Jay-Z slaví desáté album na čele amerického žebříčku

15.11.2007 13:35 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Rapper Jay-Z se tento týden díky číslu jedna pro "American Gangster" zařadil po bok Elvise a Beatles do Top 3 historické tabulky nejúspěšnějších hudebníků na albovém žebříčku Billboardu. V singlech je znovu první Chris Brown s "Kiss Kiss", jeho parťák T-Pain má v Top 10 už čtyři skladby.
Chris Brown - Kiss Kiss
© facebook interpreta
Číslo jedna singlového žebříčku patří potřetí Chrisi Brownovi a "Kiss Kiss". Teenagerský zpěvák a jeho pomocník T-Pain si ale pomalu můžou začít balit kufry, protože příští týden je s velkou pravděpodobností z vrcholu sestřelí Alicia Keys s "No One". Singl r'n'b zpěvačky postoupil na dvojku a protože jí v úterý vyšla nová deska, dá se očekávat útok na číslo jedna. Na trojku klesají Timbaland a OneRepublic s "Apologize", ale svůj sen o jedničce nevzdávají, i minulý týden měli nejvyšší digitální prodeje. Šestku okupuje jedna ze dvou novinek v první desítce - rapový zázrak Flo Rida s debutem "Low". Kdo stojí za úspěchem singlu? Nepotřebujete více než jeden pokus - je to samozřejmě T-Pain. Znamená to, že společně s "Kiss Kiss", "Good Life" a "Cyclone" má producent v Top 10 čtyři singly. Druhou novinkou mezi elitou jsou kanadští rockeři Finger Eleven s "Paralyzer". Singl z páté desky kapely vyšel už v březnu, do americké stovky se dostal v červnu a na začátku listopadu už vedl oba rockové žebříčky. Za týden by už desítka mohla uvítat "Clumsy" od Fergie, skladba postoupila z dvacítky na dvanáctku. Ve dvacítce už je také čerstvý materiál Jordi Sparks "Tattoo". Nejvýše postavenou absolutní novinku má s "Get Buck In Here" na čísle 44 DJ Felli Fel s pomocí Akona, Ludacrise, Diddyho a Lil Jona. Na začátku sedmé desítky startují Lifehouse s "From Where You Are", číslo 84 vítá brazilskou skupinu Cansei De Ser Sexy s "Music Is My Hot, Hot Sex". Pokud se divíte, že indie electro punkeři se dostali do americké stovky, tak vězte, že za všechno může reklama na iPod, kde je skladba použitá. CSS jsou mimochodem vůbec první brazilská skupina v americké žebříčkové stovce. "Shadow Of The Day" Linkin Park patří číslo 89, devadesáté jsou Spice Girls s comebackovým počinem "Headlines". Je to osmý singl britské dívčí kapely v americké stovce, první po devíti letech.

    Top 10 - singly:
  1. Chris Brown - Kiss Kiss
  2. Alicia Keys - No One
  3. Timbaland ft. OneRepublic - Apologize
  4. Soulja Boy - Tell 'Em Crank That
  5. Colbie Caillat - Bubbly
  6. Flo-Rida - Low
  7. Kanye West ft. T-Pain - Good Life
  8. Baby Bash - Cyclone
  9. Kanye West - Stronger
  10. Finger Eleven - Paralyzer

Jay-Z - American Gangster
© facebook interpreta
Je rapper Jay-Z slavnější než Elvis? Podle statistik Billboardu se mu už vyrovnal, jeho album "American Gangster" totiž dobylo vrchol žebříčku jako desáté v kariéře. Elvis má v historických tabulkách zapsané stejné číslo, jen Beatles mají víc - celkem devatenáctkrát shlíželi z první příčky Hot 200 (dříve Pop 100). Jay-Z se nemýlil už s osmým studiovým albem v řadě, k tomu ještě přidal své albové spolupráce s Linkin Park a R Kellym. Pro newyorského rapového magnáta ale oslava desátého triumfu trochu zhořkne při pohledu na prodejní čísla. "American Gangster" prodal 425 tisíc kusů, což je výrazně méně než loňské "Kingdom Come" a je to méně také než třeba "Curtis" 50 Centa nebo poslední album kolegy T.I. Eagles klesají s "Long Road Out Of Eden" na dvojku, ale 359 tisíc je pořád slušný prodej a album bude velmi pravděpodobně do konce tohoto týdne platinové. Třetí místo obsadil Garth Brooks s "The Ultimate Hits". Country zpěvák je už šest let oficiálně v hudebním důchodu, teď to ale vypadá, že jeho návrat je na spadnutí. Minulý týden navíc RIAA oznámila, že Brooks je nejprodávanějším hudebníkem historie s 123 miliony prodaných desek. Příval novinek pokračuje, "Exclusive" Chrise Browna je na čtyřce. Je to horší umístění než pro jeho dva roky starý debut, ale větší prodejní čísla v prvním týdnu. Osmička patří nastupující country hvězdě - zpěvačce Taylor Swift. Její bezejmenný debut už je na trhu přes 52 týdnů a prodal více než milion kusů, reedice s DVD ji ale vynesla zpátky do Top 10. "I-Empire" kapely Angels & Airwaves je deváté a desítku uzavírá rapper Cassidy s "B.A.R.S. The Barry Adrian Reese Story". Do dvacítky se dostali ještě reggaetonové hvězdy Wisin & Yandel s "Wisin Vs. Yandel: Los Extraterrestres", kteří jsou čtrnáctí.

    Top 10 - alba:
  1. Jay-Z - American Gangster
  2. Eagles - Long Road Out Of Eden
  3. Garth Brooks - The Ultimate Hits
  4. Chris Brown - Exclusive
  5. Carrie Underwood - Carnival Ride
  6. Josh Groban - Noel
  7. Britney Spears' - Blackout
  8. Taylor Swift - Taylor Swift
  9. Cassidy - B.A.R.S. The Barry Adrian Reese Story
  10. Angels & Airwaves - I-Empire

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY