Radiohead triumfují v britském žebříčku

06.01.2008 21:39 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Obvykle nejospalejší týden britského žebříčku tento rok opepřili Radiohead, kteří vydali regulérní edici své novinky "In Rainbows" - s už pátým albem v řadě vedou. Mezi singly zůstává na čele Leon Jackson s "When You Believe", ale jeho čas se už nachyluje.
Leon Jackson - When You Believe
© facebook interpreta
Vítěz poslední série soutěže X-Factor Leon Jackson je potřetí na čele UK Chart s "When You Believe". Nebezpečně se na něj ale dotahuje další mladíček - rapper Soulja Boy z druhé strany Atlantiku. Jeho "Crank That" už přeskočilo "Bleeding Love" Leony Lewis, která je třetí. Dalších pět singlů zůstává na svém místě. Dvanáct týdnů trvalo skladbě "Rockstar" kanadských Nickelback, aby se vyšplhala do první desítky a tento týden je už osmá. Paradoxně je to nejúspěšnější singl Nickelback z jejich posledního alba "All The Right Reasons" (a druhý celkově po "How You Remind Me"). Deska vyšla v roce 2005 a kapela už z ní nechtěla pouštět žádný další singl. Jeho popularita ale stoupala a když se dostal do Top 40 jen na základě downloadů, nakonec ho stejně jako doma a v USA vydali i v Británii na fyzickém nosiči. Ještě dodám, že v "Rockstar" hostuje také Billy Gibbons ze ZZ Top. Vlažná žebříčková aktivita dovolila postup i "Don't Stop The Music" Rihanny, která je nyní dvanáctá. Zpěvačka minulý týden málem zlomila rekord, když měla tři skladby v Top 40 a jednu těsně za ní. Místo postupu nahoru se "Shut Up And Drive" tento týden vydalo opačným směrem, a tak se rekord nekoná. V Top 20 je jediná úplná novinka - švédský eurodance producent Basshunter je čtrnáctý s "Now You're Gone". Z nižších příček vzhůru stoupá Britney Spears s "Piece Of Me", devatenáctku ale ještě vylepší, singl se zatím prodával jen na internetu. Britney bude pravděpodobně příští týden soupeřit o číslo jedna se Soulja Boy a Busshunter. Libanonsko-britský zpěvák Mika vydal znovu svůj kdysi vůbec první singl "Relax, Take It Easy". Je to už pátá skladba z jeho debutu v žebříčku a prodává se jen na internetu, i tak mu patří dvacítka. Polepšila si i Kate Nash a s "Pumpkin Soup" je na čísle 23. Coververze hitu Patti Page z 50. let "Conquest" vynesla White Stripes třicáté místo. Singl vyšel digitálně a také jako sběratelská kolekce barevných sedmipalcových vinylů. Velmi špatně dopadla novinka "B Boy Baby" Mutya Buena. Ačkoliv ho pro bývalou zpěvačku Sugababes napsal Phil Spector a v refrénu zpívá Amy Winehouse, dostal se v prvním týdnu jen na číslo 73.

    Top 10 - singly:
  1. Leon Jackson - When You Believe
  2. Soulja Boy - Crank That (Soulja Boy)
  3. Leona Lewis - Bleeding Love
  4. Timbaland Featuring OneRepublic - Apologize
  5. Take That - Rule The World
  6. Mark Ronson Featuring Amy Winehouse - Valerie
  7. Girls Aloud - Call The Shots
  8. Nickelback - Rockstar
  9. T2 Featuring Jodie Aysha - Heartbroken
  10. Alicia Keys - No One

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Radiohead - In Rainbows
© facebook interpreta
Albový žebříček suverénně ovládli Radiohead. Jejich "In Rainbows" vyšlo konečně i v normálním CD formátu pro kamenné obchody, a tak ho zaregistrovala i UK Chart Company. Ostatně, těch 60 až 70 tisíc jejich čtyřicetilibrového boxsetu, který kapela prodala přes svůj web, by jim bývalo zajistilo slušné místo v některém z předvánočních vydání žebříčku, o milionech prodaných z webu ani nemluvě. Prodejní čísla novinky ještě bohužel neznáme, tak aspoň dodám, že "In Rainbows" je páté album oxfordské kapely na vrcholu britského žebříčku. Za posledních deset let nikdy jejich deska neskončila hůře. Na dvojce jsou překvapivě Take That s "Beautiful World", Leona Lewis spadla se "Spirit" po sedmi týdnech na trojku. Čtvrtý je skoro rok po vydání Mika s "Life In The Cartoon Motion". Do první desítky se vrací trvalky jako Amy McDonald, Hoosiers nebo Timbaland, na nižších příčkách si výrazně polepšili třeba Scouting For Girls, jejichž bezejmenné album je dvanácté. Žádná další novinka v Top 40 není.

    Top 10 - alba:
  1. Radiohead - In Rainbows
  2. Take That - Beautiful World
  3. Leona Lewis - Spirit
  4. Mika - Life In Cartoon Motion
  5. Michael Bublé - Call Me Irresponsible (Special Edition)
  6. Amy McDonald - This Is The Life
  7. Amy Winehouse - Back To Black
  8. Hoosiers - The Trick To Life
  9. Cascada - Perfect Day
  10. Timbaland - Shock Value

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY