shop.musicserver.cz
Wanastowi Vjecy, Airfare, Sazka Aréna, Praha, 15.11.2007

Když slaví narozky stárnoucí rockeři

Vydáno: 16.11.2007 11:51 v sekci Naživo - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Wanastowi Vjecy se konečně - po devíti letech - předvedli naživo českému publiku. Svým prvním vystoupením v Sazka Aréně oslavili dvacet let své existence a zároveň pokřtili aktuální kompilaci "Best Of 20 let + DVD". Kromě toho se předávaly platinové desky a zapomínaly texty.

Wanastowi Vjecy
© wanastowivjecy.cz
Soubor písní a tanců Wanastowi Vjecy si naplánoval obrovské turné v těch největších českých a slovenských halách už po vydání předchozí řadovky "Torpédo". Jenže kromě vystoupení v Londýnské Camden Hall 12. května byly všechny koncerty, kromě toho pražského, již dvakrát přesunuty. Jako důvod uváděli Kodym a P.B.Ch. zdravotní problémy jednoho z nich a také neschopnost organizačního týmu celou akci dokonale připravit. Hodně se také spekulovalo o příliš velkých očích Wanastowek při výběru obrovských sálů. Ať už to bylo jakkoliv, při příchodu do haly a pohledu na pódium umístěné uprostřed plochy bylo jasné, že dnes se s desetitisícovými davy nepočítá.

Začátek akce byl naplánován na 19:30 a na české poměry se začalo nezvykle přesně v půl. V té době ještě poloprázdné hale se představila česko-americká kapela, která patrně hodně poslouchá Iggyho Popa - Airfare. Byli mladí, tak akorát drzí, plní energie a dokonce měli i výborný zvuk. Svůj set hráli jak o život a v závěrečné houpavé skladbě zvládli roztleskat dosud vlažné a odcizené publikum. Na ty se bude Wanastowkám těžko navazovat, blesklo mi hlavou.

Airfare
© airfareband.cz
Jenže půlhodina na přestavbu aparátu, umístění nezbytného perského koberce a při tom zvuková kulisa z klasických swingových skladeb daly živelnosti předkapely zapomenout.

V půl deváté se, tentokrát už solidně zaplněná aréna, dočkala. Za zvuků nekonečně natahovaného intra přišli na pódium Wanastowi Vjecy a začali pěkně zostra, svým úplně prvním singlem "Tak mi to teda nandey". Jenže patrně nervóznímu Kodymovi, který nahradil sluneční brýle slušivým kloboukem, se úvod nezdařil. Píseň jednak neuzpíval, jednak zapomínal text a místo první sloky spustil druhou. Pro jednou by se to jistě dalo omluvit, jenže podobné výpadky paměti se během večera dostavily ještě minimálně dvakrát.

Kromě hudby byly ale na denním pořádku i upovídané prostoje. Pánové pili, roztleskávali snadno manipulovatelný dav, dvakrát během večera si vynutili narozeninové "Hodně štěstí zdraví!" Všechny ta zvolání typu "Líbí se vám to?" nebo "Eště křičte, eště tleskejte, je to dobrý!", neustálé omílání toho, že hrají pro sedm tisíc hlav, jako by mělo jediný důvod - odpočinout si a popadnout dech. Kodym a P.B.Ch. už prostě nejsou nejmladší, a tak se ani na pódiu příliš nepohybovali (ještě že tam byl Varťák).

Wanastowi Vjecy
© wanastowivjecy.cz
Ale i tak měli lidé tu čest s výborně připraveným koncertem, promyšleným do posledního detailu. Kromě prvotřídního zvuku, pro českou kapelu skutečně nadstandardních světel, která třeba "Slečnu Annu" oblékla do tajemného modro-bílého závoje, se i po nepovedené "Nandey" výkon Roberta Kodyma stabilizoval a ani P.B.Ch., Tomáš Vartecký a Martin Vajgl nezaostávali. Intonační problémy se již téměř nedostavovaly a posluchači, kteří byli z poloviny na koncertě Vjecý poprvé, si jej mohli náležitě vychutnat.

Během večera se stihla ještě spousta věcí. Kapela dostala dvě platinové a jednu diamantovou desku, Lou Fanánek Hagen maskovaný v bundě s kapucou si zapěl v "Jsem nevinej" a pokřtil aktuální kompilaci, Amélie Anna se roztomile objevila v textu "Kočárku", který ale musela kapela - vzhledem k neschopnosti tleskajících posluchačů udržet rytmus - rozjet na třikrát. Robert Kodym věnoval jednomu z návštěvníků dokonce svou velkou první letní kytaru a publikum si také mohlo dvakrát nanečisto zazpívat "Panice".

Výsledný dojem z koncertu, který už sice nebyl tak živelný, jak jsme byli zvyklí dřív, byl nakonec více než dobrý. A ty drobné chyby kapele stejně odpustíte. Největším prohřeškem tak zůstalo jen zbytečné připomínání o dva roky starší a slavnější Lucie. Proti písním "Panic", "Lucie", "Dotknu se ohně" nebo "Černí andělé" nic nemám, spíš naopak, ale na koncertě Wanastowek bych radši slyšel "Blbou", "Kapky krve", "Torpédo" nebo "Křídla".

PS: Vzhledem k nešťastnému problému na aparátu našeho fotografa přikládáme pouze ilustrační fotografie.

Setlist: Intro, Tak mi to teda nandey, Velkej první letní den, Mašinführer, Slečna Anna je za vodou, Andělé, Otevřená zlomenina srdečního svalu, Lucie, Jsem nevinej, Kočárek / Padaj hlavy kutálí se po hradčanským rynku (část), Neděkujem vypadněte, Panic, Nahá, Sbírka zvadlejch růží, Lži sex & prachy, Bedna od whisky, Černí andělé, Kouzlo, Dotknu se ohně

Wanastowi Vjecy, Airfare, Sazka Aréna, Praha, 15.11.2007

NÁZORY
  • opravte si foťák (wellbloud, 16.11.2007 14:04) Reagovat

    Jako jedna z toho "lehce zmanipulovatelného" davu musím nesouhlasit s tak přehnanou kritikou. Zaprvé si myslím, že měli právo, po dvaceti letech na naší scéně, chtít po svých fanoušcích, aby jim popřáli (dělali jsme to rádi). A zadruhé, to, že Kodym zapomněl asi dvakrát text nebo si roztleskával publikum, je jenom důkazem toho, že je to normální člověk a ne namyšlená hvězda. Určitě to dělal i proto, aby si vydechl, ale uznej, že po devíti letech pauzy má právo si v dvouhodinovém koncertu pár vteřin odpočinout. A myslím, že nikomu ze zúčastněných to vážně nevadilo a rozhodně to nemělo rušivý efekt. Toť můj názor. BYL TO PROSTĚ NÁDHERNEJ KONCERT! Všichni fanoušci to vědí.

    • Re: opravte si foťák (ian69, 16.11.2007 18:01) Reagovat

      2wellbloud: namyšlený člověk nemůže zapomenout text :-)? Koukám, že dav byl zmanipulovaný docela těžce...

    • Re: opravte si foťák (Míša, 17.11.2007 11:29) Reagovat

      Já jenom musím souhlasit,kdo se tam šel bavit,ten si to určitě užil,kdo přišel kritizovat,ten si něco našel.Já patřím do tý první skupiny,takže jsem si to užila úplně strašně moc...

    • Re: opravte si foťák (BB, 17.11.2007 12:23) Reagovat

      bez ohledu na nějaky osobni zaujeti, zkus poprit zmineny udalosti: zapomenutej text, hluchej dav pri intru Kocarku, dvakrat zpivany Hodne stesti, dlouhy proslovy atd....bylo to tak nebo ne? ja bych rek ze jo;)
      nehlede na to ze sem behem prvnich tri pisnicek cekal, kdy koncert konecne zacne

      • Re: opravte si foťák (wellbloud, 17.11.2007 13:13) Reagovat

        Fajn...takže bez zaujetí. 1.ukaž mi zpěváka, kterýmu nikdy nevypadnul text. zažila jsem už horší výpadky...2.jak chceš přinutit 7000 lidí, aby tleskali stejně? kritiku něčeho takovýho snad nemyslíš vážně...3.měli narozeniny nebo ne. když ti někdo na tvý oslavě popřeje dvakrát, myslíš, že mu to bude vadit?...4.dlouhý proslovy byli, ale záleží na tom, který myslíš. mohli si odpustit ty zástupce hudebních firem. tahle část by se dala udělat daleko kratší....a nakonec....nevim na jaký koncerty jsi zvyklej ty, ale kdo si to přišel užít, ten si to užil od první do poslední písničky:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Fotogalerie: Hollywoodští vampýři v Brně pohledem fotoaparátu (16.07.2023 23:37)
- Lucie slaví výročí 30 let alba "Černý kočky mokrý žáby", celou desku živě přehraje při exkluzivních koncertech (01.06.2023 10:40)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)
- Štěrkovna Open Music nabídne nejlepší program v historii, kromě Lucie přijede i Pokáč s kapelou, Calin či Anna K (10.03.2023 12:26)
- Nejvíc nej: Opálený zadek, necenzurovaná cenzurovaná bradavka a McSrajdoviny: 10 nejčtenějších článků roku 2022 (01.01.2023 21:10)
- Naživo: Na vánočním večírku Wanastowejch Vjecý zpíval Robert Kodym koledy i "Modlitbu pro Martu" (23.12.2022 15:45)
- Nové desky 50/2022 - od Nikol Bókové přes Weezer po Circa Survive (23.12.2022 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu