shop.musicserver.cz
Air, PKO, Bratislava, 25.11.2007

Žabožrouti a jejich kapesní symfonie nad Dunajem

Vydáno: 29.11.2007 22:25 v sekci Naživo - Jaromír Koc | foto: Claude Gassian

Francouzské duo Air zavítalo v neděli do Bratislavy a nahradilo svou letní neúčast na festivalu Pohoda. Jejich show, která byla beznadějně vyprodaná, byla plná hřejivých emocí, převládala melancholie a občas se dostavil i pocit smutku. I přesto to byla opravdová paráda.

Air
© Claude Gassian
Air měli být ozdobou a hlavním tahounem letošního ročníku festivalu Pohoda. I když oba pánové na místo dorazili, jejich technika zůstala kdesi v nabouraném kamiónu uprostřed pole. Již v okamžiku, kdy bylo jasné, že na Pohodě nezahrají, začali pořadatelé s managementem vyjednávat nový termín samostatného koncertu, který se nakonec opravdu uskutečnil.

Je to až k nevíře, kolik hvězd se rozhodlo v listopadu koncertovat v Bratislavě. Celé to odstartoval 50 Cent, následně přijel Andy Fletcher. Den po Air, kteří v Bratislavě zahráli v neděli, tu svoji show předvedli i The Chemical Brothers, celé to završila v tomto týdnu Rihanna, která si navíc Bratislavu vybrala jako místo svého jediného koncertu v bývalém východním bloku. O to víc jsem se při takovéto koncertní nadílce divil, že bratislavské PKO na koncertě Air praskalo ve švech. Prvotní informace o velkém zájmu o lupeny v předprodeji lze brát vždy s troškou nadsázky, ale mít v případě Air vyprodaný tak velký sál, jaký je v PKO, je i na Bratislavu obdivuhodné.

Air
© Claude Gassian
Celý večer začal promítáním dokumentu o letošním ročníku festivalu Pohoda, který jsem po dlouhé cestě z Česka dobrovolně vyplnil večeří. Samotní Air nastoupili s přesností švýcarských hodinek, tedy úderem jednadvacáté hodiny. V bílých košilích a za doprovodu tří dalších muzikantů započali svoji stominutovou show, která rozhodně nebyla postavena na přemrštěných vizuálních efektech, ale na klidných, někdy až depresivních tónech, i když většinu písní jsem se pohyboval někde na hranici melancholie, smutku a jakési podivné hudební euforie.

Když tak písně plynuly jedna za druhou, uvědomoval jsem si, že velká část hitů Air je postaveno vždy pouze na pár sobě se podobajících tónech, a tak se i stalo, že některé skladby na koncertě vyzněly téměř nudně. Z nudy mě probrala agresivně podaná "Mer Du Japon", při které se naplno dostal ke slovu i výtečný bubeník a která dav několika tisíců fanoušků pořádné rozdováděla. Air si svůj koncert též užívali, svoji oddanost publiku dali několikrát najevo i poděkováním ve slovenštině a dlouhými úklonami. Při "Cherry Blossom Girl" a hlavně "Venus" mi tak nějak teprve docházelo, že Air už těch hitů mají taky pěknou kopu a je tedy nasnadě dalším nosičem dosavadní hudební putování zrekapitulovat. Tím bych rád vyzvedl i další pozitivní aspekt, a to že na koncertě, který se vázal především k aktuální desce "Pocket Symphony", tato placka rozhodně nestála v popředí celé show. Došlo asi na pět písní, v čele s již zmiňovanou "Mer Du Japon" a prvním singlem "Once Upon A Time".

Air
© Claude Gassian
Velkým vyvrcholením, které nepřekonal ani druhý přídavek, byla poslední píseň přídavku prvního. Air se v ní vrátili k největšímu hitu z desky "Moon Safari" a nabídli téměř desetiminutovou verzi jejich prvního velkého úspěchu "Sexy Boy", jenž v živém podání zněl syrově, leč mnohem líp než na desce. Následné kytarové sólo, které bylo dlouhé tak akorát, aby jej ustály i ušní bubínky, naplánovaný setlist bratislavského koncertu Air završilo.

Jak se následně ukázalo, mají Air na Slovensku nečekaně silnou základnu fanoušků, a tak se dav po dlouhém pískotu a tleskání dočkal i druhého přídavku. Celá show pak skončila krátce před jedenáctou hodinou, a pokud pominu velký boj u šaten, kde se každý domáhal svého teplého ošacení, šlo o perfektně strávený večer. Já se následně vydal na dlouho cestu zpět do Jižních Čech, leč velmi spokojený, neb jsem ještě cítil čerstvý 'air' v zádech.

Air, PKO, Bratislava, 25.11.2007

NÁZORY
  • POznamky (Adam, 07.12.2007 13:48) Reagovat

    - Bol som tam a skladbu Once upon a time Air nezahrali.
    - aky je to melancholicky ton? Ton stojaci sam osebe nema ziadne emocionalne zafarbenie, to mu dava az zvukove "prostredie", v ktorom zaznie, resp.jeho pozicia v rade dalsich tonov. Casto sa to takto hovori, ale je to podobna blbost ako sucha voda.
    - co je to vytecny? Strasne mi lezie toto slovo na nervy. Aj v Reflexe trpia jeho abususom.



    • Re: POznamky (mekele, 08.12.2007 06:02) Reagovat

      Co je to 'abusus'?

      • Re: POznamky (Adam, 08.12.2007 08:49) Reagovat

        abusus alebo abuzus - zneužitie, zneužívanie, nadmerné užívanie

        • Re: POznamky (mekele, 08.12.2007 21:07) Reagovat

          Chtel jste tudiz pouzit instrumental slova 'abusus', ktery ma ve slovenstine tvar 'abusom' nikoliv 'abususom'. Vase pseudointelektualno vam prerusta prez hlavu, milacku.

          • Re: POznamky (Adam, 09.12.2007 14:26) Reagovat

            MIly doktor Mekele,

            priznavam sa, s abuzusom mate pravdu (potom aj o nasom "skvelom" Rytmusovi, by sa malo hovorit ako o Rytmovi), opantany pseudointelektualnom, ktore mi prerasta cez hlavu, som to napisal nespravne. Ale inak to nic nemeni na veci, pretoze som sa stale nedozvedel, preco su vsetci, stale a vzdy "vytecni."
            S pozdravom Vas Milacik (alebo Milacek?)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (30-21) (26.01.2024 20:35)
- Naživo: 50 Cent, Busta Rhymes a Jeremih v O2 areně doslova kouzlili (29.10.2023 14:30)
- Fotogalerie: 50 Cent se vrátil do Prahy (29.10.2023 11:19)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- Audio: The Chemical Brothers a Beck opět spojili síly. Singl "Skipping Like a Stone" se pyšní neúnavným rytmem (23.08.2023 16:36)
- The Chemical Brothers v září vydají svou desátou studiovku "For That Beautiful Feeling" (20.07.2023 10:48)
- 50 Cent přiveze do O2 areny i Bustu Rhymese (10.05.2023 19:33)
- Video: The Chemical Brothers natočili k singlu "No Reason" bláznivý neonový klip. Okázale však rezignují na vlastní relevanci (21.03.2023 15:28)
- Video: Podívejte se, jak Lady Gaga a Rihanna zaválely na Oscarech (20.03.2023 15:41)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu