shop.musicserver.cz
Jay-Z - American Gangster

Návrat velkého gangstera

Vydáno: 14.11.2007 16:07 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Co by se stalo, kdyby Jay-Z nezačal rapovat a pokračoval ve své gangsterské kariéře v ulicích Bronxu? Odpověď se dozvíme na koncepčním albu "American Gangster", kterým se prolíná fiktivní příběh o vzestupu a nevyhnutelném pádu, jenž je inspirovaný stejnojmenným filmem.

9/10

Jay-Z - American Gangster

Vydáno: 05.11.2007
Celkový čas: 58:48

Skladby: Intro, Pray, American Dreamin’, Hello Brooklyn 2.0 feat. Lil Wayne, No Hook, Roc Boys (And The Winner Is)…, Sweet, I Know, Party Life, Ignorant Shit feat. Beanie Sigel, Say Hello, Success feat. Nas, Fallin’, Blue Magic (bonus), American Gangster (bonus)

Vydavatel: Universal

Amerika miluje gangstery. Jejich kariérní vzestup navzdory všemu a všem je nejdokonalejší naplnění amerického snu. Filmy jako "Kmotr" nebo "Zjizvená tvář" navždy zůstanou hlavním inspiračním zdrojem rapperů, pro které je hudební průmysl náhražkou (a pro mnohé pokračováním) pouličního drogového byznysu. V obou platí jediné pravidlo: spoléhej se jen sám na sebe. Shawn Carter aka Jay-Z je jedním ze šťastných vítězů téhle "hry". S deseti alby na vrcholu amerického žebříčku se vyrovnal Elvisovi (a před ním už jsou jen Beatles), prodal přes padesát milionů desek, vybudoval impérium Rock-A-Fella, později se stal prezidentem Def Jam a patří mezi nejbohatší Afro-američany v USA. Trochu s nadsázkou řečeno: na co šáhl, se proměnilo ve zlato. To všechno je moc pěkné, ale v rapovém byznysu (stejně jako v tom drogovém) platí punkové no future. Dva největší rappeři navěky odpočívají v hrobě a o jejich slávu se starají mýty a legendy, jediný možný nástupce na jejich trůnu se pokusil odejít alespoň do důchodu. Marně. Místo odpočívání na pláži se jeho aktivity ještě zesílily a návrat po dvou letech s albem "Kingdom Come" nikoho nepřekvapil. Měl to být impozantní comeback největšího žijícího rappera, ale místo toho zhořkl, protože málokoho bavilo poslouchat rap o tom, že "jsem starej, ale pořád dobrej".

Máme rok 2007 a synonymem pro hip hop je Mimsův refrén "I can sell a million sayin' nothing on the track." Jay-Z se rozhodl, že se postaví na druhou stranu barikády a že na dalším albu se bude soustředit hlavně na texty. Pořád to ale chtělo ještě něco navíc. A pak do toho vstoupila náhoda. Na začátku podzimu ho režisér Ridley Scott pozval na první zkušební promítání jeho nového gangsterského eposu "American Gangster" a Jay-Z dostal spásný nápad natočit album s příběhem, který by se filmem inspiroval. Hrdinou už ale není Denzel Washington jako Frank Lucas, ale Jay-Z jako Jay-Z - gangster.

Album "American Gangster" není soundtrackem k filmu a z příběhu si vypůjčilo jen kostru o vzestupu a pádu černošského podnikavce. Hlavním napojením tak zůstávají promluvy Denzela Washingtona (respektive jeho filmové postavy) a nálada zlatých časů organizovaného zločinu sedmdesátých let, které na Jay-Zho desce umocňují samply z Marvina Gaye nebo Curtise Mayfielda. Jako šťastná volba se ukázala být sázka na producentskou fabriku Diddy & The Hitmen, kteří napsali polovinou skladeb. Jejich staromilské produkce postavené na funkových a soulových samplech zůstávají v pozadí a nechávají Jiggu, aby nás mohl znovu přesvědčit, že je excelentní rapper i textař. Svůj slib o textově bohatém albu naplňuje do posledního puntíku, skladby jako "Pray", "American Dreamin'" nebo "No Hook" nás vrhají do Brooklynu 70. let, kde mladičký Shawn rozjíždí svůj pouliční hustling. Vrcholem desky je aktuální singl "Roc Boys (And The Winner Is...)" pojatý jako slavnostní řeč u příležitosti převzetí fiktivní ceny nejlepšího dealera. Pak už přichází pád, nejprve ironické "Say Hallo" a "Success", kdy hrdinovi dochází, že nemůže být na vrcholu na věky a na závěr "Fallin'" se syrovým popisem každodenních radostí vězeňského života.

Původní verze desky měla jen devět skladeb, které se bezprostředně týkaly příběhu "American Gangster". Na celkovou patnáctku stopáž doplňuje několik tracků, které už byly hotové před zmíněným promítáním filmu a na desku se nějakým způsobem také hodily. Ne vždy je to tak úplně pravda, třeba "Hello Brooklyn 2.0" s hostujícím Lil Waynem a agresivním minimalistickým beatem (poznáte sampl z Beastie Boys?) patří hudebně do New Orleans před hurikán Katrina, nikoli do 70. let. Maličko nepatřičně na desce zní i Pharellův love song "I Know" a bonus "Blue Magic". Své opodstatnění ale určitě má "Ignorant Shit". Skladba v produkci Just Blaze se nevešla na předchozí album, teď ji Jay překopal a v textu si to vyřizuje s haters, kteří obviňují hip hop ze všeho špatného, co se děje v Americe. Že refrénem "Nigga fuck, shit, ass, bitch, trick, plus ice / C’mon, I got that ignorant shit you love" zabil potenciální hit mu nejspíš nevadí.

S "American Gangster" si Jigga připsal další pořádný zářez do své diskografie. Zapomeňte na oslavování "Reasonable Doubt", "Blueprint" nebo "Black Album", velkej šéf má další skvělé album. Jeho návrat je v atmosféře "smrti hip hopu" nesmírně důležitý.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Beyoncé chtěla ve Varšavě ohromit dokonalostí. Projela se na obrněném transportéru a létala vzduchem (02.07.2023 08:44)
- Audio: Jay-Z představil novou verzi hitu "Empire State of Mind". Bohužel není tak nostalgická jako ta původní (19.04.2023 18:12)
- Do Rokenrolové síně slávy budou uvedeni Foo Fighters, Tina Turner nebo Jay-Z (13.05.2021 15:26)
- Jay-Z prodal svůj většinový podíl v Tidalu (10.03.2021 12:14)
- Foo Fighters, Jay-Z nebo Iron Maiden. Ti všichni mají šanci vstoupit do Rokenrolové síně slávy (11.02.2021 08:18)
- Recenze: Beyoncé a Jay-Z na "Everything Is Love" uzavřeli trilogii o vztahové krizi. Očekávání však nenaplnili (01.08.2018 11:31)
- Nové desky 27-28/2018 - od Florence And The Machine přes The Vamps po druhý díl "Mamma Mia!" (19.07.2018 06:57)
- Louvre nabízí prohlídku inspirovanou klipem "APESHIT" Beyoncé a Jay-Zho (10.07.2018 13:37)
- Beyoncé a Jay-Z vydali společné album "Everything Is Love". Opět bez předchozího ohlášení (18.06.2018 11:30)
- Beyoncé a její parťačky z Destiny's Child si opět zazpívaly na jednom pódiu (15.04.2018 16:15)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu