shop.musicserver.cz
Co poslouchá musicserver (28.)

Co poslouchá musicserver (28.)

Vydáno: 17.11.2007 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Další dávku hudby z přehrávačů redaktorů musicserveru obstará veselá kapela Mint Royale, norská elektronická písničkářka Kate Havnevik, remixér Ewan Pearson, živák s baladami Sakise Rouvase a o výlet do klasické hudby se postará Wolfang Amadeus Mozart.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. Tentokrát se v ní objeví Mint Royale, Kate Havnevik, Ewan Pearson, Sakis Rouvas a Wolfgang Amadeus Mozart.

Tomáš Tenkrát: Mint Royale - Pop Is (2007)

Mint Royale - Pop Is
Začalo být fakt hnusný počasí, tak je třeba trochu rozsvítit. Mint Royale je hodně veselá kapela, která uvádí jako vzor třeba Fatboye Slima, což po chvíli i poznáte. Ale nejsou to jen nudné lámané beaty. Oni umí udělat vynikající rádiovku a disco punk zároveň. Coververze "Singin' In The Rain" je párty verze starého hitu od Genea Kellyho a je to možná nejpovedenější cover oné skladby. Na druhé straně se pak tyčí "Don't Falter" (poslechnout si ji a následně souhlasit můžete po návštěvě jejich MySpace.com) s hostující Laurene LaVerne; skvělá létem provoněná věc. Ostatně křištálovým dívčím vokálem je ozdobena i "Something New", retro soulová atmosféra sálá z "The Effect On Me" a mohl bych pokračovat. Každá skladba na "Pop Is" je tak trochu z jiného těsta, ale výsledek je jednoduše příjemný a skvěle poslouchatelný. Moderní, do detailů vymazlené a na nic si nehrající. Už podle názvu je snad jasné, že je to celé trochu nadsázka. Ale povedená nadsázka.
Nejlepší skladba: "Don't Falter"

David Věžník: Kate Havnevik - Melankton (2007)

Kate Havnevik - Melankton
Říkám jim elektronické písničkářky a soustavně bojuju za to, aby se jejich alba přirozeně rovnala na police všech, kteří říkají: "Mám rád písničkářky." Norská zpěvačka Kate Havnevik je jednou z nich podobně jako třeba Barbara Morgenstern nebo v CéPéEmku už zmíněná Imogen Heap. S tou má ostatně společného producenta - Guye Sigswortha - a také techniku zpěvu (slyšte "You Again"). Proto mě její debut "Melankton", který v Norsku vyšel už loni, baví skoro stejně jako "Speak For Yourself". Proto mě baví parodie na Enyu v "Serpentine". Proto si myslím, že elektronická písničkářka nemá být nesmysl.
Nejlepší skladba: "Unlike Me", "Kaleidoscope"

Dan Hájek: Ewan Pearson - Piece Work (2007)

Ewan Pearson - Piece Work
V prvním díle našeho seriálu jsem psal o výtečné remixové kolekci projektu M.A.N.D.Y. a několik týdnů na to vydal podobné dílko i Ewan Pearson. Někdo jej označuje za nudného megalomana, ale jeho remixérská zručnost je zřejmá v melodice a práci s rytmy; o jeho kvalitách svědčí zájem nejenom zvučných jmen. Jízda je to nadmíru slušná, nechybějí tu Chemical Brothers ("The Golden Path"), instrumentální exkurz na téma "Raining Again" od Mobyho, depešácká megaklasika "Enjoy The Silence" nebo taneční revize Franz Ferdinand a jejich "Outsiders". Fandy Ladytron potěší aspoň rádiový edit Pearsonova mixu singlovky "Evil". "Piece Work" zaujme všechny tancechtivé, ale nabízí i ucelený pohled na Ewana Pearsona. Snad jediná výtka směřuje k nezařazenému mistrovskému kusu, úpravě "Strict Machine", i když Goldfrapp tu jsou hned dvakrát.
Nejlepší remixy: Goldfrapp - "Train (Ewan Pearson 6/8 Vocal)", Pet Shop Boys - "Psychological (Ewan Pearson Mix)", Röyksopp - "49 Percent (Ewan Pearson Glass Half Empty Remix)"

Pavel Novák: Sakis Rouvas - Live Ballads (2006)

Sakis Rouvas - Live Ballads
Nikdy bych nevěřil, že Sakis Rouvas bude patřit mezi mnou poslouchané zpěváky. Jeho singl "Shake It", se kterým se snažil uspět před třemi lety v Eurovision, mě dost vyděsil. Jenže skutečnost je taková, že navzdory otřesnému výkonu v "Shake It", Sakis Rouvas je velmi dobrý zpěvák a na svém kontě má opravdu příjemné singly. Jedno i druhé dokazuje na svém loňském živáku (v případě některých písní pojatém i jako unplugged) obohaceném o titul "Ballads" - z důvodu přidání pár nových, dříve nevydaných skladeb. Skvělé je provedení latinskoamerickou hudbou inspirované "Na M'agapas", zdařilé jsou i coververze "Dodeka" (Anna Vissi) a "Oti Oneireuomoun" (Despina Vandi). A i když jsem se ještě úplně nezbavil té dřívější averze, musím říct, že na základě tohoto alba své předsudky přehodnocuji.
Nejlepší skladba: "Agapa Me"

Michal Koch: Wolfgang Amadeus Mozart - Symfonie č. 40 (K. 550) g moll "Velká"; Symfonie č. 41 (K551) C dur "Jupiter" (1788)

Wolfgang Amadeus Mozart Symfonie 40 a 41
Poslední dvě symfonie napsal Mozart ještě spolu se symfonií Es dur (K. 543) za neuvěřitelně krátkou dobu během léta 1788. První z nich, tedy "Velkou", sice mírně přepracoval zřejmě v roce 1791, kdy dopsal svým dvěma přátelům klarinetistům party pro jejich nástroje, ale to se nepočítá. "Velká" je také jedna ze dvou Amadeových symfonií v mollové tónině, a hnedle obě jsou v g moll, což nevím, zda je má oblíbená tónina, ale akord na kytaře určitě. S tím prý souvisí (to nemám ze sebe), že v ní chybějí trubky a tympány, které jinak Mozart hojně využíval. Každopádně z velkého množství jedenačtyřiceti Amadeových symfonií přivedly mě obecně k poslechu symfonické hudby právě tyto dvě. Fascinuje mě energie té hudby, její hravost i závažnost zároveň a zejména nádherná práce s hlavními melodickými tématy v různých nástrojích. A pro odborníky, kterým já rozhodně nejsem: vlastním nahrávku Capelly Istropolitana (komorního orchestru města Bratislavy) pod vedení Barryho Wordswortha z roku 1998. Nicméně přiznávám, že na tom mi tak nesejde.

NÁZORY
  • Kate (Daan, 17.11.2007 12:21) Reagovat

    Kate Havnevik je jedno z albů roku, výborná věc. a je to downtempo, ne písničkářství)))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kate Havnevik - Mouth 2 Mouth (14.02.2013 15:35)
- Jack White předělal "Vyliž mi prdel", Mozartův kánon v B-dur (01.09.2011 17:12)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver 3/2009 (17.01.2009 05:00)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver speciál - Tomáš Parkan (13.09.2008 05:00)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver speciál - Kateřina Červenková (06.09.2008 05:00)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver speciál - David Věžník (09.08.2008 05:00)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver speciál - Luboš Kreč (02.08.2008 05:00)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver speciál - Honza Průša (26.07.2008 05:00)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver speciál - Karel Veselý (19.07.2008 05:00)
- Publicistika: Co poslouchá musicserver speciál - Michal Koch (12.07.2008 05:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu