shop.musicserver.cz
Gogol Bordello, DJ Scratchy, La Phaze, Divadlo Archa, Praha, 24.11.2007

Přeplněná vířivka s Gogolem

Vydáno: 25.11.2007 20:27 v sekci Naživo - Radek Hendrych | foto: Eva Balaštíková / musicserver.cz

Pro někoho možná koncert roku. Třeba pro pořadatele. Ale rozhodně ne pro lidi, kteří čekali ve frontě na pivo či na záchod. Show Gogol Bordello byla sama o sobě jako víno: vhodně zvolený support spolu s hlavními hvězdami zcela splnili sny příchozím fans. Jenže mínusů nebylo málo.

Gogol Bordello, Divadlo Archa, Praha, 24.11.2007
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Ty vady na kráse se daly do určité míry očekávat. Že Gogol Bordello jsou hodně populární a že dobrá trsárna nemá o návštěvníky nikdy nouzi, to nejsou žádné novinky. Přesto počet příchozích předčil všechna očekávání a především překročil všechny meze únosnosti. Nesnesitelně narvaná Archa není příjemné místo k bytí. Během chvíle po osmé hodině už se velká část návštěvníků, kteří zrovna nestáli na sále a nenechali se oblažovat výkony DJ Scratchyho, rozdělovala do jednotlivých front na pivo nebo na dívčí záchod. Hrůza. Čekání ve frontě okolo dvaceti minut - bez problémů. Přinejmenším projev ekonomické slabomyslnosti. Za druhé: mít jedny záchody pro celý klub mi nepřijde košer, když na koncertě mohlo být klidně několik stovek lidí (několik hodně).

Akci odpálil první ze supportérů, DJ Scratchy. Na jeho setu byla zajímavá jediná věc - vzhled umělce. DJův obličej vypadal jako zvrásněná měsíční krajina zasazená do překvapujícího kontextu lidské hlavy. Jinak smysl své přítomnosti na pódiu nijak neobhájil a vlastně ani nevysvětlil, prostě tam byl a "hrál" (pouštěl) písničky, který prokládal neuvěřitelným kecáním. Jeden z těch "umělců", jejichž smysl končí ve chvíli, kdy zařvou do mikrofonu jméno jejich slavnějšího nástupce v playlistu.

Gogol Bordello, Divadlo Archa, Praha, 24.11.2007
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Třeba jako: "La Phaaaaazeeee!". Pouštěč desek naštěstí zmizel a na scéně se zjevili kluci z Francie, co si říkají La Phaze. Velmi dobrá trsárna. Neúprosná rytmika, fúze punkových (těch dravějších) postupů a drum'n'bassového pojetí hudby. Nesmírně energická smršť vtahovala rychle, pobavila, po několika skladbách poznala svoje limity, ale nudit nezačala. Vše poháněl frontman našlehlej až za ušima (potkal jsem ho, když dohráli). Dobrý předkrm vysvětlil jedno: tenhle večer jde o tancování. O dobrou trsárnu. Tuhle kategorii přišívám jak La Phaze, tak Gogol Bordello. Obě kapely do ní spadají, aniž by jakkoli překračovaly její hranice. Ani jedna z kapel není nic víc než prostředkem k pařbě. Sice nic míň, ale hlavně nic víc.

Po skončení setu francouzských živých drum&bass mašin se před lid opět z temnot zákulisí prodral, světě div se!, DJ Scratchy. Zbytečnej set zakončil: "Gogol Bordellloooooo!" Hm. Nástup newyorskejch gypsies byl rychlej, průlet první skladbou k druhé "Not A Crime" trval snad mikrosekundu, stejnou dobu zvládalo publikum vzdorovat (nemávat pěstí ve vzduchu do posledního člověka). Bordeláři měli setlist postavený na konceptu jedna starší-jedna novější skladba, což docela fungovalo. Slyšeli jsme "Supertheory Of Supereverything", "Not A Crime", ale i "Sallyho" a "Avenue B". Pódiová show byla neuvěřitelná: houslista, zpěvák a harmonikář neustále měnili pozice, vytvářeli na jevišti jakýsi extatický výrazový tanec svatého Víta. Frontman Eugene Hütz vypadal jako zešílivší a zhubnuvší Nohavica, růžové mrkváče a ryšavá paruka dokládaly vysoce žádoucí excentricitu. Bylo však znát, že se časem vyčerpával.

Gogol Bordello, Divadlo Archa, Praha, 24.11.2007
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Napálený začátek koncertu stanovil tempo, které se zdálo být (a později se také ukázalo) neudržitelným. Ačkoli Gogol Bordello nedokázali jet celou dobu na nelidsky stanovené obrátky - a s dalšími písněmi už museli omezovat svoje propracované taneční umění - o úbytku energie nemohla být ani řeč. Gogol Bordello v ten večer odevzdali asi svůj obvyklý standard, přesto se zdálo, že do koncertu dali všechnu energii světa. Fajn bylo, že u toho aspoň nevypadali tak najetě jako zpěvák La Phaze. Sonická vířivka, opřená o vskutku debilní rytmická schémata, projevila svou funkčnost jaksi sama o sobě.

Jakkoli vesnicky to může znít, lidí bylo ten večer zkrátka příliš. Jestliže v klubu nebylo možné existovat, aniž by člověk permanentně do někoho nevrážel a nebylo někým do něj vráženo, zkrátka to dojem kazilo. Nehledě na to, jak dobře fungovala hudební produkce. Přeplněná vířivka je prostě na houby.

Gogol Bordello, DJ Scratchy, La Phaze, Divadlo Archa, Praha, 24.11.2007

Fotogalerie:

Gogol Bordello, Divadlo Archa, Praha, 24.11.2007
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Gogol Bordello, Divadlo Archa, Praha, 24.11.2007
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Gogol Bordello, Divadlo Archa, Praha, 24.11.2007
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

Gogol Bordello, Divadlo Archa, Praha, 24.11.2007
© Eva Balaštíková / musicserver.cz

NÁZORY
  • Koncert byl v normě (Pavel, 25.11.2007 23:13) Reagovat

    No, ja tedy nevim v jakejch zije pan Hernych relacich, ale prece by necekal, ze se na koncert roku, jak jej sam oznacil, proda dve vstupenek... Ja osobne musim rict, ze jsem si 3 krat kupoval vodku a ani jednou jsem necekal dele nez pet minut, coz je naprosto vyborne! Vdyt i v Sazce cekam na hloupy parek temer dvakrat tolik! + plus obsluha byla, na to kolik meli prace, velice prijemna. Na zachod jsem se jako muz dostal prakticky okamzite. Damy, samozrejme cekaly, coz me za ne mrzi, ale to cekaji snad vzdycky, ne? A fronta jako takova se mi tak dlouha nezdala. Mam skoro pocit, ze pan Hernych mel na koncertu damsky doprovod, ktery mel asi mnozstvi vyhrad a panu redaktorovi koncert radne znechutil...
    Co se tyka celkoveho mnozstvi lidi, souhlasim s tim, ze lidi bylo asi vic nez bylo optimalni, ale zase to nekolikanasobne umocnilo atmosferu koncertu. Ono kdyz zpiva 800 lidi napev ze Start wearing purple, tak to nejaky dojem uz zanecha...ja osobne jsem za mnozstvi lidi rad.. Parit slo paradne, ja jsem se vyskakal az temer do uplne vycerpani a necitil jsem se nikym omezovany..
    P.S. Jste si jisty, ze tam zahrali Sally? Ptal jsem se tri lidi a vsichni jsme byli zklamani, ze tam prave tenhle song chybel! Pravda, ze zpev pri koncertu pomerne utrpi, ale ze by az takhle moc?

    • Re: Koncert byl v normě (ble, 26.11.2007 01:42) Reagovat

      Fronty tam byly, s tím bych souhlasil. šatna, pivo a tak... Ale tyhle detaily přebil relativně dobrý zvuk a pak výkony kapely, například při Think locally .... To co tam předváděl s kýblem, do toho se promenádovaly ty buchty.... Strašný rachot, přesto hudebně skvělé. Koncert splnil moje očekávání

    • Re: Koncert byl v normě (Šárka, 26.11.2007 09:07) Reagovat

      Ahoj, Sally nehráli (tedy jistá jsem si na 99%, anžto ke konci jsem byla již lehce ohluchlá :)). Think locally fuck globally tam být možná mohla, nicméně nechyběla, páč ostatní písně vytvořily příjemný celek. Vynikající koncert.

      • Re: Koncert byl v normě (autor, 26.11.2007 12:48) Reagovat

        S tím "Sallym" se omlouvám, vůbec netuším, za jakou skladbu jsem to zaměnil. Jedna velká omluva.

        • Re: Koncert byl v normě (Šárka, 26.11.2007 13:14) Reagovat

          Milý autore, to není "ten" Sally, ale TA Sally (Sally was a 15 years old girl from Nebraska...), koncept nebyl postaven na stylu "jedna nová - jedna stará, nechápu, proč píšeš kritiku na něco, co neznáš a co tě zcela evidentně VUBEC nezajímá. Tvůj vztah k práci je skutečně na pováženou, asi jako kdybych já coby překladatelka začala stavět baráky a ještě byla kolem toho "ta chytrá". Š.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 37/2022 - od Noah Cyrus přes Death Cab For Cutie po LeAnn Rimes (22.09.2022 17:00)
- Naživo: Arctic Monkeys udělali tečku za Szigetem, nadchli The War On Drugs a Gorgon City (21.08.2018 16:11)
- Fotogalerie: Maďarský festival Sziget v obrazech (16.08.2018 20:38)
- Nové desky 34/2017 (29.08.2017 06:31)
- Frontman Gogol Bordello Eugene Hutz byl obviněn z krádeže peněz vlastní kapely (03.08.2013 14:14)
- Fotogalerie: Pokračování unplugged koncertů na RFP, den druhý (04.07.2013 17:13)
- Fotogalerie: Rock For People: 2. den v obrazech (04.07.2013 13:40)
- Na Rock for People bude letos "festival na festivalu" - výhradně s českými kapelami a speciálními projekty (07.05.2013 07:00)
- Na Rock For People zahrají i Billy Talent, Gogol Bordello nebo A Day To Remember (22.02.2013 16:50)
- Naživo: Blink-182 vyučovali v Praze pop-punk (24.06.2011 23:14)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu