosti branit zemi zalezli do kavarny ci domu na kreslo. Snad jich je u nas mene, nez takovych lidi, kteri se behem druhe svetove valky aktivne podileli na osvobozeni republiky.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rozhovory: Daniel Landa - Nejsem pánem múzy. Neumím vytlačit píseň na sílu (31.08.2023 18:00)
- Miley Cyrus díky "Flowers" vyrovnala letitý rekord Nelly Furtado, Daniel Landa startuje v albech na druhém místě (08.06.2023 08:00)
- Video: Daniel Landa má svou vlastní "Reality Show" (05.06.2023 11:16)
- Nové desky 21/2023 - od Simply Red přes Daniela Landu po Arlo Parks (31.05.2023 21:00)
- Daniel Landa našel tvůrčí múzu a vydává album "Minový pole" (31.05.2023 07:56)
- Apríl: O2 arena končí. Koncerty se přesouvají do Brna nebo Ostravy (01.04.2023 01:04)
- Video: Daniel Landa v klipu "Anička Malinová" vzdává hold hrdinům, lásce a svobodě (24.01.2022 10:53)
- Naživo: Český slavík zblízka - jak to vypadalo na místě (20.11.2021 16:40)
- Video: Daniel Landa do klipu k "Blanickému manifestu" povolal hvězdné kolegy (06.01.2021 08:31)
- Audio: Daniel Landa v "Blanickém manifestu" už nechce držet hubu (18.11.2020 11:33)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu