Popová princezna zdravá jako řípa

10.12.2007 00:00 - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Křehká Australanka Kylie Minogue překonala rakovinu prsu i rozchod s přítelem a vydala dlouho očekávané album "X". Nic nechtěla nechat náhodě, oslovila prvotřídní producenty a dokonce sama napsala několik písní. Přesto nahrávce něco chybí. Proč?
8/10

Kylie - X

Skladby: 2 Hearts, Like A Drug, In My Arms, Speakerphone, Sensitized, Heart Beat Rock, The One, No More Rain, All I See, Stars, Wow, Nu-di-ty, Cosmic, Rippin' Up The Disco (PC track)
Vydáno: 26.11.2007
Celkový čas: 45:11
Vydavatel: Parlophone
Kylie Minogue to neměla jednoduché, asi málokdo si umí představit, jaké to je být ze dne na den nucen obrátit celý svůj život. Někdo boj nezvládne a prohraje, někomu se povede nad nemocí zvítězit. Asi nikdo se ale nedokáže vrátit do rozjetého rychlíku a dělat jakoby nic. Na nové desce to Kylie sice zkouší, ale i tak je z "X" cítit jakási křeč.

Kylie na albu začala pracovat krátce poté, co jí lékaři diagnostikovali rakovinu prsu, kromě rodiny to byla právě hudba, co jí drželo nad vodou. Léčbu a náročnou chemoterapii si krátila psaním písní, do nichž zakomponovala i většinu svých myšlenek a pocitů. Proto se bez nadsázky dá říct, že "X" je zpovědí z posledních dvou let Minogue a s trochou nadsázky i jejím deníkem. Ostatně u poloviny písní je zpěvačka uvedena jako textařka, na dalších verších se částečně podílela nebo je s autory konzultovala; to hovoří za vše.

Placka nabízí třináct písní (když se připojíte k internetu i čtrnáctý bonus) a podílelo se na ní dobrých deset producentů, například Richard "Biff" Stannard, The Freemasons, Cutfather & Jonas Jeberg, Bloodshy & Avant, Calvin Harris, Greg Kurstin, Eg White, Guy Chambers či Cathy Dennis. Možná proto nemá album vlastně ani žádný koncept. Pro "X" vzniklo něco kolem čtyřiceti písní, bylo tedy z čeho vybírat, a možná proto není žádná skladba vysloveně slabá. A ačkoli první singl "2 Hearts", který produkovali britští Kish Mauve, ledaskoho trošku zklamal, Kylie tvrdí, že to je přesný otisk jejího soundu pro rok 2007. Není důvod jí nevěřit.

Hitů je tu jako padajícího listí na podzim. Na první poslech zní skvěle "The One", která je typickou popovou juchačkou, jíž od Australanky všichni čekají a kvůli níž ji mají rádi, náramně působí také druhý singl "In My Arms", dále "Like A Drug" či veselá "Wow". Za ocenění stojí, že se Kylie nesnaží být za každou cenu jedině tou tančící princeznou, a tak jsou písně jako "Cosmic", "Stars" nebo "No More Rain" spíše takovými příjemnými poslechovkami. Jeden z kamarádů mi po prvním poslechu napsal, že mu "X" připadá být příliš americká deska a že se snaží znít za každou cenu líbivě a zvukově originálně. Já ten pocit nemám, leč něco mě na desce štve - Kylie se snaží všechny za každou cenu přesvědčit, že je zase cool a ok. Jenže množství dobré nálady, která z písní číší, je tak velké, že jí to prostě nevěřím, naopak to dělá dojem křeče a jakési podivné přetvářky.

Desátá řadovka Kylie rozhodně není špatná deska, jak někdo tvrdí, koncentruje v sobě řadu kvalitních hitů. Druhou slabinou nahrávky je ovšem to, že jde o desku konkrétně této popové princezny. V souvislosti s tím, o jaký comeback se v případě Kylie jedná, bych čekal víc inovací, větší hudební posun, odvahu k experimentům a snad i nebojácnější postup při výběru producentů. Být to na mě, chtěl bych takové album, abych si za ním jako interpret dokázal stoprocentně stát. Tady ten pocit úplně není, čímž celá mánie kolem Kylie lehce ztrácí na efektnosti.

PS: "X" je rozhodně jednou z nejočekávanějších novinek tohoto roku, proto je jasné, že se vydavatelství rozhodlo fandy Kylie rozmazlovat. Limitovaná edice s přiloženým DVD, na kterém v půlhodinovém dokumentu Kylie popisuje zrod alba a baví se i o ne zrovna radostných okamžicích, beru jako samozřejmost. Výtečnou fotogalerii a dle mého velmi povedený klip k "2 Hearts" pak jako příjemný bonus, který lahodí oku a snad i chlapské představivosti. Album vyšlo také speciální USB klíč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY