shop.musicserver.cz
Alan Wilder - Hudbu budeme rozdávat zadarmo

Alan Wilder - Hudbu budeme rozdávat zadarmo

Vydáno: 06.11.2007 05:00 v sekci Rozhovory - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Recoil, projekt Alana Wildera, vydal výtečnou desku "subHuman" a v rámci promotion zavítal i do Prahy. Využili jsme možnosti udělat s ním rozhovor a zavzpomínat mimo jiné na dobu, kdy byl členem Depeche Mode. Že jde o velmi vstřícného člověka se silným názorem, je z odpovědí nasnadě.

Recoil Party, Retro Music Hall, Praha, 29.9.2007
© Marek Myslivec
Alan Wilder byl dlouhou dobu členem Depeche Mode. On sám o tomto období tvrdí, že ta léta mu pomohla k tomu, aby dnes mohl dělat to, co doopravdy chce. Výsledkem je projekt Recoil, který nedávno vydal velmi povedenou desku "subHuman". Wilder ji přijel osobně představit do Prahy - strávil zde několik hodin na Recoil Party s fanoušky v klubu Retro. Pár dnů předtím se konala zvláštní tiskovka, na níž byla možnost udělat s umělcem rozhovor. Bohužel, nějak to nevyšlo, ale nakonec se podařilo domluvit s jeho managementem na e-mailové formě. A v tom je ten vtip: když jsem se s ním krátce, na pár vět, setkal později v klubu, dokonale mě odzbrojil, neboť bez mrknutí oka věděl, že na něj čekají mé otázky. Stejně vstřícný byl v průběhu celé párty. Samotný rozhovor ukazuje, že jde o člověka, jenž má jasný názor a přesnou představu o tom, co se děje a jaká nás čeká budoucnost.

V jednom z rozhovorů jsi lidstvo označil za anti-lidské. Co tě přivedlo na tuto myšlenku?

Nikdy jsem přímo neřekl, že lidstvo jako takové je "anti-humánní", mám jednoduše pocit, že myšlenka nadřazenosti jednoho člověka nad jiným je stále stejně rozšířená, jakkoliv lidstvo považuje samo sebe za "civilizované". My všichni, ať už individuálně nebo ve skupině, se vyvyšujeme nad někoho jiného, což vede k netoleranci, fanatismu a v extrémních případech ke genocidě. Je to nesporný rys lidskosti. Viděl jsem velmi zajímavý dokument o konfliktech ve 20. století, který se zabýval myšlenkou, že na rozdíl od předchozích období, kdy země bojovaly o území, aby podpořily své imperiální ambice, za válkami v posledních sto letech stály rasové a ideologické rozpory, často podpořené náboženskou vírou.

Mezi alby "Liquid" a "subHuman" byla dlouhá časová mezera - četl jsem, že ses musel všechno učit znovu. Co je na tom pravdy?

Podílelo se na tom několik faktorů. Na určitou dobu jsem se fyzicky i psychicky odpoutal od prostředí nahrávacího studia, a proto bylo třeba znovu se obeznámit se svou vlastní situací. Samozřejmě se to všechno člověku vrací rychle, přesto byl ale tento proces tak trochu skličující, což je zpravidla aspekt, který brzdí spuštění jakéhokoliv projektu. Stejně tak technologie pokročila a já jsem si musel zvyknout na nové vybavení a odlišný software.

Alen Wilder (Recoil)
© www.mute.com
Dokážeš si ještě teď vybavit moment, kdy sis řekl, že se vrátíš do studia a začneš natáčet nový materiál?

Hepzibah (Alanova manželka - pozn. red.) poznamenala, že se chovám jako zapšklý mizera, což bylo nejspíš dáno tím, že mi chybělo tvůrčí vyžití. Pro většinu lidí platí, že soustavná práce může uškodit, ale totéž platí i o nečinnosti. Nešlo o to, že bych byl líný, potřeboval jsem se zaměřit a soustředit na to, v čem jsem nejlepší.

Dokázal bys ve stručnosti říci svou původní ideu k "subHuman" a jestli došlo k nějakým změnám během natáčení?

Nikdy jsem se nepustil do projektu Recoil s konkrétní vizí. Mohu si například říci, že bych rád více pracoval s živými hudebníky nebo třeba tolik nevyužíval mluveného slova, ale tato volná pravidla nikdy nejsou definitivní. Raději nechám hudbu naprosto přirozeně plout. Téma "subHuman" se objevilo až tehdy, když mi dva vokalisté poskytli své texty a já jsem začal uvažovat o tom, jak spolu souvisí a jak by mohly podat srozumitelné sdělení.

Podle mě zvuk desky dost ovlivnil Joe Richardson, kde jsi na něj natrefil?

Zadal jsem do Googlu "bluesový zpěvák/autor písní" a on byl jedním z prvních jmen, která se objevila. Odtud už se jednalo pouze o spoustu rozhovorů a uskutečnění našich diskuzí.

Jako docela zajímavý se jeví nápad udělat ambientní verzi "subHuman". Kdes na to přišel?

Díky poslechu zpětných repráků verze 5.1, která dává mnohem více vyniknout stereo mixu, mne napadlo, že bychom mohli vydat celé album, které by bylo mnohem minimalističtější. Jsem si vědom toho, že má hudba dokáže být velice hutná, a tak nám toto připadalo jako dobrá příležitost k vytvoření prostoru pro dýchání. Začali jsme odstraňováním rockovějších prvků, jako živé bicí a tvrdé kytary, abychom zjistili, co zbude. Pak jsem poupravil zbylé ambientnější části tak, aby dávaly smysl, a nakonec, kde bylo třeba, přidal pár nových smyček a zvuků. Je to hlavně o odhalování efektů, hlasů a více atmosférických momentů. Do popředí se dostávají například opakované vokály, podkres, pomalé kytary atd. Je kladen menší důraz na dynamiku a co se týče struktury, bylo provedeno několik drobných změn.

Zvláštní je i obal, že?

Dal jsem výtvarníku Jessi Holbornovi stručnou synopsi alba a nechal ho, aby přišel s různými nápady. Ty jsme poté protřídili a došli k něčemu, co podle nás nejlépe reprezentovalo daný koncept.

Alan Wilder (Recoil)
© www.mute.com
"subHuman" mělo premiéru během live webcastu, zdá se tedy, že se k současným komunikačním médiím stavíš otevřeně.

Obecně mám zato, že nové technologie jsou dobrá věc - nebýt lidí usilujících o nové způsoby řešení problémů a vlastní prezentace, nebyl by žádný pokrok. Pro umělce menšího formátu bez podpory nějaké společnosti mohou být velkou výhodou v publikaci jejich tvorby. Na druhou stranu nahrávací společnosti opravdu fungují jako filtry na "sračky".

Kontroverzí ale vyvolávají digitální downloady - legální a hlavně ty nelegální. Jaký je tvůj názor na věc?

V zásadě nemám problém s legálním šířením multimedia, pokud se bude zvuková kvalita nadále zlepšovat, a myslím, že projektům, jako je Recoil, které se nemohou spolehnout na tradičnější prostředky typu rádia, TV a prodejny desek, to může pomoci. Je samozřejmě smutné, že producenti z rádií poskytují tak omezený prostor pro jakoukoliv hudbu mimo mainstream, takže boj o to, aby se lidé seznámili s projektem Recoil, přetrvává. Jsem ale realista - mým jediným cílem je zaprvé lidi upozornit, zadruhé se ujistit, že tato hudba je k dispozici a posluchač se tudíž může rozhodnout sám.

Díky tomu, co jsem už řekl, se ale obávám, že myšlenka alba se brzy stane minulostí, protože lidé, jak se zdá, dávají přednost vybírání si jednotlivých skladeb, než aby věnovali čas tomu, že si sednou a poslechnou si celé album od začátku do konce. Pocházím z generace, která je zatížená na fyzický produkt, umění atd. CD se nicméně ubírá stejným směrem jako vinyl, a tak musí každý přijmout nové trendy. Mně se líbí fakt, že je vše k dostání on-line. V minulosti jsem promrhal spousty hodin prohledáváním obchodů s deskami a odcházel frustrován, že nejsem schopen najít to, co hledám.

Troufneš si odhadnout, jaké médium z těch fyzických má šanci tuto válku přežít? A co tvá skepse k hudebnímu průmyslu?

Budoucnost? Je mi jasné, že nebude trvat dlouho a všichni budeme rozdávat hudbu zdarma, jelikož ilegální kopírování už je stejně běžné. Já to v mnoha ohledech akceptuji, hudba zadarmo je dobrá reklama. Má skepse se netýká samotného průmyslu, ale obecného přístupu k hudbě jako celku. Fakt, že kupující veřejnost víceméně říká, že už za ni nechce platit. Připadá mi to docela zavádějící. Nikdo by se nepodíval na oblek ušitý na míru nebo krásný, ručně vyrobený kus nábytku a pak navrhnul, že by ho měl dostat bez placení, nebo ano? Z pohledu hudebníka je těžké smířit se s dlouhou snahou vyprodukovat něco opravdu výjimečného, když to v závěru musíte poskytnout v mizerném zhuštěném formátu mp3, protože to diktuje trh. Dokážu si představit, že po boku stahování by se mohla objevit nova verze vinylu - něco jako vysoce kvalitní disk, ne přímo vinyl, ale možná super-audio DVD s uměleckým obalem velikosti vinylu, který by uspokojil fajnšmekry. Vlastně už můžeme vidět podobné nápady přicházející od Radiohead a jim podobných.

S tímhle souvisí jedna věc, na kterou jsi určitě už mnohokrát odpovídal: Recoil je převážně studiový projekt, můžeme ale někdy očekávat, že uděláš i koncertní show?

Toto je asi nejčastější otázka , která je mi kladena, spolu s "Kdy budu produkovat nebo se vrátím k Depeche Mode?" Rozhodně si nedokážu představit, že by Recoil vystupoval živě v tradičním pojetí, tedy s bicími, basou, kytarou, zpěvákem, ale jsem otevřen něčemu bližšímu umění nebo filmu. Dokázal bych si představit přepracované nebo remixované verze různých skladeb s živým vokalistou a možná ve spojení s jedním nebo více filmovými tvůrci. Nicméně není to nic, co bych plánoval v blízké budoucnosti - alespoň pokud tuto myšlenku někdo nebude chtít zaštítit finančně.

Tak ona je hudba Recoil hodně scénická, neláká tě natočit nějaký sountrack, nepřišla někdy taková nabídka?

Setkal jsem se s různými věcmi, ale nic mě zatím doopravdy nelákalo. Problém je v tom, že nepracuji zrovna rychle a mnoho filmových společností očekává, že hudbu vysypeš z rukávu a bez mrknutí oka přepracuješ. V zásadě jsem ale této myšlence otevřen.

Alan Wilder (Recoil)
© www.mute.com
Mnoho kapel se chlubí, že jim z natáčení zůstalo hodně materiálu a že měly problém vybrat ty pravé skladby? Bude třeba někdy album nevydaných rarit Recoil?

Mám různé skladby, které se nikdy neobjevily na albech Recoil, ale existuje pro to důvod. Nemám v plánu je vydat. Jsem příliš velký perfekcionista a pokud to nezvládly napoprvé, bylo to prostě proto, že nebyly dost dobré.

Když se podíváme trochu zpět, co tě v rámci tvé sólové práce více ovlivnilo - být součástí Depeche Mode, nebo si třeba vyzkoušet produkční práci pro Nitzer Ebb?

Těžko říct. Líbilo se mi produkovat Ebb, ale na Recoil to nijak zásadní vliv nemělo. Samozřejmě ale cokoliv, co děláš, a veškerá hudba, kterou posloucháš, má vliv na tvou produkci.

Na "Unsound Methods" ti zpívá tvá manželka Hepzibah Sessa, myslíš, že ji ještě někdy pozveš k mikrofonu? Nebo se budeš dál držet hesla, že na každém novém počinu chceš mít někoho jiného, manželka nemanželka?

Je to dost možné. Nevím, jaká bude hudba a vokály na dalším albu, ale mohu říci, že způsob, jakým Hep přispívá do Recoil, má mnoho forem, ona sama je a vždy byla velice důležitá.

Už jsem zmínil tvé působení v Depeche Mode. Dokázal bys čistě hypoteticky někoho z nich pozvat na desku Recoil? Sleduješ i po těch letech to, co dělají, nebo tě to nechává zcela chladným?

To se nestane. Jejich tvorbu samozřejmě znám a občas jsem v kontaktu s Davem.

Ostatně někteří fanouškové říkají, že jim na "subHuman" vadí kromě hlubokého ponoru do r'n'b také to, že na ní slyší hodně samplů podobných Depeche Mode...

Tak tomu moc nerozumím, obvykle mě lidé obviňují, že hudba, kterou dělám, se dostatečně nepodobá Depeche Mode.

NÁZORY
  • Fotky z Recoil party (Mirage, 06.11.2007 09:32) Reagovat

    Alan i Hep jsou vyborni lide a jsem rad, ze po Berlinu byla Praha mesto, ktere je mohlo hostit. Doporucuji precist report od Hep na jejich myspace. A zde jsou nejake fotky z party:
    http://mi.rage.cz/2007/Recoil_party-Retro_Music_Hall-Prague-29.9.2007

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)
- Naživo: Depeche Mode v Letňanech zahnali déšť a ovládli masy lidí (31.07.2023 10:00)
- Fotogalerie: Depeche Mode smrti navzdory v obrazech (31.07.2023 09:11)
- Publicistika: Byli by Depeche Mode bez Andyho Fletchera? (28.07.2023 08:30)
- Depeche Mode zrekapitulují singlovou éru desky "Sounds of the Universe". V únoru 2024 se vrátí do Česka (10.07.2023 10:46)
- Video: Depeche Mode natočili k songu "Wagging Tongue" artový klip. Sami se v něm objeví pouze jednou (30.05.2023 10:32)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu