shop.musicserver.cz
Dejte si na ně pozor aneb nová jména pro rok 2008

Dejte si na ně pozor aneb nová jména pro rok 2008

Vydáno: 04.01.2008 18:42 v sekci Publicistika - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Vloni v tuto dobu předpověděli (a nastartovali) cestu na popový vrchol pro Miku. Koho věštci z hudebního průmyslu oslovení britskou BBC tipují na největší objev roku 2008? Bude to soulová zpěvačka Adele, rockeři Glasvegas nebo punkeři s klávesami The Ting Tings?

Už šestým rokem vyhlašuje britské BBC anketu Sound Of... Lidé kolem hudby v ní hledají nejžhavější nové objevy pro příští kalendářní rok. Výsledek ankety se stává tak trochu předpovědí, která se naplní už tím, že se vysloví. Vloni v lednu například zveřejněním výsledků odstartovalo BBC obří nástup zpěváka jménem Mika, největšího loňského objevu. Význam Sound Of... narostl do takové míry, že letošní vítěz bude dokonce dekorován na ceremoniálu Brit Awards.

Ne vždy se "věštci" BBC trefí, o některých interpretech z loňského seznamu příliš slyšet nebylo. (Více v Radaru - speciál). I tak ale zůstávají výsledky ankety skvělým zdrojem nových objevů, kterým v Británii věří.

Pro zajímavost se můžete podívat, jak jsme referovali o výsledcích anket pro rok 2004, 2005, 2006 a 2007.

Adele
© bbc.co.uk
Kdo že se to usadil po bok minulých objevů, jakými byli třeba Mika, Keane, Corinne Bailey Rae nebo 50 Cent? Prvním držitelem Brit Award za objev (vlastně tomu říkají Critics’ Choice) je devatenáctiletá písničkářka Adele. Britové po nečekaném úspěchu Amy Winehouse věří, že vlna retro-soulu bude pokračovat a Adele svým nakřáplým hlasem nejprodávanější britskou zpěvačku roku hodně připomíná. Stejně jako ona si moc nebere servítky a tvrdí: "Abych byla dobrá zpěvačka, nemusím zhubnout ani přestat kouřit." Po prvním singlu "Hometown Glory", který vyšel na labelu Pacemaker Recordings patřící kolegovi jménem Jammie T, se o ní ucházely velké firmy, Adele ale dala přednost nezávislé značce XL Recordings. První velký singl "Chasing Pavements" je naplánovaný na 21. leden a o týden později už vyjde její albový debut nazvaný prostě "19". Když si otevřete její web, spustí se vám tam videoklip k "Chasing Pavements" a sami můžete posoudit, jestli bude Adele hvězdou i pro vás.

Duffy
© myspace.com/duffymyspace
I na druhém místě je zpěvačka, které má slávu zajistit neobvyklý hlasový projev na hranici soulu. Říká si Duffy a pochází z Walesu, kde pracovala jako číšnice. Tam ji náhodou slyšel zpívat jeden muzikant, který ji doporučil Jeanette Lee, punkové návrhářce a spolumajitelce Rough Trade Records. Debutovou desku "Rockferry" s ní nahráli Bernard Butler (bývalý kytarista Suede) nebo David McAlmont a vyjít by měla na začátku března. Čekejte retro-pop čerpající hodně z 60. let, ostatně média Duffy srovnávají s Dusty Springfield. Na jejím webu už visí černobílý videoklip k prvnímu singlu "Rockferry".

The Ting Tings
© bbc.co.uk
Také sound třetího interpreta v Sound Of 2008 stojí na výrazném dívčím hlasu. The Ting Tings ale nemají se soulem nic společného, zpěvačka Katie White a producent Jules De Martino vyznávají břitký electro-punk s chytlavými refrény. "Napíšeme písničku, natočíme ji a když s ní do hodiny nejsme spokojení, zase ji smažeme," popisuje svoji tvůrčí metodu Katie, která začínala v jedné holčičí kapele. Zatím mají za sebou první dva singly "Thats Not My Name/Great DJ" a "Fruit Machine", za které si vysloužili třeba pozvání na festival Glastonbury. Jejich hudba sklízí extatické reakce návštěvníků koncertů i hudebních publicistů a v kapse už mají smlouvu s Universal Records. Všechny jejich zatím vydané skladby si můžete poslechnout na MySpace.com.

Glasvegas
© ny2lon.com
Jestli máte pocit, že vaši hudební sbírku zachrání čtyři rockeři v kožených bundách hrající dřevní big beat jako z časů "Pomády", pak zkuste skotské Glasvegas. V britské anketě jim patří čtyřka. O jejich výjimečnosti se své čtenáře už nějakou dobu snaží přesvědčit stylotvorný časopis NME, který zařadil jejich debut "Daddy's Gone" na druhé místo v seznamu nejlepších singlů roku 2007. Za Glasvegas stojí manažer Alan McGee, objevitel Oasis a The Libertines, a ten dobře ví, jak ze své kapely udělat hvězdu. Schválně zatím nechává nahrávací firmy, aby o jeho band vedly souboj a jejich druhý singl "It's My Own Cheating Heart That Makes Me Cry/Be My Baby" vydá na maličké značce Sane Man Recordings.

Foals
© thisiffakeid.com
Vlajku dance-punkové vlny by měli v novém roce hrdě nést pátí Foals. Oxfordské kvinteto předskakovalo na turné stylově podobných Bloc Party a média je tipují na velkou kariéru už skoro rok. S každým dalším singlem stoupají na britském žebříčku a získávají další a další publicitu. Ten zatím "Balloons" se už v prosinci otřel o britskou Top 40. Jejich vítězoslavný postup na chvíli zabrzdily spory s producentem jejich debutového alba "Antidotes", kterým není nikdo jiný než Dave Sitek z TV On The Radio. Foals se nelíbil finální mix a desku si nakonec dodělali sami. Vyjít by měla v březnu, přičemž kapela na ní slibuje dosud nevídaný mix punku, techna a mathrocku. Všechny tři singly jsou ke slyšení na jejich MySpace.com.

Vampire Weekend
© lostateminor.com
O slávu newyorských Vampire Weekend zatím za popularitu děkují hlavně internetovým médiím. Pitchfork je řadil mezi objevy už po prvním demu a když si je z jejich webu stáhnete, možná jim dáte za pravdu. BBC je popisuje jako "napůl Arcade Fire a napůl Human League" a zařadili je v anketě na osmičku. Mimochodem, my jsme o nich psali v říjnu v Jukeboxu.

MGMT
© myspace.com
Přeskočili jsme sedmé místo, ale nebojte, nepřijdete o ně. Je na něm kapela se zvláštním jménem Joe Lean And The Jing Jang Jong. Joe Van Moyland (alias Joe Lean) byl bubeníkem v doprovodné kapele The Pipettes, jeho současný styl se ale pohybuje zcela v intencích nejlepších tradic britského rocku. Těžko mluvit o vzorech, někoho napadají The Smiths, někoho Kaiser Chiefs, kterým JL&JJJ předskakovali. Jejich první singl "Lucio Starts Fires" se prodával jen na internetu, ale vzbudil pozornost mezi redaktory NME. Na únor je připravený druhý singl "Lonely Buoy" (to není překlep). Obě skladby jsou ke slyšení jak na jejich webu, tak i MySpace.com.

Joe Lean and The Jing Jang Jong
© bbc.co.uk
Devátou nejnadějnější kapelou pro tento rok jsou podle BBC MGMT. Čtěte to jako management a pak se hned můžete zamilovat do jejich euforického post-punku se špetkou psychedelie. Kapela debutovala před třemi lety EP "Time To Pretend", ale vážně se hudbě věnují teprve rok. Svůj debut "Oracular Spectacular" natočili s Dave Fridmannem (bývalá člen Mercury Rev a producent Flaming Lips), deska se ale zatím prodávala jen na internetu, v lednu vyjde konečně oficiálně. Mimochodem, MGMT se zalíbili i časopisu Rolling Stones, který je také zařadil do desítky největších nadějí.

Santogold
© source.com
Jestli vám v seznamu BBC chybí nějaký hip hop, tak vězte, že se ho dočkáte na desítce. BBC, stejně jako zmíněný Rolling Stone, věří rapperce z Brooklynu, která vystupuje pod jménem Santogold. Podobně jako její kamarádka M.I.A. nebere hip hop nijak ortodoxně a vplétá do něj vlivy punku, reggae, indické hudby nebo techna. Závratný komerční úspěch od ní asi nikdo nečeká, Santogold by ale mohla být méně bláznivou variantou zmíněné M.I.A. Santogold zatím nemá žádný oficiální CD singl, ale DJové už mají k dispozici několik skladeb, které nahrála se Spank Rock nebo Switchem.

BBC zveřejnila i pořadí 11.-20. místa. Najdete v něm severskou písničkářku Idu Mariu nebo další týdeníkem NME protěžované indie rockery Cajun Dance Party. Na chvostě dvacítky jsou kanadští rockeři Black Mountain (nedávno hráli v Praze) a rapper Lil Wayne, tedy interpreti, kteří sice už desky vydali, ale letos by mohli konečně vystoupat na vrchol.

NÁZORY
  • Nejlepší nová kapela roku 2008 se jmenuje: (ImYou, 05.01.2008 00:01) Reagovat

    Crystal Castles

  • 4 for 08 (libertine, 05.01.2008 15:21) Reagovat

    crystal castles, lightspeed champion, glasvegas, beth rowley... o tom zadna!

  • Adele (Joachim, 05.01.2008 21:46) Reagovat

    Dík, že jste mě upozornili na Adele, moc zajímavá slečna :) hlavně doporučuju Chasing Pavements!!

  • porad to stejny (NoiR, 06.01.2008 10:50) Reagovat

    chvili jsem ted v uk zil a je to porad to stejny,kazdy je hvezdou jednoho singlu a nakonec to strasne splyva dohromady

  • česká scéna (Tomáš, 07.01.2008 08:29) Reagovat

    Rád bych požádal redakci, jestli by si troufnula (nebo by mělo smysl) udělat podobny článek s názvem "Dejte si na ně pozor aneb nová jména pro rok 2008" z české scény. Mělo by to smysl??

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Vampire Weekend budou zdarma streamovat svůj koncert při úplném zatmění Slunce (25.03.2024 12:12)
- Video: Vampire Weekend se v optimistickém singlu "Classical" ocitají před zeleným plátnem (15.03.2024 16:22)
- Recenze: Deska "Loss of Life" od MGMT je jejich doposud nejintimnější a nejhlubší zpovědí (08.03.2024 18:00)
- Nové desky 8/2024 - od Roda Stewarta přes MGMT po Amaranthe (28.02.2024 22:30)
- Video: MGMT a Christine and the Queens si v "Dancing In Babylon" hrají na vojáčky (21.02.2024 17:51)
- Video: Vampire Weekend jsou zpět. Klipy "Capricorn" a "Gen-X Cops" jsou prosáklé osmdesátkami (20.02.2024 08:08)
- Vampire Weekend začátkem dubna potěší fanoušky pátým albem (12.02.2024 16:49)
- Video: MGMT v realistickém klipu "Nothing To Declare" sledují život mladé ženy bez rukou (25.01.2024 09:44)
- Video: MGMT vzdávají v klipu "Bubblegum Dog" hold devadesátkovým kapelám. A nechají po sobě stříkat růžový sliz! (05.12.2023 09:01)
- Video: MGMT se v únoru vrátí s další studiovkou. Ohlašují ji zvířecím videoklipem "Mother Nature" (02.11.2023 18:17)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu