Do amerického žebříčku vtrhla Carrie Underwood

01.11.2007 13:47 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

První listopadové vydání amerických prodejních žebříčků potěšila country zpěvačku Carrie Underwood. Její druhé album "Carnival Ride" prodalo přes půl milionu kusů a úspěšně navázalo na šestkrát platinový debut. V singlech je na vrcholu také změna, jedničku konečně dobyl Chris Brown s "Kiss Kiss".
Chris Brown - Kiss Kiss
© facebook interpreta
Panování "Crank That" rappera jménem Soulja Boy v americkém žebříčku je u konce. Sedmnáctiletého rappera střídá po dvou měsících (s jednou týdenní pauzou) osmnáctiletý r'n'b zpěvák Chris Brown. "Kiss Kiss" je jeho druhý singl na americkém čísle jedna. Hodně za něj vděčí T-Painovi, který mu skladbu napsal, produkoval a objevuje se v ní. Pro nejvytíženějšího muže amerického popu posledních měsíců je to druhý triumf v Hot 100, v první desítce má navíc dva další singly. Skoro to až vypadá, že za veškerý americký pop jsou momentálně zodpovědní tři producenti, kromě T-Paina ještě Kanye West a Timbaland, když oba mají v desítce také po dvou skladbách. Právě "Apologize" Timbalanda a OneRepublic postoupilo na dvojku a vrchol už mají v dohledu. Příští týden? Soulja Boy spadl na trojku, zbytek Top 5 si drží dívky - Alice Keys a Colbie Caillat. Top 20 vítá dvě novinky - kanadští rockeři Finger Eleven se po dlouhých letech konečně dočkali i hitu v USA, když "Paralyzer" je na osmnáctce, do dvacítky už proniklo i "So Small" Carrie Underwood, celkově její už pátý singl v těchto žebříčkových výšinách. Od čísla 89 se poskládaly novinky - country stálice Gary Allan a Rascal Flatts, rapper Flo Rida, emorockeři Fall Out Boy nebo Serj Tankian, který se s "Empty Walls" objevuje ve stovce poprvé sólově.

    Top 10 - singly:
  1. Chris Brown - Kiss Kiss
  2. Timbaland ft. OneRepublic - Apologize
  3. Soulja Boy - Tell 'Em Crank That
  4. Alicia Keys - No One
  5. Colbie Caillat - Bubbly
  6. Kanye West - Stronger
  7. Kanye West ft. T-Pain - Good Life
  8. Baby Bash - Cyclone
  9. Rihanna ft. Ne-Yo - Hate That I Love You
  10. Timbaland ft. Keri Hilson - The Way I Are

Carrie Underwood - Carnival Ride
© facebook interpreta
Jejího debutu se prodalo skoro šest milionů kusů, takže o úspěchu následující desky nemohl být pochyb. Country zpěvačku Carrie Underwood sice Amerika objevila v čtvrté sérii "Pop Idol", ale jako jedna z mála se dokázala ze škatulky televizní hvězdy dostat a "Some Hearts" je historicky nejrychleji prodávaný debut country interpretky. Nové album "Carnival Ride" potvrzuje její postavení a v prvním týdnu se jí prodalo 527 tisíc kusů. Je to navíc vůbec poprvé, co album Carrie figuruje na čísle jedna. Konkurence se jí dívala na záda z pořádně velké vzdálenosti. Z té velké dálky na ni měli nejblíže Robert Plant a Alison Krauss a jejich společný počin "Raising Sand". Prodej alba zpěváka Led Zeppelin a jazzové vokalistky se zastavil na překvapivě vysokém čísle, 112 tisíc kusů pro album coververzí je možná předzvěst prvních vánočních nákupů. Pro oba interprety je to největší žebříčkový úspěch kariéry (u Planta samozřejmě nepočítáme desky jeho domovské kapely). Trojka patří country zpěvákovi Garymu Allanovi a albu "Living Hard" a i na čtyřce je novinka - sólovka Serje Tankiana "Elect The Dead". Jediným, kdo se v Top 5 udržel, je Josh Groban s "Noel". V desítce máme ještě dvě další novinky - progrockeři Coheed & Cambria jsou s "No World For Tomorrow" na šestce, jejich kolegové Seether s "Finding Beauty In Negative Spaces" na devítce. "Chrome Dreams 2" Neila Younga berou jedenáctku a třináctý je Juanes s "La Vida Es Un Ratico".

    Top 10 - alba:
  1. Carrie Underwood - Carnival Ride
  2. Robert Plant & Alison Krauss - Raising Sand
  3. Gary Allan - Living Hard
  4. Serj Tankian - Elect The Dead
  5. Josh Groban - Noel
  6. Coheed & Cambria - No World For Tomorrow
  7. Kid Rock - Rock N' Roll Jesus
  8. Rascal Flatts - Still Feels Good
  9. Seether - Finding Beauty In Negative Spaces
  10. Různí - High School Musical 2 (OST)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY